Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 17. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 17. mar.

Z vodjo Centra za mačjo kulturo – Minami KAT , smo se pogovarjali o skrbi za starejše mačke. Ozrli smo se v zgodovino ponovne doselitve risov v slovenske gozdove, za tem, ko so veljali za pri nas že izumrlo vrsto. O usodi hrtov smo se pogovarjali s prostovolko društva Hrtji svet, ki se je pravkar vrnila z obiska zavetišča za hrte na Irskem. Obiskali smo ljubitelja pritlikavih koz, ki včasih prevzame tudi vlogo skrbnika pravkar skotenih kozličkov. Opozarjamo na opazovanje preleta žerjavov, ki se prav te dni prek Slovenije vračajo iz prezimovališč na gnezditvena območja Severne Evrope. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

JABOLČNI KIS IZ STARE SORTE
Na vinorodnem Bizeljskem že od lanske jeseni spremljamo nastajanje mladega kisa. Pri Dececcovih za naravno fermentacijo namenijo povsem zrela jabolka, staro sorto štajerski mošancelj. Dragoceno kiselkasto tekočino večkrat pretočijo in precedijo.
LESKA KOT HRANA IN ALERGEN
Pridni nabiralci še zdaj v naravi izbrskajo kaj užitnega. Z doktorico Katjo Rebolj smukamo čvrste leskove mačice, ki jih lahko za popestritev jedilnika zmeljemo v moko. Če smo na lesko alergični, gospa Katja ponuja rešitev iz narave ...
REZ JABLAN
Mogočen štajerski mošancelj na parceli Dececcovih že kakih 100 let rodi. K temu zagotovo pripomore strokovna rez mladega inženirja agronomije. Primož bo opravil tudi zimsko rez na mlajšem opalu in pokazal različne oblike brstov.
navrtu@rtvslo.si

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Ekipna tekma je sestavni del finala sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ta format tekme je sicer na sporedu le enkrat ali dvakrat na sezono. Letos smo že videli to preizkušnjo na svetovnem prvenstvu, zmage so se tam veselili Američani.

Sezona v smučarskem teku se počasi približuje koncu. Po Norveški se bodo tekači in tekačice preselili na klasično prizorišče v Falun. Na Švedskem bodo prvič po svetovnem prvenstvu v Planici zbrani najboljši v teku na daljše razdalje kot tudi v sprintu. Vse se bo začelo z ženskim tekom na 10 kilometrov v klasični tehniki.

Novembra lani je NASA proti Luni izstrelila eno večjih in zmogljivejših raket, Space launch system. NASA je pri tem in med samim letom rakete z opremo slovenskega podjetja Dewesoft merila več spremenljivk. Njihovi instrumenti so zajemali in v realnem času prikazovali od 200.000 pa do 15 milijonov vzorcev na sekundo. S slovensko opremo merijo tudi na mednarodni vesoljski postaji. Tam z mikrofoni iščejo mesta morebitnih trkov vesoljskih smeti v vesoljsko postajo. S satelitom Trisat-R pa na višini 6000 km z meritvami spremljamo vesoljsko vreme.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Po nastopih v smučarskem teku in skokih bodo na znamenitem Holmenkollnu nad Oslom od četrtka do nedelje na zaključku tekmovanj za svetovni pokal nastopali še biatlonke in biatlonci.
V petek se bodo v sprintu pomerile tekmovalke. Za mali kristalni globus se borita Nemka Herrmann-Wickova in Elvira Öberg, tri tekme pred koncem pa je Francozinja Simonova praktično že zmagovalka svetovnega pokala.

V tokratni oddaji se dirigent André Rieu spominja, kako je pred več kot 30 leti sanjal o svojem orkestru, s katerim bi potoval po svetu. Nazadnje so se mu sanje uresničile in zdaj je vesel, da jih lahko uresničuje drugim. Kontrabasistu iz svojega orkestra pomaga pripeljati mamo iz Italije na koncert v Maastricht, saj ga ni še nikoli videla nastopiti. Plesalki Anji pa podari razkošno obleko, da se bo v njej poročila. Videli bomo tudi turnejo Rieuja in članov orkestra po Izraelu, kjer si med nakupi v starem mestnem jedru Jeruzalema ne morejo kaj, da ne bi začeli igrati in plesati kar na ulici.

Lastnika hiše sta sprva želela obnoviti domačo hišo, a zaradi nesorazmerno velikih stroškov obnove sta se odločila, da bo nova hiša kar se da podobna stari, a bo kljub temu skladna s časom, v katerem živimo. Arhitekta sta lastnikoma znala prisluhniti in družina že nekaj let uživa v novem domu.
Kdo ve, koliko neizdelanih mansard se skriva pod strehami zasebnih hiš v naši deželi. Mnoge med njimi bi lahko postale prijazen dom, namesto da se v njih nabirata odvečna krama in prah. Kjer v hiši vladajo zdravi odnosi, je izkoriščeno nekdanje podstrešje lahko tudi dobrodošel povezovalni element za vse hišne prebivalce. Mansarda v hiši staršev, s katero na začetku mlada lastnika nista imela zelo ambicioznih načrtov, je postala sodoben dom.
Zakonca sta dolgo iskala zemljišče za gradnjo nove hiše v okolici Škofje Loke. Razveselila sta se, ko sta našla tako rekoč sanjsko parcelo. Na njej sta zgradila hišo, s katero sta uresničila svoje predstave o toplem domu - za ureditev okolice sta povabila krajinsko arhitektko, ki je oblikovala resnično čudovit vrt, prilagojen okolici.

Znanstveniki so potrdili – holocena, geološke dobe, ki je trajala zadnjih 12 tisoč let, je konec. Stopili smo v antropocen, obdobje, v katerem delovanje človeka odločneje spreminja Zemljo kot vsi naravni procesi skupaj. Dokumentarni film – nastajal je v dvajsetih državah na šestih celinah – odlikujejo izjemni posnetki neverjetnih človekovih pokrajin.

ANTHROPOCENE: THE HUMAN EPOCH / Kanada / 2018 / režija: Jennifer Baichwal,Nicholas De Pencier, Edward Burtynsky

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Najprej zavijemo na Odprto kuhno, kjer boste našli tudi sladice kuharske mojstrice Ane Roš. Tudi znane Slovenke se težko uprejo sladkim pregreham, sta nam zaupali pevki Regina in Maja Keuc - Amaya.
Ena najbolj priljubljenih glasbenih ustvarjalk, Celine Dion, bi morala ta konec tedna nastopiti v zagrebški Areni, kjer jo pričakujejo že od leta 2020. Priljubljena pevka je morala zaradi bolezni znova prestaviti ta nastop in še nekatere druge z letošnje turneje. Medtem ko je veliko mest ostalo brez datuma, je brezčasna diva vendarle napovedala koncert v Zagrebu prihodnjo pomlad.

8. del: Jules in Joel
Dvojčka Joel in Jules Fleischman sta po značaju popolnoma različna. Joela nekega dne obišče brat, ki se želi malo odpočiti od sebe. Prepriča ga, da zamenjata vlogi. Jules zapeljuje Maggie, Joel pa se znajde v zaporu, kjer mu poleg zločincev družbo dela Sigmund Freud. Chrisa na radio pokliče dolgo iskani zločinec, ki se želi z njim sestati v gozdu.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Svojevrsten portret filmarja Karpa Godine, potovanje skozi njegovo življenje, »film ceste« Karpove umetnosti in pogleda na svet.

Okoli leta 1970 je mladi filmar Karpo Godina s kamero potoval po narodnostno mešani pokrajini Vojvodini in posnel nenavaden 'film ceste' z naslovom Imam jednu kuću. Film je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G. Karpopotnik je meditacija o filmu, umetnosti, spominu in filmskem spominu. Scenarist in režiser Matjaž Ivanišin je dal s tem filmom svojevrsten poklon avtorju, ki je bil vseskozi zavzet inovator filmske forme. Zato tudi Karpopotnik ni klasični biografski film linearne naracije, pričevanja znancev in strokovnjakov, ampak sublimni esej o človeku, filmu in času.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov