Nasprotniki radarjev so tako parafrazirali slogan srbskega Otpora iz časov, ko se je od oblasti poslavljal Slobodan Milošević. Foto: BoBo
Nasprotniki radarjev so tako parafrazirali slogan srbskega Otpora iz časov, ko se je od oblasti poslavljal Slobodan Milošević. Foto: BoBo

Za protesti v Mariboru stoji mestna opozicija s SD-jem na čelu, ki komunicira tako, da podžiga ljudi.

Mariborski župan Franc Kangler za Večer
Radar
Zagorel je nov radar. Foto: RTV SLO
Protestniki
Protest v Mariboru pred občinsko stavbo. Foto: BoBo

Po tem, ko so mariborske svetnice in svetniki zavrnili glasovanje o moratoriju na izvajanje javno-zasebnega partnerstva nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa, vključno z radarskim nadzorom hitrosti, so sprva mirni protesti pred mariborsko občino prerasli v izgrede. Več kot 500 protestnikov je v občinsko stavbo metalo gnila jajca in kamenje, zažgali so sliko župana Franca Kanglerja in zahtevali njegov odstop. Protestniki pa so na Krekovi ulici, v bližini občine, zažgali že deseti radar. Posredovati je morala tudi policija, ki je s podatki o škodi in povzročiteljih skopa. Poškodovanih po njihovih podatkih ni bilo. Še vedno pa zbirajo obvestila o storilcih, poroča iz Maribora dopisnik Matej Korošec.

Sporni radarji v Mariboru ostajajo. Razprave ni bilo.
Večina mariborskih mestnih svetnikov se je na izredni seji, na kateri naj bi razpravljali o začasni prekinitvi meritev s spornimi radarji, odločila, da predloga opozicije na čelu s SD-jem ne bo podprla - radarji tako ostajajo.

Pobudniki izredne seje - dvanajst mestnih svetnikov iz vrst SD-ja, Zelenih Slovenije, LDS-a, Neodvisne liste za Maribor, Slovenske Lipe, SNS-a in Kluba samostojnih svetnikov - so pozvali Računsko sodišče, da opravi revizijo pravilnosti in smotrnosti postopkov za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je občina v vrednosti 30 milijonov evrov sklenila s podjetjem Iskra Sistemi.

Dokler ne bi bile znane ugotovitve Računskega sodišča, bi se po predlogu opozicije začasno prekinilo izvajanje pogodbe, kar vključuje tako nadaljnja investicijska vlaganja kot meritve na cestah.

Večina mestnih svetnikov ni hotela razpravljati
Predsednik mestnega odbora za finance Boštjan Viher, ki prihaja iz Županove liste in SLS-a, pa je predlagal umik te edine točke z dnevnega reda seje, ker naj bi SD ne predložil ustreznega gradiva za sejo. Za umik razprave o moratoriju za radarje je glasovalo 24 mestnih svetnikov, za razpravo jih je bilo 12. Zato so mestni svetniki po dveh urah, v katerih so obrazložili svojo odločitev o umiku te točke, sejo končali.

"Sprejemanje takšnega gradiva bi bilo brezglavo, netransparentno in nezakonito," je dejal Viher. Po njegovih besedah opozicijo v prizadevanjih za moratorij za radarje vodi predvsem populizem, pri tem pa niso upoštevali finančnih posledic takšnega ukrepa.

Koalicija na čelu z županom Francem Kanglerjem je predlagateljem izredne seje očitala politično izkoriščanje upora javnosti proti radarjem, nadaljnje delovanje radarjev pa je zagovarjala z nejasnimi pravnimi in finančnimi posledicami morebitnega moratorija ter dejansko upočasnitvijo prometa v mestu, odkar ti radarji delujejo.

"Tisti, ki imajo čisto vest, se ne bi smeli bati razprave"
Opozicija je po drugi strani poudarjala, da je pogodba o javno-zasebnem partnerstvu sporna, javnost pa preveč razburjena, da bi tak sistem ohranili. "Tisti, ki imajo čisto vest, se ne bi smeli bati razprave o tem," je dejala Melita Cimerman (Zeleni Slovenije). "Ne gre za politizacijo, ampak ščitenje interesov mesta," je poudaril Tomaž Orešič (LDS). Vodja svetniške skupine SD-ja Tone Gačnik je vztrajal, da je gradivo ustrezno, saj so ga odobrile pristojne strokovne službe mestnega sveta.

Zagorelo že devet radarjev
Samodejno merjenje hitrosti vozil v Mariboru so začeli izvajati 16. oktobra in v samo 36 urah so zaznali 5.000 prekrškarjev. Že vse od postavitve radarjev se vrstijo spletni pozivi k ukinitvi tega sistema in tudi vandalizem, saj so neznani storilci uničili že devet radarjev.

Za protesti v Mariboru stoji mestna opozicija s SD-jem na čelu, ki komunicira tako, da podžiga ljudi.

Mariborski župan Franc Kangler za Večer