Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 24. apr. 2020

TV Slovenija 1 • Pet, 24. apr.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Za lepši konec tedna v oddaji Dobro jutro najprej govorimo o zaključevanju študijskih obveznosti, ki zdaj potekajo na daljavo. Kakšno je stanje po skoraj tednu dni, odkar so nekateri obrtniki odprli svoje delavnice, spregovorimo s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije. Kako si lahko popestrite svoj balkon, katere rastline vam bodo dobro uspevale, svetuje Davor Špehar. Ta petek pozornost namenjamo tudi jeziku. S citati nam bo dan popestril predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Tu so dolgi dnevi, sonce in dobra hrana z žara. Mojca Mavec bo s promotorjem kulinarike Boštjanom Palčičem pokazala, katere jedi lahko pripravite, da bo žar nekoliko drugačen.
Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

10:05
Otroški program: Op!

Mandi in Pipi gresta v Peru. Rada bi zajahala lamo, pa je zanju ostala samo še mula. Lepo se imata z njo, a le zakaj ne spusti nikogar na most. Morda ima celo mula dober razlog za trmo.

Rija in Krokodil gresta taborit. V gorah je prijetno bivati v šotoru – dokler se ne stemni. Lunina svetloba riše sence, ki so na šotorskem platnu videti kot čarovnice in pošasti. Rija pošlje Krokodila ven, da bi jih prepodil. A Krokodilova svetilka nariše še več strašljivih podob. Rija se opogumi in gre pomagat Krokodilu. Tako spozna, da sence rišejo samo veje in Krokodil. Rija in Krokodil se veselo zabavata, ko s svetilko uprizorita predstavo senčnih lutk.

Capko na dirki premaga Rozi, nato izzove še Vida. Rozi postane Capkova trenerka, Čarna pa Vidova. Ko pride čas za tekmo, pa sta zaradi treninga oba tekmovalca na koncu svojih moči.

Ernestu preseda, da njegova soseda neprestano vohuni za njim. Da bi jo ozdravil slabe navade, se odloči, da jo bo potegnil za nos. V glavnih vlogah zablestita Celestinca in Boltež.

Duh peče mafine. Pričakuje pomemben obisk – inšpektorja, svojega dobrega prijatelja. Vsakih sto let mora namreč vsak duh opraviti preizkus znanja. Toda tokrat ga čaka presenečenje – inšpekcija je drugačna, kot je pričakoval.

Jerry in Salwa skupaj trenirata Mikeyja in se pri tem spreta. Mikeyjev očka bo prvič igral za Mukavce. Na tekmo pride navijat tudi gospa Sraček, ki s seboj prinese goro stvari, na katere naj bi se očka podpisal. Toda tekma se klavrno konča, po njej pa Mikey spravi očka v dobro voljo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

Orlando med Angelicino odsotnostjo skrbi za otroke, dom in delo ter poskuša vsem vlivati pogum, a sam postaja utrujen in osamljen. Bejini pogovori s psihologinjo obrodijo sadove, saj se po dolgem času posveti učenju in odkrito prizna, da pogreša Simoneja ter da je naredila napako. Lauro skrbi, da Umberto še vedno trpi zaradi nje, ta pa v resnici uživa v pozornosti, ki mu jo nenadoma posvečajo druga dekleta. Pietro in Nunzia si ne moreta privoščiti pleskarjev, zato se Orlando dogovori z otroki, da jima bodo pobelili stanovanje. Pietro še vedno ne more sprejeti očetove zveze s Sabaudio. Zdravnica Angelici in Caterini prepove, da bi v bolnišnici sprejemali obiske, saj sta se obe preveč naprezali, Caterinino zdravje pa peša.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:50
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dup ima oznanilo za vse prebivalce Leopardovega brloga. Namerava se preseliti k Caroline v Anglijo in zapustiti Afriko, ki pa se mu je usidrala v srce precej bolj, kot je mislil. Vanessa z Mare pripelje agorafobičnega leva, ki noče iz kletke. Izkaže se, da so ga kupili pri trgovcu z živalmi, ki ni vreden tega imena. Rosie se izkaže in da vetra nepridipravu.

Kako plačati manj za večerjo, umiriti preveč razigrane otroke, celo preprečiti jedrski obračun ali doseči sporazum o boju zoper podnebne spremembe? Kako v življenju doseči čim več? Matematičarka dr. Hannah Fry predstavi teorije znanstvenikov, ki pojasnjujejo strategije za uspešno življenje. Poučno in zabavno.

Stanley je spet na svobodi. Zdaj potrebuje le še alibi za čas, ko sta se pred šolo pojavili nindži. Njegova bivša žena je pripravljena pričati, da je bil takrat z njo. Joaquim sumi, da je skrivnostna nindža Farah, zato njeno ime vnese v spletni brskalnik in ugotovi, da ima hčerko, za katero Hunter ni vedela.

Ustvarjalci oddaje bodo iskali trike, s katerimi se je lažje učiti in s katerimi si je mogoče okrepiti spomin, preverili bodo, ali je mogoče, da se spomnimo tudi dogodkov, ki se v resnici niso zgodili, in ali lahko spomine prikliče tudi določen vonj. Tokratna Osvežilna fronta bo zelo verjetno marsikomu ostala v spominu.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

»Če ne bi bilo raziskovanja, bi se še vedno nahajali v kameni dobi ali še kje prej.« Dr. Jana Rošker (Filozofska fakulteta UL)
»Vse, kar nas obdaja, vse, v kar smo oblečeni, vse, kar primeš v roko, je rezultat nekega raziskovanja v preteklosti.« Dr. Anton Meden (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo)
Raziskovanje je pustolovščina za um je dokumentarni film, ki je nastal v okviru projekta EU Evropska noč raziskovalcev. Filozofska fakulteta UL je skupaj s 14 fakultetami in umetniškimi akademijami Univerze v Ljubljani predstavila raziskovalke in raziskovalce, ki delujejo v zelo različnih disciplinah. Namen filma je predstaviti širši javnosti, predvsem pa mlajšim, ki se za poklicno pot šele odločajo, kaj raziskovalci sploh počnejo. V dokumentarnem filmu tako spregovorijo astrofizik, kemik, japonologinja, sinologinja, literarni teoretik, speleologinja, veterinarka in drugi. Odgovarjajo na vprašanja, kaj jih je vodilo pri izbiri poklicne poti, kaj jih kot raziskovalce vznemirja, kako raziskujejo v svojih disciplinah in kaj jih žene, da so pripravljeni tudi veliko prostega časa posvetiti poklicnemu delu. Odgovori so zelo raznoliki, vsem sodelujočim pa je skupno to, da svoje poklicne izbire ne bi zamenjali in da ohranjajo žar za raziskovalno delo kljub temu, da okoliščine zanj niso vedno najboljše.
Da je raziskovanje pustolovščina za um, dokazuje tudi ta dokumentarni film. Pa naj bo to raziskovanje v laboratoriju, skrivnem podzemnem svetu ali pa v svetu glasbe, knjig in vesolja.
Kot pravi dr. Primož Vitez (Filozofska fakulteta UL): »Ko raziskujemo neki pojav znotraj družbe, v resnici raziskujemo sami sebe.« Dr. Tomaž Zwitter (Fakulteta za matematiko in fiziko UL) pa sklene: »Splača se delati to, kar rad delaš, če delaš le zaradi denarja, se bodo stvari prej ali slej zalomile.«

Ovčka Olja je prišla na obisk k Pepi. Pripeljala je svojega namišljenega prijatelja, leva Leona. Olja pravi, da Leon rad rjove in se preoblači, a Pepa ga ne vidi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenski pozdrav DOMA nastaja s pomočjo posnetkov, ki jih glasbeniki pošiljajo od doma.

Kako se z globalno krizo turizma spopadajo na naših ključnih trgih v Italiji in Nemčiji ter kako bomo potovali po koncu korona krize? Kaj vse se bo spremenilo z našimi potovanji ter kako bomo sploh potovali po koncu korona krize? Eno od rešitev nam ponuja mednarodna iniciativa #Tourism From Zero, ki postavlja v ospredje lokalno skupnost, raziskave in večjo digitalizacijo kulturne dediščine, ki se je v času korona pandemije izkazala za neverjetno uporabno. Obeležujemo pa tudi 30-letnico delovanja Kobariškega muzeja in pa 20-letnico Fundacije Poti miru. Gre za enega naših najbolj obiskanih muzejev, predstavlja osrednjo ustanovo, ki ohranja in varuje dediščino Soške fronte v nacionalnem in tudi v širšem prostoru. Prav tako Fundacija Poti miru povezuje ponudnike in dediščino velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v Dolini Soče, v zgodbo evropske zgodovine.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zgodnja mojstrovina Luchina Viscontija z Alainom Delonom, Annie Girardot in Claudio Cardinale.

Družina Parondi se po očetovi smrti z juga Italije preseli v Milano k najstarejšemu sinu Vincenzu. Tam se štirje odraščajoči sinovi in njihova mati spopadajo s tegobami novega, urbanega in industrijskega okolja. Med dvema bratoma, alkoholikom Simonom, ki trpinči sebe in okolico, ter dobronamernim in nežnim Roccom, pride do napetosti, ki privedejo do tragičnega vrhunca. V središču spora je prostitutka Nadia, ki je bila sprva Simonovo dekle, a je nato vstopila v srečnejše razmerje z Roccom. Simone bratovo izdajo maščuje tako, da Nadio posili. Rocco poskuša ohraniti slogo v družini, tudi za ceno lastne dobrobiti, zato iz skrbi za bratovo zdravje prekine zvezo z Nadio. A medtem ko Rocco napreduje v boksarski karieri, Simonova zlagoma propada. Njegova agresija pa naposled doseže višek na večer Roccove boksarske tekme, ko v navalu ljubosumja umori Nadio.

Film še danes odmeva s pretresljivim portretom delavske družine, ki propade po selitvi na premožnejši sever. Zaradi pesimističnega prikaza italijanske družbe je bil svojčas celo cenzuriran. Znašel se je na seznamu najboljših filmov vseh časov filmskega kritika Rogerja Eberta.

Izvirni naslov: ROCCO E I SUOI FRATELLI / Režija: Luchino Visconti / Scenarij: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico / Igrajo: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Claudia Cardinale

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov