Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 8. mar.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in spoznamo učiteljico, ki nas bo zastopala na svetovnem tekmovanju najboljših učiteljev. Svetovali vam bomo o novi energijski nalepki, ki uvaja nove razrede od A do G. Kako bomo zdaj vedeli, kateri stroj je najbolj varčen? Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili ginekološkim težavam. Zdravnik ginekolog bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja. David seveda na Dan žena preseneča tudi naše gledalke, tokrat na terenu. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v izdelavi čokolade - sladkega presenečenja za 8.marec - kdo bo naredil boljšo in lepšo čokolado? Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Papež Frančišek je z apostolskim pismom Z očetovim srcem naznanil leto svetega Jožefa. S tem je spodbudil moške k razmišljanju o njihovi vlogi v družini in družbi

10. marca se bodo na letošnjem teološkem simpoziju udeleženci poglobili v vlogo moških v družini ter v njihovo duhovnost. Organizatorje je k temu spodbudil papež Frančišek, ko je z apostolskim pismom Z očetovim srcem 8. decembra lani naznanil leto svetega Jožefa.
Kdo je bil Jezusov krušni oče? V Svetem pismu je o njem malo zapisanega, nagovarjal pa je cerkvene očete. Nekateri moški ga imajo za zgled osebne in družbene poklicnosti in se pri svojem delovanju podpirajo na srečanjih v skupinah svetega Jožefa. Spreobrnjenca, duhovnika Donalda Callowaya iz Michigana, pa je sveti Jožef tako nagovoril, da je napisal knjigo Čudeži našega duhovnega očeta.

Prvega marca so na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani študentom podelili diplome in priznanja. Pred 600 leti pa je papež Martin V. za podporo kustodiji Svete dežele imenoval komisarje. Za lažje vključevanje zdravljenih zasvojenih oseb v družbo snujejo mrežo stanovanjskih skupnosti in gospodinjstev pod imenom Skupnost MOST. V Radovljici pa so izredni ženski, mistikinji in sozavetnici Evrope, judinji Edith Stein posvetili edinstveno svetišče.

Penzl čedalje bolj spoznava da je umetnik, ne pa uslužbenec, Marija ni najbolj zadovoljna z odnosi v Carjevi družini, doktor Boštjan pa se poleg zdravstvenih zadev ukvarja tudi s pravnimi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokrat bo gost oddaje Intervju eden najvidnejših slovenskih filozofov prof. dr. Mladen Dolar, predstavnik tako imenovane »ljubljanske šole teoretske psihoanalize. Je avtor številnih knjig in znanstvenih člankov s področja filozofije in teorije umetnosti, ki so odmevni doma in v tujini. Predaval je na številnih univerzah v ZDA in v Evropi. Je angažiran intelektualec, ki kritično razmišlja o razvoju svetovne in slovenske družbe.
Voditeljica: Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

3. del: Vse je nečimrnost
V Fleischmanovi čakalnici umre neznanec, ki ga nihče v mestu ne pozna. Domačini se med straženjem njegovega trupla počasi navežejo nanj in ga vzamejo za svojega. Maggie se znajde v zagati, ko jo nepričakovano obišče oče, saj mu je v pismih lagala o svojem fantu. Holling se zaradi Shellyjine pripombe odloči, da se bo dal obrezati, a ga Joel poskuša odvrniti od tega. Bolj ko se bliža dan posega, bolj je Holling v skrbeh.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Da ustvarjalnost ne pozna meja, je dokazala nedavno, ko je z ekipo osvojila Evropo in obe Gorici na en mah postavila na zemljevid Evrope. V Gorico in Gorico, ki ju povezuje unikaten trg, bo še naprej pretakala svojo bogato ustvarjalnost, ki jo je gojila kot avtorica dramskih predlog, pisateljica, režiserka in igralka. Projekt GO 2025 je kot češnjica na torti na ustvarjalni poti mag. Nede Rusjan Bric.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Volitve županov in občinske volitve 2021 so prinesle samostojnemu političnemu gibanju pod okriljem EL skupno 59 mandatov. Zgodovinska je absolutna večina Enotne liste Globasnica, Bernard Sadovnik, kandidat za župana, pa je prejel kar 65 % glasov. Drugi prvak občine iz vrst Enotne liste, Franc Jožef Smrtnik iz Železne Kaple, ki se bori za tretji županski mandat, mora v drugi krog volitev.
Letošnji mednarodni dan žena še posebej opozarja na neenakost med spoloma. Pandemija koronavirusne bolezni je močno prizadela ženske, ki so zaposlene v nujnih službah in so izpostavljene večji nevarnosti okužbe. Omejitve gibanja so ob tem vodile v povečanje nasilja v družini.
Pevska revija Koroška poje se seli na splet – z vrhunskimi solistkami in solisti ter instrumentalisti se bodo med drugim spomnili 50. obletnice smrti dr. Franceta Cigana in 110. obletnice rojstva Antona Nageleta.

16:00
Otroški program: Op!

Ves Milanov razred gre na zdravniški pregled, kjer jih zdravnica med drugim stehta, izmeri in preveri, ali dobro vidijo. Pri tem pa je treba tudi odložiti oblačila, kar je Milanu hudo neprijetno. A zdravnica ga potolaži, da to ni nič nenavadnega, in ima pripravljeno rešitev tudi za to.

Mandi in Pipi srečata dostavljavca. Danes ima naporen in dan, za nameček pa je tudi raztresen. Iz vozila mu padajo paketi, pa tega sploh ne opazi. Mandi in Pipi se odpeljeta za njim in jih pobereta.

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

Čarli ponesreči odvrže svoje smeti v morje in vsi prijatelji mu jih pomagajo pospraviti. Niko preseneti Betko tako, da ji nekaj izdela.

Pošasti doživijo presenečenje, ko gospa Jokinstok v razred prinese dinozavrovo okostje z imenom Erik. Opozori jih, da se ga ne smejo dotikati, a med odmorom je ne ubogajo, in Erik razpade. Jim ga bo uspelo sestaviti, preden za to izve učiteljica?

Muk in Lucijan sta na Madagaskarju. Domisliti se morata, kako narediti božično drevesce. V kraju, kjer ni zime, to ni najlažja naloga. Ko že skoraj obupata, jima vendarle uspe.

Recikliranje je zabava in zagotovo izbira prava! Deklica Madji si z recikliranjem steklenic v trgovini celo prisluži sladke dobrote! Lovro in veverica Šviga se bosta doma lotila razvrščanja in ponovne uporabe starih lončkov: in kmalu bo pred nami nastal pravi sobni vrtiček z dišečimi zelišči.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj ima Škofja Loka s slovenskim impresionizmom in zakaj je upodobljena na mnogih slikah v stalni zbirki naše Narodne galerije, kako so na razvoj mesta vplivale redovnice uršulinke in kaj imajo z zgodovino mesta škofje iz Freisinga na Bavarskem? To je samo nekaj vprašanj, na katere bo skušala odgovoriti oddaja o enem naših najlepših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest. Voditelj se bo v oddaji pogovarjal z uršulinkama Lavrencijo Kržišnik in Marijo Jasno Kogoj, zgodovinarjem Francetom Štuklom in slikarko Doro Plestenjak.

Fejmiči, youtuberji, influencerji – tako mlajše generacije imenujejo tiste posameznike, ki imajo na različnih družbenih omrežjih številne sledilce in so zaradi svojih aktivnosti postali nekakšni mnenjski voditelji. Kdo sploh so vplivneži, na katera področja se navadno spoznajo in kaj jim je poleg razmaha družbenih omrežij še omogočilo, da imajo danes takšen vpliv, in to predvsem na mlade? Več v oddaji Na kratko.

Mavricij prejme nenavaden paket od bratranca. Poslal mu je čudne rumenkaste stvari. Kaj bi to lahko bilo? Odpravita se k prijateljem po mnenje, a ti ne vedo. Nejko postane lačen in se odloči, da jih bo skuhal in pojedel. Saj so naravnost slastne!

Očka ima polne roke dela. Peče veličastno torto za mamičin rojstni dan. Vse mora biti nared in hiša kakor iz škatlice, preden se mamica vrne iz službe. Simon in Gašper obljubita očku, da bosta pospravila svoji sobi in na vrtu pripravila pogrinjek. A skrivaj pripravljata tudi presenečenje za mamico. Ker se je nagrmadil cel kup opravkov in se morata lotiti vsega naenkrat, je na koncu vse po njuno. Zmešnjava! Mamica bo res presenečena.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj se dogaja z medijsko svobodo pri nas? Razprave o tem so se v zadnjem času po odmevnih izjavah premierja Janeza Janše preselile tudi čez meje Slovenije, vse do Bruslja. Kako odnos med slovensko vlado in mediji vidijo v tujini?

Zmerljivke, žalitve in celo grožnje s smrtjo so postale pogosto orodje obračunavanja na družbenih omrežjih. Ali nedavne obsodbe sovražnega govora nakazujejo novo sodno prakso? In ali kaznovanje res posega v svobodo govora, kot menijo nekateri?

Bi se upali potopiti v ledeno mrzlo vodo, medtem ko je večina ljudi še zavita v plašče? Ekipa Tednika se je pridružila privržencem ledenih potopov, ki pravijo, da tako krepijo imunski sistem in celo zdravijo bolezni. Kaj pa pravijo zdravniki?

V tokratni oddaji z gostom o tem, kako bo Slovenija izkoristila evropske milijone iz načrta za okrevanje.
Kakšna bo prihodnost cepiv in kako evropske države ubirajo samostojne poti pridobivanja cepiv?
Govorili bomo o zelenih politikah in temeljnih usmeritvah ekosocializma.
Ob koncu pa še o tem, koliko stane pravica do protesta in kdo sploh še lahko izvaja to ustavno zagotovljeno pravico.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V nocojšnji Kulturi vam bomo med drugim predstavili album Janija Kovačiča Ženske štorije, ogledali smo si premiero predstave Črna koža, bele maske v Anton Podbevšek teatru (režija Maša Kagao Knez in Ivana Djilas) ob razstavi 100 + v Umetnostni galeriji Maribor smo preverili kako so se ženske v likovni umetnosti znašle nekoč in kako danes.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tokratni Opus bo na programu na dan žena, zato se bomo spomnili Zlate Gašperšič Ognjanovič, nekdanje solistke ljubljanske Opere, ki praznuje lep življenjski jubilej, 90-letnico.
Še vedno je izjemno vitalna in se natančno spominja prav vseh vlog in zlate dobe ljubljanske Opere, o njej in povezanosti z glasbo bodo razmišljali tudi v Kropi , od koder izhaja in kjer ji bodo v poklon pripravili koncert z razstavo. V oddaji boste videli odlomke iz bogatega arhiva TV Slovenija. Ognjanovičevi je bil zelo blizu tudi Schubertov samospev, o njem in o baročni operi pa bo spregovoril tenorist Aco Biščević, edini slovenski interpret samospeva, ki se sam spremlja na klavirju, sicer pa mednarodno dejaven zlasti v Bachovih pasijonih.
Avtorica oddaje: Darja Korez Korenčan

Spremljali boste lahko posnetek koncerta, na katerem je zvenela veličastna Simfonija št. 2 v c-molu za sopran, alt, zbor in orkester 'Vstajenje' Gustava Mahlerja. Izvedli so jo Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, APZ Tone Tomšič in dirigent Anton Nanut. Solistki Rebeka Radovan in Katerina Roussou.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov