Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Tor, 24. nov.

Nocoj v Kulturi: začetek knjižnega sejma, ki bo letos potekal preko spleta in predstavitev letošnjega Schwentnerjevega nagrajenca in razstava Plasti gledanja v ljubljanski galeriji P74.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. Športni kolegi pripravljajo pogovor s Filipom Flisarjem pred začetkom sezone svetovnega pokala v smučarskem krosu. Igor Rolih z Agencije za varnost prometa nam bo podal nasvete za varno vožnjo v zimskem času. Ste izgubili službo zaradi epidemije? Z nami bo Barbara Vrtačnik, direktorica Območne službe Ljubljana na Zavodu za zaposlovanje RS. Vrtni nasveti z Ljubico Mlinar pa bodo v znamenju izdelave adventnih venčkov.

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika bi rada napravila brlog, ampak les je pretežek in pretrd, da bi se ga lotila brez tuje pomoči. Kdo jima lahko pomaga? Lojzek nariše bobra, ki je pravi tesarski mojster. Z njegovo pomočjo bosta Lojzek in Pika napravila najlepši brlog daleč naokoli!

Babi Pujsa pokaže Pepi in Juretu svoje kokoške. Nekdo pa medtem pogrize solato dedija Pujsa.

Sara in Raček gresta v blagovnico po nove igrače. Raček si želi nosoroga, Sara pa pingvina, ki se navije. V blagovnici imajo nešteto čudovitih igrač in tudi nenavadno žlico. Raček hitro najde nosoroga, Sarinega pingvina pa žal nimajo. Ko že hočeta oditi, jima pot prekriža Mesec, ki gre ravno v službo.

Hektor se poškoduje, Tilka pa ga potolaži in pozdravi njegovo boleče koleno. Odloči se, da bo postala zdravnica. Obleče si zdravniško haljo in začne z zdravljenjem. A Tilka je preveč zagnana in poskuša ozdraviti prijatelje, ki jim nič ne manjka. Prijatelji poskušajo razložiti Tilki, da morajo dobri zdravniki znati tudi dobro poslušati bolnike.

Cilka hoče gospe Žuži podariti stekleničko parfuma. Kalimeru je njegov vonj všeč, in z njim odišavi papirnate rože, ki jih je naredil za Pavlinco, pri tem pa parfum razlije. Prijatelji odhitijo v mlin, da bi s pomočjo DoVinčijevih orgel naredili novega. Novi parfum pa strašansko smrdi!

Charlie Brown bi bil rad uspešen trener bejzbolske ekipe, a če se Lucy smuka kje v bližini igrišča, je to nemogoče. Mirno kri, Charlie Brown!

Ellis raziskuje družinsko drevo in naleti na pismo meniha, ki so ga imeli v družini za norega. V njem njen prednik piše o potopljeni ladji in zakladu na njej. V šifre in verze zavije navodila, kako najti ladijski dnevnik. Ellis se odpravi v samostan, da bi o domnevno norem menihu izvedela kaj več.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Med paniko in zanikanjem. Propad! Trpijo in umirajo sami. Prikrajšani otroci. Yugo 45.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

1. del: Voditelji
V prvem delu dokumentarne serije srečamo štiri svetovne voditelje: britanska premierja Winstona Churchilla in Margaret Thatcher, ki sta vsak po svoje odločilno vplivala na notranjo in zunanjo politiko svoje države in si pri tem nakopala tudi zagrizene nasprotnike, ne le občudovalcev; ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, brez katerega bi bil svet po drugi svetovni vojni precej drugačen; in nazadnje Nelsona Mandelo, prvega temnopoltega predsednika Južne Afrike, ki po vsem svetu velja za simbol sprave in rasne enakopravnosti.

Ali sta na preizkušnji naša solidarnost in človečnost? Kakšno podobo v ogledalu nam bo čez čas pokazala epidemija? O tem smo se pogovarjali z dr. Tomažem Erzarjem, profesorjem za zakonsko in družinsko terapijo.

»Oče in sin s posebnimi potrebami« je knjiga, ki jo je Radmila Vidra posvetila možu in sinu. Kot je zapisala, je njihovo življenje polno težkih preizkušenj, ki jih premagujejo skupaj. Njihova zgodba je pričevanje o brezpogojni ljubezni.

Slovenska karitas se v novembru, ki je posebej namenjen preprečevanju zasvojenosti, posveča tudi programu »Z 0.0.«. Prizadevajo si, da bi zmanjšali število mladih, ki so zasvojeni z alkoholom.

Kedves Nézőink!
A Barangolások mai adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Szombathelyre, valamint a somogyi és zalai falvakba kalauzoljuk el önöket.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po Sombotelu in vaseh v Županijah Somogy in Zala.

16:05
Otroški program: Op!

Lili se nekega dne zazdi, da je že prestara, da bi se igrala v Čarnem zalivu. Toda očka ji pove, da se tudi sam še kdaj igra – in ji razloži, da v resnici ni nihče prestar za igro.

Luka bi rad postal vse: astronavt, gasilec, zdravnik, cirkusant in še marsikaj drugega. Tudi Lenka se sprašuje, kaj bo, ko bo velika. Odloči se, da hoče biti takšna kot mama, ki ima zelo rada svojo družino in zelo lepo skrbi zanjo.

Fao spet poskuša Mavglija odstraniti iz volčjega tropa. Zlaže se, da je Mavgli hotel ukrasti njegov plen. Akela odloči, da mora Mavgli prestati preizkus v Megleni dolini, in dokazati, da je pravi volk.

Pogrešamo Pio, so enotni Firbcologi. Zato bodo danes podrobneje raziskali vloganje – Maks in Lara se učita, kako snemajo avtomobilistični vlog, Juno in Jaka pa, kako nastaja veganski. Tudi Firbcologi v stanovanju skušajo posneti čim več novosti iz prenovljenega stanovanja, ki jih bodo pokazali Pii. Ona se jim javlja z različnih koncev sveta, a med prasketajočimi zvoki zaradi slabega signala izginja. Ajda in Veronika pa iz takih zvokov ustvarjata posebno glasbo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

Pavlinca dirigira godbi na pihala, v kateri igrajo Kalimero in prijatelji. Podganci ji ukradejo dirigentsko palico. Pavlinca užaljeno odide, misleč, da so to storili njeni prijatelji. Ti z DoVinčijevim izumom poiščejo palico, se otresejo krivde in spet sestavijo godbo.

Ovce se odpravljajo na zabavo, Bitzerja pa prosijo, naj pazi na Timija. Mladenič da ovčarju prav kmalu vedeti, kdo je glavni.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Tokrat se bomo v kvizu Joker izobraževali in zabavali v družbi Darka Dimca iz Domžal. Špediter na Brniku je v prostem času strasten kolesar. Že 27 let se udeležuje Maratona Franja, v svoji planinski knjižici pa je označil že 130 slovenskih dvatisočakov. Vlogo super jokerja je zaupal hčerki in mami treh otrok Manci Burnik.

Intimni dokumentarec scenarista in režiserja Bojana Labovića Baron iz province se ukvarja z zgodbo velikega slovenskega razsvetljenca Žige Zoisa.

Večino svojega življenja je preživel v palači na Bregu v Ljubljani, kjer so se že po letu 1780 zbirali napredni slovenski razsvetljenci. Poimenovali so jih Zoisov krog. Baron Žiga Zois je bil namreč njihov mecen, jih materialno podpiral, spodbujal in usmerjal ter bil tako središčna osebnost. Tudi po letu 1797, ko zboli in ga protin, takratna bolezen premožnih, do konca življenja priklene na voziček. Od tega leta Zois sploh ne zapusti več svoje ljubljanske palače. Polnih 22 let, vse do svoje smrti. Nepredstavljivo dosti časa, ki ga ob razmišljanju o Žigi Zoisu preprosto velikokrat spregledamo. S tem pa spregledamo tudi njegovo intimo, njegov pogled na svet in sebe samega. Pogled, ki ga avtorji filma začnejo po obisku članov Zoisovega kroga pri svojem mecenu. Je leto 1815 in Zois plemeniti Edelstein, Žiga, ki že 18 let ni izstopil iz svoje palače, je spet sam. In razpet med provinco in svetom pluje med svojimi spomini in vizijami. Se ustavlja med različnimi podobami in razmišljanji. In drži krmilo. Je kot kapetan na ladji. Sedeč na vozičku, ki ga je izdelal sam.
Barona Zoisa interpretira dramski igralec Vladimir Jurc.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je skratka napisala. Beaumarchaisova Figarova svatba slovi kot najbolj revolucionarna komedija, ki je s svojimi svobodomiselnimi idejami celo navdahnila francosko revolucijo. Toda v današnjem kontekstu lahko Ta veseli dan beremo drugače, tudi v duhu gibanja #metoo.
Ta veseli dan ali Matiček se ženi je gledališka igra Antona Tomaža Linharta in je priredba Beaumarchaisove satire Figarova svatba. Linhartova veseloigra je v knjigi izšla leta 1790, cenzura pa je bila premočna, da bi dovolila tudi uprizoritev na odru, zato je bilo delo uprizorjeno šele leta 1848, po Marčevski revoluciji, v Novem mestu. Beaumarchaisova Figarova svatba slovi kot najbolj revolucionarna komedija, ki je s svojimi svobodomiselnimi idejami celo navdahnila francosko revolucijo. Toda v današnjem kontekstu pretirane politične korektnosti lahko Ta veseli dan beremo drugače, tudi v duhu gibanja #metoo, o čemer smo se pogovarjali z asistentko režije izvedbe v Drami Mašo Pelko, glede zapleta s podvezico pa smo se pozanimali tudi pri načrtovalki porok, obenem pa prisrčen zaključek te oddaje iz serije 50 knjig posneli kar v Blejskem srčku.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj bomo v Kulturi spremljali dogajanje na knjižnem sejmu, na 7. Slowindovi pomladi koncert Luke Juharta in Uroša Rojka ter predstavili nov projekt na Kickstarterju-pičjo hišico s kamero.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Stanislav Kosič je podal pretresljivo pričevanje o tem, kako okrutno so slovenske komunistične oblasti avgusta in septembra 1945 ravnale z otroki. Tedaj je na Ormoškem gradu zaradi stradanja umrlo veliko otrok. Njegova starša sta pred 2. svetovno vojno delala v Franciji, oče v rudniku, pozneje pa sta se vrnila v Kraljevino Jugoslavijo. Oče je imel v Poljčanah ugledno sodarsko delavnico in družina je za tiste čase dobro živela v novi hiši. Po vojni si je njihovo hišo zaželel in tudi dobil partizanski zaupnik, družino pa so čez noč izselili v taborišče Strnišče pri Ptuju. Tam je Stanislav videl grozote, ki so ga močno zaznamovale. Pod pritiskom zahodnih držav, ki so pošiljale delegacije v Titovo Jugoslavijo in tudi komunistična koncentracijska taborišča, so otroke z materami preselili na Ormoški grad, kjer je 39 otrok umrlo, med njimi Stanislavova sestrica Frida, ko je imel pet let. Živo se spomni tega dogodka: »Sestra je umrla ponoči, zjutraj je imela še tam njeno truplo. Prinesli so ne krsto, ampak neko škatlo, ne vem, ali je bila papirnata ali kaj. Mama je morala trupelce noter položiti, odnesli so jo, mi smo šli za njimi, pa nas je stražar napodil – marš nazaj … Mama je vse življenje žalovala za njo. Preden je umrla, mi je rekla: »Čuj, tole so njeni lasi, bil je en šopek las v platnu … je rekla, toti šopek las naj gre zraven mene v grob.« Preostali z očetom so preživeli, kot podnajemniki so se vrnili v svojo zasedeno hišo in si sčasoma pomagali. Stanislav je bil dober električar, še vedno rad popravlja različne aparate. Življenje se je počasi ustalilo. Stanislav se je poročil in si ustvaril družino, a spomin na povojna komunistična taborišča ga je zaznamoval za vse življenje.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov