Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 36 glasov Ocenite to novico!
denar, evro, hiša
Ni več razlik med domačimi in tujimi vlagatelji. Vsi si želijo donosnosti svoje naložbe, opozarja Šolak. Foto: Pixabay
Napol potopljen gumijast čoln
Ta razvoj dogodkov lahko zelo hitro povzroči, da Slovenija za vlagatelje postane povsem neprivlačna, je opozoril Schroll. Foto: Reuters
false
V Trimu so zaposleni že naveličani vsega prestrukturiranja, zato so pripravljeni na spremembe, je dejal Bartos. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"V Sloveniji vlada histerija proti finančnim vlagateljem"

Pogledi tujih vlagateljev niso enaki
19. april 2017 ob 11:45,
zadnji poseg: 19. april 2017 ob 11:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ni več razlikovanja med tujimi in domačimi vlagatelji in finančnimi vlagatelji. Ti imajo prav toliko znanja med svojimi zaposlenimi kot podjetja iz te panoge, je bilo slišati na zajtrku ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji.

Ameriška gospodarska zbornica AmCham je znova organizirala poslovni zajtrk, tokrat z vlagatelji v Sloveniji, da bi ugotovili, kako ti vidijo poslovno okolje tukaj. Sogovorniki so znova poudarili, da ima Slovenija nekatere primerjalne prednosti, kot so dobro izobražena, večjezična, delovna sila, zlasti inženirska.

Še vedno pa so številka ena težave, ki jih imajo tuji vlagatelji pri nas, hitra in močna davčna progresija plač. Matjaž Schroll iz naložbenega sklada Franklin Tempelton Investments, ta ima v upravljanju okoli 850 milijard evrov, je opisal njihovo izkušnjo z naložbami v Sloveniji. Omenjeni sklad je namreč lastniško vstopil v Studio Moderna Sandija Češka in v Helios. Izkušnji sta bili povsem drugačni. Ker je Studio Moderna že izoblikovano zasebno podjetje, so se morali ukvarjati predvsem s poslovnimi vidiki, in sicer, kako podjetje čim bolj uspešno spraviti do mednarodnih trgov. Tu sta se jima pokazali dve prepreki. Za preboj bi potrebovali najboljše kadre, ki pa jim zaradi visoke obdavčitve niso mogli ponuditi konkurenčne plače, zato ti niso želeli priti v Slovenijo. Druga pa je odsotnost najboljših mednarodnih šol, saj žene teh kadrov zaradi tega niso želele svojih otrok pripeljati v Slovenijo, je pojasnil.

V Heliosu, ki je bil ob prodaji tudi v državnih rokah, so se po drugi strani morali neprestano otepati zunanjih pritiskov in neresničnih obtožb, je dejal, namesto da bi se osredotočali na izboljševanje poslovanja. A na koncu so iz naložbe vseeno izšli z dobičkom, je priznal.

Opozoril je tudi na okoliščine, ki bi Slovenijo lahko zelo hitro naredili popolnoma neprivlačno kot naložbeno destinacijo in na katere ima sama država zelo malo vpliva. Tu je poudaril napete politične razmere v Makedoniji, na utrjevanje Erdoganove moči v Turčiji, na možnost, da Slovenija z zaprtjem nemške meje postane prebežniški žep in na popolno nepripravljenost za spopadanje z demografsko krizo.

Nič več domači ali tuji, samo še vlagatelji
Nekoliko drugače pa poslovno okolje v Sloveniji vidi Rob Irving iz mednarodne pravne družbe Dentons. Slovenskega pravnega sistema ne vidi kot ovire pri vlaganju, težave so bolj tam, kjer so jih že omenili njegovi predhodniki, npr. delovnopravna zakonodaja. Je pa v Sloveniji histerija pri vprašanju, ali prodajati finančnim vlagateljem. To se mu zdi napačno vprašanje, saj imajo te dni finančni skladi toliko znanja in izkušenj kot podjetja iz posamezne panoge, je poudaril.

A po drugi strani je Gert Waltenbauer iz nemškega sklada KGAL, ta se ukvarja izključno z naložbami v nepremičnine, infrastrukturo in energetiko, posvaril, naj se Slovenija izogiba finančnih vlagateljev, ker ti iščejo predvsem kratkoročne koristi.

Dragan Šolak iz podjetja United Group, tega je prevzel ameriški sklad KKR, zdaj lastnik Telemacha, je ob tem poudaril, da se v Sloveniji še vedno razlikuje med domačimi in tujimi vlagatelji, kar ni več pomembno. Zdaj so samo še vlagatelji, je poudaril. Ti pa so po njegovih besedah običajno povsem dostojni ljudje, ki želijo le najboljše za svoje podjetje, zaposlene in tudi državo, v kateri delujejo. Državi je poleg tega svetoval, naj se čim prej umakne iz podjetij in naj raje ustanovi sklad, ki bo financiral majhna in srednja, družinska podjetja, ki so zelo dobro vodena. Pozneje pa bi sklad lahko postal tudi privlačna tarča za druge vlagatelje, je pojasnil.

Tudi Andrzej Bartos iz poljskega sklada Innova Capital, ta je kupil Trimo, meni, da imajo slovenska podjetja veliko možnosti, dobre proizvode in dobre tehnologije, nimajo pa še položaja na mednarodnih trgih. Poleg težav z obdavčitvijo, ki odganja najboljše kadre v tujino, se je dotaknil tudi vprašanja sodelovanja s sindikati. Za zdaj so njihove izkušnje s sindikati dobre, saj so jih sprejeli kot nevtralne vlagatelje, ker so bili zaposleni že utrujeni od prestrukturiranja. "To nam je dalo okno priložnosti. Zaposleni so odprti za spremembe," je pojasnil.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
rubin
# 19.04.2017 ob 12:20
Ne, anarhija, korporativne uprave so pri nas finančne vlagatelje opeharile. Včasih so bili delničarji Istrabenza, SCT itd finančni vlagatelji v bistvu. In kaj?razni Bavčarji itd so jih okradli. Zato pa milijarde zdej stojijo v banki, nogavicah ali nepremičninah namesto da bi kapitalsko pomagala gospodarstvu. To je naša zanič pravna država
Raff69
# 19.04.2017 ob 12:01
Slovenija je davčna puščava. Vse okoli je oaza.
Majestic12
# 19.04.2017 ob 12:27
Važno da se zaradi Steyr Magne skače od veselja.

Mlakuža nizkocenovne delovne sile.
rubin
# 19.04.2017 ob 12:16
Davčna puščava za delo in paradiž za nepremičninske rentnike, dediče in razne mešetarje z zemljišči, pa javnosektoraški paradiž, raj tudi za razne politične koritnike raznih te6...aja, pa dežela polna trnja v obliki birokratskih ovir za ne-naše...
Lovec
# 19.04.2017 ob 12:24
Človek kar ne more brez krohotanja in velikega začudenja.
Umska obolelost je res velika. Seveda so vsi tujci goljufi, pred 27.4 in v času do 9.5 smo ogroženi zunanji sovrag je znan itd. itd.

Ne razumem duhovnega stanja naroda in ljudi, ki pravijo, da država slabo upravlja podjetje ( več kot 90 %je takega mnenja ) in v isti sapi dobimo anketo, ki bi Mercator zopet pripeljal pod okrilje davkoplačevalcev Slovenije, to je države. Skratka topoumnost.
GORILA
# 19.04.2017 ob 12:54
Proti pravim vlagateljem niti ne, proti luksemburškim poštnim nabiralnikom pa vsekakor!
lo_pa__ta
# 19.04.2017 ob 14:44
ti tuji vlagatelji bi radi pri nas kurili smeti, slovence imeli za nizko cenovno delovno silo v stilu studia moderna (kdor je tam delal ve kako gnile službe so to), nam bi prodajali poceni plastiko, izkoristili našo zemljo, lego, les in čisto vodo....
najhuje je, da ponavadi storijo to celo s sposojenim denarjem, ki ga potem vračamo mi...

sicer pa so takšne prakse že videne po celem svetu, kako pridejo tuji vlagatelji pomagat neki državi

pfuj banda kapitalistična...tukej je slovenija, tukaj prostora za vas ni.
Zoro27
# 19.04.2017 ob 14:28
"popolno nepripravljenost za spopadanje z demografsko krizo."

Že vidimo kam pes taco moli. Pod vso silo bi rad poceni delovno silo.
hexen
# 19.04.2017 ob 18:16
To niso vlagatelji ampak kobilice. Videno na Heliosu.
ElTorro
# 19.04.2017 ob 13:32
@zozozo
Pa znaš izračunati tudi, koliko je v 50 letih stroškov s takšnim stanovanjem?
MikiSkokc
# 19.04.2017 ob 12:59
paradiž za nepremičninske rentnike, dediče in razne mešetarje z zemljišči

Da se preko rent vrne investicija v stanovanje, traja povprečno med 40 in 50 leti...
komsomolec
# 19.04.2017 ob 12:53
finančni sektor je kloaka korupcije, nepoštenosti, vampirizma, škodljivosti, vir vsega zla na svetu. Borze zapret, kapital nacionalizirati. Banke naj financirajo gospodarstvo in skrbijo za varčevanje. Špekulacije bodo uničile svet.
MatjazP
# 19.04.2017 ob 12:48
Se pravi, obstajamo za potrebe in namene finančnih vlagateljev?

Še kaj novega?
izo
# 20.04.2017 ob 08:18
da skratimo:

"V Sloveniji vlada histerija proti finančnim vlagateljem"
je bilo slišati na zajtrku ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji.

Še vedno pa so številka ena težave, ki jih imajo tuji vlagatelji pri nas, hitra in močna davčna progresija plač.


američani bi radi, da za njihove špijunske in kriminalne sklade spustimo davke (kot recimo so "iztržili" to po irskem ipd), medtem, ko naj zardi tega država še bolj obremeni vse druge. to se nisem zmislil jaz, ta tenzija je bil ža večkrat izražena (če še komu dela spomin) in v bistvu vas čas visi nad slovenijo. zato jasno tudi moodije pošiljajo k nam in tisti jet set, kateremu se prodali državo..
GORILA
# 19.04.2017 ob 15:07
@Skippy
Seveda si. Kdo pa je tako nor, da bo za izplačilo najboljšim kadrom v višini 50.000 evrov, državi plačal še dodatnih 65.000 evrov?
...očitno vse družbe po svetu, ki nimajo sedeža svojih družb v davčnih oazah!
velenjcan
# 19.04.2017 ob 14:36
O 'investitorjih', ki prihajajo v preobleki, si pa res ni treba razbijati glave, da ugotoviš, kaj hočejo.
zozozo
# 19.04.2017 ob 13:51
@MikiSkokc - Stanovanje se glede na vložek dejansko izplača v 25-30 letih. To je čisto dobra/pametna naložba za penzijo. Vsekakor boljše kot tlačit denar v razne sklade, ki čez 30 let najverjetneje sploh ne bojo obstajali.
zozozo
# 19.04.2017 ob 13:37
Ful je smešno, ko ljudje dokazujejo, da se razni pogosti biznisi ne splačajo. Če se stanovanj ne bi splačalo kupovat za oddajat, potem tega ljudje (in to bogati ljudje, ki znajo z denarjem) ne bi počeli.
dude
# 19.04.2017 ob 12:54
Realne ocene tujih vlagateljev. Se strinjam, da je glavni ekonomski izziv demografska slika.
Ce bi bili pametni, bi sami izbirali imigrante (lazja migracija) - in izbrali imigrante, ki se zlahka asimilirajo.
Vili
# 21.04.2017 ob 07:36
Tuja vlaganja? Niste zgrešili naslov? Hoteli ste napisati tuji lopovi? Navedite mi namreč en sam primer ,ko je kak tuj vlagatelj vložil v Sloveniji več denarja kot pa ga je iz države odnesel.En sam primer. Torej so to zgolj zaslužkarji ,ki lupijo že tako olupljeno državo in njene državljane.
zozozo
# 19.04.2017 ob 15:36
@MikiSkolc - Seveda se v povprečju v celi Sloveniji ne splača, ker v 3/4 države ne moreš oddat stanovanja skoraj po nobeni ceni. Se pa v mestih, sploh Ljubljani, vsekakor splača.

Pa kar se tiče skladov, ki jih čez 30 let več ne bo, nisem mislil na državne sklade, kamor itak ne vplačuješ prostovoljno, ampak na razne zasebne sklade, ki do zdaj obstajajo manj časa kot je meni ostalo do penzije, kaj šele do konca obdobja, ko naj bi mi izplačevali denar, tj. smrti.
zenga.zenga
# 19.04.2017 ob 13:23
Ti imajo prav toliko znanja med svojimi zaposlenimi kot podjetja iz te panoge, je bilo slišati na zajtrku ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji.
-----
katerega znanja - kako izkoristiti delavce in državo in jo potem popihati po principu : pohukaj in steci ...Dajte no - če ste že vi razhukani ne enoko pričakovat od nas ...
zozozo
# 19.04.2017 ob 12:46
Imamo pa tudi trenutno drugi članek, kjer nam pišejo, kako se naši ministri in ministri še treh držav dobivajo na nujnih sestankih. In to vse zaradi "finančnih vlagateljev".

Če nekoga večkrat ugrizne pes, pa je potem do psov nezaupljiv, to ni "histerija", ampak povsem racionalna previdnost.
Anar Hija
# 19.04.2017 ob 12:15
PS: Včasih so jim rekli mali crni na autosajmu.
Anar Hija
# 19.04.2017 ob 12:14
Finančni vlagatelji? Mislite navadni goljufi?
platonlj
# 21.04.2017 ob 12:31
Nemirna Makedonija in Erdogan vplivata na naložbe v Sloveniji? Kako butasta trditev.........pa stroški dela so vsaj 3-4 nižji kot v Nemčiji in jih problematizirajo( glej podatke DE statističnega urada).........pa dajte že ta liberalni koncept v Afriko odpeljat.......
MikiSkokc
# 19.04.2017 ob 15:35
Če bi držalo kar pravi g. Šolak, da so investitorji običajno povsem dostojni ljudje, ki želijo le najboljše za svoje podjetje, zaposlene in tudi državo, v kateri delujejo., to ne bi bil noben hud problem.

Če je to merilo za dostojnost, potem me prav zanima kolikšen delež ljudi hodi v službo zaradi koristi njihovega podjetja, sodelavcev, in države v kateri delujejo in ob tem ne razmišljajo o tem, kako bi čim bolje prišli čez. Od mojih znancev jih peščica vsaj delno ustreza temu profilu... pa so na splošno vseeno smatrani kot dostojni ljudje.
Joker
# 19.04.2017 ob 15:19
skippy,

Kdo pa je tako nor, da bo za izplačilo najboljšim kadrom v višini 50.000 evrov, državi plačal še dodatnih 65.000 evrov?

Če bi držalo kar pravi g. Šolak, da so investitorji običajno povsem dostojni ljudje, ki želijo le najboljše za svoje podjetje, zaposlene in tudi državo, v kateri delujejo., to ne bi bil noben hud problem.
Joker
# 19.04.2017 ob 14:57
Za preboj bi potrebovali najboljše kadre, ki pa jim zaradi visoke obdavčitve niso mogli ponuditi konkurenčne plače, zato ti niso želeli priti v Slovenijo.

Če so ti kadri res najboljši, bodo že znali izboljšati poslovanje do te mere, da si bodo zaslužili dostojno plačo. Bolj kaže, da gre za prijatelje, ki bi radi služili na račun poceni in kvalitetne delovne sile v Sloveniji. Plače inženirjev in druge delovne sile se jim očitno ne zdijo nič previsoke.
RJSlo
# 19.04.2017 ob 12:29
"V Sloveniji vlada histerija proti finančnim vlagateljem"
Ameriška gospodarska zbornica AmCham
--------------------------------------------
No ja. Pripis: Oglasno sporočilo! Kdo je bil nastavljen v tej "zbornici"?

Ni več razlikovanja med tujimi in domačimi vlagatelji in finančnimi vlagatelji.
--------------------------------------------
No ja. Tuji vlagatelji so pokvarjeni kapitalisti. Domači vlagatelji pa so 3 - 4 osebe in dve združbi. In tako se bo ukradeni denar iz "gnilega Zahoda" vrnil domov.
tuintam
# 22.04.2017 ob 12:14
Predlagam, da se iz AmAmChamCham preimenujejo v AjaTutaja... Kdor ne ve: ZDA v tujini posredovati po ustavi ne sme. Našli so pa pravno luknjo; da sme, čim gre kje za njihove gospodarske interese (v tem primeru njihovo pravo to smatra za njihovo notranjo zadevo).
tuintam
# 22.04.2017 ob 12:09
platonlj

Da te ne bi zbegal: Imaš države z levo in desno opcijo, in imaš države z izključno desno. Ko se potem del desne imenuje leva, preostala desna pa desna. Za to gre, da desna lahko prekjšnjo levo opcijo popolnoma izrine (ali pa ne ustvarim ker v socializmu je bni bilo). To, kar danes pri nas imaš, je izključno desna politična opcija. Socilalizem ni leva kapitalistične opcija (komuniste so v ZDA nekoč imenovali nepravi levičarji), pač pa je levo izključno v radikalnem kapitalizmu. In kje vse danes desno in radikalno opcijo imaš: tudi na levi - in kapitalistično leve v bistvu ni več (liberalne). Problem je točno v tem. Lažne liberalce imamo ipd.
tuintam
# 22.04.2017 ob 11:55
platonlj

Ti pa nehi ta radikalizem imenovati liberalen. Mimogrede. Kje je bivša kapitalistična leva opcija? Za desno vem.
tuintam
# 22.04.2017 ob 11:52
Tale CkamCham ma podobno strategijo kot kakšen Januković: "Pa ne bodite no taki šovinistki, Slovenčki," da lažje kakšen tujerodni sakralni objekt na sredo mesta napopa. "V Sloveniji vlada histerija..." Nakar nam zapovrh kdo še histerično zabije kak gol.
tuintam
# 22.04.2017 ob 11:48
Sogovorniki so znova poudarili, da ima Slovenija nekatere primerjalne prednosti, kot so dobro izobražena, večjezična, delovna sila, zlasti inženirska.

Skrajni čas je, da vse to AmCham pochama ...
ElTorro
# 21.04.2017 ob 10:48
Vsak vlagatelj računa, da bo od investicije odnesel več kot je vložil. V nasprotnem primeru je vlaganje nesmiselno.

Boš ti vložil 10 jurjev na banko, če ti bodo rekli da ti po petih letih vrnejo 8?
furs
# 20.04.2017 ob 23:51
V Sloveniji "vlagatelj" pomeni "pijavka"!
ti-ne
# 19.04.2017 ob 15:24
"V Sloveniji vlada histerija proti finančnim vlagateljem"

:::::::::::::::
Premalo. Odločno premalo glede na škodljivost teh mrhovinarjev!
paver
# 19.04.2017 ob 15:01
Kar naj ostanajo kjer so.
MikiSkokc
# 19.04.2017 ob 14:54
Stanovanje se glede na vložek dejansko izplača v 25-30 letih

Lahko se, vendar v povprečju ne. Ravno zadnjič je bila raziskava o tem... Pa ne pravim, da se ne splača. Pravim samo, da se ne splača tako zelo, kot nekateri mislijo. Sploh dokler je zraven še najem kredita. Če bi se, bi to namreč vsi delali, ne samo bogati.
xerces8
# 19.04.2017 ob 13:41
komsomolec: Banke naj financirajo gospodarstvo

Banke? A slabe banke?
zozozo
# 19.04.2017 ob 13:36
@el torro - Zračunaj ti. Večina ljudi, ki stanovanja oddaja v Ljubljani, v njih ne vlaga nič ali pa zelo malo. Če vložijo v povprečju petsto evrov na leto, je veliko. Potem pa po 30 ali 40 letih uporabe vložijo 5-15 jurjev da zamenjajo okna, kopalnico in kuhinjo.
tuintam
# 23.04.2017 ob 11:16
aktivist

Ni čisto res. Denar ni samo kredit. Za ene ja, za druge ne. Je tudi akumulirano delo. V primeru, ko ga kdo posoja drugim, je kredit tebi. Brez tega, da ti kdo kaj posodi, lahko čakaš na to, da bi bi nekaj naredil v nedogled. Mislim, čakaš in delaš, da bi imel za nekaj, kar bo učinkovito, denar. Čas. Ni pa nujno, da tisti, ki ti posodi, da res ne vzame preveč. To pa ja. O času se premalo pogovarjamo. Nimamo jasne podobe o njem, Vpliva pa koncept časa na vse. Začasno-stalno, danes-jutri, hitro-počasi, skoncentrirano v moč-manj skoncentrirano ipd. Samo da na čas opozorim, sem se oglasil. Sicer pa niti ne vem, če bi kdo kaj razmišljal. Mislim, da je vsem vse odveč...
aktivist
# 22.04.2017 ob 22:16
Vlagatelji vlagajo, mi delamo, vlagatelji poberejo denar. Enostavno povedano, kako deluje sistem.
tuintam
# 22.04.2017 ob 12:19
A ni zanimivo, da v radiu Svoboda, ki ga financirajo iz ZDA, imaš same Ruse?
MikiSkokc
# 19.04.2017 ob 15:01
Kar se pa skladov tiče... poglej samo primer pokojninskega sklada na Hrvaškem. Ne samo, da trdno obstaja, celo močen kapitalski igralec je postal. Skladi, če delajo kot je treba, niso sploh slaba naložba. Seveda pa nič ni 100% in nič nikoli ne bo.
MikiSkokc
# 19.04.2017 ob 13:47
Če se stanovanj ne bi splačalo kupovat za oddajat, potem tega ljudje (in to bogati ljudje, ki znajo z denarjem) ne bi počeli.

Saj tega ne počnejo... če pa že, pa na relativno velikem nivoju. Nihče ne kupi enega stanovanja, da ga bo potem oddajal in od njega živel. Razen kdo, ki ne zna računat oz. računa, da bo temu stanovanju močno zrasla cena in ga bo potem prodal.
zozozo
# 19.04.2017 ob 13:25
Enoinpolsobno stanovanje, ki se v Ljubljani oddaja za 500€ prinese v 50 letih 300,000€, toliko pa stane konkretna hiša, prav tako v Ljubljani.
luckyss
# 19.04.2017 ob 12:28
Ameriška gospodarska zbornica AmCham je znova organizirala poslovni zajtrk, tokrat z vlagatelji v Sloveniji,
Lep zajtrk, ko te poleg jajc na oko "sleduje" še konkreten kovček..
pkorosec
# 21.04.2017 ob 11:10
Mi vnaprej zavracamo finance vlagatelje. Tudi jaz sem sicer skepticen do vsakega vlagatelja, ker ne razumem kateri normalni poslovnez in industrialec, ki pozna matematiko, bi hotel investirat v taksno podjetnistvu neprivlacno drzavo, kot je Slovenija. Seveda seveda, bodo sedaj pohiteli s izgovori o nizkem davku na dobicek tisti, ki sicer sami niso nikoli rabili usvtarjati dobicka in ne poznajo davcne obremenitve plac, prispevkov in birokracije. Zato, mislim da lahko ima vlagatelj le koristi tako, da se z drzavo zmeni "pod mizo" za kaksne olajsave in drzavno "sodelovanje".

A po drugi strani, so ljudje ki so tako nastrojeni proti industrijskemu kapitalu iz tujine, hkrati navduseni, ko pride verski kapital iz Katarja za gradnjo religijskih objektov. Kaksna pa je tam zadaj racunica?
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo