Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 25. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Ned, 25. apr.

07:00
Živ žav

Milan se s prijatelji zabava v parku in nenadoma ugotovijo, da je Liza nekam izginila z neznancem. Skupaj s čuvajem jo začnejo iskati. Izkaže se, da je neznanec njen stric. Liza se opraviči, saj bi jim to morala povedati, otroci pa so pohvaljeni za skrb.

Riko ima tako zamašen nos, da ne voha prav ničesar. To mu pokvari vse veselje, še sploh, ker ne more okušati svojega slastnega korenčka. Ava in Teo mu poskušata pomagati, nazadnje pa prav neprijeten smrad reši težavo.

Tinka in Žverca gresta na sprehod in uživata v vonju cvetlic, opazujeta kačje pastirje… Celo vstopita v mravljišče! Kako zabavno!

Čarli ne skrbi dovolj dobro zase, to pa spozna v trenutku, ko ne more dohajati svojih živahnih prijateljev.

Pina ni na spregled. Mali žabec je preveč prestrašen in se skriva v jezeru, čeprav nihče ne ve, zakaj. Švigcu je vse jasno. Pino je prejšnji dan gledal televizijo in videl nekaj, kar ga je zelo prestrašilo. Prijatelji se odpravijo k ribniku, da bi ugotovili, zakaj. Pino je na televiziji videl hudobno coprnico, kar prestraši tudi druge Malčke. Švigec jih potolaži, naj se ne bojijo, saj coprnica ni resnična. Tistega, kar ni resnično, pa se ni treba bati!

Prijatelji najdejo ploščico z risbami. Čuk predlaga, da jo odnesejo profesorju Orehku, ki jo bo znal razvozljati. Z letalom se odpravijo v Najglobljo džunglo, kjer poiščejo Stezo pri slapu številka ena.

Gorazd razjezi Ezopa, ker mu noče nehati nagajati. Ezop zato napiše igro o poredni žabi, ki je nagajala živalim. Nekega dne se je žaba poigrala z majhno miško. Miška ni znala plavati a si jo je žaba privezala na nogo in skočila v vodo. Ko je orel v vodi videl miško, se je spustil, da bi jo ujel. A ker je ujel miško, je požrl tudi poredno žabo, ki se ni mogla pravočasno ločiti od miške.

Panda Rožica ima tremo, ko mora na nastopu zvezdnici izročiti šopek cvetlic.

K Juretu pride na obisk zajček Zvonko, k Pepi pa ovčka Olja. Ker se fanta nočeta igrati Pepinih in Oljinih iger, vsi skupaj skačejo po blatnih lužah.

Saturnovi obroči so kot obroč, ki ga ima mali Timotej. S prijateljem morskim levom rada skačeta skozenj. Toda potem obroč izgubita. Odpravita se ga iskat v vesolje in igro nadaljujeta kar na Saturnu.

Bubi, Bibi in Boni izbirajo igrico, da bi se igrali, ko Boni nenadoma začne drseti po veji. Preseneti jih prikriti kuščar! Hitro se jim izmuzne in se skrije. Morda bi se z njimi rad igral skrivalnice? Sovice se odpravijo iskat živali, ki se skrivajo v gozdu. Odkrijejo mnogo živali, ki se zakrivajo: žabica med listjem, vešča med drevesnim lubjem in paličnjak med vejicami. Doma jim očka razloži, zakaj mnoge živali potrebujejo prikrivanje, mami pa jim zapoje uspavanko o skrivanju.

V deželi vlada suša in Šir kan ne dovoli živalim, da bi se odžejale pri slapu. Piti jim bo dovolil le, če se mu Mavgli preda. Mavgli je to pripravljen narediti, Balu in Bagira pa iščeta drugačno rešitev.

Prijatelji so za starše vzgojili čudovite cvetlice, le Petrčku vrtnarjenje ne gre od rok, zato za svojo mamo Cilki sune modro vrtnico. Edvina je prepričana, da je Petrček vrtnarski genij, in ga vpiše v vrtnarsko šolo. Petrček zapusti Sinji dol in svoje prijatelje. Brez njega šola ne bo več enaka!

V šoli za pošasti je deževen dan in gospa Jokinstok predlaga, da bi se v učilnici igrali igro hopla. Pošasti se zabavajo dokler Bučko ne postane čemeren in igro pokvari. Se lahko prijateljem oddolži tako, da si izmisli novo igro?

Toni v gozdu najde votlo vejo in iz nje izvabi prijeten zvok. Zdaj si tudi Živa zaželi, da bi našla svoj ljubki zvok in najbolj všeč ji je ptičje petje.

Nejko se zbudi in ugotovi, da ima nenavadno težavo: vidi dvojno! Prijatelje prosi, da mu pomagajo poiskati rešitev. Zabava se ob prijateljskih poskusih, da bi mu pomagali, a nič se ne obnese. Na koncu le ugotovi, v čem je težava!

Črt je sijajne volje. Za vratom ima štiriperesno deteljico in prepričan je, da ga bo odslej spremljala sreča. Žal pa deteljico kmalu izgubi in samo prijateljem se ima zahvaliti za spoznanje, da je prava sreča imeti prijatelje, ki ti pomagajo.

Pes Bitzer izgubi svojo dragoceno piščalko in v zameno preizkusi kmetovo trobento. Prav kmalu njegove fanfare in jazzovsko trobentanje spravljajo čredo ob živce.

Saratops
Dana in Sara sta na počitnicah pri babici, na posestvu pa so tudi trije ceratopsi. Dana začne takoj raziskovati. Bi bil v spopadu uspešnejši triceratops, diabloceratops ali kozmoceratops? Je bolje imeti veliko rogov ali šteje predvsem njihova dolžina?
Kaj zmorejo mladički
Dana na vrtu opazuje tri dinozavrska gnezda. Iz jajc se končno izvalijo mladički. Triceratops si pri priči poišče hrano, brahiozaver se zna že takoj skriti pred plenilcem. Kaj pa tiranozavrček? Prav on je najbolj podoben človeškemu otroku. Kadar je v nevarnosti, pokliče mamo.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

»Dobri pastir da svoje življenje za ovce.«
Jn 10,11
razmišlja Peter Kokotec

V oddaji boste spoznali duhovnika Cirila Čuša in njegovo dolgo ter bolečo pot do odpuščanja svojemu nasilnemu očetu. S svojim pričevanjem je v preteklosti postal vir navdiha za številne, da so tudi sami stopili na pot odpuščanja. Vabljeni torej k ogledu Obzorij duha z naslovom: Ciril – zgodba o odpuščanju.

Oddajo začenjamo s posledicami zmrzali, ki je močno prizadela predvsem sadjarje. Pa tudi čebelice, zato smo obiskali čebelarje v Istri. V Agrarii Koper je prišlo do (za mnoge) presenetljive odločitve Upravnega odbora, da direktoju Robertu Fakinu ne podaljšajo mandata. 9 večjih vinskih kleti je ustanovilo Združenje vinarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije. Obiskali smo Vilo Fabiani, posestvo Malgaj v Kobdilju, ki je bila nekoč evropska zibelka gosposkega vina Pikolit. In Pikolit je od februarja letos ponovno priznana sorta na celotnem Krasu. Spregovorili bomo o murvah in svilogojstvu, ki je bilo zelo razvito v Avstro ogrski monarhiji, za kar gredo zasluge predvsem Slovencu Ivanu Bolletu, s koreninami na Proseku na Tržaškem. Za konec pa bomo spoznali alpake izpod Slavnika. Začenjamo pa, kot rečeno z aktualno temo o posledicah zmrali.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Na Hrvaškem je odstotek mladih , ki se ukvarjajo s pridelavo hrane, nekoliko višji kot v povprečju v EU, kjer je kmetov, mlajših od 35 let le 5,6 odstotka. Jan Martinac, predsednik združenja mladih hrvaških kmetov, je tudi podjetnik. Prepričan je, da poklic kmeta prinaša veliko izzivov in priložnosti, tudi za mlade, ki niso s podeželja. Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, kvalifikaciran tudi za nastop na olimpijskih igrah, danes pa se ukvarja s pridelavo jagodičevja. Zadrugo Berry Organica je ustvaril s še 10 somišljeniki, ki niso imeli izkušenj v kmetijstvu. Jan je k pridelavi zelenjave povabil še Ines, diplomirano inženirko agronomije. V Križu pri Zagrebu je nastalo novo podjetje mladih, ki pridelujejo hrano.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

“V petek zvečer” je nova glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave, glasbe, humorja in tekmovalnosti.
Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
V sedmi oddaji bosta voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab preverila poznavanje slovenske glasbe pri dveh ekipah. Vrtnice sestavljajo Ana Ferme, Boris Kopitar in Nino Ošlar. Sončnice pa so Maša Uranjek, Toni Kapušin in Gašper Rifelj. Poleg vseh tekmovalcev bodo v živo z bendom Diamanti nastopili Chicas, Nika Zorjan, Kvartet Pušeljc, Sergej Škofljanec, Tulio Furlanič, Tilen Lotrič, Obvezna smer. DJ Melani pa bo od doma gostila tudi Laro Baruca, Evo Beus (Tabu), Dadija Daza in Hajdi.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Kakšna je prihodnost termalnega turizma? Kako se na Veliki planini pripravljajo na prihajajočo sezono? Obiskali smo butično čevljarsko delavnico sredi Žirov, ki je vključena v mednarodni projekt Tourism From Zero, ki v ospredje postavlja lokalne ponudnike dogodkov in doživetij. In še namig za vse destinacije - ponuja ga naša najboljša akrobatska skupina, ki skuša z atraktivnimi paketi doživetji v naravi pozornost gostov usmeriti v turistično manj znane destinacije.

Drama o usodi kavarniške družine v prelomnem zgodovinskem trenutku.

Branko obišče nekdanjo kavarno svojega očeta in ugotovi, da se je čisto spremenila. Spomin mu uide v pretekle čase, v leta pred drugo svetovno vojno in po osvoboditvi. Pred vojno je bila kavarna Astoria središče družabnega življenja v Mariboru, njen ugledni lastnik gospod Zorko pa je z zaslužkom kupoval zlatnike in jih skrival v kleti. Med vojno je bila družina izgnana, med drugim tudi zato, ker so se v tridesetih letih v kavarni zbirali ljudje, ki so se borili proti nacizmu ter germanizaciji slovenske družbe in ozemlja. Po vojni je nova oblast Zorkovim najprej vrnila kavarno z vsem premoženjem, pozneje pa jo je nacionalizirala. Oče Zorko je moral zaradi skrivanja zlatnikov v zapor. Sin Branko se je takoj po vojni vključil v mladinsko organizacijo in postal zagret zagovornik novih socialističnih idej. Med drugim je prevzel tudi nalogo, da bo prevzgojil svojega kapitalističnega očeta. Obenem se je zaljubil v vrstnico Janjo, za katero pa se je zanimal tudi vodja mladinske organizacije Tone. Z ideološkim spletkarjenjem je Tonetu uspelo Branka izključiti iz organizacije, a Janja mu je kljub temu ostala zvesta in Branko je z njo doživel prvo pravo ljubezensko izkušnjo. Ko se je oče vrnil iz zapora, se je izkazalo, da je mati, ki je že dalj časa pešala, zbolela za rakom.

Film v blagem ironičnem in melanholičnem tonu pripoveduje o mariborski meščanski družini in skozi posamezne usode njenih članov predstavi tudi širše družbeno in zgodovinsko ozadje Maribora tik pred vojno in po njej, tamkajšnjo socialno in nacionalno razdvojenost. Mesto je bilo razdeljeno na premožne in siromašne, na borce proti okupatorju in na podpornike germanizacije.

KAVARNA ASTORIA / Slovenski film, 1989 / Režija: Jože Pogačnik / Scenarij: Žarko Petan / Direktor fotografije: Janez Verovšek / Glasba: Bojan Adamič / Igrajo: Janez Hočevar, Lidija Kozlovič, Brane Šturbej, Aleš Valič, Vlado Novak, Nataša Ralijan, Ludvik Bagari, Roman Končar, Vladimir Jurc, Anton Petje, Izabela Albrecht, Brane Grubar, Ivo Ban

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokratni Vikend paket gosti našega novega sodelavca, televizijskega voditelja oddaje Dobro jutro, sicer pa akademskega igralca Mateja Zemljiča. Izjemno veseli smo obiska Nuše Derenda, ki nam v duetu z Isaacom Palma predstavlja pesem Zaljubljena. Še ena naših glasbenih dam nas obišče, to je Alenka Godec s skladbo Akordi v očeh. Jože v družabni in družbeni maniri gosti Jerneja Kuntnerja, preko videopovezave pa se nam s Ptujskega konca oglasi Urška Vučak. Iz Magičnega studia nas bo očaral Magic Aleksander, o življenjskih modrostih modrujejo Modrostniki in tudi tokrat nas bo objela Srčna novica.

Gospa Vitorog barva hišico na drevesu. Pošasti posvari, da se v njej ne smejo igrati, dokler se barva ne posuši, a nagajiva Mipa ima drugačne zamisli.

Ko se iz starega radia zasliši živahna glasba, Frfra in Cufek postaneta dobre volje. Še dobro, da je klet polna pisanih okraskov za pripravo zabave.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Do sedaj najdražja nizozemska nadaljevanka je posneta po resničnih dogodkih. KLM je najstarejša letalska družba, ki še vedno obratuje in je ohranila prvotno ime do današnjih dni.

Idealist Albert Plesman (7. 9. 1889–31. 12. 1953), prvi upravnik in kasneje direktor letalske družbe KLM, ter oportunist Anthony Fokker (6. 4. 1890–23. 12. 1939), pilot in izdelovalec letal, težko shajata skupaj, a hkrati ne moreta drug brez drugega. Kljub vsemu v letih med 1919 in 1930 združita znanje in denar ter postavita temelje nizozemskega civilnega letalstva. Plesman je potreboval letala, da je KLM obratoval, Fokker pa velikega odjemalca, ki je kupoval njegova letala.

1. del:
Albert Plesman organizira ELTO, prvi letalski miting v Amsterdamu, s katerim želi Nizozemcem približati civilno letalstvo. Na prireditev med drugim povabi Anthonyja Fokkerja, proizvajalca letal, ki je obenem tudi spreten pilot. Čeprav se ne ujameta najbolje, sta prisiljena v sodelovanje.

VLIEGENDE HOLLANDERS / Turbulent Skies. Two Pioneers, One Dream / Nizozemska / 2020
scenarij: Thomas van der Ree, Winchester McFly
režija: Joram Lürsen
v glavnih vlogah: Daan Schuurmans, Steef de Bot, Bram Suijker, Fedja van Huêt, Sanne Samina Hanssen, Anniek Pheifer

Občudujemo njeno igralsko izrazno moč, prezenco, neverjetno natančnost. Neko milost, prošnjo, in če je treba – tudi grožnjo nosi barva njenega glasu. Je prejemnica številnih nagrad; kar osem Borštnikovih je prejela, pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo in Severjevo, dve vesni, bila je žlahtna komedijantka, a to ni vse. Predvsem je prejemnica veličastnih aplavzov. Mehka in surovo stroga. Pri njenih vlogah začutiš čudovit prehod iz kulture v umetnost.
Gledališka in filmska igralka. Redna profesorica in predstojnica katedre za dramsko igro in umetniško besedo. Nedavno pa nas je spet vznemirila, navdušila z izjemno vlogo Daše v igri Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Če se je 20. stoletje zares začelo 12. aprila 1912 s potopitvijo Titanika, se je morda predčasno končalo 26. aprila 1986 z eksplozijo reaktorja št. 4 jedrske elektrarne Lenin, znane kot Černobil, pravijo avtorji dokumentarca. Katastrofa neizmerljivih posledic je iztisnila življenje iz mesta Pripjat, porušila globalno geopolitiko in neposredno ali posredno vplivala na vzpostavitev novih razmerij moči 20. stoletja, kar je pripeljalo tudi do razpada Sovjetske zveze nekaj let kasneje – spremenila je potek zgodovine in svet ni bil nikoli več enak.

CHERNOBYL, THE LAST BATTLE OF THE USSR / TCHERNOBYL, LA DERNIERE BATAILLE DE L'URSS / Francija / 2021 / Režija: Thibault Ferie

Vedun je ansambel, ki izvaja staro in meditativno glasbo ter kanalizira zdravilni zvok z glasbili in pesmimi ljudstev sveta. Ime je ansambel prevzel iz slovanske dediščine, pomeni pa tistega, ki lahko zdravi dušo in telo tudi z besedami, torej z glasovi, vokali, konzonanti, zvoki, toni, šumi, ropotom, z vsem, kar sestavlja zvočni jezik ali zvočno orodje za širitev zavesti. Skupina, ki deluje pod vodstvom Mire Omerzel - Mirit, uporablja različne glasovne tehnike ter glasbila in zvočila iz svetovne dediščine. Tokrat predstavljajo glasbila: poganske harfe, alpski rog, balkanske gusle in kemence, drgalce in žvrgolec.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov