Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 25. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 25. maj.

Tokratni gost Profila bo Vladimir Frantar, dolgoletni sodelavec naše TV, ki pa je tudi velik ljubitelj operne umetnosti, saj je večkrat obiskal številne operne hiše po svetu in si ogledal predstave na najbolj znanih opernih festivalih. Je tudi poznavalec slovenske popevke, o kateri je pred leti napisal knjigo, sicer pa ima obsežno zbirko dragocenih posnetkov najuglednejših svetovnih izvajalcev.

Predelava lesa je za Slovenijo zelo pomembna dejavnost, saj od nje živi dobršen del prebivalstva, uporaba lesnih izdelkov pa je ena najpreprostejših poti v trajnostno družbo. Pri tem imamo dolgo tradicijo, že utečeno klasično obrt in industrijo, znanstveniki pa si prizadevajo, da bi panogo usposobili za uspeh v 21. stoletju. V filmu Živim za les je predstavljena slikovita paleta poklicev, ki so povezani z lesom. Spoznali bomo tradicionalne poklice kot so gozdar, žagar, mizar, parketar in restavrator. Les je priložnost za inovativno podjetništvo in uspeh na področju predelave lesa, kar dokazujejo zgodbe mladih posameznikov z ustrezno izobrazbo, znanjem, motivacijo in interdisciplinarnim pristopom. Interdisciplinarnost je ključna pri delu z lesom, saj omogoča prenos znanja med različnimi disciplinami in reševanje izzivov, s čimer se ukvarjajo vrhunski znanstveniki, ki z novimi spoznanji premikajo meje uporabnosti lesa.

Ker je 25. maj tudi Dan brisače, ki ga po vsem svetu praznujejo ljubitelji kultne knjige Štoparski vodnik po galaksiji, bomo v oddaji Dobo jutro najprej obiskali knjižnico in se zapeljali s potujočimi knjižničarji. Izvedeli bomo kaj je nabiralništvo, se v spomin na nekdanji Dan mladosti sprehodili skozi nostalgične predmete bivše Jugoslavije in vas povabili na Operno noč, Onkoman pa bo moške opozoril na redne preglede prostate.

Oddaja V petek zvečer tokrat gosti vrhunska televizijska voditelja številnih razvedrilnih oddaj in ljubitelja glasbe - Maria Galuniča in Boštjana Romiha.
Za prave glasbene poslastice bodo poskrbeli: Tulio Furlanič, Raubarji, Erosi, Eva Boto, izjemni Vivere, Boštjan Romih, ansambel Krimski lisjaki ter za zaključek krasnega petkovega večera nič manj kot Nina Pušlar z Vivere v večni popevki Vivo per lei. Med Novimi talenti se tokrat predstavljata Taja Padežnik in Manca Druškovič.

V kolikor bi si želeli biti del petkove glasbene zabave, se za ogled oddaje v studiu prijavite na www.vpetekzvecer.si ali nam pišite na elektronski naslov vpetekzvecer@rtvslo.si.

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Vsako leto ponavaljamo iste nasvete, saj motoristi hitro pozabijo, da se je na novo motoristično sezono treba pripraviti, preden sploh zapeljemo na cesto. Torej, motoristi, letos pa res odpeljemo tistih nekaj osmic, v oddaji pa ponujamo še nekaj drugih vaj, ki jih izvedemo še pred vžigom motocikla.

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Skupina raziskovalcev, med katerimi so tudi slovenski, je odkrila spremembo proteina, ki sodeluje pri zgodnjem razvoju frontotemporalne demence. Odkritje omogoča razvoj novega načina zdravljenja. Tudi novo ameriško zdravilo za Alzheimerjevo bolezen podjetja Eli Lilly ima dobre obete. Bomo to najpogostejšo obliko demence morda kmalu znali pozdraviti?

V Magnetu se danes poslovimo od glasbene ikone Tine Turner, ki je včeraj umrla na svojem domu v Švici, stara 83 let. Pevec Omar Naber pa nam razkrije, zakaj je "poseben model" in ali je morda spet zaljubljen.

2. del: Skrivnost starinarnice
Maurice je užaljen, ker mu prodajalka vstopnic ponudi popust za upokojence. Zaskrbi ga, ko sreča nekdanjega sodelavca, ki težko hodi, diha pa le s pomočjo kisikove maske. Dokazati hoče, da mu leta niso prišla do živega, pri tem pa doživi blag srčni zastoj. Maggie želi očetu in njegovi novi izbranki poslati poročno darilo. V starinarnici že izbere kipec, potem pa ugotovi, da se tam dogaja nekaj nenavadnega. Ponoči se plazi okoli starinarnice in si pri tem skoraj iztakne oko.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je bila leta 2021 posvečena temi Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš (RTV Slovenija, ORF, Televizija Romunija, Norveška radiotelevizija, Radiotelevizija Portugalska, Kazahstanska Agencija Khaber, Francoska televizija in RT Srbija), med njimi tudi TV Slovenija z Uredništvom glasbenih in baletnih oddaj, je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. Tokrat se predstavlja romunska televizija.

NEW EUROPEAN SONGBOOOK – BACK TOGETHER/Romunija/2021/režija: Manoliu Dan

Studijski televizijski koncert ob 60-letnici Lojzeta Krajnčana. Skladatelj, dirigent in trombonist Lojze Krajnčan (roj. 1961) je svojo pot v Big bandu RTV Slovenija začel kot trombonist, nadaljeval kot dirigent in prireditelj, pozneje pa je opravljal tudi delo umetniškega vodje Big banda RTV Slovenija. V letih delovanja v tem orkestru je sodeloval na številnih snemanjih, v televizijskih in radijskih oddajah in nastopal z mnogimi vrhunskimi glasbeniki, domačimi in tujimi. Za svoj Slavnostni koncert je povabil k sodelovanju glasbenike, s katerimi je uspešno sodeloval v zadnjih letih, z njim bodo nastopili: Teo Collori (kitara), Žigan Krajnčan (vokal, ples), Kristijan Krajnčan (bobni), Marko Črnčec (klavir), Uroš Perić (vokal, klavir), Renato Chicco (orgle Hammond), Alex Sipiagin (trobenta) in Ana Bezjak (vokal). Režija Aleksander Šmuc, redaktorica Meta Česnik, urednik oddaje Daniel Celarec.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov