Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 26. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 26. jan.

V nocojšnji Kulturi vas bomo seznanili z literarno glasbenim projektom Soči, igralke Mirjane Šajinović in glasbenika Vaska Atanasovskega, ogledali pa smo si še razstavo o pomenu zbirateljstva Ko ste v dvomu, pojdite v muzej v Mestnem muzeju, in še dve fotografski razstavi: Mance Juvan in Bojana Breclja Nazaj v raj v Galeriji Fotografiji in Dina Kužnika Shaped by the West v galeriji Photon.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, vas bomo opozorili na preventivno akcijo Varno brez telefona med vožnjo. V svetovalnih minutah bomo svetovali o urbani mobilnosti, po osmi uri pa bo z nami Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Z nami bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi, vrtni nasveti z Ljubico Mlinar pa bodo v znamenju orhidej.

Tokratni Opus bo posvečen rodbini Ipavec, v kateri sta se skozi več generacij prepletala zdravniški poklic in komponiranje. Najplodovitejša glasbena ustvarjalca sta bila Gustav in Benjamin Ipavec, poleg njiju pa tudi Gustavov sin Josip, katerega stoletnice smrti se spominjamo letos. Umrl je 8. februarja 1921, star komaj oseminštirideset let, med njegovi najbolj znani glasbeno scenski deli sodita prvi slovenski balet Možiček in opereta Princesa vrtoglavka.
Tudi dandanes imamo Slovenci kar nekaj poklicnih zdravnikov, ki pa so obenem s srcem predani glasbi. Tako bomo v drugem delu oddaje predstavili baritonista Domna Križaja in njegovo življenjsko sopotnico sopranistko Mojco Bitenc, ki sta zaključila tako študij medicine kot glasbe, zdaj pa se jima odpirajo možnosti za angažmaje tudi v tujini.
Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan

Gaber in Ištvan praznujeta, saj jima posel prinaša veliko denarja. Penzl se navdušuje, da bi naslikal Katjin akt. Detektiv Tomo najde prebrisan način, da pride do Aninih podatkov. Jaša se razburja, ker Lucija in Katja vohunita za njim. Gaber povabi Ano na večerjo, vendar njegovi nameni niso romantične narave.

Soline ob ustju reke Dragonje so stare morda že blizu tisoč let. Ročna pridelava soli poteka danes le še na polovici nekdanjih solinskih površin, saj je večji del območja Sečoveljskih solin prepuščen naravnim spremembam in zavarovan kot edinstven krajinski park.
To je mokrišče z izjemno bogato biološko raznolikostjo in svojevrstno ekologijo in kot tako uvrščeno tudi na Seznam mokrišč mednarodnega pomena v okviru Ramsarske konvencije.
Park je odličen primer sožitja med gospodarsko dejavnostjo in varovanjem narave in ohranja povezani naravno in kulturno dediščino.

Pogovor s predsednikom države – prvi v letu, ko bo Slovenija praznovala 30 let samostojnosti. V času, ko se je zaradi epidemije nove koronavirusne bolezni država znašla v povsem novih okoliščinah in pred povsem novimi izzivi. Drugačnih, a v mnogočem enako usodnih kot pred tridesetimi leti. Ko se v pandemiji drugače vrti ves svet. V letu, ko bo Slovenija spet predsedovala Evropski uniji. Ko se premiki dogajajo tudi na domačem političnem prizorišču. Ko se sprašujemo o prioritetah, bistvu, posledicah, prihodnosti. S predsednikom države Borutom Pahorjem se bosta pogovarjala Rosvita Pesek in Igor Bergant. V ponedeljek, 25. januarja, ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dopisnik švicarske televizije Christof Franzen se po desetih letih dela v Moskvi vrača domov, a si za konec zada izziv. Kot popotnik, ki ga tokrat ne zanima visoka politika, se poda na goro Elbrus, razišče Bajkalsko jezero in Sibirijo in si privošči še petje božičnih pesmi z izvrstnim zborom v Sankt Peterburgu.

1. del: Amater na Elbrusu
Elbrus, najvišja gora v Evropi, je visok, hladen in nepredvidljiv. Vulkanski vrh s 5642 metri nadmorske višine vsako leto zahteva žrtve. Christof Franzen je neizkušen gornik, a se bo povzpel na najvišjo evropsko goro. Med pripravami spoznava življenje na Kavkazu.

Pravoslavni kristjani, ki upoštevajo julijanski koledar, praznujejo božič 7. januarja, novo leto pa 14. januarja. Med njimi so tudi verniki Makedonske pravoslavne skupnosti v Republiki Sloveniji »Sv. Kliment Ohridski«. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni je bilo letos praznovanje prilagojeno trenutnim razmeram.
V človeka je položeno upanje, ki nikoli ne usahne. Taka je tudi izkušnja zakoncev Turinski, ki sta prebolela novo koronavirusno bolezen.

Kedves Nézőink!
A Barangolások mai adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban a Velencei-tó és a Budapest – fürdőváros című epizódot láthatják.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Potepanja si s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! oglejte epizodi jezero Velence in Budimpešta – kopališko mesto.

15:45
Otroški program: Op!

Mandi in Pipi sta lačna. V restavraciji čakata, da jima postrežejo, pri tem pa po nesreči poškodujeta natakarja. Zdaj morata sama poprijeti za delo, a kaj, ko so jima na poti strašna nihajna vrata.

Manja in prijatelji opazujejo oblake. Krt Miro pa je žalosten, ker ne vidi dobro. Manja mu pomaga, da lahko vidi oblake kot vsi drugi.

Stanko prireja bolšji sejem, na katerem bodo prijatelji zamenjali staro šaro. Vsi naložijo šaro na Brina, ki pa ne zmore nesti takšnega bremena. Ko se prekucne, je videti, da je njegov regrat za vedno izgubljen.

Lenka in Luka gresta za nekaj dni na obisk k dedku. Ko se dedek vrne domov, ima s seboj želvico, ki jo je rešil pred lačnimi žerjavi. Otroka sta nad njo navdušena in jo hočeta obdržati, želvica pa si na vso moč želi, da bi se vrnila domov.

Ernestu preseda, da njegova soseda neprestano vohuni za njim. Da bi jo ozdravil slabe navade, se odloči, da jo bo potegnil za nos. V glavnih vlogah zablestita Celestinca in Boltež.

Dylan Eliasu v šoli močno otežuje življenje. Elias se trudi ohraniti mirno kri, ko pa mu končno prekipi, jo namesto Dylana skupi učitelj. Eliasova mama ne verjame Buckovi zgodbi, dvomi pa tudi o njegovi zdravi pameti. Nazadnje se odloči, da ga bo peljala na slikanje glave.

Buck spi na kavču, toda vsem je jasno, da potrebuje svojo sobo, saj nima niti najmanjšega občutka za to, kaj se spodobi in kaj ne. Najprej mu hočejo urediti bivališče na vrtu, v šotoru, nazadnje pa pristane na podstrešju. Elias in Buck se odpravita v trgovino z računalniškimi igrami, da bi kupila najnovejši del Buckove igre, toda tam se stvari malce zapletejo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Zebre pod drevesom dremajo. Mala zebra bi se igrala. Ker je nihče ne posluša, odkoraka proč. Nenadoma se zaleti v drevo. Potem se začnejo dogajati čudne reči. Vzorci na njeni dlaki se spreminjajo.

Bratranca Zajca se nočeta več družiti s Hopom, zato se ga usmilijo Kalimero in prijatelji, in ga povabijo v svojo družbo. A vse to je le ukana, ki si jo je izmislil Hop, da bi Kalimeru ukradel novi strip. Kalimero spozna prevaro in Hop mu mora obljubiti, da se bo poboljšal.

Volkulja Lali in Mavgli se igrata kot običajno. Tako sta zatopljena v igro, da sploh ne opazita, da jima sledi tiger Šir kan. Ptiček Darzi ju opozori nanj in za slapom si poiščeta skrivališče.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

4. del: Njen mož
V Julijini hiši v Devonu se za božične praznike zbere vsa družina, toda ker je tam tudi Benjamin, tradicionalno praznovanje poteka v napetem vzdušju. Benjamin Julii očita, da skriva njuno zaroko, ta pa naposled izbere najneprimernejši trenutek, da novico sporoči otrokom. Ko Ted izve, da se bo njegova bivša žena spet poročila, se po svoje spopade z ljubosumjem, ki ga ob tem začuti …

GOLD DIGGER / Velika Britanija / 2019
scenarij: Marnie Dickens
režija: Vanessa Caswill, David Evans
v glavnih vlogah: Julia Ormond, Ben Barnes, Alex Jennings, Sebastian Armesto, Yasmine Akram, Jemima Rooper, Archie Renaux, Nikki Amuka-Bird, Karla-Simone Spence, Julia McKenzie, Indica Watson

Britanski dokumentarni film je pripoved o življenju in delu Borisa Pahorja, izjemnega tržaškega pisatelja in enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, ki ga je že v otroštvu zaznamovalo sovraštvo – požig slovenskega Narodnega doma. Film prinaša Pahorjevo pričevanje o odraščanju v fašistični Italiji in boju zoper nacizem ter o brutalni izkušnji internacije v koncentracijskih taboriščih Dachau, Bergen-Belsen in Natzweiler-Struthof.

THE MAN WHO SAW TOO MUCH / Velika Britanija / 2019 / Režija: Jill Nicholls in Alan Yentob

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V Galeriji Jakopič smo si ogledali razstavo Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža, v mali loži v Kopru, ki je del Pretorske palače, pa svetlobno instalacijo Pod gladino - velikega žičnatega lignja, ki ga je postavila arhitektka in intermedijska umetnica Katja Paternoster. V živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma smo na spletu spremljali zasedbo Ecliptic, prav tako na spletu pa je dostopen tudi film Tomaža Groma, Komaj čakam, da prideš.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Iskrena izpoved leta 1931 rojene Lidije Drobnič nam ponuja vpogled v življenje predvojne uradniške družine, ki je največ hudega doživela med vojno in zlasti po njej, ko so komunistične oblasti 18-letno Lidijo zaprle v taborišče Verdreng na Kočevskem. Oče, ki je bil avstrijski častnik in pozneje Maistrov borec za severno mejo, je otroke strogo vzgajal. Mama, izučena klobučarka, je po poroki ostala doma. Veliko so se selili, med vojno pa so živeli v Ljubljani, kjer je Lidija doživela okupacijo in potem delovanje Osvobodilne fronte ter pobijanje vidnih predstavnikov predvojnih tradicionalnih strank. Pred domačo hišo so streljali tudi na Lidijinega brata, ki je bil sprva privrženec Osvobodilne fronte, a je kmalu spoznal, da komunistično streljanje Slovencev po ulicah ne vodi v osvoboditev. Krogla, ki je priletela iz sosednje vile, ga je za las zgrešila, potem se je raje umaknil v tujino.
V šoli se je Lidija pridružila organizaciji, ki je med dijaki in študenti širila demokratične ideje ter nasprotovala komunističnemu režimu in njegovi represiji. Tam je spoznala tudi svojega moža Antona Drobniča, prvega generalnega državnega tožilca po osamosvojitvi Slovenije. Režim je organizaciji prišel na sled in poleg Antona ter številnih drugih so aretirali in zaprli tudi Lidijo. V taborišču Verdreng, opuščeni kočevski vasi, je bila priča strahotnemu mučenju in poniževanju: »Kričali so, da nas bodo vse pobili … To je bilo ponižujoče, ampak nas niso strli,« se tega obdobja spominja Lidija. Po poroki z Antonom Drobničem je uspešno doštudirala pravo in bila med drugim tudi odvetnica. Po demokratičnih spremembah se je z vso energijo predala političnemu delu pri Krščanskih demokratih in pozneje Novi Sloveniji. Srčika njenega življenja pa je bila vedno družina: štirje otroci, ki sta jih imela s pokojnim možem Antonom, ter kopica vnukov in pravnukov, ki se med sabo odlično razumejo.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov