Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 6. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 6. apr.

V oddaji Dobro jutro bomo svetovali kako se spopasti z bolečinami v mišicah in sklepih, ki se velikokrat pojavijo ob pomladnih aktivnostih na vrtu. Opozorili bomo na Svetovni dan Romov, razložili kaj je intuitivno lokostrelstvo, vas povabili na velikonočne dogodivščine, ki bodo ta konec tedna potekale v Botaničnem vrtu, razložili kaj ponuja Informativna pisarna za starejše, v zadnji uri pa nas čaka velika debata o prihodnosti električnih vozil.

Kaj je sovražni govor? Kako in zakaj nastaja? Kakšna je vloga družbenih medijev? Kje je meja med sovražnim govorom in svobodo govora? Zakaj pri nas glede obravnave sovražnega govora ni veliko pravne prakse?
Gostje: Lenart J. Kučić, dr. Veronika Bajt, dr. Aleš Završnik in dr. Rok Smrdelj.
Urednica oddaje: Nina Jerman.

Epizoda se začne v zgodnjem jutru pod Ljubeljem. Irena in Mojca se odpravita v gore in med potjo se pogovarjata tudi o bajki o nastanku Tržiča. Po njej naj bi pred stoletji v naselju pod Ljubeljem kovačev petelin znesel jajce, iz katerega se je izvalil zmaj. Zmaj se je zaril v goro in ko je zrasel v ogromno zverino, je goro razklal na dvoje ...
Osrednji lik je Irena Mrak, priznana raziskovalka in alpinistka, ki pogosto prepleta alpinizem in znanstveno delo. Epizoda se osredotoča na kopno sezono v Karavankah in značilnosti alpinizma ter gorništva v odvisnosti od naravnih pojavov kot so podori, erozija, poplave, hudourniki idr.
Rdeča nit oddaje je Irenin vzpon na Košutico skupaj z alpinistko Mojco Švajger, s katero sta med drugim pred leti osvojili predvrh Broad Peaka ter Nanga Parbat po prvenstveni Slovenski smeri. Zgodbo iz svojega zornega kota dopolni še dr. Matija Zorn, predstojnik Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.

Shalini Bholasingh je bila čudežni otrok. Njena družina jo je silila peti in to je počela tako dobro, da je postala njihov ponos. Dokler ni padla v depresijo in ni mogla premakniti niti telesa več. Odločila se je, da enkrat naredi nekaj zase. Odkrila je južnoameriški ples in način življenja. To ji vzbuja veselje in poudarja čutnost, kar izkazuje navzven po družbenih omrežjih. Vse to pa povzroča frustracijo njeni družini, ki vidi svojo nekoč idealno hči kot "ohlapno žensko".
Režiser: Rishi Chamman

Terry Costa, priseljenec iz Kanade z azorskimi koreninami, je najbolj sporen umetnik na Azorih samo zato, ker je gej. Vsak dan se z lastnimi kulturnimi projekti bori in uveljavlja v svetu konzervativizma in družbi diskriminacije …
Režija: Bruno Correia

Moušumi Huda je manekenka, ki je v otroštvu zaradi bolezni izgubila lase. Ker je bila plešasta, se je med odraščanjem soočala z veliko družbeno diskriminacijo. Vendar ji to ni preprečilo , da bi uresničila svoje sanje. Zdaj si želi zakorakati po mednarodnih modnih pistah.
Režiserja: Arnob Chakrabarty, Sabuj Miah

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.

Nadvse navihana se na prizorišču oddaje V petek zvečer ustavljata satirik, imitator in Ježkov nagrajenec – Tilen Artač in novi sodelavec oddaje Kaj dogaja, glasbenik in komediant - Robert Petan.
V petek zvečer je poznan po preoblačenju popevk in pesmi v nove glasbene preobleke. Tokrat obujamo spomin na hit skupine Saussages - To mi deli z edinstvenim Jašo Šabanom in Janijem Šepetavcem, Avsenikovo skladbo Skozi leta pa bomo doživeli s pevkami Ajdo Pušaver, Julijo Lubej in Lucijo Selak v spremljavi tamburaškega orkestra KUD Majšperk. Druga Violina je bila uspešnica pevke Žane, tokrat jo bo v spremljavi violine Barbare Zalaznik zapela Monika Avsenik. Ti si angel ljubljeni je slovenska verzija pesmi Dite ljubavi Gorana Karana, katerega je poslovenila Simona Weiss, in g. Karan nas obišče in zapoje v spremljavi Kvarteta Pušeljc. V našo družbo prihaja prenovljeni Tomislav Jovanovič – Tokac, ki z Emanuelo Montanič predstavlja Ne odhajaj. Svoj novi hit Schatzi predstavljajo Fehtarji.
DJ Melani gosti Jay Bolka in Aleša Bartola, ki bodo zaplesali s 150 člansko publiko oddaje in plesalkami Plesnega mesta.
Nova talenta tokrat prihajata z gorenjskega konca. Ljubim te, Slovenija Ota Pestnerja in Alpskega kvinteta bo v mladostni energiji zazvenela z glasovi Neže Witwicky in Tima Vogelnika.

Poiščite nagradno vprašanje na našem Facebook naslovu in se potegujete za lepo nagrado.
V kolikor si želite preživeti večer na snemanju oddaje, nam pišite na naslov: vpetekzvecer@rtvslo.si

V peklenskih razmerah so ljudje z družbenega roba gradili boljši svet. Čeprav je življenje zdaj lažje, bi rudarji spet šli v rudniške rove.

Industrijska revolucija je temeljila na težkem fizičnem delu, katerega glavni predstavniki so bili rudarji. Zdrav, fizično močan delavec, ki je s svojim fizičnim delom preživljal družino, je bil simbol pravega moškega. Rudniki so bili gibalo razvoja, okrog njih so rasla mesta, rudarstvo je omogočalo splošni družbeni napredek. Garaško delo pod zemljo in razmere kot v peklu so za preživetje zahtevale močne posameznike in še močnejšo skupnost. Ljudje z družbenega in socialnega roba, ki v življenju niso imeli veliko možnosti izbire, so zase in za druge zgradili lepši in boljši svet. Z razvojem tehnologije pa pride do zapiranja rudnikov, razpada skupnosti in izgube identitete.
Na primeru rudnika Kanižarica spoznamo vse značilnosti rudarskega življenja, zgodba pa je še začinjena z osebnimi zgodbami in lokalnimi posebnostmi. Rudnik je preživel svetovno gospodarsko krizo, menjave lastnikov, med vojno je deloval kot prvi partizanski rudnik, zaradi vdora vode je bil več kot leto dni zaprt, nato pa je desetletja omogočal boljše življenje rudarskim družinam in celemu naselju. Kmalu po osamosvojitvi so ga zaprli, kar je pred celoten kraj postavilo zahtevo po ustvarjanju novih delovnih mest in novega načina življenja. Posledica je bila tudi razpad skupnosti in izguba identitete. Kljub kasnejšemu lažjemu in lepšemu življenju na bolje plačanih in udobnih delovnih mestih pa bi se nekdanji rudarji raje vrnili v nevarne jame.
Scenarij in režija Zvezdan Martič.

Kočevske družine, ki so od javnega prevoza odmaknjene za več kot pa razdaljo, ki jo ponavadi prehodimo, so minulo leto uporabljale storitev Toyota GO, ki jim je zagotavljala kombi prevoze na zahtevo. S tem so bili rešeni prevozi na verouk, treninge, tečaje, pa tudi na družabna srečanja. Ampak, kočevska občina je storitev zdaj ukinila. Kaj so bili razlogi, da je bilo projekt bolj smiselno prekiniti, kot pa ga popraviti?

Včasih so mali koraki v najzgodnejšem obdobju življenja odločilni za razvoj otrok v odgovorne in čuteče posameznike. Ustvarjalci dokumentarnega filma so vse leto spremljali dveletna malčka Balderja in Haakona v času, ki sta ga preživela v vrtcu v svojem domačem kraju na Norveškem. Osredotočili so se tako na njuno prijateljstvo in sodelovanje kot tudi na prepire in tekmovalnost. V njunem razvoju uzremo delček človeške narave, ki jo prav vsi nosimo v sebi.

BUDDING HUMANS / STORE SMÅ MENNESKER / Norveška / 2022 / Režija: Gunhild Westhagen Magnor

Ugasli vulkani in srednjeveške vasi: Garrotxa je katalonska pokrajina v severovzhodnem delu Španije. Nedaleč stran se dvigajo Pireneji. Ta pokrajina slovi po različicah kuhane klobase butifarre.
Mesar Fermí Corominas vzreja prašiče. Ponuja 30 vrst butifarre in rad preizkuša nove. S sinom Terencijem se loteva pivske klobase. Fermíjeva žena Paqui je Andaluzijka, zato se je morala najprej navaditi na garroško kuhinjo. S sestro Pepo pripravljata nadevane ocvrte rezine krompirja patates d'olot. Za polet z balonom spečeta pecivo z ocvirki coca de llardons.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Claus Wischmann

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Ali je pitje kave zdravo ali ne? To se sprašujejo številni znanstveniki. Ena zadnjih raziskav na tem področju, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine, kaže, da že skodelica kave lahko vpliva na to, da se več gibamo, slabše spimo in imamo večje tveganje za motnje srčnega ritma. V oddaji tudi o obiranju kavnih zrn in pripravi te priljubljene pijače. Kako jo pripravijo pravi mojstri?

Film Jezdeca je sinoči navdušil še slovensko občinstvo, potem ko je prepotoval balkanske države in Nemčijo in doživel mednarodno premiero v Sarajevu. Film si je že prislužil številne nagrade in pohvale, poznavalci pa ga ocenjujejo kot najboljši film zadnjih petih let. Tinkara Fortuna, članica skupine Bepop Ladies, je že spekla tradicionalno pletenico, in tudi priprava drugih prazničnih jedi je priložnost za družinsko kulinarično ustvarjanje.

14. del: Demokracija v ZDA
V krčmo nepričakovano vkoraka Edna Hancock in Hollingu pove, da bo kandidirala za županjo namesto njega, saj v petih letih ni poskrbel za znak stop pri njeni hiši. Chris navdušeno poroča o volitvah za župana in poje hvalnico demokraciji. Ed obišče Dr. Fleischmanna: predvolilni boj je tako vplival nanj, da je dobil obrazni tik. Joel je presenečen, ko mu povedo, da v Cicelyju še ni bilo volitev. Ruth-Anne ga imenuje za nadzornika volitev. Maggie je slabe volje, ker bo morala sodelovat z njim. Holling toči brezplačno pivo, da bi pridobil volilce, Shelly pa čuti neustavljivo slo do moškega na oblasti.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V studiu Televizije Slovenija je nastal posnetek z jazzovsko pevko Mio Žnidarič, ki je svoj 60. rojstni dan in 30. obletnico glasbenega ustvarjanja proslavila z nastopom ob spremljavi glasbenikov Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. Obarvana je naslov svežega izbora avtorskih skladb in novega albuma, ki ga je Mia pripravila skupaj z življenjskim sopotnikom, pianistom in avtorjem glasbe Stevom Klinkom. Avtorske skladbe so nastale na izbrana besedila slovenskih pesnikov, ki jih je Mia obarvala z najrazličnejšimi odtenki iskrene in srčne interpretacije, obogatene z zvokom izjemne glasbene zasedbe Big Banda RTV Slovenija in gostujočih glasbenikov, Petra Ugrina na violini in Gašperja Bertonclja na bobnih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov