Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Čet, 16. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtek je dan za Mojco Mavec, ki bo reševala jezikovne zagate, delila nasvete iz domače lekarne, razbijala mite o najrazličnejših tematikah, preverjala, kakšno mnenje o Slovencih imajo tujci, ki živijo pri nas, znanim Slovencem pa bo zastavljala nenavadna vprašanja in od njih pričakovala resnicoljubne odgovore.

"Polmesec na planikami" je dokumentarni film o prvi džamiji v Alpah, ki je bila leta 1916 zgrajena v slovenskem Logu pod Mangartom.

Džamijo so zgradili bošnjaški vojaki na Soški fronti, ki so se borili na strani Avstro Ogrske in predstavlja edinstven primer islamske arhitekture v alpskem prostoru. Film vleče paralele in refleksije s sedanjim časom, z Bošnjaki, ki so se preselili v Slovenijo iz ekonomskih razlogov in njihovimi 30 letnimi napori, da bi zgradili džamijo v Ljubljani, kar se je 2019 končno tudi realiziralo. Film sooča različne strani - slovensko, bošnjaško in italijansko ter nas vodi od Bosne in Hercegovine preko Jesenic do vrhov Julijskih Alp nad Sočo.

Poletni pozdrav je glasbena oddaja namenjena narodno zabavni glasbi z voditeljico Darjo Gajšek.
Finale tekmovanja za Naj spot bo v središču osme oddaje Poletni pozdrav. Pesmi Morda pa nekoč Monike, Saša in Gregorja Avsenika ter Ne rani srca Ansambla Unikat se tokrat predstavljata v studijski televizijski različici. Izjemno veseli smo obiska Saše Avsenika, ki ustvarja in nadaljuje Avsenikovo glasbo doma in po svetu, ter članov zasedbe Unikat, ki so zakrivili, da danes mladi na maturantskih plesih najbolj divje plešejo prav na narodnozabavno glasbo.
Predstavljamo še dolenjsko zasedbo Mladi korenjaki in novega pevca Ansambla Saša Avsenika Luko Seška.
Kako ste se vi odločili med finalistoma Naj spota Poletnega pozdrava, nam sporočite na naši strani na Facebooku.

Tema septembrske oddaje Sveto in svet so sveti prostori.

To so pomembna mesta za posameznika in družbo, saj sooblikujejo našo identiteto. Omogočajo odnos s presežnim, zato jih označujemo s posebnimi simboli – oltarjem, kipi, mandalami, stebri.
Sveti prostori so zaradi elementov, ki jih sestavljajo, posebno privlačni. Ljudje občutimo, da se v njih okrepimo, si obnovimo moči. Kažejo nam, kakšen naj bi bil svet, v katerem živimo in ga oblikujemo.

Vsaka generacija mladih se je v času Jugoslavije staršem in oblastem upirala po svoje, z glasbo in na zabavah, od jazza in punka do rocka.

Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih bolj pogumni od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa? To je le nekaj vprašanj, ki jih avtor dokumentarnega filma ''Revolucionarne zabave naših mladosti'' Zvezdan Martič postavlja ljudem, ki so osebno ustvarjali ali spremljali dogajanje v različnih povojnih obdobjih. Pregled različnih mladosti začne po drugi svetovni vojni, ko so mladi obnavljali porušeno domovino in ga konča v obdobju interneta, ki sedanjo mlado generacijo dela najbolj drugačno od predhodnih. Ob tem v veliki meri uporablja bogato arhivsko gradivo TV Slovenija, ki gledalca slikovno in z izjavami takratnih akterjev preseli v različna obdobja naše polpretekle in novejše zgodovine. Vsaka generacija je imela svoje značilnosti in najbolj pogosto se je upor staršem in oblastem, dogajal na zabavah. In oblast je to vedela. Zato je UDBA nadzorovala glasbenike, ki so igrali jazz, varuhi družbe so prekinjali ''pohujšljive'' plese. Dolgolase rokerje so metali iz šol, punkerje so zapirali. V novi državi so prišle nove vrednote, osrednje mesto v medijih je dobila narodno zabavna glasba. V dokumentarnem filmu sodelujejo številni glasbeniki (Kameleoni, Buldožer, Pankrti, Šank rock, Ali En, Modrijani, N'Toko, Koala Voice…), glasbeni uredniki, promotorji, managerji in drugi in delijo z gledalci svoje spomine, predvsem pa analizirajo takratna obdobja in jih primerjajo z današnjim časom. Avtor filma je Zvezdan Martič.

*****

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi nastopa 15 slovenskih reprezentantov: šest žensk in devet moških. Najprej se bodo pomerili tekmovalci v hitrostnem plezanju. Od 15 slovenskih reprezentantov se bo s steno spoprijela le Mia Krampl, udeleženka olimpijskih iger v Tokiu, ki bo sicer opravila celotni program. Olimpijska prvakinja Janja Garnbret v Moskvi ne tekmuje.

Mar obstaja značilen ameriški vrt? In če, kakšne so njegove posebnosti? Monty Don bo v tridelni potopisni dokumentarni seriji prekrižaril Združene države. Podal se bo med visoke trave cvetoče prerije, obiskal mestne vrtičkarje sredi New Yorka, se navdušil nad orjaškimi hrasti New Orleansa, prevzela ga bo tudi pokrajina kaktusov Zahodne obale…

2. del:
Monty bo tokrat v ameriški prestolnici poklepetal z britanskim veleposlanikom. Nato si bo ogledal nekdanje posestvo Thomasa Jeffersona in se seznanil z njegovo temačno zgodovino. Pot bo nadaljeval v Virginiji, kjer bo obiskal posestvo nekdanje slavne oblikovalke vrtov, ki je med drugim uredila vrt Jackie Kennedy v Beli hiši. Nato si bo ogledal Charleston v Južni Karolini, kjer sta tudi posestvi, ki ju je zaznamovala ameriška državljanska vojna. V oddaji se bo med drugim ustavil še v Miamiju in New Orleansu.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna.
V tokratni Avtomobilnosti bomo pogledali, kakšni asistenčni sistemi so na voljo v motorjih, kakšne so specifike pnevmatik za motorje, testirali pa smo škodo octavio RS, jeepa compas PHEV in renaulta twinga electric.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V gričevnati Kozjanski pokrajini, posutimi z manjšimi odročnimi kmetijami, je samevala propadajoča domačija. Sprva je bila tako zaraščena, da same hiše zaradi nepreglednega grmovja sploh ni bilo videti. Vendar so bodoči lastniki znali pogledati drugače…in so za neprehodnim trnjem videli njeno lepšo prihodnost. V naselju Križe, nedaleč od obnovljenega gradu Podsreda, so lastniki nekdanji ruševini podarili novo dušo. Prek trnja do zvezd pa bi lahko bila glavna misel, ki je lastnike vodila, da so prišli do prave lepotice.
Koseze so bile nekdaj vas na obrobju Ljubljane, po letu 1970 pa je tam začela nastajati gosto naseljena soseska, prepoznavna po terasastih blokih. Bloke je arhitekt Viktor Pust zasnoval kot vzpetine, ki se proti vrhu ožijo, vsakemu stanovanju pa je namenil tudi zunanji prostor – široko teraso v nadstropjih in vrt v pritličju. Mladi par si je želel ustvariti dom v enem od teh stanovanj. Kako ga uspešno prenoviti, da ne bodo živeli ujeti v 70ih letih?
Spet smo našli vrt, ki je običajen samo na prvi pogled. Videti je kot dozorel, razrasel vrt ob družinski hiši, negovan z ljubeznijo in poln prijetih kotičkov za domače. V nečem pa je ta vrt le poseben: okolico hiše svojih staršev je namreč zasnovala mlada študentka krajinske arhitekture v času, ko je obiskovala šele prvi letnik študija. Danes ima krajinska arhitektka Sara Peternel v žepu že veliko projektov, a prvi vrt ji je še vedno zelo pri srcu…

Big band RTV Slovenija je med glasbenike, s katerimi sodeluje, dodal zasedbo Moonlight sky, ki deluje od leta 2000. Njeni člani, instrumentalisti kitarist Miha Petric, baskitarist Janez Moder, bobnar Žiga Kožar in klaviaturist Jan Sever, izvajajo fusion jazz rock s pridihom balkanskih ritmov. Za dirigenta in saksofonista Big banda Tadeja Tomšiča je bilo snovanje priredb zanimiv izziv, ob katerem se ni le zabaval, temveč ga je glasba Moonlight Sky navdihnila tudi za novo skladbo The Pressure Is On, ki jo bomo slišali za konec z energijo in čustvi nabitega koncerta. Režija Aleksander Šmuc.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov