Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 21. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 21. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Tokrat oddajo Slovenski magazin pričenjamo v največjem slovenskem muzeju - Tehniškem muzeju Slovenije, katerega razstavni prostori se razprostirajo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu, umeščenem v idilično okolje.
V Ljubljani je nedolgo nazaj ponovno zaživel opečnati kiosk v obliki valja, pod katerega se je pred 90 leti podpisal sloviti arhitekt Jože Plečnik.
V Kanalu ob Soči je našel svoje mesto zelo poseben park - Park Pečno. Njegovo prizorišče je gozd, sama ideja parka pa temelji na povezavi umetnosti z naravo.
V Slovenj Gradcu v delavnici Perger ustvarjajo zgodbo lectarstva roke že devete generacije. Tako kot pred 260 imi leti – tudi danes delo poteka ročno, skrivnosti ustvarjanja v medu pa se še vedno prenašajo iz roda v rod.
Katarina Rešek Kukla je vsestranska, predvsem pa samosvoja umetnica; DJ-ka, glasbenica, tekstopiska filmska režiserka.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna.
V tokratni Avtomobilnosti bomo pogledali, kakšni asistenčni sistemi so na voljo v motorjih, kakšne so specifike pnevmatik za motorje, testirali pa smo škodo octavio RS, jeepa compas PHEV in renaulta twinga electric.

Dokumentarni film o nujnem restavriranju ter digitaliziranju filmske dediščine in o vprašanjih, ki jih tema odpira.

Z dokumentarnim filmom (NE)VIDNI SLOVENSKI FILM je dopolnjena trilogija Filmoljubje, ki jo je scenarist in režiser Slavko Hren posvetil svežemu, poglobljenemu pogledu na zgodovinsko obdobje od začetkov nacionalne profesionalne kinematografije s prvim slovenskim celovečernim zvočnim igranim filmom režiserja Franceta Štiglica Na svoji zemlji (1948) do danes, ko se ta filmska dediščina krčevito rešuje, saj neusmiljeno propada. Naslov je pravzaprav citat iz izjave zaskrbljenega režiserja, ki jo je ob svečani pojekciji svojih digitaliziranih kratkih filmov v Slovenski kinoteki izrekel karizmatični Karpo Godina, prejemnik nagrade France Štiglic za življenjsko delo.
Na digitalizacijo in restavracijo slovenskih filmov opozarjajo avtorji in drugi filmski delavci od Slovenske kinoteke, SFC, Društev slovenskih snemalcev in režiserjev, arhivarji in tudi strokovnjaki s slovenske nacionalne televizije, saj ima prav TV SLO največji filmski arhiv v državi. Fenomen reševanja filma je svetoven, globalen. Zahteva znanje, nove tehnologije in namenska sredstva.
Ljubljana je gostila odmeven mednarodni simpozij o restavriranju filmske dediščine,v Amsterdamu je dokončala študij restavratorstva filma prva slovenska diplomantka Nadja Šičarov, še vedno pa lahko zaradi pomanjkanja sredstev na prste samo ene roke preštejemo uspešno restavrirane in digitalizirane slovenske filme. V filmu spremljamo restavracijo kultnega filma Na svoji zemlji od začetnih pripravljalnih opravil do svečane projekcije filma v kinu pod zvezdami na ljubljanskem Kongresnem trgu. 70 let od prve projekcije na istem trgu, z zadnjimi živimi ustvarjalci filma. Tudi kot poklon režiserju Francetu Štiglicu, čigar 100-letnico rojstva obeležujemo v letu 2019.

V tretje gre Rado, v šesto pa Tilen, na male zaslone namreč prihaja 6. sezona satiričnega šova Kaj dogaja? S Tilnom Artačem v glavni vlogi. Tako kot doslej bomo tudi to soboto kritično pretresli dogodke preteklega tedna, v PUP TV-ju pa bo o stanju v državi spregovoril sam minister Hojs. Miran s šanka je tokrat preslišal nekaj o krivuljah, šli pa bomo tudi na teren, kjer nastaja novi črni trg nadomestnega zdravljenja. Naša gostja v studiu bo olimpijka Tina Trstenjak, na Malo teraso prihaja gorenjska rap atrakcija Granitna kocka, govori pa se, da naj bi se v oddaji oglasil celo Adi Smolar.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V prvi oddaji nove sezone se bo v kvizu Joker preizkusil gledališki igralec, komedijant in šaljivec Konrad Kondi Pižorn iz Litije. Sodelovanje v Jokerju bo vzel povsem resno, a iz svoje kože ne more, poskrbel bo, da bo prva oddaja zares kratkočasna. Zase pravi da rad dolgo spi, pojé vse, kar mu skuha njegova žena in skupaj z njo neskončno rad sprehaja psa Berka. Vlogo super jokerja je zaupal prijatelju, harmonikarju Viliju Bonči.

Industrializacija v drugi polovici 20. stoletja je povzročila množično preseljevanje ljudi s podeželja v mesta.

Kot gobe po dežju so v mestih rasla delavska naselja. Sosedje so tako postali ljudje iz različnih krajev, različnih poklicev in navad, skupen jim je bil le »njihov« blok. V socialističnih blokih, kot jim radi rečemo, so se mnogim uresničile sanje o lastnem stanovanju. Zaradi značilne arhitekture, medsebojnih odnosov in posebnosti tistega časa je bilo življenje v teh blokih povsem drugačno, kot je danes.
Dokumentarni film Otroci iz socialističnega bloka je nastal ob nenavadnem srečanju nekdanjih stanovalcev enega od številnih »socialističnih« blokov. Skupina odraslih, ki jih veže le skupno otroštvo v bloku, se je po 40-ih letih ponovno srečala. Z leti so se razselili, izgubili stike, postali starši in stari starši, bolj ali manj uspeli v poklicu ali se upokojili. Mnogi se niso srečali že 30, 40 let, večina ni spoznala drug drugega ali pa se niso spominjali svojih sosedov, s katerimi so se igrali. Danes se, kot odrasli s številnimi izkušnjami, spominjajo otroštva, ga primerjajo z otroštvom svojih otrok in vnukov ter razmišljajo o tem, kako je »njihov« blok vplival na razvoj njihove osebnosti.
Pripovedi ljudi, nekdaj otrok iz bloka v Dečkovem naselju v Celju, spremlja strokovna analiza obdobja njihovega otroštva. Ideja življenja v skupnosti je vplivala tudi na arhitekturo, kasnejša individualizacija in prevlada tržnih zakonitosti pa sta razlog, da spomin na otroštvo in mladost v marsikom še toliko bolj vzbuja nostalgijo.
Film je nastal v Dokumentarnem programu TV Slovenija. Scenarist in režiser je Zvezdan Martič, snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič, urednik Peter Povh.

.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu se je v težavnostnem plezanju ob prvakinji Janji Garnbret izkazala Mia Krampl, ki je postala podprvakinja. Vita Lukan ima za seboj najuspešnejšo sezono svetovnega pokala doslej, bila je tudi na stopničkah. Lučka Rakovec se je letos prav tako redno uvrščala na zmagovalni oder.
Za preboj je letos poskrbel Luka Potočar, v Kranju se je prvič povzpel na stopničke. Domen Škofic je najizkušenejši med našimi in upa na visoko uvrstitev.

Resnična zgodba o moči raziskovalnega novinarstva z izjemnima Cate Blanchet in Robertom Redfordom v glavnih vlogah.

Piše se leto 2004 in ZDA so sredi vrhunca predvolilne vročice. Vprašanje za milijonov dolarjev se glasi: »Bo predsednik George Bush mlajši navkljub dokazani nesposobnosti ponovno izvoljen?« Ekipa ene izmed trdnjav ameriškega novinarstva, oddaje »60 minut« TV mreže CBS najde dokaze, da se je predsednik med letoma 1968 in 1974 izogibal vojaški obveznosti. Predsednik, ki je svet pahnil v drugo iraško vojno, se je takrat s pomočjo vplivnih zvez svojega očeta izmaknil vpoklicu v vietnamsko vojno, ki je usodno zaznamovala vso njegovo generacijo.

Na čelu raziskovalne ekipe sta izkušena producentka Mary Maples in legendarni voditelj Dan Rather. Po dolgotrajnem in izčrpnem raziskovanju, preverjanju verodostojnosti virov in delovanju v največji tajnosti so oddajo predvajali 9. septembra 2004. Odzivi so bili seveda burni in pogubni za kariere nekaterih ljudi. Žal ne za kariero ´glavne zvezde´ oddaje, temveč za njene ustvarjalce.


Izvirni naslov: TRUTH
Leto produkcije: 2015
Država: ZDA, Avstralija
Žanr: politična drama
Režija: James Vanderbilt
Scenarij: James Vanderbilt po knjigi Mary Mapes
Igrajo: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Elisabeth Moss

Tokrat smo obiskali zaključno prireditev pilotnega programa Junakinje, ki je vključeval predvsem Rominje iz Prekmurja. Odpravili smo se tudi v Lendavo, kjer so ob odprtju 26. tednov vseživljenjskega učenja podelili pet priznanj zgledno učečim se, med drugim Lauri Kovač iz Dolge vasi. Na Pušči pa so na slavnostnem srečanju podpisali pismo o ustanovitvi informacijske točke v največji romski krajevni skupnosti pri nas. V rubriki romskega jezika pa tokrat o romščini, ki jo govorijo v Franciji.

Novembra 1947 je OZN izglasoval razdelitev Palestine. Nekaterim so se uresničile sanje, za druge je bil to začetek katastrofe. 70 let pozneje je Palestina še vedno odprta rana in bojišče dveh narodov. William Karel in Blanche Finger raziskujeta sodobno zgodovino in prvi dve desetletji hebrejske države od ustanovitve do šestdnevne vojne. V teh letih so bili postavljeni temelji sodobnega Izraela, bila so najpomembnejša leta za judovsko in arabsko skupnost in Bližnji vzhod v celoti, ključna za razumevanje konflikta. V dokumentarni seriji je prvič objavljeno arhivsko gradivo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov