Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 20. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 20. jan.

V Cankarjevem domu smo si ogledali mednarodno razstavo Koža; Goran Bertok, Ewa Doroszenko, Görkem Ergün, Karina-Sirkku Kurz, Anne Noble in Špela Šivic razkrivajo različne fotografske prakse, ki se vrtijo okoli tega največjega človeškega organa. V Galeriji SLOART smo obiskali razstavo Stranske ulice: Miha Štrukelj jih je fotografiral in z mrežo prenesel na platno. Opozarjamo na premieri filmov Telesce (režiserka Laura Samani) in Električno življenje Louisa Waina (režiser Will Sharpe), nikakor pa nismo spregledali shoda Proti socialnemu čiščenju mesta, ki so ga v Ljubljani pripravili iz nekdanje tovarne Rog izseljeni umetniki, kreativci, skejterji, aktivisti in drugi. Povečini še niso našli novih prostorov.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Veliko vitalnih starejših prehoda v vse bolj digitalizirano družbo ne vidi kot nepremostljivo težavo, saj je na voljo več tečajev računalništva, ki jih organizirajo univerze za tretje življenjsko obdobje, društva upokojencev, knjižnice, kjer se usposobijo za delo z računalnikom, uporabo svetovnega spleta, družbenih omrežij, za plačevanje položnic, izobraževanje na daljavo, udeležbo bralnih klubov na daljavo itd. Naši sogovorniki, računalniški tečajniki iz Murske Sobote in Ivančne Gorice, poudarjajo, da so ta znanja danes nujna tudi za starejše, sploh v teh težkih časih, ko je zaradi zaprtja javnega življenja na številnih področjih računalnik edini način urejanja zadev, druženja in predvsem komuniciranja, odganjanja osamljenosti. Toda za številne, sploh za starejše, stare od 75 do 85 let, ki nikoli v življenju niso imeli opravka z računalnikom, je vključevanje hud problem, saj lahko brez pomoči mlajših generacij na marsikaterem področju ostanejo prikrajšani za nekatere socialne, družbene in celo zdravstvene storitve. Specialistki družinske medicine dr. Darinki Klančar se zdi nemogoče in kar nehumano, da bi kot družba od vseh starejših zahtevali, da se morajo brez pomoči mlajše generacije aktivno vključiti v ta digitalizirani svet – že v elektronsko naročanje k zdravnikom in specialistom –, saj tega mnogi ne morejo početi že zaradi številnih zdravstvenih težav, ki jih imajo v teh letih. Zato jim moramo kot posamezniki in družba priti naproti.

Sicer vsakdanjo jed bomo v kuhinji na kubik na enostaven način nadgradili v pravi kulinarični presežek. Kuharski šef Grega bo šparglje pripravil z domačo holandsko omako, poleg bodo hrustali parmezanov čips in drobtine dimljenih račjih prsi. To bodo šparglji z jajci na kubik!

Zakaj družba potrebuje znanost in kakšen je danes njen pomen, bodo vprašanja, na katera bodo odgovarjali prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor IJS-ja, prof. dr. Igor Muševič, vodja Odseka za fiziko trdne snovi IJS-ja, in dr. Kristina Žagar Soderžnik z Odseka za nanostrukturne materiale IJS-ja. Vsi trije so zaposleni na Institutu »Jožef Stefan«, ki je letos praznoval 70-letnico. Sogovornike poleg predanosti znanosti in raziskovalnemu delu druži tudi umetnost. Izvedeli bomo, zakaj so se odločili za delo na znanstvenem področju, kaj jim pomeni raziskovalno delo, kako je s financiranjem in tudi, kako uspešni smo pri povezovanju z gospodarstvom. Je vloga znanstvenikov tudi ta, da ogenj znanosti prenesejo prihodnjim rodovom?

Slovensko gospodarstvo kljub koronavirusni krizi dosega spodbudne rezultate – tudi zaradi inovativnih zagonskih podjetij. S čim se taka podjetja ukvarjajo, kdo so njihovi lastniki in kdo jih financira? O tem v tokratni oddaji Moje mnenje z Vido Petrovčič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sir Ralph je odpustil svojega butlerja, ta pa se maščuje tako, da pove, da je imela njegova žena dolgotrajno afero z lordom Meldrumom. Sir Ralph je besen in gre k Meldrumu, katerega skušajo zaščititi ostali prebivalci hiše.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

V četrti mesečni oddaji letošnje sezone je govor o veri: gosta na daljavo sta duhovnik in profesor na teološki fakulteti UL Andrej Šegula in župnik v Idriji Marko Rijavec. Dijaki ju z voditeljico Barbaro Ferluga sprašeujejo o vlogi Cerkve danes, o doživljanju duhovniškega poklica ter o izzivih našega časa. V rubriki U120 posvečeni italijanski ustavi pa bo govor o členih, ki obravnavajo pravico do verstev, njihovega širjenja in povezanih zakonskih ureditev.

Az adás tartalma:

- a romániai tinédzserek dohányzásfüggősége (Erdélyi Magyar Televízió);
- vándorkiállítás Makovecz Imréről (Szombathelyi Televízió);
- Kárpát-medencei magyar legendárium (Lendvai Tévéstúdió);
- nulla euróson a Festetics-kastély (Keszthelyi Televízió);
- Sinka Zita babagyűjteménye (Erdélyi Magyar Televízió);
- Dúrmoló Téli Népzenei Tábor (Újvidéki Televízió);
- Mikó Alexandra gyantába zárt virágai (Szlovákiai Magyar Televíziós Hírportál);
- hagyományos disznótor (Drávatáj magazinműsor).

Vsebina oddaje:

- odvisnost romunskih mladih od kajenja;
- potujoča razstava o delu Imreta Makovcza;
- Zbirka madžarskih legend iz Karpatskega bazena;
- Festeticsev dvorec na bankovcu za 0 evrov;
- zbirka lutk Zite Sinka;
- zimski tabor ljudske glasbe Durmoló;
- rože Alexandre Mikó, oblite s smolo;
- tradicionalne koline.

Peppermint Patty ni najbolj navdušena nad šolo, zato bi se rada prepisala na zasebno šolo. Snoopy ji prinese letak in jo pusti v veri, da obiskuje imenitno zasebno šolo, za katero se na koncu izkaže, da je v resnici pasja šola.

V tokratnem Krompirju se bomo učili osnove slovenskega znakovnega jezika, Matjaž Juhart iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije pa bo predstavil pomen znakovnega jezika za vse, ki slabo ali sploh ne slišijo. V družbi Nike in Nika bosta tudi Žiga X Gombač in nekdanji Firbcolog Peter, voditelja novega podkasta za mlade Mala malca. Oddajo bo v živo tolmačila tolmačka slovenskega znakovnega jezika Špela Uršič Andres

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Če v filmu vidimo, da nekdo leti ali beži pred dinozavrom, vemo, da to ni resnično. Toda z umetno inteligenco lahko nekomu tako spretno namestimo glavo na tuje telo ali položimo v usta besede, ki jih v resnici ni nikoli izrekel, da skoraj ni mogoče opaziti, da je posnetek lažen. Kako naredimo deepfake oziroma ponarejeni video? In kako težka je nasprotna pot, odkrivanje lažnih videoposnetkov?
Čeprav so bili taki videi sprva namenjeni zabavi, jih dandanes čedalje pogosteje uporabljajo tudi za manipulacijo, zlorabo in izsiljevanje. Ali lahko fotografija našega obraza, ki smo jo za zabavo naložili v aplikacijo telefona, pristane v pornografskih posnetkih?

Fejmiči, youtuberji, influencerji – tako mlajše generacije imenujejo tiste posameznike, ki imajo na različnih družbenih omrežjih številne sledilce in so zaradi svojih aktivnosti postali nekakšni mnenjski voditelji. Kdo sploh so vplivneži, na katera področja se navadno spoznajo in kaj jim je poleg razmaha družbenih omrežij še omogočilo, da imajo danes takšen vpliv, in to predvsem na mlade? Več v oddaji Na kratko.

Na največjem jezeru v Južni Ameriki so številni otočki. Narejeni so iz trsja. Na njih živi pleme, ki iz trsja izdeluje tudi vrvi, čolne in celo hiše. Ko Zafrkova ladja zasilno pristane na jezeru, Reaktivčki vedo, da je treba otočanom pomagati.

Hokejska tekma med ekipo kengurujev in plamencev obeta hud boj.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči: izločitev dokazov, umiki obtožnic, oprostilne sodbe, zastaranje. Več kot 20 primerov zoper Kanglerja, vsi končani z njegovo zmago, je velik zdrs pravosodnega sistema.
V Globusu: o prvem letu predsedovanja Joeja Bidna. Katero smer so ubrale Združene države Amerike pod njegovim vodstvom in kako se njegova politika pozna po svetu?
V Točki preloma: kako se na vrhunec petega vala epidemije in morebitno množično obolevanje zaposlenih pripravlja gospodarstvo, predvsem kritična infrastruktura? Kako zagotoviti njeno nemoteno delovanje?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Bili smo na premieri Donizettijeve opere Ljubezenski napoj v SNG Opera in balet Ljubljana. Ogledali smo si razstavi Prvi sneg umetnika Lina Gerkmana v ljubljanski galeriji Photon in Skrito življenje uporabnika Amazona v projektnem prostoru Aksioma. Več pa tudi o filmskem festivalu Sundance, ki se začne danes in bo potekal le na spletu.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo spektakularno odprtje Evropske prestolnice kulture Novi Sad. Uvedla jo je predstava Zeniteum :: 2022 režiserja Dragana Živadinova, edinstven poklon kulturi, znanosti in umetnosti. Kaj bo torej prineslo več kot 4000 dogodkov, ki bodo identiteto Novega Sada povezali z aktualnimi evropskimi temami, kot so migracije, identiteta in prihodnost mladih? Klaus Thymann, kurator razstave Taljenje – podobe podnebnih sprememb v Jakopičevi galeriji, nas bo popeljal po številnih umetniških projektih, ki se posvečajo pereči problematiki podnebnih sprememb in nas opozarjajo na naše vedenje, predvsem pa pozivajo k spremembam. Pogovarjali smo se z islandskim igralcem Hílmirjem Snajrem Gúdnasonom, ki ima vlogo v filmu Jagnje. Film režiserja Valdimarja Jóhannssona je bil lani v Cannesu nagrajen za izvirnost, saj partnersko dramo o starševstvu in materinstvu nadgradi s prvinami ljudskih pripovedk in grozljivke. Ob razstavi v Galeriji Kresija smo razmišljali o fenomenu Asteriks, kultnem stripu, ki se kljub častitljivim 60 letom ni postaral. Njegove družbenokritične misli, od socialnih do ekoloških tem, so še vedno aktualne. Z njim so odraščali in ustvarjali tudi največji evropski stripovski avtorji. Pogledali pa smo tudi v bogato zgodovino Šentjakobskega gledališča Ljubljana, ki nepretrgoma deluje od leta 1920 in je v tem času pripravilo skoraj 600 premier.

Zarota proti regentu se obrne proti vojvodinji Mainski. Lahkomiseln in domišljav Voltaire za las uide smrtonosnemu strelu policijskega ovaduha. Njegovo ljubezensko življenje pa je razpeto med igralko in bogato markizo. Medtem ko njegov prijatelj Villefond podleže kozam, pa jih Voltaire po dolgih mukah premaga. Njegovo predstavo Mariamna v gledališču izžvižgajo. A ko jo predela in uprizori pred kraljico, je ta nad njo navdušena. In Voltairu se vnovič odpro vrata na dvor.

LES AVENTURES DU JEUNE VOLTAIRE / Voltaire in Love / Francija / 2020
scenarij: Alain Tasma, Georges-Marc Benamou, Henri Helman
režija: Alain Tasma
v glavnih vlogah: Thomas Solivérès, Victor Meutelet, Victor Le Blond, Christa Theret, Patrick D’assumcao, Pascal Demolon, Eugène Marcuse, Tom Pezier, Éric Caravaca, Maud Wyler, Hippolyte Girardot, Valérie Bonneton, Daniel Hanssens

Če v filmu vidimo, da nekdo leti ali beži pred dinozavrom, vemo, da to ni resnično. Toda z umetno inteligenco lahko nekomu tako spretno namestimo glavo na tuje telo ali položimo v usta besede, ki jih v resnici ni nikoli izrekel, da skoraj ni mogoče opaziti, da je posnetek lažen. Kako naredimo deepfake oziroma ponarejeni video? In kako težka je nasprotna pot, odkrivanje lažnih videoposnetkov?
Čeprav so bili taki videi sprva namenjeni zabavi, jih dandanes čedalje pogosteje uporabljajo tudi za manipulacijo, zlorabo in izsiljevanje. Ali lahko fotografija našega obraza, ki smo jo za zabavo naložili v aplikacijo telefona, pristane v pornografskih posnetkih?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov