Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 3. jun. 2020

TV Slovenija 1 • Sre, 3. jun.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

09:05
Otroški program: Op!

Alma prijateljem predstavi žabca Cirila, ki zamuja na kraljevsko poroko. Mucika jih zato s kočijo odpelje v Bradavičji gozd, kjer srečajo kavbojskega trola Janeza Javha, ki jim splaši konja.

Niko je očaran nad tem, da vsi domiselno uporabijo smeti, zato poskuša na enak način pomagati Nupiju.

Pepa in njeni prijatelji imajo igralno urico. Gospa Gazela jim predstavi novo učenko, slončico Sonjo. Sonja zna dobro zlagati kocke in s svojim rilcem glasno trobi.

Bajski odlično igrajo nogomet in zmagujejo proti Petji, Ezopu in Lenartu. Ezopova edina možnost za zmago je, da spre Bajske med saboj. Z nekaj lažmi mu to uspe. Bajski se stepejo in Ezop zabije par golov. Po tem dogodku Ezop napiše igro o treh bizonih, ki jih lev spre med seboj, da bi jih požrl. Bajski, ki igrajo bizone so še vedno tako jezni drug na drugega, da se še v predstavi stepejo.

Kmet se loti oljnega slikarstva in trdno je odločen, da bo ustvaril mojstrovino. Jon in prijateljčki pa se odločijo, da bodo poskusili slikati tudi sami.

Infinity je končno prispela. Mama Sage potnikom razkaže jadrnico, in ko opravijo še nekaj nakupov, odrinejo. Pluli bodo tri dni in tri noči in za tiste, ki imajo morsko bolezen, to ne bo prav prijetno. Ivijin oče ujame prvo ribo in se je zelo razveseli.

150-letna zgodovina Rdečega križa na Slovenskem je zgodba o najbolj ranljivih in skrbi zanje. Zgodba o požrtvovalnosti, preudarnosti, ponižnosti, solidarnosti in modrosti.
Humanitarno okolje se je v preteklem stoletju in pol dramatično spremenilo. Rdeči križ je v svoji 150-letni zgodovini na Slovenskem deloval v različnih razmerah: vojnah, spopadih, spremembah družbenih ureditev, razpadu držav in političnih sistemov, spreminjanju meja, preseljevanju Slovencev in nastajanju novih državnih tvorb in povezavah Slovenije z drugimi narodi. Ves ta čas so prostovoljke in prostovoljci RKS prisotni povsod in lajšajo stiske najbolj ranljivih v vseh okoliščinah.
Začetki Rdečega križa na Slovenskem segajo v leto 1866, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno "Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom ter vdovam in sirotam padlih vojakov", leta 1879 pa še "Moško društvo za podporo in postrežbo ranjenih in bolnih vojakov". Društvi sta se združili leta 1902 in delovali kot del avstro-ogrskega društva Rdečega križa. Prostovoljci so zbirali denarne in druge prispevke ter predvsem delovali na področju zdravstva in tako med vojno kot v času miru delovali na humanitarnem področju (brezplačna kuhinja, bolnišnice, zbiranje oblačil ipd.)
Po drugi svetovni vojni je imel Rdeči križ na Slovenskem veliko vlogo pri izkoreninjenju mnogih bolezni in ozaveščanju na področju zdravja in organiziranju tečajev prve pomoči. Od leta 1953 ima veliko vlogo pri organizaciji krvodajalskih akcij. Rdeči križ pa je tudi ustanovitelj in upravitelj Mladinskega zdravilišča Debeli rtič, kjer je v 60 letih delovanja nepozabne počitnice preživelo skoraj pol milijona otrok.

Danes je s 14 tisoč prostovoljci prvi pomočnik državi in lokalnim skupnostim v humanitarnih zadevah (pomoči beguncem, združevanje družinskih vezi, prva pomoč, krvodajalstvo, razdeljevanje hrane in oblačil.) Prav zaradi razvejane mreže predanih prostovoljk in prostovoljcev, ki so bili in so vedno pripravljeni pomagati celo takrat, ko je ogroženo lastno življenje, je Rdeči križ ostal učinkovita, zaupanja vredna organizacija, ki se odgovorno odziva na aktualna družbeno - socialna dogajanja in potrebe okolja ter si nenehno prizadeva krepiti humane vrednote.

Z vrhunskim kuharskim šefom in članom slovenske olimpijske kuharske reprezentance kuhamo na kubik! Če se sprašujete, zakaj je vaša svinjska pečenka vedno tako suha in zakaj so vaši jabolčni zavitki vedno dolgočasni, si oglejte preproste recepte, tehnike in trike kuharskega šefa Gregorja Rozmana, ki vam bo pomagal pripraviti pojedino na kubik!

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so tudi v svoji drugi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice. Zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Miniatura: Robovi angeli in tožbe osvetljuje težko, a umetniško izjemno pestro pot Francesca Robbe.

Tokratni del serije je malce drugačen. Umetnika ne bomo spoznavali skozi njegova dela ali strokovne analize, ampak pisma njegovim prijateljem in mecenom. Ta nam razkrijejo doslej neznano Monetovo osebno plat, njegove strahove, bolečino ob izgubi bližnjih in veselje ob uspehu. Spremljamo njegovo pot od mladih let, ko se je kot slikar še uveljavljal in je obupno potreboval denar, do nekaj mesecev pred smrtjo, ko je pismo hkrati tudi nekakšna oporoka. Claude Monet je eden največjih impresionistov, istoimensko gibanje pa je dobilo ime prav po njegovi sliki Impresija, vzhajajoče sonce.

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so v svoji prvi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice, ki jih je poznavalka Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Režiser Jaka Šuligoj je besedila vizualno nadgradil z privlačnimi posnetki današnjega časa in dokumentarnim gradivom iz arhivov.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Danny in Ed uspešno zaženeta projekt za ogrožene vrste, toda Caroline je besna, ker je Dup izgubil položaj. Pokliče Dannyjevo hčerko Rosie, da bi očeta spametovala, medtem ko ji ne Danny ne Dup ne povesta, da vse skupaj počneta le zato, da ne bi odkrili Peetersovega trupla. Toda Ed se odloči, da bodo ravno tam, kjer je zakopan, zgradili ograde za karanteno. Dup se nemudoma ponudi, da bo nadziral dela, Caroline pa to vzame kot dodatno ponižanje svojega moža. V jezi odloči, da se bosta z Dupom odselila nazaj v Clearwater.

Druga svetovna vojna je za sabo pustila tudi 6300 potopljenih vojaških ladij, ki že več kot sedem desetletij ždijo raztresene ob obalah po vsem svetu. Njihovi trupi, ki so jih čas, rja in sol močno načeli, še vedno zadržujejo kakih 15 milijonov ton nafte. Ta se je ponekod že razlila in uničila vse okoliško življenje, pri mnogih pa vztrajno odteka, kar napoveduje nove okoljske katastrofe. Norveška je do zdaj edina država, ki je poskrbela za prečrpavanje nafte in tako zaščitila svojo obalo in morje. Dokumentarna oddaja predstavi še primere na Poljskem, v ZDA in Tihem oceanu.

Zadnja oddaja sezone 2018/19 je postavljena na glavo. V studiu se nam je pridružilo kar 60 tekmovalk in tekmovalcev, ki so dokazali, da se znajo tudi zabavati in navijati. Zabava tokrat zasenči tekmovanje, Bistri in Brihtni, pomešani med sabo, pa se preizkusijo v hitrostnem oblačenju majic, največji izdaji igre Štiri v vrsto, sestavljanju besede in posebne sestavljanke. Urijo svoje spretnosti v iskanju, pobiranju in vezanju balonov ter igri Da, ne. Da je oddaja res posebna, pa presenetijo še s plesom.

Hyacinth in Richard gresta za konec tedna na jahto Sheridanovega prijatelja. Hyacinth najde plovilo, ki ji je všeč, a se izkaže, da je njuno veliko manjše. Zato se odloči, da bo plovili zamenjala. Toda ne ona ne Richard nimata pojma o plovbi, zato jima čoln kmalu zbezlja. Bucketova končata v vodi v trenutku, ko mimo prideta Liz in Emmett, ki ju je Hyacinth povabila na navtično večerjo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj nam pomeni obleka, zakaj je potrošniška kultura naravnana v nove in nove nakupe, kako smo povezani s svetovno tekstilno industrijo in kakšne probleme prinaša modna industrija kot ena največjih industrij v svetu tako iz okoljevarstvenega, socialnega in gospodarskega vidika? In kaj je trajnostna moda, kakšne so alternative – od izmenjevalnic in oblačil iz druge roke do njihove modne nadgradnje za nove modne kreacije in recikliranja? Odgovore nam bodo nizali prof. dr. Breda Luthar, Peter Movrin, prof. Almira Sadar in Simona Lampe, spoznali pa bomo nekatere primere dobre prakse pri izmenjavi in recikliranju oblačil.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. So nas napisali, oziroma kar prečitali, Butalci? Nas Milčinski pozna bolje, kot poznamo sami sebe? Takole pravi: ”In takih ljudi je povsod dosti, česar ne vidijo, ali ne marajo videti, pa pravijo, da ni."
"Tri ure hoda za pustno nedeljo leži vas, pa ji pravijo mesto. Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, pa ji pravijo potok. Ob obeh kraji mlakuže stoje koče, jim pravijo hiše. Dve tri hiše imajo nadstropja, jim pra-vijo graščine. Ime je vasi Butale" Tako začenja Fran Milčinski pripo-vedko o Butalcih, knjigo, ki smo jo vsi brali, ki jo vsi poznamo, toda nočemo si priznati, da nas je malo tudi napisala. Butalci veljajo za eno največjih slovenskih knjižnih uspešnic vseh časov. V raznih oblikah in z različnim izborom zgodb so do zdaj izšli že kakih dvajsetkrat, be-remo jih od otroštva do odraslosti in vsakokrat jih drugače razumemo. Butalci so bili v slovenski literarni zgodovini precej zapostavljeni, težave pa so bile tudi z literarno zgodovinsko umestitvijo - čeprav je Milčinski ustvarjal v času realizma in naturalizma, bi mu težko nadeli oznako realist. Bil je pač humorist. In ta oznaka ga je stala kanona. Toda sogovornik ddr. Igor Grdina v oddaji jasno pove: “V živem kanonu so še kako prisotni, legije navadnih bralcev navsezadnje legitimirajo delo; je pa Milčinski izjemen stilist, samo še Ivan Cankar je imel v tisti generaciji tako prepoznaven slog.”

Čarli je obljubil Maju, da bo prišel na nogometno tekmo. Toda uboga Lola je staknila prehlad in mora sama ležati v postelji. Žalostno roti Čarlija, naj ji dela družbo. Čarli si izmisli vse mogoče zvijače, da bi jo razvedril. Mu bo naposled le uspelo priti na nogomet?

Konj veselo skaklja po travniku. Nenadoma mu odpade podkev. Od tistega trenutka naprej ima samo smolo. Namesto sonca dežuje, sredi dneva se znoči, za nameček pa stopi še v … Konj vzame kladivo in si pribije podkev nazaj. Toda potem mu odpade še ena ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama po resničnih dogodkih. Tri najstnice iz Jeruzalema se odločijo »polepšati« svoja telesa s kirurškim posegom, ki ga plačajo s prodajo lastnih ledvic. Eden, sedemnajstletni srednješolec in obenem prikrita transženska, pri svojih dveh najboljših prijateljicah, Miki in Keshet, odkrije, da načrtujeta prodajo ledvic, z izkupičkom pa bi plačali kozmetične kirurške posege za izboljšanje svoje telesne podobe in še bi jima ostalo za nakup maturantskih oblek. Eden se dekletoma pridruži, saj že lep čas sanjari o lepih dojkah in sploh o tem, da bi bil v vsem ženska. V uresničitev grozljivega načrta jih pregovori starejša Keren, ukrajinska Izraelka, sleparka in zvodnica, ki jo dekleta spoznajo na spletu. Keren jih s sladkimi obljubami zvabi v Kijev, tam pa dekleta hitro ugotovijo, da je vse precej drugače od Kereninih obljub. Kljub temu vztrajajo v utvari, da bodo s plastično kirurgijo dosegle brezhibnost svojih teles. Vendar se najprej zaplete, ko Miki in Keshet v Kijevu ugotovita, da je Eden pravzaprav fant. Vsi trije se morajo sprijazniti z novimi dejstvi in hkrati opraviti s svojimi predsodki. A to še ni vse. Po posegu, ko se dekleta izmučena, zavržena in razočarana vračajo domov, eni od njih postane slabo …

HANESHEF / FLAWLESS / ISRAEL, GERMANY / 2018
Režija: Tal Granit, Sharon Maymon / Scenarij: Tal Granit, Sharon Maymon / Igrajo: Stav Strashko, Netsanet Mekonen, Noam Lugasy, Assi Levy, Arad Triffon Reshef, Micha Selectar, Niv Sultan …

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Samira piše avtobiografijo, ki opisuje njeno odraščanje v strogi muslimanski družini in njeno hrepenenje po svobodi. Zdaj živi in ljubi po svoje, pred starše pa vedno stopi kot poslušna hčerka, kakršno želijo videti.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Govorili bomo o prekariatu v kulturi, njegovi preteklosti in prihodnosti. Kako nestabilnost, negotova delovna razmerja, neustaljen delovnik, majhna socialna varnost in prožnost trga dela vplivajo na ustvarjalnost? Kakšne so strukturne spremembe na področju dela in implikacije za sodobno družbo?

Gostje oddaje bodo: pisateljica Suzana Tratnik, glasbenik Bojan Cvetrežnik, filozof Zdravko Kobe in filmska režiserka Urša Menart.

Voditeljica: Nina Jerman

Kaj nam pomeni obleka, zakaj je potrošniška kultura naravnana v nove in nove nakupe, kako smo povezani s svetovno tekstilno industrijo in kakšne probleme prinaša modna industrija kot ena največjih industrij v svetu tako iz okoljevarstvenega, socialnega in gospodarskega vidika? In kaj je trajnostna moda, kakšne so alternative – od izmenjevalnic in oblačil iz druge roke do njihove modne nadgradnje za nove modne kreacije in recikliranja? Odgovore nam bodo nizali prof. dr. Breda Luthar, Peter Movrin, prof. Almira Sadar in Simona Lampe, spoznali pa bomo nekatere primere dobre prakse pri izmenjavi in recikliranju oblačil.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov