Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 12. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 12. apr.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Leta 1952 je v Sloveniji potekalo prvo šolanje psov za reševanje izpod plazov. Od leta 1976 psi uspešno sodelujejo pri reševanju pogrešanih v ruševinah, leta 1983 pa je bila ustanovljena prva Mobilna enota reševalnih psov.
Poleg domačih živali ima Norbert Kuruczi tudi lisice. Te so opremljene s sledilnimi napravami. Življenje teh lisic, ki včasih izginejo tudi za več dni, ko se odpravijo na lov na voluharje, včasih pa si odpočijejo kar v hiši, po spletnih omrežjih spremlja veliko ljudi. Vendar pa cilj akcije ni zabava, temveč reševanje lisic.
Cesarica Marija Terezija je med drugim naročila gradnjo vodovoda V Trstu in ta je mesto oskrboval z vodo do prve svetovne vojne. Predori terezijanskega vodovoda so že dolgo znani in danes večinoma dostopni. Jadransko speleološko društvo iz Trsta obnavlja ta pomembni del tržaške zgodovine.

Izdelki rezbarke Jessi Strixner iz Münchna takoj pritegnejo pozornost gledalca. V razstavnih prostorih visijo suknjiči, nogavice, spodnje perilo ali kosi lepenke. Narejeni so iz lesa. Jessi Strixner svojih del ne razstavlja le v izbranih nemških galerijah, temveč po vsem svetu.

Izpostavljamo ponudnike, ki se na inovativen način trudijo v tranzitno Ilirsko Bistrico privabiti goste z višjo dodano vrednostjo. Letos mineva 200 let rojstva Arnolda Riklija, ki je Bled postavil na zemljevid zdraviliškega turizma. Na kaj je potrebno v tem času biti pozoren, če odhajate v sredogorje?

V eni od preteklih oddaj smo se sprehodili po vrtu Oskarja Kogoja. Tokrat pa nas bo umetnik in akademik popeljal v svoj dom in galerijo, kjer so razstavljeni izdelki z globjim pomenom. Ko smo ga vprašali, katera je najpopolnejša oblika na Zemlji, nam je dejal: jajce. Ker se vanj stekajo energije večnosti, ustvarjalnosti, upanja in ponovnega rojstva.
Tudi vas pomladi zasrbijo prsti, da bi osvežili svoj dom? Tokrat vam priskočimo na pomoč in z veseljem delimo nekaj uporabnih nasvetov in trikov, kje začeti in kako izbrati tisto pravo stensko dekoracijo, ki se bo lepo podala vašemu prostoru, pohištvu, družinskim potrebam in osebnemu stilu.
Lastniki novega stanovanja v Ljubljani so med uvodnimi pogovori z arhitekti poudarili, da želijo imeti resnični življenjski prostor. Stanovanje jim ne pomeni samo prostora, kamor prihajajo spat, ampak želi družina v njem skupaj živeti, se družiti in uživati.

Na velikonočno nedeljo Bernarda in Jože gostita priljubljenega duhovnika Martina Goloba, ki je svoje oboževalce navdušil s knjigo Na spletni prižnici. V goste prihaja še čarodej mlajše generacije Magic Aleksander, ki je svoje čarovnije vključil v gledališko predstavo Iluzija. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita zakonca Filip Pesek in Nastja Kramer Pesek, oba tudi spletna vplivneža in zelo uspešna mlada podjetnika. Na glasbenem odru se predstavlja Tilen Lotrič s pesmijo Življenje se piše z veliko, ki jo je posvetil svoji pokojni mami ter Nuša Derenda s pesmijo Jesen.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca se bo z italijansko pomerila na dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Njen cilj je jasen – dve zmagi in uvrstitev na zaključni turnir. Italija doslej z izjemo domačega prvenstva leta 2001 na velikih tekmovanjih ni igrala, Slovenija in Italija pa doslej tudi nimata uradnih medsebojnih tekem.

Približno mesec dni ročnega dela, potrpljenja, natančnosti in predvsem veselja do dela je potrebnih za izdelavo ene kitare ali kontrabasa, pravi Aleš Erman, ki v svoji delavnici v Radovljici po tradicionalnem postopku izdeluje unikatna glasbila. Izdelave prve kitare se je lotil v srednji šoli, ker z obstoječo ni bil najbolj zadovoljen. Od takrat se je podpisal pod več kot 300 glasbil, ki spadajo med izdelke domače in umetnostne obrti. Njegove kitare in kontrabasi so namenjeni predvsem izvajanju narodno-zabavne glasbe in jazza. Kar 80 odstotkov izdelkov izvozi, prednjačijo pa kupci iz nemško govorečih držav. V zadnjih dveh letih je razvil 3 nove tipe kitar; zdaj se ukvarja z razvojem drugega modela električne kitare in z uporabo komponent iz karbonskih vlaken v trupu koncertne kitare.

Serija Tekmovalnost v glasbi raziskuje zanimiva nasprotja med najpomembnejšimi glasbenimi umetniki današnjega časa. Skladatelja Igor Stravinski in Arnold Schönberg, ki sta močno zaznamovala začetek 20. stoletja, sta si bila popolnoma različna. Na eni strani Stravinski s sproščenim glasbenim slogom, na drugi revolucionar klasične glasbe Schönberg, ki je spremenil zvočno podobo glasbe. O nasprotjih in skupnih točkah v razgibanem dokumentarnem filmu spregovorijo violinistka Patricija Kopačinska, hči Nuria Schönberg Nono, glasbeni kritik Alex Ross, glasbenik Reto Biere in drugi.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V francoskih Visokih Alpah, med Grenoblom in Torinom, leži naravovarstveno območje Les Écrins z vrhovi, visokimi do 4000 m. V vasi Villar d´Arene je še danes živa skoraj 600 let stara tradicija. Črni kruh, ki ga spečejo le enkrat na leto. Poleg rženega kruha so za to območje značilne krepke krompirjeve in zeljne jedi.

ZU TISCH / Nemčija / 2018 / Marie Villetelle

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Zdravje vsako sredo ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja zdravstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Znani so najboljši: 10 restavracij, največ doslej, je dobilo najvišje nagrade, 8 jih je prejelo posebne nagrade po izboru uglednega vodiča Gault&Millau. Osem nedeljskih večerov zapored pa smo trepetali z Ajdo Smrekar v kriminalni nadaljevanki V imenu ljudstva, zdaj se vrača na oder Mestnega gledališča ljubljanskega.

18. del: Opozorilo
Po Cicelyju se ponoči sprehajajo medvedi, ki iščejo hrano. Maggie z avtomobilom obtiči v blatu. Iz težav jo reši Arthur, ki pride iz gozda in v Maggie spet prebudi čustva. Shelly na koži opazi nenavadne izpuščaje, ki postajajo vse bolj opazni in boleči. Upa, da ji bo lahko pomagal Joel, vendar tudi on ne odkrije, kaj je narobe. Pomaga ji zdravilec, ki se pride k Joelu učit medicinske stroke. Ugotovi, da se Shelly verjetno levi, ker je pomlad. Dolgoletne izkušnje so ga naučile, da se je treba z ljudmi pogovoriti in jih spoznati, da ugotoviš, kaj je narobe.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Sodelavci Massima ne ubogajo in špekulirajo z irsko krizo. Tako se ujamejo v past, ki jo je nastavil Dominic. Massimo na zaslišanju že skoraj izve, zakaj je Dominic preprečil njegovo napredovanje. Vicky je namreč našla skrivni dosje. Vendar mora po posredovanju nekega vplivneža preiskavo ustaviti.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov