Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 6. apr. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 6. apr.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tudi ta torek vam svetuje Agencija za varnost promet RS, tokrat se bomo posvetili varnosti motoristov. Svetovali vam bomo o koristnosti vitamina D ter vam podali uporabne in koristne vrtne nasvete. Zanimive prispevke in pogovore pa pripravljajo tudi naši mariborski in koprski kolegi. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

V času županskih mandatov Zorana Jankoviča in podžupana, arhitekta Janeza Koželja je Ljubljana dobila nov razvojni zagon. Po začasnem zastoju v obdobju finančne krize se zdi, da gradbena panoga v Ljubljani cveti. Na to namiguje aktualna realizacija predvsem projektov stanovanjske gradnje, za katere se zdi, da jih večino oglašujejo kot luksuzne. V katero smer gre razvoj Ljubljane, kaj Ljubljana še potrebuje, katere so bile napake, strojene v zadnjih letih? Na nekaj od teh vprašanj bomo poskušali odgovoriti v marčevski oddaji Podoba podobe.
Avtorica: Polona Balantič
Režiserka: Špela Kuclar

Slovenski magazin tokrat predstavlja eno najpomembnejših slovenskih kipark Dragico Čadež, ki s svojim obsežnim opusom spada med najpomembnejše slovenske moderniste.
Škofjeloško hribovje v sebi skriva številne zanimive zgodbe. Eno teh piše Stanislav Lamovšek, ki se je zapisal stari tradiciji izdelave lesenih izdelkov – ročnemu strugarstvu.
Darko Korošec iz Ljubljane izdeluje številna različna ljudska glasbila. Med njimi je kar nekaj takih, na katera so nekdaj na Slovenskem potujoči in vaški godci igrali po veselicah, ženitovanjih in ob opravljanju kmečkih del.
Štanjel velja za eno najstarejših in najlepših kraških naselij, ki je vse do danes ohranilo svojo srednjeveško podobo. V eni izmed obnovljenih starih vaških hiš je danes postavljena pregledna etnološka zbirka.
Skozi pripovedovanje zgodb nenehno odkrivamo bogato kulturno raznolikost našega sveta. Kamišibaj je edinstvena predstava, že skoraj desetletje pa zaseda tudi pomemben del slovenskega kulturnega prostora.

Življenje doktorice naravoslovja Angele Piskernik je zgodba o položaju slovenskega izobraženstva v dramatični prvi polovici 20. stoletja.

Njen zaročenec je bil France Stele, prijateljevala je z Rudolfom Maistrom, Izidorjem Cankarjem, pa s Francetom Kidričem, kar je bil zadosten razlog, da so jo poslali v taborišče Ravensbrück. Do konca življenja – spovedal in pokopal jo je prijatelj škof Jožef Pogačnik – je ostala samska in predana znanstvenemu ter pedagoškemu delu. Angela Piskernik (1886-1967) je bila zavedna Korošica iz Lobnika pri Železni Kapli, prva Slovenka z doktorskim nazivom s področja naravoslovja, prva slovenska naravovarstvenica. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in pravno zavarovanje naravnih območij v Sloveniji. Po drugi vojni se je kot direktorica Prirodoslovnega muzeja zavzela, da se je ohranil Alpski park Julijana v Trenti in so zavarovali 56 ogroženih rastlinskih vrst, nato tudi nekaj živalskih. Dosegla je zakonsko prepoved izvoza ptic pevk iz Jugoslavije. Napisala je priročnik Ključ za določanje cvetnic in praprotnic. Kot zavedna Slovenka kljub doktorskemu naslovu na Koroškem ni mogla dobiti službe in je delala kot domača učiteljica v družini odvetnika Janka Brejca. Vodilno je sodelovala pri pripravah na koroški plebiscit, predsedovala različnim ženskim organizacijam ter bila podpredsednica Kluba koroških Slovencev, po vojni ob predsedniku Prežihovem Vorancu. Do 1926 je bila botaničarka v Narodnem muzeju, nato pa je bila do aretacije jeseni 1943 gimnazijska profesorica naravoslovnih predmetov in nemškega jezika. Bila je avtorica več učbenikov za nemški jezik, predavala pa je tudi na valovih radia Ljubljana. Zavest o pomenu Angele Piskernik je obudila družina Stergar – zgodovinarja Janez in Nataša ter hčerka Katja. Spodbudili so Angelino sorodnico Bredo Resman, da sta z možem Francem pobrskala po zapuščini na podstrešju in dragoceno gradivo predala Arhivu RS. Za dokumentarec so spregovorili strokovnjaki z različnih področij: njena naslednica v Prirodoslovnem muzeju Nada Praprotnik, Stane Peterlin, ki jo je nasledil na Zavodu za spomeniško varstvo. Piskernikova je zbirala tudi etnografsko gradivo, ki ga danes raziskuje Martina Piko Rustia. Maja Haderlap je začela pisati dramsko besedilo, katerega glavna junakinja nosi poteze Piskernikove. V filmu sodelujejo še Edgar Piskernik, Metka Gombač, Tina Bahovec, Katarina Bogataj Gradišnik, Vanda Trampuž, Anja Dular, Anton Janko, Poldej Zunder, Danijel Grafenauer, Bredica Županc, Willi Ošina in Franc Jožef Smrtnik.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti smo si pogledali vožnjo v dveh avtomobilih med katerima je dvajset let razlike, razkrili smo tančico skrivnosti novih špotrnih znamk in testirali Seata leona sportsturer, Mercedes-Benz E in GLE coupe ter prvič sedli za volan Peugeota 508.

Slovenija je v lockdownu, a nas na Kaj dogaja? se ne da zapreti. Kaj in kdaj lahko počnemo med zaprtjem, za koga dela reklamo minister Hojs in kako bi to v angleščino prevedel naš premier? O tanki meji med politiko in stroko bo v rubriki Beseda tedna spregovoril magister Baltić, v Of d rekord pa bomo slišali nove zanimive predloge za zajezitev pandemije. Naš gost bo priljubljeni spletni duhovnik Martin Golob, na Mali Terasi pa bomo potovali v zlata sedemdeseta.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V tokratnem kvizu Joker je izziv sprejel študent nemcistike in zgodovine iz Celja Gal Jeršin. Njegova želja je postati učitelj, mika pa ga tudi zaposlitev v tujini. V prostem času rad gleda kvize in serije, se druži s prijatelji ob športnih aktivnostih in potuje. Vlogo super jokerja je zaupal bratu, študentu medicine in glasbeniku, Maju.

Filozof dr. Vladimir Sruk se je kot družboslovec ukvarjal ob politologiji in sociologiji tudi z etiko, zgodovino in socialno psihologijo.

Dr. Sruka se že dolgo drži vzdevek »živa legenda«. To poimenovanje nosi z razlogom. Dali so mu ga njegovi nekdanji študenti, ki so razumeli njegovo trditev, da sta negotovost in dvom redni spremljevalki ljudi, ki hočejo videti širše, globlje in dalje od prilagodljive rutine. Stanje, ki deluje proti nasprotnikom splošno sprejetih vrednot in dogem, je po Srukovih besedah glavni vzrok stagnacije in bivanjskega mrtvila. Tudi sam je bil večkrat v življenju deležen takšnih ukrepov in to velja še danes. Kot pravi, si je kriv sam, saj se nikoli ni hotel niti znal prilagoditi v trenutne razmere ujetemu »javnemu mnenju«. Za takšno stališče pa je potrebno imeti tudi pogum. In dr. Sruk ga je imel.
Da vse navedeno drži, je spoznala tudi ekipa, ki se je odpravila po poti snemanja dokumentarnega portreta dr. Vladimirja Sruka. Portretiranec kot pravi intelektualec dvomi o vsem, začenši s scenarijem, ki je nastal na podlagi njegove avtobiografske knjige »Gospoda gre čez progo«. Seveda ne prizanaša tudi knjigi sami in noče, da bi prevladale intimne zgodbe. To ga ne zanima, saj hoče govoriti o družbi tukaj in zdaj. Z vsemi spremljajočimi posledicami – obremenitvami, nasprotji in konflikti.
Scenarist in režiser dokumentarnega portreta je Bojan Labović.

Pred nadaljevanjem evropske lige (četrtek, 8. april, DINAMO – VILLAREAL na TV SLO 2) bomo podrobneje spoznali branilca Manchaster Uniteda Harryja Maguireja. Spomnil se bo svojih skromnih začetkov na severu Anglije, odraščanja v delavskem razredu Sheffielda in potovanja na vrh, v enega najboljših klubov na svetu. Medtem ko Manchester še upa na morebitno osvojitev pokala, pa je pot nepričakovano že zaključil londonski Tottenham. Po zanesljivi zmagi z 2 : 0 na domačem igrišču v klubu, ki ga vodi Jose Mourinho, ni bilo junaka, ki bi napovedoval težave v Zagrebu. Tam pa jih je šokiral Dinamo, bolje rečeno Mislav Oršić, ki je dosegel vse tri zadetke in Zagrebčane popeljal med osem najboljših v tej sezoni.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Spolne zlorabe otrok v različnih športnih klubih na različnih koncih sveta so že desetletja žgoča težava športa. Tak zločin je preprosto izpeljati in težko prijaviti – trener ima namreč veliko moč nad svojimi gojenci, ti pa so vajeni stroge discipline, poslušnosti in ob neizprosnih treningih tudi telesnih bolečin. Nanje s svojimi pričakovanji pritiskajo starši. Otroke športnike ob zlorabah tarejo občutki sramu in krivde, a si želijo tudi uspeti in zasloveti. Izkušnje kažejo, da se nekatere športne zveze zločinskim trenerjem, ki so sicer zaslužni za medalje in posledično denar, celo postavijo v bran.

END GAME: BREAKING THE SILENCE / Francija / 2020 / Režija: Pierre-Emmanuel Luneau-Daurignac

Piran – Pirano je film o prepletu treh nenavadnih življenjskih usod.
Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak na svoj način, njene žrtve. Pol stoletja kasneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.
Film odlikuje odlična igralska zasedba na čelu z Borisom Cavazzo in Nino Ivanišin, scenarij in režija sta delo enega najatraktivnejših slovenskih avtorjev, režiserja, pisatelja in kolumnista Gorana Vojnoviča.

Samira Kentrić, vizualna umetnica, znana po svojih političnih ilustracijah, te dni upodablja 30 let slovenske osamosvojitve. Risbe bodo konec junija izšle v reviji Borec. Kaj bo na njih? Kakšna pa je videti tako imenovana nova normalnost?
Obiskali smo trgovinico v ljubljanskih Fužinah, ki že 25 let ponuja okuse Balkana in se zdaj seli na splet. Svojih začetkov se je spominjal Trajče Andonov, tudi ustanovitelj MKD Ljubljana in podpornik Makedonske pravoslavne cerkve v Sloveniji. Gledalci bodo izvedeli tudi, kaj je urbani sketching, ki ga je k nam prinesel ilustrator Mitja Bokun.

V dobrih štirih desetletjih glasbene poti je Sting prodal več kot 100 milijonov albumov in prejel 16 glasbenih nagrad grammy ter si kot pevec in basist skupine the Police prislužil še vpis v Dvorani slavnih rokenrola. Z lahkoto se sprehaja med glasbenimi zvrstmi in k sodelovanju rad pritegne različne interprete in avtorje. Je rokovski superzvezdnik, intelektualec, poznavalec del Williama Shakespeareja in Carla Junga, borec za človekove pravice in neumoren aktivist, ki se še posebej zavzema za obvarovanje amazonskega pragozda. V dokumentarnem filmu o Stingu spregovorijo tudi Will I Am, Zucchero in Bob Geldof.

STING: A FREE MAN / Francija / 2017 / Režija: Julie Veille

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov