Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 5. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 5. feb.

V Galeriji mesta Ptuj je na ogled razstava Arjana Pregla z naslovom Iz srca rojena umetnost, v ljubljanski galeriji Equrna pa skupaj razstavljata Staš Kleindinst in Anže Sever. Na spletu sta brezplačno dostopni predstavi Čas nežnosti in Dežela sanj, ki sta nastali v produkciji Muzeum Ljubljana in koprodukciji zavoda En-Knap. O stanju v kulturi pa so pred kulturnim praznikom spregovorili na novinarski konferenci Društva Asociacija.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Prvi petek v februarju obeležujemo svetovni dan nošenja rdeče barve kot ozaveščanje o srčno-žilnih bolezni. V studiu se nam pridruži kulturna antropologinja Branka Urbanija, pogovarjali se bomo o pomenu rdeče barve. Glede na aktualne dogodke bomo spregovorili tudi o spolnih deliktih oziroma o spolnem nadlegovanju. Kaj je pravzaprav spolno nadlegovanje in kaj potrebujemo za prijavo – več z odvetnikom Urošem Čopom. Pri Kovaču, pri Markcu, pri Mlinarju - raba hišnih imen je od lani vpisana v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Hišna imena so namreč pomemben element slovenske kulturne dediščine in tudi današnja tema Jezikovnega kotička - vabljeni, da nas pokličete in zaupate vaše staro hišno ime. Podobno kot je industrializacija zaznamovala ljudi in okolje zasavskih krajev, je vplivala tudi na kulinariko. Skromnost in težaški delovnik v steklarni ali rudniku sta pomembno vplivala tudi na to, kaj so gospodinje postavile na mizo. Danes tipična zasavska kulinarika z odličnim kuharjem Lojzetom Čopom. In brez glasbe ne gre - danes bo petkova oddaja tudi v znamenju glasbe, ponudili vam bomo legende glasbene scene. Tokrat gostimo kar dva glasbena gosta.

V petek, 22. januarja je Agencija RS za okolje izdala naslednje opozorilo: Nevarnost snežnih plazov je v Južnih in Zahodnih Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1600 m VELIKA, 4. stopnje, drugje pa večinoma ZNATNA, 3. stopnje. V visokogorju pričakujemo spontane srednje do velike plazove suhega snega. In v petek in soboto se je v gorskih predelih Slovenije sprožilo zares veliko snežnih plazov, ki so segli tudi do nižin, na Bovškem tako obsežni, kot jih ne pomnijo zadnjih 70 let. Kako dobro lahko napovedujemo plazove in kako dobro so raziskani?

Nika razkrije Jašine temne skrivnosti, ogorčena je, a tudi sočutna. Zdravnikom uspe diagnosticirati bolezen Jake Carja. Dr. Vasja ustreže Anini kaprici in jo s tem zelo razveseli. Mirza se je že čisto udomačil v Sloveniji in nič kaj ne pogreša Amerike. Katja in Lucija najdeta donosno rešitev za svojo prihodnost.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Globusu o protestih opozicije v Rusiji. Zakaj je Aleksej Navalni trn v peti Vladimirju Putinu in kakšno je sploh politično življenje ruske opozicije?

V Točki preloma o zaščiti zaposlenih pred covidom. So delovna mesta res glavni vir okužbe? Ali delavci res prihajajo na delo bolni zaradi prenizkih nadomestil? Kako gre slovenskim farmacevtom?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Arthur Honneger je bil osem let dopisnik švicarske televizije v ZDA, v dokumentarni seriji pa bo odkrival neznane dele Amerike, ki jih prej še ni obiskal - Južno Dakoto, Portoriko, Novo Mehiko in Havaje.

4. del: V iskanju duha alohe
Arthur Honegger bo na Havajih raziskoval bistvo havajskega pogleda na svet in kmalu spoznal, da ne gre le za turistični marketing. Toda tudi v tem raju ni vse popolno. Na otoku Maui, kjer poskušajo mali kmetje pridelati čim več zdrave hrane, si je kos dragocene rodovitne prsti prisvojil tudi Monsanto, ena najbolj osovraženih korporacij na svetu. Izvedeli bomo, kako in ali sploh se njihovo poslovanje sklada z duhom alohe ...

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu in Slovenci nismo pri tem nobena izjema. V Sloveniji vsako leto možganska kap prizadene okoli 4000 oseb, srčni infarkt pa približno 5000. Spregovorili bomo o opozorilnih znakih GROM, s katerimi si pomagate prepoznati možgansko kap. Kar 70 odstotkov srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju, 55 odstotkov pred pričami, ki bi lahko ukrepale, a nemalokrat, zaradi žalosti, stresa in bolečine, ne morejo narediti nič drugega kot poklicati na pomoč. Vendar je ključno, da osebo takoj začnete oživljati, sicer se verjetnost, da bo človek s srčnim zastojem preživel, vsako minuto zmanjša za deset odstotkov. S takojšnjo masažo srca pomagamo, da srce doseže vsaj od 30 do 40 odstotkov normalnega iztisa; tako zagotovi kisik, glukozo, hranila, ki jih možgani sicer ne bi dobili, posledice pa bi bile nepopravljive.

Az adás tartalma:

- stúdióbeszélgetés Vida Törnar Judittal, az LKMNÖK Tanácsának elnökével;
- a Muravidéki magyar faluprogram támogatásából megvalósult beruházások;
- Semmelweis Ignác és a kézmosás fontossága;
- Ízes Muravidék: farsangi ízek.

Vsebina oddaje:

- studijski pogovor z Judit Vida Törnar, predsednico MSNS Občine Lendava;
- realizirane investicije v sklopu Prekmurskega madžarskega programa za razvoj vasi;
- Ignác Semmelweis in pomembnost umivanja rok;
- rubrika Okusi Prekmurja: pustni okusi.

Megazob
Sara in Dana obiščeta akvarij. Njuno pozornost pritegnejo morski psi in Dana takoj pove, da je bilo največjemu morskemu psu vseh časov ime »veliki zob«. Le kako bi ga lahko srečali?

Med dvema ognjema
Dana in Sara se igrata med dvema ognjema. Sarina ekipa ima sprva prednost, saj so vsi igralci veliki, nato pa Dana pomisli na mikroraptorje. Ti mali dinozavri so bili uspešni, ker so bili zelo urni in so sodelovali.

Stanley je spet na svobodi. Zdaj potrebuje le še alibi za čas, ko sta se pred šolo pojavili nindži. Njegova bivša žena je pripravljena pričati, da je bil takrat z njo. Joaquim sumi, da je skrivnostna nindža Farah, zato njeno ime vnese v spletni brskalnik in ugotovi, da ima hčerko, za katero Hunter ni vedela.

V minulem tednu ste tudi nekateri izmed vas na protestih pozivali vlado, naj spet omogoči pouk v šolah. V Infogromu smo slišali, da se nekateri s protesti strinjate, drugi ne, vsi pa si želite nazaj v šolske klopi. Informativni dnevi so se letos preselili na splet, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se lahko nanje pripravite. V rubriki Podrobno pod lupo smo razložili, zakaj so v Rusiji nasilni protesti in kdo je Aleksej Navalni. Predstavili smo tudi Junaka 3. nadstropja: Nejc Miser je prebolel levkemijo. Konec oddaje pa je kulturno in umetniško obarvala mlada likovnica Naya.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

S pandemijo zaznamovano leto 2020 je bilo burno tudi za budizem, tako na svetovni kot na lokalni ravni. Pripadniki najštevilčnejše šole budizma, imenovane mahajana, bodo praznovali vstop v novo leto. O pomenu in načinu praznovanja budističnega novega leta smo se pogovarjali s predstavnikom slovenske veje Budistične kongregacije Dharmaling.

Kmet po pošti prejme modno uspešnico - športne copate. Izkaže se, da na kmetiji ne bodo ostali prav dolgo čisti. Na srečo je tu Bitzer, ki naredi vse, da se ne bodo umazali.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V spomin godcu, ki nam je veliko let lepšal življenja in njegovemu dobremu prijatelju, pesniku, ki nam je v življenja nosil millino, je bil posvečen koncert: Tvoje pesmi živijo naprej. Tako lahko ponovno doživimo vso veličino Lojzeta Slaka in njegove harmonike, ter podoživimo njegovo hudomušnost – svoj pečat pa so dodajajo pesmi Toneta Pavčka.
Obema velikanoma so se poklonili Fantje s Praprotna, Zadnja zasedba tria Slak, Tone Štritof in Janez Hvale. Gostje na njegovem inštrumentu - harmoniki so: Rok Švab, Andrej Svetlin, Matija Slak, Tine Lesjak, Brane Klavžar in Peter Fink.
Posebno noto dodajajo člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla in igralca Saša Pavček in Boris Ostan s poezijo Toneta Pavčka.
Koncert bomo predvajali v dveh delih - obeh delih pa s kratkimi filmčki Slavka Hrena predstavili tudi oba velika moža.

Scenarist
Jure Ivanušič

Glasbeni pozdrav

Prifarski muzikanti - Mlinarica
Helena Blagne - Ti boš vedno prvi

Švicarski vasi Soglio pravijo tudi Vrata v raj. Vas leži v največjem kostanjevem gozdu v Alpah. V tem raju živi in dela Marco Giovanoli. Marco z družino neguje 80 dreves. Za kmete v dolini Bergell je bil kostanj več stoletij dragocena hrana.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V nocojšnji Kulturi vam bomo predstavili nov strip o Prešernu, ki sta ga ustvarila zgodovinarka Magda Zore in akademski slikar Jože Trobec, svež album Zob za zob post punk tria Nina Bulatovix in pa slovenski paviljon s katerim se bo Slovenija predstavljala na Expu leta 2022 v Dubaju. V Mestni galeriji Nova gorica smo si ogledali razstavo akademskega slikarja Mihe Štruklja, napovedali pa bomo tudi plesno predstavo Milana Tomašika, ki se bo jutri odvila na spletu.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Anna Magnani v Viscontijevi klasiki blesti v vlogi revne ženske, ki poskuša svojega otroka spraviti v svet šovbiznisa.

Rimsko filmsko podjetje objavi novico, da išče otroško igralko za vlogo v filmu. Maddalena na avdicijo pripelje svojo hčer Mario in upa, da se jima bodo uresničile sanje. V studiu Cinecittà jima asistent režije obljubi pomoč v zameno za petdeset tisoč lir. Komisija se Mariji med avdicijo posmehuje, ker igra kot neroden otrok. Njena mama jo užaljeno odpelje proč, čeprav je režiserju všeč dekličina ekspresivnost in bi ji rad ponudil dobro pogodbo.

Izvirni naslov: BELLISSIMA / Italijanski film, 1951 / Režija: Luchino Visconti / Igrajo: Anna Magnani, Walter Chiari, Tina Apicella

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov