Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 16. mar. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 16. mar.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, bomo govorili o predelavi vozil, z nami bo direktor agencije Jože Hribar. Po osmi uri se bomo pogovarjali z varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinko Todorovski. Vrtni nasveti z Ljubico Mlinar bodo v znamenju obrezovanja sadnega drevja, z nami pa bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Ker se plazovi lahko sprožijo tudi na najvarnejših pobočjih in pod seboj pokopljejo turne smučarje in obiskovalce gora, so službe za opozarjanje pred plazovi izjemno pomembne. Opozorilne službe evropskih regij avstrijske Tirolske, Južne Tirolske in Trentina v Italiji zdaj ponujajo skupen pregled razmer z vsemi podrobnostmi na spletu. Podatke redno usklajujejo na obeh straneh meje.
Čeprav Lika velja za eno najbolj izoliranih in najmanj naseljenih območij na Hrvaškem, v zadnjem času zanimanje za nakup hiš in zemlje v tej pokrajini zelo narašča. Nepremičninski posredniki to povezujejo tudi s pandemijo in željo ljudi po življenju v izolaciji pod svojimi pogoji in v zdravem okolju.
Tomaž Furlan je sprva ustvarjal videoperformanse, v katerih je bil edini igralec, uporabnik lastnih mučilnih strojev: težkih kovinskih protez, kamnitih cokel, naprav, ki te lopnejo po glavi ali udarijo po prstih. Ko pa so se njegove duhovite instalacije pojavile na razstavah, so pritegnile pozornost obiskovalcev galerij.
V okviru raziskovalnega projekta na območju Naravnega rezervata Doberdobskega jezera v Furlaniji - Julijski krajini je pašništvo najpomembnejše sredstvo za ohranjanje kraške gmajne in njene pestre biodiverzitete. Zaraščenim pašnikom zelo koristijo tudi osli, ki temeljito popasejo vse, tudi trnato grmovje.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Kako podaljšati življensko dobo pnevmatik? Voznik lahko s svojim načinom vožnje vpliva na to, koliko časa bo uporabljal komplet pnevmatik. V zgodbi smo demonstrirali, kako voziti, da bodo pnevmatike zdržale kar najdlje. Evropski avto leta je toyota yaris
Letošnji izbor evropskega avtomobila leta je zaznamovala epidemija korone, člani žirije so svoje glasove oddali prek spleta, tudi novinar Avtomobilnosti, Sebastjan Plevnjak. Poglejte, kako se je odločil. DS3 - test druge generacije nove avtomobilske znamke v Sloveniji. Pred leti je bil to citroën, ki je osvajal relije. Danes je to pompozni križanec, ki prihaja iz povsem nove avtomobilske znamke s starim imenom. Ampak, kako lahko tako majhen avtomobil dosega tako vrtoglavo ceno? Poglejte ...

Dokumentarni film Šamanka Branka pripoveduje o življenju ene najzanimivejših Slovenk vseh časov.

Dr. Branislava Sušnik je 40 let vodila etnografski muzej v Asuncionu – Paraguaj. Proučevala je jezike in običaje zadnjih indijanskih plemen na divji tromeji med Brazilijo, Argentino, Paraguajem in Bolivijo. Govorila je 8 indijanskih narečij in napisala čez 80 strokovnih del o Južno Ameriških Indijancih. Na ekspedicije je s seboj nosila moko, sol, krompir, in tobak... V zameno pa je dobila glagole, samostalnike, pridevnike, gomolje, ribe, sadeže in blažen mir. ''Med Indijance'' - je bil njen moto. Zaradi njenega moškega videza (vedno je nosila hlače, škornje, klobuk v ustih pa čik) so ji dali ime ONA – ON. Stike je vzpostavljala z glavnimi šamani plemen, ki so ji na široko odpirali vrata v plemenske skupnosti, kjer je študirala navade in jezik. Tonsko snemala in fotografirala je običaje in ustvarila enega najlepših in najbogatejših etnografskih muzejev v celi Južni Ameriki. Branislava Sušnik je bila rojena je bila 28. marca 1920 v Medvodah. Diplomirala je iz prazgodovine in zgodovine, Študij je končala z doktoratom iz etnozgodovine in uralo-altajskega jezikoslovja pri legendarnem antropologu prof. Wilhelmu Schmidtu, ki ji je odprl vrata antropologije – kulturološke komparativistike, kot je antropologijo poimenovala sama.

Nov teden in nova oddaja za tiste, ki jih zanima: Kaj dogaja? Zakaj se podaljšuje epidemija, kako je s tem povezan Jelko Kacin in na čem je Milan Krek. V Of d rekord bo Karl Erjavec spregovoril o svoji novi službi, Miran s šanka pa ima novice o planu cepljenja. PUP TV bo tokrat avtomobilistično obarvan, v goste pa prihaja Matevž Šalehar - Hamo, ki se bo Tilnu seveda pridružil tudi na Mali Terasi.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Tokrat se bomo v kvizu Joker izobraževali in zabavali v družbi Leona Köveša iz Kupšincev. To je vas blizu Murske Sobote. Specialist družinske medicine je tudi strasten popotnik. V prostem času ga sprošča tek, občasno pa igra košarko in nogomet. Je tudi navdušen kuhar, zase pravi, da so njegove specialitete steaki, golaži in rižote. Vlogo super jokerja je zaupal svojemu očetu, tudi družinskemu zdravniku, Deanu Kövešu.

Po koncu druge svetovne vojne je kraje ob naši zahodni meji za dve leti zasedla zavezniška vojska. Mejni pas je postal znan kot Cona A.

Američani, Angleži, Novozelandci, celo Indijci so od Trsta čez Kras do Predela upravljali tako imenovano cono A Morganove linije, preden je mirovna konferenca v Londonu februarja 1947 določila pravo mejo med Italijo in Jugoslavijo. O srečanjih z razsipništvom in demokracijo, o kokakoli in žvečilcih, ki so skupaj z džezom zasedli soško dolino, pripoveduje dokumentarec Nočemo belega kruha! Govori o času prešernega rajanja pa tudi ostrih demonstracij za priključitev k Jugoslaviji in skozi pripovedovanja živih prič ter mladih zgodovinarjev obnovi tisti čas ob izteku druge svetovne vojne, ko so dekleta zvečer plesala swing, ponoči pa pisala po stenah hiš: TUJEGA NOČEMO, SVOJEGA NE DAMO! Dokumentarec Nočemo belega kruha v produkciji Televizije Slovenija in VPK so snemali leta 2009 v zgornji Soški dolini, poleg scenarista Zdravka Duše in režiserke Jasne Hribernik so mu vsebino dali mladi zgodovinarji in starejši pričevalci, ki se še spominjajo časa, ko je bil desni breg Soče pod angloameriško upravo. Razmeroma malo znana dejstva so zanimiva tako z narodnozgodovinskega kot s kulturnega vidika.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Amazonski deževni pragozd se predvsem v zadnjih dveh desetletjih pospešeno krči. Izsiljevanje domorodnih ljudstev, grožnje s smrtjo, izsekavanje dreves in požiganje rastja za pridobivanje kmetijskih površin za plantaže soje in živinorejo, so se pod vladavino Jairja Bolsonara močno okrepili. Zato so tako imenovana zelena pljuča Zemlje ponekod videti bolj kot pljuča verižnega kadilca.

THE AMAZON ON THE BRINK / SOS AMAZONAS – APOKALYPSE IM REGENWALD / AMAZONIE, LA MAISON BRÛLE / Nemčija / 2019 / Režija: Albert Knechtel

Biografska drama po resničnih dogodkih. Film o življenju in smrti Gilde, znamenite argentinske pevke posebne zvrsti glasbe, imenovane cumbia, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razburkala glasbeno sceno v Južni Ameriki. Rodila se je kot Miriam Alejandra Bianchi in je bila do 30. leta starosti vrtnarica in vzgojiteljica v vrtcu, potem pa je v šestih letih, vse do svoje tragične smrti, dosegla v glasbi vse, kar mnogim glasbenikom ne uspe v dolgoletni karieri. Postala je kulturna glasbena ikona in za nekatere celo svetnica.
Film odlikuje odlična in doživeta igra urugvajske igralke Natalie Oriero z izjemno lepim in spevnim glasom, ki so ga ustvarjalci filma vzeli za osnovo pri poustvaritvi Gildinega petja v filmu. Gilda je v tem verodostojnem igranem portretu predstavljena kot zagnana, vztrajna in močna osebnost, ki se zna postaviti po robu vsem oviram na karierni poti, tudi najbolj mračnim, porojenim iz nezakonitega glasbenega podzemlja. Film je pripoved o izjemnem dekletu in ženski, ki jo je usoda spodrezala na vrhuncu glasbene poti.

I AM GILDA / GILDA, NO ME ARREPIENTO DE ESTE AMOR / ARG, URUG / 2016
Režija: Lorena Muñoz / Scenarij: Tamara Viñes, Lorena Muñoz, María Laura Gargarella / Igrajo: Natalia Oreiro, Lautaro Delgado, Javier Drolas, Ángela Torres, Daniel Melingo, Susana Pampín, Roly Serrano, Roberto Vallejos, Daniel Valenzuela …

Ob minulem mednarodnem dnevu žena bomo predstavili zgodbi dveh Rominj; vsaka je posebna na svoj način. Med drugimi se bomo spraševali, kakšna je sodobna romska ženska. Pogovarjali se bomo tudi z direktorjem vladnega urada za narodnosti, ki bo spregovoril o razmerah in izzivih romske skupnosti v Sloveniji. Obiskali bomo še največje romsko naselje pri nas, Puščo, in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo. V rubriki romskega jezika pa tokrat o vlogi romske ženske v skupnosti in družbi.

Slovenska rokometna reprezentanca se bo v Berlinu na kvalifikacijskem turnirju potegovala za eno od dveh vozovnic za olimpijske igre. Nasprotniki so Alžirci, gostitelji Nemci in svetovni podprvaki Švedi. Slovenija lovi četrto uvrstitev na olimpijske igre, rokometaši pa so še vedno edini ekipni športniki, ki so nas doslej zastopali na največjem športnem tekmovanju.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov