Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 12. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Sre, 12. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Catherine obišče proizvajalce sladic v gorati Enni. Navdušena je nad pripravo testa za slavni paneton, z vaškim posebnežem pa gresta nabirat mano, sladko jesenovo smolo. Na posestvu znane sicilijanske plemiške družine, kjer se ukvarjajo z organskim kmetovanjem, spozna zanimivo metodo – breskve na drevesih zavijajo v papirnate vrečke.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu.
Od blizu bomo spoznali nekdanjega jeznega mladeniča, pankerja, ki je videti kot vzvišeni salonski lev iz drugega časa. Režiser Jonasovega Videošpona in tisti režiser, ki je Melanio Trump vizionarsko postavil v vlogo predsednice ZDA že pred več kot dvajsetimi leti. Filmar, ki je z Outsiderjem v slovenski kino privabil več kot devetdeset tisoč gledalcev, zdaj pa na platnih gledamo njegovo politično satiro in kriminalko »Vsi proti vsem«.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih.
V oddaji Ambienti predstavimo: kako je potekalo pleskanje in stilska prenova stopnišča in kopalnice, pokažemo prenovljeno stanovanje ljubitelja in poznavalca sodobnega oblikovanja ter svojevrsten multikulturni center poimenovan Pachamama-Mati Zemlja.

Ivan Roškar, preprost kmet iz Slovenskih goric, je na prehodu iz 19. v 20. stoletje dosegel visoke politične časti, danes pa je skorajda pozabljen. V Jurovskem dolu, od koder je doma, se trudijo, da bi ga rešili iz pozabe. V graškem deželnem in dunajskem državnem zboru Slovenci takrat nismo imeli veliko zastopnikov. Ivan Roškar pa je bil zelo mlad, ko je skupaj z Antonom Korošcem zastopal zlasti pravice kmetov. Veliko dobrega je napravil takrat za svoje rojake v Slovenskih goricah. Ustanavljal je zadruge, predvsem pa kmete učil umnega gospodarjenja.

Notranjec Anton Steinberg je bil človek baročne popolnosti 18.st., nadzornik deželnih cest, bakrorezec, raziskovalec, jamar in kartograf.

Pa vendar je bil – kot odkriva avtorica dokumentarnega filma Magda Lapajne – perfekcionist, ki je svoje bogato tehnično znanje razširil tudi na področje umetnosti. Bil je nadzornik deželnih cest na Notranjskem in v času njegovega službovanja je nastala široka cesta, ki je prek tega dela naše dežele popeljala samega cesarja Karla VI. z Dunaja v Trst. Že kot cestni nadzornik se je Steinberg navdušil nad presihajočim Cerkniškim jezerom. Svoja opažanja je kasneje popisal v knjigi, življenje ob jezeru pa ga je tako navdušilo, da se je lotil tudi izdelave slik in bakrorezov s podobami in utrinki iz življenja, ki mu je bil priča. Podobno so nastajali tudi zemljevidi tega območja, saj se je obenem ukvarjal tudi s kartografijo. Steinberg je kasneje postal upravnik rudnika živega srebra v Idriji. Uvedel je kar nekaj izboljšav na rudniških napravah in izpopolnil napravo za topografsko merjenje. Za nadarjene mlade može pa je ustanovil tudi prvo tehniško in zemljemersko šolo pri nas. Poleg vsega drugega se je ukvarjal še s statiko, hidrostatiko, jamomerstvom in drugimi rudarskimi strokami.
Franca Antona pl. Steinberga je v dokumentarnem filmu odigral Brane Završan.

Samir Handanović lovi svojo prvo klubsko lovoriko. Do naslova prvaka v evropski ligi z Interjem potrebuje še tri zmage. V sredo italijanski podprvaki niso bili pretirano prepričljivi proti Getafeju, tokrat jih čaka še zahtevnejša naloga proti Bayerju iz Leverkusna. Nemci so še posebej motivirani, ker bo tekma le 50 kilometrov stran od njihovega domačega kraja, v Düsseldorfu. Ker so v zadnjih kolih nemške lige izgubili mesto v ligi prvakov naslednjo sezono, pa je končna zmaga v evropski ligi še njihova zadnja priložnost, da se vendarle uvrstijo v najelitnejše klubsko tekmovanje tudi v prihodnjem tekmovalnem obdobju.

Tudi v letošnji sezoni si lahko na naši televiziji ogledate evropsko ligo v nogometu. V vsakem kolu je v živo na sporedu ena tekma, vse druge pa si lahko ogledate v vrhuncih. Spremljajte nogomet na TV Slovenija.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

9. novembra 1989 je padel berlinski zid, prepreka, dolga več kot 150 km, ki je med letoma 1961 in 1989 delila Berlin na vzhodni in zahodni del ter s tem svet na vzhodni in zahodni blok. Istega dne je bil tudi glasbeni dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot eden najbolj čudežnih – po človeški in po politični plati. Legendarni Berlinski filharmoniki so v filharmoniji zaigrali pod taktirko Daniela Barenboima. Brezplačni koncert je bil posebno in nepozabno doživetje tako za glasbenike kot za ljudi, ki so že ob štirih zjutraj stali pred filharmonijo.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Tatjana med pospravljanjem najde Klemnovo ljubezensko pismo iz srednje šole. Vse lepo in prav, če ne bi bilo naslovljeno in namenejeno njeni najboljši prijateljici Ivi. To je razlog, da se na skupni večerji z Ivo in Igorjem napije in naredi sceno. Mirjana pa medtem čuva Ivini punčki, vmes jo prek računalnika kliče še Janez in ona nikakor ne najde miru, da bi se z možem v miru pogovorila. Tatjani je zaradi ljubosumnega izpada hudo, zaves se nesporazuma, zato se Ivi tudi opraviči.

Karakterna komična urbana drama. Daphne je privlačna mlada ženska, ki se je že zdavnaj skobacala iz dekliških let in zdaj pogumno koraka v resnično življenje odraslih ljudi. To pa seveda ni vedno tako, kot se zdi. Včasih je zagonetno, včasih preprosto in velikokrat izmuzljivo … Daphne živi svoj vsakdan med hitenjem v restavracijo, kjer dela, in nočnimi pohajkovanji od kluba do kluba, v katerih odkriva kalejdoskop zanimivih ljudi. Je bistra, duhovita, rada razpravlja, spoznava moške in se zabava. Toda globoko v sebi ni niti srečna niti mirna. In ko v trgovini, kamor je vstopila tik pred roparji, po naključju reši življenje zabodenemu prodajalcu, se v njej začne dogajati sprememba … Psihološki oklep, s katerim se je obdala zaradi zatajevane negotovosti in naravne zmedenosti, se začne postopoma, vendar nepovratno krušiti. Daphne se znajde pred neustavljivo potrebo po življenjski spremembi …

DAPHNE / VB / 2017
Režija: Peter Mackie Burns / Scenarij: Nico Mensinga / Igrajo: Emily Beecham, Tom Vaughan-Lawlor, Nathaniel Martello-White, Ritu Arya, Karina Fernandez, Sinead Matthews, Ragevan Vasan, Osy Ikhile, Amra Mallassi, Stuart McQuarrie, Geraldine James, Ryan McParland, Matthew Pidgeon, Rania Kurdi, Ruth Bradley, Erica Guyatt, Timothy Innes, Victoria Willing, Kareem Youseff in drugi

Dokumentarni film tematizira in razgrinja življenjsko in umetniško pot svetovljanke Karmele Kosovel, sestre pesnika Srečka Kosovela.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je v Trstu študirala in diplomirala iz klavirja, specializacijo je opravila v Münchnu ter uspešno koncertirala. Preko njenih pisem sledimo njeni življenjski in umetniški poti tako skozi njena ljubezenska razmerja, kakor tudi skozi ljubezenska čustva, ki so jih do nje gojili nekateri vidni predstavniki tedanje slovenske kulturne srenje. Med temi najdemo akademika Josipa Vidmarja, slikarja Avgusta Černigoja ter nemškega slikarja Alfonza Graberja, s katerim se je v razmahu nacizma poročila in z njim živela na Dunaju vse do konca druge svetovne vojne, ko sta morala zapustiti avstrijsko prestolnico in se preseliti v njegovo rodno vas Steinach am Brenner. Tam je Karmela živela skoraj petdeset let in pogostoma hrepenela po svoji domovini in svojih bližnjih. V filmu, ki je nastal po scenariju in v režiji Marka Sosiča ter ob strokovnem sodelovanju Aleša Bergerja in Ludwiga Hartingerja, se postavljajo vprašanja o razlogih Karmeline odločitve, da prekine koncertiranja in se v kulturni in siceršnji osami popolnoma preda svojemu možu. Na ta in druga vprašanja skušajo v filmu odgovoriti še Marijan Rupert, Luča Čehovin, Dragica Sosič, dr. Janez Vrečko, Tatjana Rojc, Evgen Bavčar in drugi.

Snemalec je bil Robert Doplihar, mojster montažer Zlatjan Čučkov, scenografka Mojca Vilhar, kostumografka Jerneja Jambrek, v vlogi Karmele Kosovel je nastopila pianistka Špela Horvat, odlomke iz pisem sta brala Lučka Počkaj in Igor Velše. Film je nastal v Dokumentarnem programu TVS: producent filma Jani J. Kovačič, urednik Andraž Pöschl, odgovorna urednica Živa Emeršič.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov