Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 27. maj. 2024

TV Slovenija 2 • Pon, 27. maj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

V tokratni oddaji je izpostavljena zgodba Muzeja na prostem v Rogatcu, ki velja za največji muzej ljudskega stavbarstva na Slovenskem.
Obiskali smo dolenjske vinske gorice, kjer vse bolj izginjajo mali družinski vinogradi s čimer se izgublja tudi kulturna krajina.
Kako živahna je gastronomska scena v Beogradu smo preverili na podelitvi vodnika Gault Millau 2024, ki velja za enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1963 na osnovi pogodbe takratne Nafte Lendava in Elma iz Črnuč ter je bilo odgovor na takrat težke razmere v tej regiji. Danes je eno redkih večjih podjetij, ki so preživela čas tranzicije in številne krize v Pomurju. Prednost podjetja je fleksibilna proizvodnja. Kar 80 % izdelkov izvozijo, njihov najmočnejši trg je Nemčija. Vtičnice, stikala, svetila in preostali elektromaterial tako krasijo številne poslovne objekte in domove, v podjetju pa se zavedajo, da se bodo morali v prihodnosti spopasti z izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca. Kljub avtomatizaciji pa je človeška roka nenadomestljiva pri najbolj specialnih varilskih delih. Poklic varilca je deficitaren in zato zelo iskan. Delo varilcev smo spoznavali v prevaljskem podjetju ADteh, v katerem je okoli 45 zaposlenih. Večina njihovih varilcev prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer še šolajo za ta poklic, v Sloveniji potekajo izobraževanja zgolj po podjetjih.

Predstavljamo Mašo in Aljaža, ki sta po oddihu na Goričkem, kupila kmetijo z nekaj zemlje ter se začela ukvarjati s tržno pridelavo zelenjave. Napovemo tradicionalne prireditve ob Tednu gozdov, ki jih vsako leto pripravi Zavod za gozdove Slovenije. Sadjarji na Štajerskem so se po nekaj slabših sezonah razveselili obilne letine češenj, zelo dobro kaže tudi marelicam. Pri zagotavljanju sladkovodnih rib za domači trg igrajo pomembno vlogo ribogojnice, ki so izpostavljene tudi neugodnim klimatskim vplivom.

50 minut posebne oddaje Globus o tem, kako združeno Evropo in in sodobne dileme Unije vidijo mladi Evropejci. Ekipe Televizije Slovenija so bile na Finskem, v Grčiji, Litvi, med mladimi Madžari, Italijani in Nizozemci, prisluhnili smo mlajši generaciji Poljakov in Avstrijcev. Globus o mladih in evropskih volitvah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Britanska matematičarka in avtorica dokumentarnih filmov Hannah Fry je leta 2021 zbolela za rakom na materničnem vratu. Kot pravi sama, se vse njeno življenje vrti okoli številk, zato se je tudi te preizkušnje lotila z matematičnega stališča. Zanimalo jo je, kako različni načini zdravljenja vplivajo na možnost ozdravitve in ali so bolniki o tem dovolj obveščeni. S strokovnjaki se je pogovarjala o tem, ali presejalni programi vplivajo na smrtnost zaradi raka, in se srečala z bolniki, postavljenimi pred težko odločitev: nadaljevati zdravljenje ali izbrati morda krajše, a kakovostnejše življenje.

MAKING SENSE OF CANCER WITH HANNAH FRY / Velika Britanija / 2022 / Režija: Harriet Bird

Specialna enota Dunaj je del uspešne franšize, v kateri posebne policijske enote preiskujejo zločine, ki se dogajajo v različnih mestih. Tokratna nanizanka je postavljena v avstrijsko prestolnico in njeno okolico, pomembno mesto so avtorji namenili tudi reki Donavi.

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Spremljali boste televizijsko vizualizacijo, posneto v čudovitem ambientu Narodne galerije. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je poustvaril glasbo Antonija Vivaldija (Uvertura iz opere L'Olimpiade, Koncert za godala v G-duru) ter Koncert za flavto v G-duru 'La Notte'. Solistka je flavtistka Eva-Nina Kozmus, zmagovalka prestižnega tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2010. V vizualizaciji se stapljata svetova dveh umetnosti – glasbene in likovne, posnetek bogatijo misli kustosinje dr. Katre Meke o baročnem slikarstvu. Umetniški vodja orkestra Steven Loy, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Senzibilno in z veliko estetike želimo soočiti različne plesne umetnosti s televizijskim jezikom. Pričenjamo z baletom in z vrhunskima baletnima plesalcema Ano Klašnja in Petrom Dorčevskim. Ob kultiviranem, baletnem gibu telesa, razkritem do potankosti, razmišljata o večnih vprašanjih: »Kaj je zame balet – danes? Kdo sem jaz?« …
Urednica Danica Dolinar, avtor izvirne glasbe Slavko Avsenik ml., režiser Aleš Verbič.

Spremljajte izvedbo izjemno liričnega in ekspresivnega Koncerta za violino ene ključnih glasbenih osebnosti 20. stoletja v Sloveniji, skladatelja, muzikologa, pedagoga in dirigenta Lucijana Marije Škerjanca. V solistični vlogi se predstavlja mednarodno priznana violinistka Lana Trotovšek. Po uspešno zaključenem glasbenen šolanju v Sloveniji se je podala na izpopolnjevanje v tujino. Zadnje desetletje živi in deluje v Londonu, kjer je naredila uspešno mednarodno kariero kot solistična in komorna glasbenica ter postala profesorica na tamkajšnjem Trinity Collegeu. Lana Trotovšek je bila gostujoča glasbenica slavnostnega koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, s katerim je pod taktirko dirigenta Rossena Milanova počastila 60-letnico tretjega radijskega programa Ars.

Mlada učiteljica Sonja poskuša razrešiti spor med sošolkama. Na videz nedolžen spor ima neprijetne posledice. Vmešajo se starši, iz otroškega prepira nastane zgodba o razmerjih v današnjem svetu: bogatejši in vplivnejši praviloma zmagajo nad socialno šibkejšimi.

Upokojenec Tone ne skriva, da nadzoruje vsak korak, premik in šum stanovalcev v bloku, v katerem živi. Z okna zraven vhoda nadzoruje vse prihode in odhode, ko ne tiči na oknu, pa prisluškuje pri vhodnih vratih. Vse dogajanje, ki ga opazi, zabeleži na svoj diktafon. Tone vohlja, opozarja na nepravilnosti in se zmrduje, ko nekdo krši hišni red. V bloku vse poteka po ustaljenem redu, dokler se v blok ne priseli nova stanovalka Milena, ki Tonetu poruši sistem popolnega nadzora, hkrati pa v njem vzbudi zanimanje. Milena je privlačna, živahna in klepetava upokojenka, ki sanja o ljubezenski romanci in živi v vzporednem svetu televizijskih španskih nadaljevank. In začnejo se Tonetovi nerodni poskusi navezovanja stika.
Scenarij in režija: Maja Prettner

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov