Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 22. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 22. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj se bomo v Kulturi s prispevkoma med drugim poklonili svetovnemu dnevu poezije in lutk, bili smo na premieri digitalno obnovljene klasike Ples v dežju v Slovenski kinoteki, napovedujemo pa tudi jutrišnji koncert v Kinu Šiška ob izdaji prvega albuma Jimmy Barka Experience.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ko se začne Žarko zaradi močnega kolcanja napihovati in dvigovati v nebo, se morajo Živa in druge živali z dvorišča domisliti rešitve in ga spustiti nazaj na tla. Po nekaj neuspelih poskusih odkrijejo pravo rešitev: riganje!

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Ko je po končani I. svetovni vojni zahodni del slovenskega ozemlja pripadel Italiji, je bolečina razkosanega narodovega telesa postala snov nekaterih del Toneta Kralja. Umetnosti je čas ekspresionizma dal učinkovit simbolni repertoar, s katerim je slikar oblikoval nekonvencionalno sporočilo, občutek tesnobe in brezizhodnosti. Slika je alegorija žalostnega spoznanja, da kljub obljubam zmagovite antante Slovencem ni bilo dano združiti svoja ozemlja v svobodno domovino. Skupaj z drugimi slikami je Tone Kralj pokazal bridkost, ki je ob tem prevzemala intelektualce.
Avtor strokovnega besedila in koscenarist: dr. Andrej Smrekar
Scenaristka in urednica: prof. ddr. Nataša Golob
Režiser: Primož Meško

Vodstvo hotela Rubin je na nogah: dva policista poizvedujeta, če je kdo videl ali slišal kaj sumljivega, pojavljajo se namreč kraje avtoradiev v okolici hotela. In kot da policijska sumničenja niso dovolj, Danici, hotelskim gostom in osebju življenje grenita dva alkoholu naklonjena Rusa in precej časa traja, da se stvari spet postavijo na pravo mesto.
V epizodnih vlogah policistov nastopata Ludvik Bagari in Boris Kerč, Rusov pa Viktor Ljubutin in Iztok Bevk.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Premier z odvetnikom nad KPK zaradi postopkov, ki bi lahko – tako kot pred slabimi 10 leti, ko je zaradi poročila KPK-ja razpadla vlada Janeza Janše – povzročili resen politični pretres. Gre za politični boj omrežij proti predsedniku vlade, kot trdi odvetnik premierja, ali pa za pritiske politike na uradne organe in zavlačevanje postopkov? "Tistemu, ki trdi, da ni dobil nobenega klica ali pa da ni prejel nobenega pritiska, plačam večerjo." S temi besedami pa je eden od državnih svetnikov opisal dogajanje pred odločanjem o ustanovitvi komisije za preiskovanje poslov družbe Gen-i.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Fantje arktično podnebje spoznajo na začetku zime, ko dan traja le še šest ur. Grenlandija je dogodivščina posebne vrste. S helikopterjem se najprej odpeljejo v mestece Ittoqqortoormiit, sodelujejo pri lovu na tjulnje in se naučijo preživeti v surovih razmerah. Tako opremljeni za arktično podnebje se odpravijo na tridnevni izlet do opuščene vasi Cape Hope, kar od njih zahteva, da pokažejo največ, kar zmorejo.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Slovenski etnografski muzej, ki je lani praznoval 100 let, bo obletnico sklenil z odprtjem nove stalne razstave Človek in čas. Ta bo predmete iz preteklosti povezala s sedanjim trenutkom in prihodnostjo, kar je sicer tudi poslanstvo muzeja. Muzej »o ljudeh, za ljudi« hrani 40 000 predmetov slovenske in zunajevropske etnološke dediščine, ki pričajo o kulturi in načinu življenja vse od 17. stoletja dalje, pretežno pa gre za predmete iz 19. in 20. stoletja. SEM je živ in dostopen, vedno povezan z nosilci dediščine in vsemi, ki jih zanima, kdo smo ljudje, kaj nas povezuje in v čem se razlikujemo.

Az adás tartalma:

- hagyományos hímestojás-kiállítás Dobronakon;
- magyar történelmi évfordulók 2024-ben;
- a nagyhéthez kötődő népszokások;
- Ízes Muravidék: a tejfeldolgozás és a tejtermékek.

Vsebina oddaje:

- tradicionalna razstava pirhov v Dobrovniku;
- madžarske zgodovinske obletnice v letu 2024;
- ljudski običaji v času velikega tedna;
- rubrika Okusi Prekmurja: predelava mleka in mlečni izdelki.

Okusi in arome v elektronskih cigaretah, katerih vpliv na zdravje ni raziskan, naj bi bili za mlade najbolj vabljivi. Uporaba teh bo z novim zakonom prepovedana. V Infodromu smo preverili, kako vam nikotin škodi in kako glede njegove uporabe ravnajo v šolah. V Infogromu smo se z mladimi, ki so obiskali festival Bobri, pogovarjali o prijateljstvu. Karibsko državo Haiti je zajel vihar nasilja oboroženih tolp. Podrobno pod lupo pojasnjujemo, zakaj te nadzorujejo skoraj vso prestolnico te države, premier pa ostaja v tujini. Mlada pisateljica Ula nam je predstavila svojo prvo knjigo z naslovom Lepo spi, lepotec. Z otroškim poročevalcem Nikom pa smo si ogledali priprave na šov eksperimentov na Institutu Jožef Stefan.

Michael ne more verjeti, da obdukcija ni dala želenih rezultatov. Paul pa težko sprejme, da so zaman zmotili Romyjin večni počitek. Annabelle se odvali kamen od srca. Zdaj je prepričana, da je ne bodo preganjali zaradi Romyjinega umora. Napaka. Christoph se spomni njene izpovedi, ki jo je slišal, ko je bil v komi. Hildegard in Alfons se lotita obupanega poskusa pobega iz divjine in vrnitve v civilizacijo. Ko morata bežati pred skupino divjih svinj, zaideta še globlje v gozd. Nadjo mori, da se Tim ne zmeni zanjo, zato v restavraciji naredi dramo. Tim mora priznati, da se zadnje dni do nje ni vedel kot kavalir.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Krokodil mora biti zakrinkan, ko gresta z Rijo v živalski vrt. Paznik ga ne sme prepoznati, saj Rijo obide groza ob misli, da bi ga zaprl v krokodiljo ogrado. A Krokodil bi vseeno rad spoznal svoje sorodnike. Druge živali, naj bodo velike ali majhne, ga ne zanimajo preveč. Končno mu Rija dovoli, da jih obišče. Krokodil od navdušenja skoči v bazen, poln krokodilov. Končno Rija s svojo bistroumnostjo reši najboljšega prijatelja.

SADIKE DIVJIH BELUŠEV
Tudi celinci, ne le Primorci in Vipavci, lahko na vrtove sadimo divje beluše! Mojca Rehar Klančič je iz jeseni nabranih semen vzgojila sejančke, ki so že kmalu po kalitvi razvili močne, razraščene korenine. Za uspešno rast – na enem mestu celo več desetletij – potrebujejo razmere kraške gmajne: lahka, odcedna in humusna ali le rahlo pognojena tla.

SPOMLADANSKA DELA V RASTLINJAKU
Davor Špehar tudi pozimi v rastlinjaku redno zaliva in rahlja prst. Še bolj prhka je postala, ko se je v dveh mesecih v njej popolnoma razkrojila potička bokaši. Redkvice seje v presledkih, da jih lahko uživa v časovnih razmikih. Upošteva kolobar. Za boljšo rast posevkov je preizkusil že marsikaj, zaupa nam, kaj se najbolje obnese ...

RASTLINE ZA ČIŠČENJE ZRAKA V DOMOVIH
Nekatere sobne rastline nam, čeprav je to v prostorih težko opaziti, pomagajo pri čiščenju. Gre za večinoma tropske rastline, ki skozi liste vsrkavajo človeku škodljive hlapne organske spojine. Med predelavo za lastno hrano uravnavajo vlažnost v prostoru, zrak pa očistijo prahu, mikrobov. Predstavljamo, katere sobne rastline so odlični čistilci zraka.

LJUBENSKE POTICE
Konec 19. stoletja so morale biti na cvetno nedeljo butare oz. po ljubensko potice sestavljene iz sedmih vrst lesa. V tem stoletju in po poplavah, ko si narava še ni opomogla, pa je mladi Tomaž izbral nekaj vej tise, vrbe in bršljana, s katerega bingljajo črne jagode. Vas zanima, kakšno potico je sestavil s pomočjo očeta Tadeja?

Istrsko zaledje očara z lepoto in bujno naravo. Tu živi družina Tikel. Ivica, njegov starejši brat Denis in mlajša sestra Marijana skupaj s starši obdelujejo nekaj vinogradov in dva velika oljčna nasada. Tiklovi so samozadostni in na svoji kmetiji pridelujejo vse, kar potrebujejo za življenje. Preživljajo se s prodajo visokokakovostnih vin in oljčnega olja. Ivica je strasten nabiralec tartufov in si močno želi najti belega tartufa. Do zdaj ga še ni. Jeseni vsako prosto minuto preživi ob iskanju dragocenih gomoljik, pa vedno najde le črne. Ivanka pripravi fuže in fritajo, oboje pa obogati s sveže nabranimi črnimi tartufi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Andrej Hofer gosti Tjašo Hrovat Steklasa in njenega življenjskega partnerja Uroša, avtorja njunih uspešnic. Po razprodanem koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu ju bomo nekoliko bolje spoznali v drugi oddaji.
V studiu 2 Televizije Slovenija se jima pridruži še Janez Per, nekdanji župan Mengša, sicer pa glasbenik, oče, kmet in izjemna osebnost, mojster baritona in nalezljivega nasmeha. Z Alpskim kvintetom se bližajo šestim desetletjem delovanja, več o pripravah na jubilej pa bomo izvedeli kmalu.
V glasbenem tercetu Alpskega kvinteta sodeluje tudi Oto Pestner, ki je leta 2023 praznoval 55 let solistične kariere. Ponosni smo, da gostimo ta izjemen glas slovenske popevke, katerega večne uspešnice prepevajo vse generacije.
Prisluhnili bomo tudi izvrstnemu tenoristu Timu Ribiču in sopranistki Špeli Pokeržnik ter mladim in simpatičnim članom ansambla Jureta Zajca. Le kaj bo tokrat želel narediti Andrejev prijatelj in humorist Sandi Morel?

V tokratni oddaji sta ustvarjalki odkrivali kulturno dediščino Banjške planote, kjer je glavni steber ponudbe konjeniški turizem, prav tako pa je zgodovinski spomin vsidrana tudi kovaška obrt. Zakaj je Slavnik idealna izbira za kolesarje pred in po sezoni ter kakšen turistični potencial v sebi skriva Čičarija – pokrajina, ki je po krivici spregledana na turističnem zemljevidu. Ne spreglejte sprehoda z alpakami po čičarijski vasici Skadanščina in pogled v preteklost v vasi Golac.

Tokrat bosta z nami v nogometnem magazinu Pot na EP 2024 belgijska reprezentanta Jérémy Doku in Romelu Lukaku. Spoznali bomo vzhajajočo zvezdo belgijskega nogometa Xavija Simonsa in z Rodrijem pokukali v špansko izbrano vrsto, ki bo poleti naskakovala četrti naslov.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj vam predstavljamo, kako in kje poteka snemanje novega celovečernega igranega filma Dekle noči scenarista in režiserja Luke Marčetiča. Bili smo tudi v Cankarjevem domu na vaji za jutrišnjo predstavo Kadaver koreografa in plesalca Marca da Silve Ferreire.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V oddaji se pogovarjamo o mojstru nelagodja, režiserju Michaelu Hanekeju. Ustvarjalni opus cineasta našega časa in filmu Smešne igre opiše filmska kritičarka in urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki, Anja Banko.

Prva uspešnica in eden najbolj provokativnih filmov avstrijskega »auteurja« Michaela Hanekeja.

Bogata družina se vseli v idilično počitniško vilo na robu avstrijskega jezera. Hišo obiščeta neznanca, ki se predstavita kot Peter in Paul. Družinske člane Anno, Georga in Georga mlajšega ugrabita in se z njimi igrata sadistične igrice. Te so toliko bolj neznosne, ker se ugrabitelja vedeta uglajeno in hladno, kot da igrata v računalniški simulaciji. Medtem njune žrtve preživljajo nočno moro.

Glavna tema Hanekejeve prve mednarodne filmske uspešnice je sadistično nasilje, ki je v sodobnih medijih, računalniških igrah in filmih tako pogosto in ima tako razvedrilen namen, da povzroča pasivizacijo občinstva. Režiser je dejal, da je želel posneti film, v katerem bi bilo nasilje enkrat za spremembo zares neužitno. Hanekejeva kamera, ki brez afekta snema nasilje z razdalje, še poglablja grozljivost nasilne situacije. Film je ob premieri povzročil burne reakcije občinstva in kritikov, a je kmalu obveljal za prvo klasiko tega družbeno-angažiranega avstrijskega avtorja in za mejnik na področju filmskega upodabljanja nasilja. Gre za enega od redkih filmov, ki gledalce prisili v razmislek o nasilju v fikciji, med drugim tako, da ruši četrti zid.

Izvirni naslov: FUNNY GAMES / Avstrijski film, 1997 / Režija in scenarij: Michael Haneke / Igrajo: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov