Gospodarstvo

Poudarki

  • Ministrstvo vztraja pri sporni študiji narejeni po sistemu "izreži-prilepi"
Dimnikar
Po več kot pol leta pogajanj na ministrstvu za okolje še niso pripravili ustreznih pravilnikov, ki bi podrobneje opredeljevali izvajanje dimnikarskih storitev. Foto: Reuters
Dimnik
Ministrstvo razmišlja tudi o uvedbi obveznih meritev emisij iz malih kurilnih naprav, ki temelji na sporni študiji narejeni po sistemu "izreži-prilepi". Foto: Dani Modrej

Dodaj v

Ministrstvo prisluhnilo dimnikarjem in povišalo cene storitev, v načrtu tudi obvezne meritve

Nove zamude pri sprejemanju podzakonskih predpisov
15. avgust 2017 ob 08:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prihodnost dimnikarskih storitev tudi več kot pol leta po uveljavitvi novega zakona ostaja nejasna, saj na ministrstvu še niso pripravili ustreznih pravilnikov, so pa prisluhnili dimnikarjem in zvišali najvišjo ceno dimnikarskih storitev.

Zaradi "objektivnih okoliščin" je nedelujoča tudi evidenca malih kurilnih naprav. Na ministrstvu pa niso opustili ambicije po uvedbi obveznih meritev emisij na malih kurilnih napravah.

Čeprav je na ministrstvo za okolje ob sprejetju zakona o dimnikarskih storitvah, ki je dimnikarje postavil v unikaten položaj prostega trga in obvezne službe hkrati, sprejelo tudi obveznost, da bo v šestih mesecih pripravilo podzakonske predpise, ki bi podrobneje določali načine izvajanja te dejavnosti, pa podzakonskih predpisov še ni. Na ministrstvu so sicer s pogajanji okoli pravilnika začeli že v začetku leta, a je obtičal na delovni mizi, čeprav je zakonsko predpisan rok za sprejetja pravilnika potekel že 19. maja.

Še kar nekaj časa pa bo, kot kaže, preteklo, preden bodo na ministrstvu končali pripravljati uredbo, ki bo natančneje opredelila pravila glede pregledov, čiščenja in opravljanja meritev na malih kurilnih napravah. Po zakonu o dimnikarskih storitvah jo namreč morajo sprejeti do 19. maja, pri čemer pa na ministrstvu obljubljajo, da bo še predtem predlog uredbe poslan v javno obravnavo.

Na ministrstvu dvignili ceno dimnikarskih storitev
V okviru usklajevanj z dimnikarji okoli pravilnika je bilo že od začetka veliko razhajanj med ministrstvom in dimnikarji, tako so slednji med drugim predlagali, da bi obvezno čiščenje malih kurilnih naprav potekalo dvakrat letno, medtem ko je ministrstvo vztrajalo pri tem, da ta obveznost ostane enkrat letno. Je pa ministrstvo bolj prisluhnilo negodovanju dimnikarjev nad najvišjo dovoljeno ceno za eno uro dimnikarske storitve.

Tako je ob sprejetju zakona o dimnikarskih storitvah obveljalo, da je v prehodnem obdobju najvišja cena za uro dimnikarske storitve 25,50 evra, k čemur se lahko prišteje še 0,25 evra potnih stroškov na kilometer, če je stranka oddaljena več kot 25 kilometrov. Pred nekaj tedni pa je vlada s sklepom to ceno zvišala na 33 evrov za uro dimnikarske storitve ob nespremenjenih potnih stroških.

Cena primerljiva s serviserji, kovinarji, gradbeniki, ...
V sklepu vlade je med drugim navedeno, da je ta cena določena ob upoštevanju priporočenih cen "monterjev in serviserjev hladilnih naprav za zahtevno delo (30 evrov/uro); kovinarjev za montaže na terenu (25 evrov/uro); režijske ure gradbenih del za visoko kvalificiranega delavca (20,20 evrov/uro); strojno inštalacijskih del za zahtevno strokovno delo (55 evrov/uro); režijske ure kleparskih in krovskih del za kvalificiranega delavca (25 evrov/uro); elektro inštalaterskih del za zahtevno delo (25 evrov/uro). Na podlagi navedenih cen je bila izračunana povprečna cena, ki je 30,03 evrov." Končno ceno pa so dvignili za dodatnih 10 odstotkov zaradi obveznosti dimnikarjev, ki ne morejo odkloniti strank, ki so jim najbližje, četudi gre za težje dostopne lokacije.

Na naše vprašanje, zakaj so se odločili za dvig najvišje dovoljene cene za uro dimnikarske storitve glede na to, da je bila prav možnost izbire in posledično cenejše storitve eden od temeljnih argumentov pri sprejemanju zakona o dimnikarskih storitvah, so nam na ministrstvu zgolj citirali sklep vlade, ki na vprašanje ne odgovarja. So pa obenem napisali, da navedena cena skupaj s prosto izbiro dimnikarja podaja uporabnikom tudi možnost, "da si za dimnikarske storitve zagotovijo nižje plačilo od najvišje določenega plačila." Kako si bodo v praksi nižje plačilo zagotovili težje dostopni uporabniki, ki so bili argument za dvig cene, ostaja odprto vprašanje.

108 tisoč evrov za nedelujočo aplikacijo
Da sistem dimnikarskih storitev, kot ga predvideva nov zakon še ni zaživel, potrjuje tudi evidenca malih kurilnih naprav EviDim, ki je predpisana z zakonom, a kljub temu še ni polno delujoča. Na ministrstvu so ob tem zapisali, da so pri instalaciji aplikacije "nastale objektivne okoliščine, ki so povzročile zamudo pri polni uporabnosti aplikacije." Po navedbah ministrstva so zdaj "delno že vpisani uporabniki, ki so začeli uporabo aplikacije v testnem okolju. Za produkcijsko okolje pa še pridobivamo zadnja varnostna soglasja."

Javno naročillo za vzpostavitev evidence EviDim se je že zaključilo, na ministrstvu pa ob tem pojasnjujejo, da so letos predvidena sredstva za vzdrževanje aplikacije ostala v okviru podpisane pogodbe. "Do zdaj je bilo za zaključeno izdelavo nadgradnje plačano 108 tisoč evrov."

Kmalu tudi obvezne meritve?
V okviru usklajevanj okoli podzakonskih aktov povezanih z dimnikarskimi storitvami pa so na ministrstvu znova odprli tudi vprašanje uvedbe obvezne meritve emisij iz malih kurilnih naprav. Na ministrstvu so namreč že pred časom pojasnili, da želijo s tem preveriti kurilne naprave, ki so eden glavnih virov onesnaževanja zraka s prašnimi delci. Tako so na ministrstvu organizirali posvet na to temo, kamor so poleg dimnikarjev povabili tudi predstavnike civilnih iniciativ in strokovne javnosti.

Posvet, na katerem ni bilo vodenja zapisnika, je zavit v tančico skrivnosti, saj so nam na ministrstvu v odgovor na vprašanja o posvetu zapisali zgolj, da so se v vsebinski razpravi "udeleženci večinoma strinjali glede tega, da lahko uvedba meritev pripomore k temu, da se spodbudi zamenjava starih kurilnih naprav, ki so glavni vir onesnaževanja degradiranega zunanjega zraka s prašnimi delci, vendar mora biti njihova morebitna uveljavitev postopna." Po drugi strani pa so predstavniki civilnih iniciativ DCI Malečnik in VCP Dimnik po posvetu dejali, da tudi stroka ni povsem naklonjena uvedbi obveznih meritev emisij.

16 tisoč evrov za "kurilne rastline"
Na posvetu so bili po navedbah predstavnikov civilnih iniciativ tudi predstavniki podjetja Inovatika. Slednje je pripravilo študijo z naslovom "Protokol za uporabo merilne metode za izvajanje meritev emisij prašnih delcev na vgrajenih malih in srednjih kurilnih naprav na trdno gorivo", ki ostaja, kot potrjujejo na ministrstvu, temelj za razpravo o uvajanju obveznih meritev emisij, čeprav jih je prav ta študija v preteklosti že spravila v zadrego.

Gre za študijo, ki so jo na ministrstvu naročili v okviru javnega naročila leta 2014 in prejeli v začetku leta 2015, zanjo pa so plačali skoraj 16 tisoč evrov. Študija je naletela na kritike civilnih iniciativ, da je vsebinsko šibka in narejena po sistemu "izreži-prilepi", saj so grafi v študiji ostali v angleškem jeziku brez navedenega vira. Navedbe civilnih iniciativ o nestrokovnosti študije potrjuje tudi dejstvo, da se je v njej večkrat znašel izraz "kurilne rastline" kot neposrečen prevod s pomočjo prevajalnika Google translate, za izraz "heating plants", ki označuje sisteme centralnega ogrevanja.

Sporna študija ostaja temelj za uvedbo obveznih meritev
Na ministrstvu kljub temu sodelovanja z Inovatiko niso prekinili, temveč so po javnem razkritju pomanjkljivosti študije Inovatiki naložili naj pripravi popravljen in ustreznejši izdelek, ki so ga lani tudi prejeli. Ob tem so na ministrstvu tudi priznali, da izdelek ni bil narejen v skladu z njihovimi pravili in pričakovanji.

A če so na ministrstvu še lani pritrjevali očitkom o kakovosti študije, pa so nam na naša nedavna vprašanja o tem, ali je protokol ostal osnova za razpravo o uvedbi obveznega merjenja emisij malih kurilnih naprav tudi na zadnjem sestanku, odgovorili, da "Ker se je večina očitkov glede javnega naročila strokovnih podlag za protokol nanašala na postopkovna in s samim protokolom nepovezana vprašanja, je bilo pojasnjeno, da ta vprašanja obravnavajo, ali so na podlagi različnih pobud obravnavale druge pristojne nadzorne institucije".

Štiri ure dimnikarskih storitev
Na ministrstvu bodo ob morebitni uvedbi obveznih meritev morali o njeni smiselnosti še prepričati tako uporabnike, kot tudi dimnikarje. Za uporabnika bi bila uvedba obvezne meritve znaten strošek, saj sam postopek opravljanja meritve zahteva štiri ure dela, kar ob novi ceni dimnikarskih storitev ni zanemarljiv strošek. Obenem pa je težava tovrstnih meritev tudi v tem, da ne morejo izmeriti emisij, ki bi nastale, če bi uporabnik namesto suhih drv, ki jih bodo najverjetneje uporabljali med merivami, kuril mokra drva ali celo odpadke.

Nezadovoljni pa so tudi dimnikarji, saj bi uvedba obveznih meritev tudi zanje pomenila znaten strošek. Ustrezna oprema, ki jo bodo potrebovali bo še določena s pravilnikom, kjer bo tudi opredeljena metodologija, a če se na ministrstvu odločijo za najdražje merilnike, bo moral dimnikar zanj odšteti 10 tisoč evrov. Na ministrstvu se do samih načinov opravljanja meritev še ne opredeljujejo, zapisali so le, da trenutno "usklajujemo tudi začetek in vrste posameznih naprav na katerih se bodo izvajale meritve".

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
vzdev
# 15.08.2017 ob 09:15
Zakaj sploh moram plačevati nekaj, kar sploh ne potrebujem. Dimnik si sam očistim 100 krat bolje, kot mi ga očisti dimnikar. Res ne vidim smisla v tem. Očistit dimnik je pa res nekaj najlažjega in da zato moram plačati tolikšen znesek je neumnost. Sedaj še bodo pa začeli z neumnimi meritvami. Zakaj bi to potreboval?
webman
# 15.08.2017 ob 09:15
Ko vidiš dimnikarja, se primi za denarnico.
opranaglava
# 15.08.2017 ob 09:48
Na prav perverzen način se delajo norca iz nas. V Kemisu je gorelo, v Ljutomeru je gorelo. Nazadnje je gorelo v Novem mestu (Zalog) 4 - štiri dni na stotine ton plastike, švelerjev, pesticidi, zdravila (http://moja-dolenjska.si/arso-voda-onesnazena-zaradi-pozara-nasli-tudi-pesticide-zdravila/)... z meritvami so uradne inštitucije ugotovile da ni nobenih nevarnosti in posledic ne za zdravje ljudi, ne za okolje... Tukaj nas pa hočejo prepričati da so bukova polena hudičevo nevarna reč.
BOBERČEK
# 15.08.2017 ob 09:24
Obvezne meritve pa so dokaz kakšen cvet inteligence se zbira na naših ministrstvih....
In kaj bi s temi meritvami dosegli (razen tega, da bo nekdo poleg mastno služil).
Koliko izpustov gre iz malih kurilnih naprav se da tudi brez teh meritev okvirno izračunati...
Če pa imajo v mislih obvezne meritve, potem pa sumim, da imajo še kaj za bregom...da bo npr. Francelj, ki komaj životari in bo imel prevelike izpuste ko se bo grel plačal še kazen? Ali pa mu bodo kar plombo dali na peč ker ima preveč izpustov????
Ajej, kje mi živimo???
kromo-som
# 15.08.2017 ob 09:27
To, kar se počne z malimi kurilnimi napravami je preprosto norost. Dimnikarski lobi si je izboril privilegij, da pobira dobesedno davek. Če država misli, kar seveda ne misli, da so male kurilne naprave nekakšna tempirna bomba, ki jih je treba stalno nadzirat, naj oblikuje inšpekcijo in naj hodi naokrog. 99% lastnikov malih kurilnih naprav skrbijo za slednje, tako da ni nevarnosti požara niti ni nevarnosti škodljivih emisij. Zaradi morda 1% neodgovornih ali ekonomsko revnih lastnikov pa se zdaj izvaja 100% nadzor prek dimnikarjev zaenkrat enkrat letno načrtujejo pa da bi to bilo večkrat letno. To je posledica zlizanosti dimnikarskega lobija z uradniki ministrstva. Preprosto gre za korupcijo, državljani pa naj bi plačevali enormne stroške dimnikarskemu lobiju za nič.
Celo če bi razmišljali na način worst case scenarija in bi dali na tehtnico škode od požarov v malih gorilnih napravah in stroške nadzora, bi verjetno ugotovili, da slednji daleč prekaša stroške sanacije posledic požarov. Nekdo se preprosto norčuje iz državljanov.
obi1337
# 15.08.2017 ob 09:47
Problem je tudi v tem, ker vse vrste kurilnih naprav mečejo v isti koš.

Jaz imam na primer plinsko kondenzacijsko peč in vse kar lahko dimnikar naredi je to, da izmeri dimne pline. (čiščenje odvodnika dimnih plinov ni potrebno)
Po peči mu jaz ne dovolim šarit, zato ker za to ni usposobljen, kot je recimo pooblaščen serviser.

Pa poglejmo, kako naredita pri pregledu kurilne naprave serviser in kaj dimnikar.

Serviser: Pregleda celotno peč, očistil komoro, kjer so ostali neizgoreli delci, pregleda celotno plinsko napeljavo in opravi meritve dimnih plinov pri različni moči peči (nizki, srednji in visoki moči delovanja). Čas in cena pregleda: 45 min, 60 eur (ministrstvo pravi, da njegove meritve ne veljajo)

Dimnikar: Potisne sondo v peč, ki sem jo zaradi njegovega prihoda vklopil (deluje na največji moči v tistem trenutku), odčita meritve in začne izpolnjevati razne obrazce. Čas in cena storitve: 15 min (od tega za izpolnjevanje obrazcev 12 min), cena: 38 eur (meritve veljajo, požegnao s strani ministrstva)

Konkretno moja peč deluje večino časa v času kurilne sezone na 2/3 moči in dimnikarjeve meritve niso niti približno točne.
Dimnikar ni pooblaščena oseba za pregledovanje moje kurilne naprave.

Zakaj rabim dimnikarja?
presenečen
# 15.08.2017 ob 09:54
Zanimivo, vse obrtnike so prepustili krutemu prostemu trgu, češ naj se zmenijo med sabo. Tako ti lahko stolpnico gradi pek iz Kosova.

Trg dimnikarjev pa je treba kar naenkrat regulirat in delat v rokavikah z njim? Čudna posla..
zlobniCO2
# 15.08.2017 ob 09:47
33 evrov za uro dimnikarske storitve za malo drgnjenja ? malo huda. in 4 ure za meritve po 33 evrov če pride do obveznih merjenj ? 130 evrov ? za ta denar se ogrevam tretjino zime .
wax
# 15.08.2017 ob 09:21
Račun pošlje tudi če si bil zmenjnen za določen termin, pa se sploh ni prikazal..to bi moral nekdo nadzorovat!!
presenečen
# 15.08.2017 ob 09:34
Ko bi vsaj pošteno očistili raufnke, pa se mi zdi da 2x s krtačo potegne, pogleda z lučko in te olupi za 50€. Po novem se nam bo ta čudež zgodil 2x na leto.
sosman
# 15.08.2017 ob 09:47
Tu pa ima nekdo močne veze, črni zlatarji pa služijo in se smejijo.
richy
# 15.08.2017 ob 09:45
Vsekakor gre za dimnikarsko mafijo in novo lupljenje ljudi.
Pa tudi prispevki na RTV so kar v precejšnji meri narejeni z google prevajalnikom, ne le tista študija. Ampak za 16 jurjev, bi jo pa že lahko dali prevesti nekomu, ki se na te stvari spozna, ne pa google prevajalniku.
Tudi v tem prispevku se mi zdi, da tole po sistemu "izreži-prilepi," ne štima. Po moje iz orignalnov niso izrezali določenega teksta temveč kopirali (v angleščini - uporabljali so copy paste in ne cut paste).
Neue Ekspres
# 15.08.2017 ob 09:49
Vsi tisti, ki so se uspeli priključiti na državne seske se lepo usklajujejo med sabo.Socializem 21. stoletja. Sprašujem se zakaj so proti UTD-ju. Ali ne bi iblo bolj pošteno, da dobimo vsak nekaj, ne pa samo nekateri v obliki nepotrebnih delovnih mest in predragih nepotrebnih storitev....
Pastafarian
# 15.08.2017 ob 09:56
V bližnji prihodnosti: po kakanju bo potrebno poklicati vodovodarja, da pride izmeriti izpuste, ter s krtačko očistiti trde delce, ki so ostali v školjki.

Je pa res, da, če se boš želel ogrevati, bo glede na ta članek bolj težko še kaj ostalo, da bi sploh lahko kakal...
Yanez
# 15.08.2017 ob 10:04
Miro mlajši se očitno ne zaveda, da je tole lahko zadnji žebelj v krsto njegove ekipe. Ali so tako neumni, da to delajo pred volitvami, ali pa je zadaj perfidna igra.
Na tako direktno lupljenje je namreč povprečen Slovenec izjemno občutljiv in v tisti kabini sam s sabo ne pozna milosti... To je pred desetletjem na svoji koži občutil JJ zaradi Virantove plačne reforme javnega sektorja tik pred volitvami, ki je zaradi nekaj centov minusa pri plačah presenetljivo odnesla relativno uspešno vlado in jo zamenjala z nesposobnim Borčijem.
Pastafarian
# 15.08.2017 ob 11:11
No ja. In kaj se zgodi, če spet naženem dimnikarja? Policija, vojska?

Po moje bo sledila klasika... Če nam ne dovoliš, da te oropamo... dobiš za kazen položnico s še višjo cifro. #demokracija
Pastafarian
# 15.08.2017 ob 10:25
A ni zanimivo, da takšne stvari si novinarji tu ne upajo pokomentirati v prispevku in dodati svojo "noto", iti se pristranskosti v dobrobit ljudstva. Ko pa je recimo govora o migrantih, se prav nič ne zadržujejo dodajati izjemno subjektivna mnenja, oz. iz njih že kar tvorijo prispevke.

Če se greste to pod izgovorom, da samo prenašate novice, potem se tega držite povsod!
RJSlo
# 15.08.2017 ob 10:26
No ja. In kaj se zgodi, če spet naženem dimnikarja? Policija, vojska?
cairns
# 15.08.2017 ob 11:24
Ministrstvo prisluhnilo dimnikarjem in povišalo cene storitev, v načrtu tudi obvezne meritve

Za zasebne uporabnike bi morali ukiniiti obvezno dimnikarsko javno službo. Dimnikarstvo bi moralo postati tržna dejavnost tako kot vse ostale. Kdor potrebije dimnikarja naj ga pokliče in plača. Vsako državno reguliranje je popolnoma zgrešeno.
Ministrstvo je še enkrat več pokazalo svojo nesposobnost.
metro
# 15.08.2017 ob 10:59
Človek ne more verjet,kako nizko smo padli.
darkwader
# 15.08.2017 ob 10:02
Ah ja postajamo prava zahodna "demokracija" kjer vsak lobi, ki ima vsaj malo denarja pod palcem dobi svoje, ostali pa prst v ....
21.12.2012
# 15.08.2017 ob 10:10
pijavke, kaj pa druga ... molzejo in molzejo
Lluka
# 15.08.2017 ob 10:08
Huh.... tole pa je zaslužkarstvo. S tem da moraš obvezno za dimnikarjem še očistit stanovanje-kurilnico. Torej... zgodi se mi da se mi avto pokvari. Odpeljejo mi ga na servis......... avto zrihtajo in mi ga recimo de pripeljejo. Iz avtomobila stopi mehanik oblečen v kombinezon poln oljnih in mastnih madežev kateri so se utrnili v avtomobilski sedež. Mehankarju plačam račun.... nato pa avto še odpeljem v kemično čistilnico da mi sedež očistijo. In tam zopet plačam račun za čiščenje. Tako nekako zgleda po dimnikarskem razmišljanju oz stanju.

S strani avto serviserjev pa je da ko mu pripelješ avtomobil... je prvo kar storijo dajo preko stola in volana in menjalnika plastično prevleko. In tako ti avto lepo poihtajo in izdajo račun za opravljeno storitev.

Pri dimnikarjih pa.... dobiš edino črno kurilnico ali pa kuhinjo, hodnik,podstrešje....

Verjemite da v prihodnje, ko bo prišlo do takšne situacije...da dimnikarja NE izpustim iz hiše dokler mi hiše ne očisti kakršno je dobil. V primeru njegovega negodovanja ali kaj druzga... bom poklical policijo.

In da bo dimnikar 2x čistil dimnik? Čemu? kurim samo v zimskem času.... od oktobra do aprila... dimnik VEDNO očistim sam pred kurilno sezono....

In pa še zadnje... kot kaže bom moral prešaltat na ELEKTRIČNO gretje hiše..... ker me bo kmalu prišlo cenejše kot pa 2x letno plačevanje dimnikarskih storitev. Me pa zanima katera dimikarska služba mu bo pokazala rezultate merjenj mojih ponudnikov, kateri kurijo na premog.... da lahko proizvedejo električno energijo.
Yanez
# 15.08.2017 ob 09:43
webman # 15.08.2017 ob 09:15
In tako je gumb zamenjala denarnica...
Bivši uporabnik
# 15.08.2017 ob 11:55
Lepo je v naši domovini biti:
- zdravnik
- odvetnik
- železničar
- energetik
- zaposlen na RTV SLO
- dimnikar
- kmet

skratka pripadnik ceha, ki je ukradel državo.
Bivši uporabnik
# 15.08.2017 ob 11:01
Res je težko prisluhniti in dvigniti cene, če denar ni tvoj.
politik kritik
# 15.08.2017 ob 09:25
Edina rešitev da se znebiš tega stroška v naši državi, je, da se ogrevaš na toplotno črpalko....
+hellbastard+
# 15.08.2017 ob 10:58
Kdaj bodo povečali minimalno plačo 613e neto ,da si bo narod lahko privošču dimnikarja.
Epafrodit
# 15.08.2017 ob 11:02
Ministrstvo prisluhnilo dimnikarjem in povišalo cene storitev...

Tako je to, če imaš dobre lobiste, ki na pravem mestu še malo podmažejo.
cairns
# 15.08.2017 ob 11:30
Upam da Miro bere komentarje. Takoj bo spoznal da je zakon o dimnikarski službi slab in naprejen proti ljudem. Tisto nakladanje o požarni varnosti pa naj si birokrati nekam vtaknejo.
Skozi šamotne tuljave ki so v betonski kocki in izolirane s kameno volno ogenj ne more pobegniti.
matijaf
# 15.08.2017 ob 13:31
Fašistična država. Država onemogoča svobodni trg za dobiček privatnikov.
hypatos
# 15.08.2017 ob 13:08
Dimnikar pride v ulico hiš in večini opravi storitev (seveda skuša dobiti ta dan čim več strank v tej ulici doma) in nato VSEM zaračuna potne stroške (kilometrino) in to ne samo za pod od podjetja do stranke, ampak tudi nazaj.

Kdo to regulira?
mihče
# 15.08.2017 ob 12:00
Obvezne meritve bodo priprava na davek za co2 izpust, tako kot so bili popisi nepremičnin priprava na nepremičninski davek. Meritve bodo poskušali upravičiti na način, da država hoče samo informativno zvedeti koliko se onesnažuje. Država hoče davke!!!
Franc Pijanc
# 15.08.2017 ob 11:44
Sepravi v načrtu so nove meritve, za katere se zavzemajo dinikarji.
Sigurno samo zato ker jih skrbi če je naš dimnik varen za nas in za okolico. NOT!

Na tak način lahko "pomagamo" potem kar vsem.
Zakaj nebi imeli obveznega merjenja pritiska v pnevmatikah?
Ali pa obvezen pregld strešnikov in ostrešja, oken, vodovodne in električne inštalacije?
aristotel
# 15.08.2017 ob 10:22
PM, MP in drzavna uprava so munjeni. Ukvarjajo se s stvarmi, ki jih pametni drzavljani
izvajajo. Ni treba predpisovati kako naj se dela. Predpisati je treba standarde. Bedake pa naj kontrolira inspekcija. Saj raufnkirerji niso inspektorji!
Lobo
# 15.08.2017 ob 09:34
Očitno se dimnikarjem kolca po starih dorih časih.
+hellbastard+
# 15.08.2017 ob 11:11
vsi na ulice
GRAMOZ
# 15.08.2017 ob 12:50
Trikrat hura za državo. Drugega kot udariti po žepu itak ne znajo. Zvišanje ure dela dimnikarjev niti ni tako drastično v primerjav z drugimi obrtniki a tukaj je ena zanka ki jo vam mojstri zavežejo okoli vratu. Sam imam ogrevanje že več kot 20 let na olje. Vsako leto na začetku junija dobim pošto in datum prihoda dimnikarja. To se je zgodilo tudi letos, ko je bila uradna ura še po stari ceni 25,50 .evra. Tako kot vsako leto si zapišem koliko časa se zamudi mojster da vse uredi. Letos je to trajalo celih 16 (ŠESTNAJST) minut. Račun ki sem ga plačal je izstavil v znesku 45,17 evra. Ko sem malo bolj pogledal kaj napisano na računu je po rubriko ure dela napisan da je pri meni opravljal delo 1, 47 ure ( ena ura in sedem in štirideset minut). Dragi moji birokrati ali se tako golfa in odira navadne smrtnike. Samo še to. Za servis gorilnika sem lansko jesen plačal 65 evrov. Lepo je v naši domovini biti dimnikarjeva stranka. Kar se tiče samega dimnikarja je zelo korektno opravil svoje delo a zakaj je račun tako visok kot je odgovoril so mu tako naročili šefi.
RJSlo
# 15.08.2017 ob 12:09
cairns
# 15.08.2017 ob 11:30
Upam da Miro bere komentarje.
--------------------------------------
No ja. Ne verjamem. Razen, če bi branje potegnilo za sabo plačilo dvojnih stroškov ali pa dodatkov za stalno pripravljenost.
pegasus 2
# 15.08.2017 ob 11:19
tole norijo in legalno krajo s strani države lahko ustavimo samo referendumom in jm tm s polno udeležbo kj si mislimo o tem predlogu.Pa btv jst raufnk pozim sam pučem na 14 dni,če kdo misli da lohk celo sezono kuriš ob sam enem pucanju si bumbar.
zlobniCO2
# 15.08.2017 ob 10:11
in še to da ministrstvo sploh ni uredilo vseh pravilnikov itd. pa tudi evidenca ne deluje za vpis v le to sm pa plačal okol 50-60 evrov
boro007
# 15.08.2017 ob 13:33
Meritve naj dela strokovnjak ki nato lahko nepravilnosti odpravi, ne pa vsak favliran osnovnošolec... Dimnikarji dejansko imajo izredno močan lobi, in že meji na mafijo...

Da ne govorim da je za njimi še vedno treba očistit dimnik, praktično je večja nevarnost če mu zaupaš da je dimnik dobro očiščen, pa le ta ni...
minnaema
# 15.08.2017 ob 13:16
DIMNIKARSKE STORITVE, Uh to dejanje je enako tako, kakor da bi na naš dom potrkal
ČISTILEC in pričel čistiti šipe (skoraj brez naše privolitve) ker mi znamo to delo opravljati sami....ali na koncu dela bi bil račun od čistilca za plačati - ZAKAJ-zato ker je določena "skupina ljudi" tako odločlila
& ker živimo v Europi bo potrebno o dejanjih teh ali onih prepustiti v odločanje posamezniku-
ne pa oportunistom po takšni ali drugačni sinergiji MOČNEJŠEGA.
& ko sem na besedi NE POZABIT okoliščin, da številni razpolagajo /svoj mesečni denarni proračun - tudi zaradi kršitev varstva dela z zelo malo denarja/ mesec in velikokrat
denarja primankuje za NAKUP OSNOVNIH ŽIVIL ZA PREŽIVETJE, zato so NEzaslišne stvari, ki se sprejemajo sinergično z dimnikarskimi storitvami, ki po večini so el deklerativne oblike
-zato naj se korist nekoga močnejšega prosim lepo TAKOJ prenehajo.
Brez dvoma gradnja in tehnologija stavb je zadostno varovalo, da so tudi dimniki in dimniške napeljave grajene po najnovejših standardih-zato naj se z vsem tem -preneha nekaj sprejemati na PRISILO močnejšega !
Vsakdo naj se prostovoljo odloča kako bo svoj dimnik čistil-res pa je,da v 88% državljanov svoj dimnik čistijo uporabniki sami-tisti pa ki tega ne obvaladajo pokličejo dimnikarsko službo, ki naj svoje delo opravlja kot privatna dejavnost-NE pa državna inštitucija.
samburin
# 15.08.2017 ob 13:50
Sistem bo počasi sprejemal zakone, da nam bo lahko vsak, ki mu bo država dovolila vstopal v naša stanovanja.
lubislovenci
# 15.08.2017 ob 22:22
Dost je norčevanja. A je kdo meril PM delce, ko je gorelo na Vrhniki, v Novem mestu, v Prekmurju? A so kje rezultati meritev PM delcev za čas požara? Da ne govorim o vseh požarih po Evropi, Portugalska, Španija, Hrvaška, na primorskem, Grčiji. Kam pa gredo vsi ti dellci drugam kot v zrak, pa se potem počasi vračajo na tla, čisto na drugem koncu sveta. Če lahko prinese saharski pesek, potem prinese tudi vse takšne svinjarije od drugod. Ampak o tem nobena institucija ne pisne, ne, domači raufnki so krivi za vse. Sploh tisti na trda kuriva, ko človek skuri nekaj klafter drv v peči, je treba ne vem koliko zakonov. Ko pa pogori več deset hektarov gozda, pa ni treba ničesar meriti. A se bo narod že enkrat končno zbudil, pa OB-LAST z vilam nagnal. A bo enkrat NAROD skupaj stopil, pa enotno zahteval, da se preneha z norčevanjem, krajo, korupcijo.
smartass2011
# 15.08.2017 ob 19:09
Država še premalo skrbi za našo varnost. Med drugim bi lahko uvedli tudi obvezne preglede hišnih električnih instalacij ter plinskih štedilnikov
schultz23
# 15.08.2017 ob 12:56
Edina rešitev da se znebiš tega stroška v naši državi, je, da se ogrevaš na toplotno črpalko....

če bi to držalo, potem je namen tega zakona pripraviti državljane na spremembo ogrevalne naprave... in tu vsekakor lobira elektro lobij in je na dolgi rok boljši nateg... dimnikarji so samo sredstvo za dosego višjega cilja (dobička)...
pohorskimedved
# 19.08.2017 ob 15:38
33 € na uro!?
Imam stensko plinsko peč in dimnikar mi zaračuna za 5 minut meritev 30 €!! Meri pa ponavadi vsem v bloku na isti dan. Tako da, če v eni uri izmeri recimo 5 peči pokasira 150 €/uro.
Sam vrjetno dobi minimalca ostalo pa v žep zbašejo šefi, ki poznajo ljudi na pravih mestih. In ti šefi bodo imeli veliko besedo pri sprejemanju zakona.
Medtem pa se v trgovinah prodajajo peči na drva sumljive kvalitete, ljudje pa kurijo vlažna drva, plastiko in drug odpad, ker jim taki zakoni odžirajo toliko denarja, da nimajo več niti za burek.
zapravico
# 19.08.2017 ob 08:24
A so naredili meritve v Kemisu in v Straži,kjer so presegli izpuste za 30 let naprej
Sandalovina
# 16.08.2017 ob 00:06
Očitno se bo tudi Ljubljani morala zgoditi vstaja, da ta neoliberalna vlada že enkrat neha z zakoni, ki so skregani z zdravo pametjo. Ljudi mečejo na cesto kot kosovni odpad, ker že zdaj ne morejo plačevati življenjskih stroškov s pokojninami pod vsako kritiko in minimalnimi plačami. Se je vsem na udobnih foteljih popolnoma zmešalo ali kaj?
Kazalo