Slovenija

Poudarki

  • "Nevarnost pavšalnega kritiziranja sodstva"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 35 glasov Ocenite to novico!
Klemen Jaklič
Klemen Jaklič je bil javno kritičen do delovanja pravosodja v zadevi Patria. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
       [...] vstopamo v obdobje dezintegracije, države se umikajo iz EU-ja, ne želijo več biti članice evropskega sodišča za človekove pravice ... Ta proces je za EU nevaren. To je en večjih izzivov.       
 Knez
Rajko Knez
Knez je opozoril, da precej ustavnih odločb še vedno - in relativno dolgo - čaka na izvedbo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
       Če se ne spoštuje relativno normalne odločitve, je to katastrofa za državo. Ko pa gre za odločitve, ki so v nasprotju z 200-letno tradicijo ustavnega prava na zahodu, pa je dolžnost vseh, tudi državljanov in politike, da o tem govorijo in se temu zoperstavijo.       
 Jaklič o javnem komentiranju dela sodišča
Ustavno sodišče
Sedanja sestava ustavnega sodišča, ki se bo kmalu izdatno zamenjala. Foto: BoBo/Borut Živulovič
VIDEO
Predstavitev kandidatov z...

Dodaj v

Knez proti pavšalnim kritikam sodstva, Jaklič za več vsebinsko utemeljenih odločb

Predstavitev dveh kandidatov
21. marec 2017 ob 13:45,
zadnji poseg: 21. marec 2017 ob 14:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Četrti kandidat za ustavnega sodnika Rajko Knez je ocenil, da lahko politika neko zadevo komentira med postopkom, če odločitev na koncu spoštuje. Kandidat Klemen Jaklič pa je opozoril na potrebo po javnem zavzemanju za človekove pravice.

Kandidat za ustavnega sodnika, profesor na pravni fakulteti v Mariboru Rajko Knez, je opravil javno predstavitev v predsedniški palači. Izpostavil je dejstvo, da je Slovenija doslej prejela že okoli 340 obsodilnih sodb na Evropskem sodišču za človekove pravice, kar je po številu sodb na prebivalca veliko. Ta številka je toliko večja zaradi številnosti sodb glede izbrisanih, je dodal, a ob tem poudaril, da take "doktrinarne" rešitve služijo kot smer uporabe domačega prava. Domače pravo namreč ni otok, popolnoma neodvisen od drugega, ampak je zelo vpet v mednarodna pravila.

Odločbe ustavnega sodišča je vedno rad prebiral in med njimi ter sodbami rednih sodišč včasih našel velike razlike. Poudaril je, da ustavno sodišče ne gleda na interese strank, ampak na interese prava. To zagotavlja strokovnost odločitve, za kar si je, tako Knez, tudi sam vedno prizadeval.

(Ne)izvrševanje ustavnih odločb
Na vprašanje, ali je Slovenija v "neki ustavni krizi izvrševanja ustavnih odločb", je odgovoril, da sicer ne moremo govoriti o krizi, "je pa nekaj ustavnih odločb odprtih že lep čas". Zakonodajna in izvršna veja oblasti bi te odločbe zagotovo morali izvršiti, je dejal.

Komentiranje dela ustavnega sodišča
Glede politike in njenega komentiranja mnenj ustavnega sodišča Knez meni, da med postopkom politik sicer lahko komentira neko zadevo, "glavno pa je, da se jih spoštuje". Poudaril je sicer, da je slovenski pravni sistem izredno mlad ter da nimamo take pravne kulture kot kake starejše države. "Smo v razvoju. 'Črne pike', ki smo jih naredili v začetnem obdobju Slovenije, so problemi, ki jih neke tradicionalno izoblikovane pravne skupnosti nimajo. Pri takih vprašanjih je treba ustavnemu sodišču dati primat, da usmerja," je dejal Knez in ob tem poudaril, da je prav zaradi tega pri komentiranju dela ustavnega sodišča na mestu "prava mera".

Dezintegracija EU-ja in naše pravo
V svojem nastopu se je večkrat dotaknil Evropske unije. Opozoril je: "Vstopamo v obdobje dezintegracije, države se umikajo iz EU-ja, ne želijo več biti članice evropskega sodišča za človekove pravice ... Ta proces je za EU nevaren. To je eden večjih izzivov."

Varuh reda ali akter sprememb?
Dotaknil se je ponedeljkove izjave kandidata za ustavnega sodnika Mateja Accetta, da ustavno sodišče ne sme biti akter družbenih sprememb, ampak "zgolj dosledni varuh ustavnega reda". Kot je dejal, je ob tej izjavi "zastrigel z ušesi". Pravo namreč jemlje kot "kulturno-socialni fenomen, pravo soustvarja družbo, čeprav izredno počasi". "Če ustavno sodišče posega v doumevanje prava, če postavlja okvire, mislim, da posega tudi v kulturni fenomen. Je pa to vedno res zgolj na dolgi rok, ko se neka doktrinarna odločitev zasidra v generacije," je dejal.

Mladi in evropske vrednote
Kot pravi, pri mladem rodu pogreša neki odnos, tudi do vrednot EU-ja: "Pri mlajših generacijah pogrešam zavedanje o vrednotah miru, prostega gibanja, ki nam jih je v 50. letih prejšnjega stoletja, na pragu nove velike vojne, dala Evropska unija." Kot je dejal Knez, sam verjame v EU: "To je sistem, ki še danes čudovito deluje, težava je v tem, da smo se iz enotnega gospodarskega trga premaknili na politično združevanje. A dokler bomo videli ekonomski interes v združevanju Evrope, tako dolgo bo živela Evropska unija," je prepričan.

Knez je v igro za ustavnega sodnika prišel kot t. i. zunanji kandidat, ki ga lahko predlaga predsednik republike. Kot je pojasnil na predstavitvi, se sam nikoli ne bi prijavil, ker pač "ni tak". Priznal je, da se je že kdaj poigraval s to mislijo, a bolj za čas pred upokojitvijo.

Jaklič: Akademiki moramo opozarjati
Kandidat za ustavnega sodnika, predavatelj na ameriški univerzi Harvard, Klemen Jaklič, je danes spregovoril tudi o svojih preteklih javnih komentarjih sodnih postopkov. Poudaril je, da je naloga vsakega akademskega ustavnega pravnika, da opozarja na kršitve človekovih pravic, ter poudaril, da nikoli ni bil član kake politične stranke.

"Nikoli nisem bil član nobene politične stranke, nikoli nisem delal za nobeno stranko, nisem pisal strankarskih programov, nisem bil osebni prijatelj kakega strankarskega veljaka. Sem pa na glas povedal, če je v kakem postopku šlo za kršitve s področja človekovih pravic. Oddaljenost od Slovenije mi je to omogočala," je izjavil. Ob tem je opozoril, da so v nasprotju z njim nekateri drugi kandidati za mesta, za katera se je potegoval tudi sam, dejansko bili člani strank ali v dolgoletnem prijateljstvu s strankarskimi veljaki.

Jaklič je poudaril, da si ne dovoli kakršnih koli pritiskov politike. "To ni vprašanje zame, to je vprašanje za politike," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali ga moti, da je v javnosti označen kot kandidat SDS-a.

Podpora uglednih profesorjev s Harvarda
Na novinarsko vprašanje, ali bi ga v ZDA obravnavali kot liberalca ali konservativca, je dejal, da sam "ne bi lepil nalepk nase". Ni namreč zavezan nobeni nalepki. Glede na podporo uglednih profesorjev s Harvarda, "ki so bolj levo liberalni, bi rekel, da bi me ameriška javnost označila za liberalnega sodnika". Dodal je še, da v ZDA nikoli ni delal s konservativci.

"Kot pravnik s področja človekovih pravic sem bil glasen pri kršitvah in zaradi kršitev človekovih pravic. To je imanentna dolžnost pravnikov iz akademske sfere, sploh če so s področja prava človekovih pravic. Na njih je, da opozarjajo na kršitve, da so učinkoviti psi čuvaji zoper kršitve ali potencialne kršitve. Za akademske pravnike velja nasprotno kot za sodnike, za katere velja, da se morajo vzdržati sodb v zadevah, ki jih sodijo ali bi jih lahko sodili," je dejal.

Tako Jaklič ni želel komentirati nekaterih konkretnih sodnih zadev. Pojasnil je, da je "v vicah" postopka imenovanja za ustavnega sodnika, zato se želi že obnašati kot sodnik in se bo komentarjev vzdržal. Na vprašanje, ali bo ukinil svoj twitterski račun, svoja mnenja je namreč objavljal prav tam, pa je dejal, da se bo o tem še odločil.

Za več vsebinskih odločb
Jaklič pravi, da ustavno sodišče "prevečkrat odloča proceduralno namesto vsebinsko in zato kak primeru uide". Verjame, da bo lahko s svojim širokim poznavanjem ustavnega prava veliko prispeval k temu, da bodo odločitve ustavnega sodišča še bolj utemeljene, kot so bile do zdaj.

Glede komentiranja odločitev sodišča je Jaklič mnenja, da "politika skuša sicer relativizirati ustavno sodišče, kadar ji kake odločitve niso všeč". "Če se ne spoštuje relativno normalne odločitve, je to katastrofa za državo. Ko pa gre za odločitve, ki so v nasprotju z 200-letno tradicijo ustavnega prava na zahodu, pa je dolžnost vseh, tudi državljanov in politike, da o tem govorijo in se temu zoperstavijo," je dejal.

Dozdajšnje delo ustavnega sodišča je sicer po oceni Jakliča "ena najsvetlejših točk v zgodovini države".

Migracije in človekove pravice
Dotaknil se je tudi v zadnjem času pogosto aktualnega vprašanja migracij in človekovih pravic. "Moje stališče je precej jasno. Tu gre za klasično vprašanje trka dveh pravic, pravic migrantov ter vprašanje obstoja demokracije. Moj generalni pristop je, da je treba upoštevati oba. Ravno ustavno sodišče ter evropski sodišči v Strasbourgu ali Luksemburgu lahko ustavita ta vlak, odvisno od njihove vizije ter od tega, ali imajo dovolj glasov," je dejal.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
oleander
# 21.03.2017 ob 14:26
Za našo Ljubljansko univerzo bo pa moral še malo žgancev pojest.

Zato pa imamo takle ...
smeško 562
# 21.03.2017 ob 14:13
Jaklič ima priporočila 4 profesorjev iz Oxforda in Harvarda... ni pa priporočila od Mencingerja pa Ribičiča. Zato ga noben ne mara
ti-ne
# 21.03.2017 ob 16:15
Klemen Jaklič partijski človek
Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1999 pod mentorstvom dr. Petra Jambreka z diplomsko nalogo Odločanje ustavnega sodišča: narava procesa in metodologija za analizo vrednostnih sistemov ustavnih sodnikov. Tudi s priporočili profesorjev Jambreka, Šturma in Cerarja je bil izbran za enoletni magistrski študij na Harvardu. Po tem je bil med kratkim premierskim mandatom dr. Andreja Bajuka zaposlen v njegovem kabinetu. Leta 2006 je podprl kandidaturo Franceta Arharja za župana Ljubljane, pogosto prispeva komentarje za revijo SDS Demokracija, objavljal pa je tudi v zloglasnem brezplačniku Ekspres, ki je izhajal le pred parlamentarnimi volitvami leta 2008.
pujsek
# 21.03.2017 ob 14:41
Zdaj se bodo vsi tisti, ki so ugrabili državo, elegatno rešili enega kritika s tviterja...
Park
# 21.03.2017 ob 14:20
Jaklič odlična izbira.
hefe
# 21.03.2017 ob 19:14
Kučanova Ana je krajinska arhitektka, ne kandidatka za ustavno sodnico.

Drugač pa ja, isto velja.
fah-q
# 21.03.2017 ob 20:56
za vse podpornike Jakliča-pozicija ustavnega sodnika je najvišja častna funkcija v sodstvu. na tako pozicijo se postavi spoštovanega sodnika pred odhodom v penzijo. jaklič je zelenec, nikoli ni bil niti sodnik, bil pa bi rad ustavni sodnik. je teoretik-asistent na faksu. samo v kaki bocvani in pa pr nas ima tak sploh kako možnost za tako pozicijo.
mostnica
# 21.03.2017 ob 17:10
Ta združba ustavnih sodnikov je sestavljena tako, da bo spustila z Doba pravnomočno obsojenega lopova in ga ustoličila v Državnem zboru! "Elita".
fritaja
# 21.03.2017 ob 16:17
SamoRes
# 21.03.2017 ob 14:43
Če bodo ljudje s takšnimi izjavami sedeli v sestavi ustavnega sodišča, potem se bodo naši vnuki smejali takšni državi.


Ah, takšni državi se lahko smejemo mi, naši vnuki sploh ne bodo vedeli, da je nekoč obstajala država Slovenija. :)
Plavix
# 21.03.2017 ob 14:53
O primitivizem in enoumje sta se prižgala :) @SamoRes
Lord Vader9
# 21.03.2017 ob 14:46
Zakaj je Jaklič za slo levičarje tako moteč???

Najboljše pravne fakultete na svetu

1. Harvard
2. Oxford
.
.
.
356787754 Ljubljanska pravna fakulteta

:) :) :)
smeško 562
# 21.03.2017 ob 14:38
Hahaha primerjati slovenske s profesorji Oxforda in Harvarda je smešno. In kar naenkrat nam priporočila iz teh dveh univerz predstavljajo vmešavanje v notranjo politiko. In to samo zato ker je nekdo zelo dober pa nam politično ne diši. Samo dokaz kako se nekoga da uničiti če ni prave barve
pietetnik
# 21.03.2017 ob 14:39
Fant je prepameten za naše "tovariše".

Res je faca, le tako naprej.
Partizan Miha
# 21.03.2017 ob 20:06
Ribiič, jaklič bo ozbran, ker je cerar copata, pahor pa rabi glasove da bo imel še naprej udobno službo, ki mu omogoča nešteto prilik za slikanje. Saj vem, vukohebina !!!
Partizan Miha
# 21.03.2017 ob 19:58
smeško 562
"Jaklič ima priporočila 4 profesorjev iz Oxforda in Harvarda... ni pa priporočila od Mencingerja pa Ribičiča. Zato ga noben ne mara"

Noben ga ne mara zato ker vemo, da je samodržcev nastavljenec. Njegove izjave o zadevi patrija dokazujejo da imam še kako prav. Kaj bi rad da ima en človek abusulutno oblast, tako kot hitler ali pa nori kim ?
garmond
# 21.03.2017 ob 17:24
Če kandidat za ustavnega sodnika že na predstavitvi laže, kaj lahko potem od takšnega pričakujemo, ko bo ustavni sodnik. Verjetno veste na koga mislim, če ne, pa si zgornji članek preberite še enkrat.
hefe
# 21.03.2017 ob 17:04
ESPČ je najbrž ESČP ane?

Tam pa bi dobili klofuto,da bi iz ušes krvaveli.

Ja pa seveda, jasno. Postopek je zavlačeval predvsem Janša in njegov diamantni odvetnik, ampak to so mu po tvojem, kaj, naročili "murgelci", ker so se bali Evropskega sodišča za človekove pravice...?!?!!? pa to ti je resnično prava salto mortale logika.
ti-ne
# 21.03.2017 ob 16:51
Pa še to.
Tudi Dimitrij Rupel je študiral v ZDA in je bil zunanji minister in velik afirmator ameriške politike.
Prvi zunanji minister Hrvaške tudi, prvi zunanji minister Bih tudi........
Koalicija voljnih je dooolga press
ti-ne
# 21.03.2017 ob 16:42
Celine

# 21.03.2017 ob 15:32
Ne razumem...človek ki ima službo na Harvardu rine v politiko Slovenije???

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mogoče je to njegova naloga?
Vprašanje, kdo je nalogodajalec, pa ne bi smelo biti težko. To se redno dogaja v vseh vzhodnih državah, da ameriška vlada postavlja svoje ljudi.
Kako je Kolinda postala predsednica Hrvaške press? Prej ali slej bo Klemen tudi predsednik vlade.
hefe
# 21.03.2017 ob 16:25
V montiranih procesih se navadno toženi ne izmaže z zastaranjem.

#sampovem
Pistorius
# 21.03.2017 ob 16:15
Uhaha, na Trstenjakovi spet - z okrepljeno ekipo - delajo nadure!
jureimacure
# 21.03.2017 ob 15:55
Pahor ga je predlagal brez pomisleka. Kje si pa revež upa razjeziti Janšo?
Kaj je tukaj spornega? Saj so sds volilci volili Pahorja.
Partizan Miha
# 21.03.2017 ob 21:55
hexen
"Ustavno sodišče je najvišji sodni organ v državi. Kako to da ta organ pripada Janezu Janši?"

Saj mu ne pripada. Ima pač to srečo, da se pahor rad slika in da mu janez lahko uresniči te sanje, če mu bo zrihtal karto: Izhod iz zapora (iz monopolija:)
hexen
# 21.03.2017 ob 21:25
Ustavno sodišče je najvišji sodni organ v državi. Kako to da ta organ pripada Janezu Janši?
hexen
# 21.03.2017 ob 17:59
Ko SDS niso na oblasti, so postavljeni SDS sodniki zato, da ustvarjajo protiutež oblasti.
Ko SDS so na oblasti, so postalvjeni SDS sodniki, ker je na oblasti SDS.
Zakaj ustavno sodišče v Sloveniji pripada SDS?
crnuskagmajna
# 21.03.2017 ob 14:49
Tako, kot je revolucija (režim) po II.SV pobila vse kar je bilo pametnejše in boljše od njih (intelektualci, gospodarstveniki, duhovščina, veleposestniki...), tako se bodo tudi zdaj spravili nad Jakliča taki, ki so izobraževanje končali na nivoju abecede.
KOR
# 21.03.2017 ob 14:44
Slovensko sodstvo in nasploh politična garnitura, bi potrebovala veliko veliko več ljudi, ki so izobraženi v zahodnih demokracijah in glave nimajo oprane s strani veljakov bivšega režima!
lamesa
# 21.03.2017 ob 14:39
svabo# 21.03.2017 ob 14:32
Zanimivo bi bilo, kako bi odreagirala Ameriška administracija, če bi v postopku izbire sodnika za vrhovno sodišče v Ameriki kandidat prinesel priporočila 4 slovenskih profesorjev.


Univerza v LJ ali pa Oxford in Harvard. Mislim da je vse jasno! Američani cenijo versatilnost. Slovenci pa enoumje!
Zor2
# 21.03.2017 ob 23:53
Jaklič... O moj bog. Adijo pamet.
Partizan Miha
# 21.03.2017 ob 20:04
He he samo janševc bo ta prav, saj v severni koreji je pa samo kimov ta prav. hi hi hi hi
Homer.
# 21.03.2017 ob 16:10
Zakaj je Jaklič moteč:
1) kompromitiran s Patrijo in JJ
2) čeprav 2x dr., to ni iz slovenskega prava in še manj iz slovenskega ustavnega prava
3) je zgolj teoretik z niti sekundo sodniških izkušenj
Mundus
# 21.03.2017 ob 16:02
@Contra Kdaj je že bila Bajukova vlada?
Bistvo je, da nekdo, ki je bil zaposlen v kabinetu predsednika vlade, njegova zaposlitev pa je vezana na mandat predsednika vlade, ne more trditi, da ni političen, saj je bil na politični funkciji.

Zaradi njegovega mnenja, kdo je največja oseba slo zgodovine, me pa skrbita njegovo znanje in zdrava presoja...
Mundus
# 21.03.2017 ob 14:48
Jaklič:"nikoli nisem delal za nobeno stranko"

Jaklič je bil zaposlen v kabinetu predsednika vlade Bajuka.
Na twitterju 2014:"Zdaj je JJ dokončno največja osebnost slovenske zgodovine. Kdor se temu smeji, se mu bodo nekoč smejali naši otroci in otroci naših otrok."
smeško 562
# 21.03.2017 ob 14:28
Zaradi komentarjev o Patriji pa mu res ne moreš kaj očitati, glede na to da je imel prav. Lahko mu očitaš hvaljenje JJ.
Celine
# 21.03.2017 ob 15:32
Ne razumem...človek ki ima službo na Harvardu rine v politiko Slovenije???
Mogoče je pa zaljubljen v Urško?
lamesa
# 21.03.2017 ob 14:38
Mislim, da je bistvena razlika med izobraženim na Harvardu + Oxfordu, in nekom drugim izobraženim v političnem režimu, ki je (in še) sloni na sojenju glede na politično pripadnost.

Prvi je pravnik, tisti ta drugi je primitivizem.

Zato pa levičarji ne marajo Jakliča, prvo, ker mu do gležnjev ne sežejo, drugo pa ker je pravnik in razgali slovenski udbaški pravosodni sistem, ki lahko konča nedotkljivost pripadnikov leve politične opcije!
Nekateri, ki pač nič nimajo vedno stavijo na miniranje, diskreditacije in širjenje laži, v čemer so slovenski levičarji strokovnjaki svetovnega formata.
hefe
# 21.03.2017 ob 16:11
@Homer.

Dej nehaj bit konstruktivno kritičen, lahko komu glava eksplodira.
hefe
# 21.03.2017 ob 16:00
Opažam zadnje dni, da so pri SDS soldateski kar dejavni z minusanjem na MMC portalu. A dejansko mislijo, da s tem lahko ustvarjajo javno mnenje?

Drugač se pa Jaklič res ni zlagal. Z nobeno stranko nima nič... aja SDS ni stranka, SDS je kult.

In še, pojdite pogledat kaj pomeni "lecturer" na Harvardu, da ne boste imeli kakih hudih idej o profesuri in podobno... Pa ne, da ga dajem v nič. Dosegel je več kot bo dosegla (kar se izobrazbe tiče) večina nas, samo naj bo kristalno jasno, da ni prišel bogu do tistega kar nesejo kure, poleg tega pa naj bo kristalno jasno iz čigavega žepa je prilezel do tja.
stewie
# 21.03.2017 ob 15:31
Lord Vader9
# 21.03.2017 ob 14:46
Zakaj je Jaklič za slo levičarje tako moteč???
Najboljše pravne fakultete na svetu
1. Harvard
2. Oxford
.
.
.
356787754 Ljubljanska pravna fakulteta


Se pravi zato, ker je tudi sam študiral na tako zanič faksu?

Tako kot Janševi verniki celotno levico radi žaljivo obkladate z FDV-jevsko zalego, pri tem pa "pozabljate" da je na njem svoj čas študiral tudi vaš veliki vodja. In to najbolj režimski študij v tedanji državi, po kateri prav tako pljuvate. Res zna biti kruto življenje.
likid
# 21.03.2017 ob 14:55
http://www.mikstone.si/mikstone-report/item/1035-sreca-na-vrvici

Del ki se nanaša na Jakliča:

Doma bo še vroče. Pahor je začel služiti svojemu namenu. Ustavne sodnike je imenoval »dobesedno« iz listka, ki ga je Pahorju prinesel varnostnik iz Trstenjakove. Borut je pričakovano ubogal. Izgleda vse kot mora biti. Malo morgen. Eden od pogojev je 40 let. Janšev as dupli doktor Jaklič ni imel 40 let. Pahor je razpis brez pojasnila razveljavil. Vajo z razveljavitvijo je izvedel še enkrat. Na naslednjem razpisu je 40 let dopolnil SDS-ov ustavni nakladač Jaklič. Pahor ga je predlagal brez pomisleka. Kje si pa revež upa razjeziti Janšo?
Celine
# 21.03.2017 ob 16:46
Če kdo misli, da Harvard uči POŠTENJE živi v zmoti. Saj ni zastonj...a ne!?
stewie
# 21.03.2017 ob 15:35
Celine
# 21.03.2017 ob 15:32
Ne razumem...človek ki ima službo na Harvardu rine v politiko Slovenije???
Mogoče je pa zaljubljen v Urško?


Po mojem ne toliko, kot je zaljubljen v njeno boljšo polovico. In glede na to, da ima ta oseba še častni doktorat iz Prištine, sta njegova dva doktorata na Harvardu vredna manj, kot maturitetno spričevalo napram magisteriju.
stewie
# 21.03.2017 ob 15:32
samba
# 21.03.2017 ob 15:30
Očitno nekateri ne veste da naša pravna fakulteta ni priznana nikjer razen pri nas poleg pa mora imeti slovenski pravnik če se hoče uveljaviti tudi Kumrovško šolo.


Jakliču očitno ni treba. On se je za lastno uveljavitev naučil še vse potrebno v SDSovskem štabu pod mentorstvom častnega dohtarja iz Prištine.
mičok
# 21.03.2017 ob 18:06
Vidim , da nekateri ne ločijo med doktoratom in častnim doktoratom.To pa je malo nerodno.
SamoRes
# 21.03.2017 ob 14:43
"Zdaj je JJ dokončno največja osebnost slovenske zgodovine. Kdor se temu smeji, se mu bodo nekoč smejali naši otroci in otroci naših otrok."

Klemen Jaklič na Twitterju

Če bodo ljudje s takšnimi izjavami sedeli v sestavi ustavnega sodišča, potem se bodo naši vnuki smejali takšni državi. To je navadna politika in zaradi tega smo tam kjer smo. Škoda komentarja.
svabo
# 21.03.2017 ob 14:32
Zanimivo bi bilo, kako bi odreagirala Ameriška administracija, če bi v postopku izbire sodnika za vrhovno sodišče v Ameriki kandidat prinesel priporočila 4 slovenskih profesorjev. Vmešavanje v notranje zadeve in pa takojšna zavrnitev kandidata. Samo Vukojebine kot je naša jemljejo dejanja vmešavanja v postopke izbora tuje države s strani tujih državljanov kot nekaj očitno dobrega. Politični kandidat, politične sestave ustavnega sodišča, ki jo delegira maneken je točka preloma. Zanimivo, da predsednik vlade ne razuma sporočila, ki mu ga je dalo volilno telo. Namreč kar naenkrat je padel na zadnje mesto v vladni koaliciji. Ustavno sodišče se je postavilo v polje političnega. Naloga te vlade je bila to polje političnega radikalno zatreti in umakniti iz ustavnega sodišča, ter le to prepustiti neodvisnim ustavnim sodnikom. Kar dobivamo je politično ustavno sodišče. Zopet bo v tej politični kloaki izstopala združena levica, ki se je od te politične kloake odločno distancirala.
Celine
# 21.03.2017 ob 15:37
Človek pravi da so v Sloveniji kršene človekove pravice!
Res je...ko prebiram Reporter, Nova24TV, Politikis, Demokracija...vidim, da so kršene vse norme človeškega dostojanstva s strani novinarjev in domačih forumašev, pripadnikov najbolj ocenjene stranke.
No...in ko bo Jaklič rekel, da se ne strinja s takimi kršitvami, bo moj glas šel k njemu. Do takrat bo pa on zame en navaden diktatorski plačanec. Amen.
pobrisan
# 21.03.2017 ob 15:06
@likid

Kot vir navajati Kunstlja je preprosto rečeno otročje.
Buldog
# 21.03.2017 ob 20:43
@veza
21.03.2017 ob 20:19

Za US bi morala biti določena starost, pa kako lahko nekdo v najboljših letih konča na US?

Saj je določen pogoj - kandidat mora biti star najmanj 40 let.
svabo
# 21.03.2017 ob 15:04
lamesa
govorim o zadevi, ki se dotika najbolj svete točke našega obstoja/neodvisnosti države. Tisti trenutek, ko se v demokratični postopek izbire kandidata vmeša tretja/tuja stran normalna država oz. izvršna oblast tako vmešavanje v kali zatre, ko pravilno poimenuje in kandidata ekspresno zavrne. In kar je po tvoje narobe v praksi, je sedaj v tem primeru izbire konkretnega kandidata pa pravilno in dobro........Tu sploh ne gre več za naši/vaši. Tu gre za popoln razpad odgovornosti pri nosilcih oblasti. Kar kaže na koruptivno dejanje in možnost vpliva na predlagalca, ki kaže na izsiljevanje. Vendar to je že stvar preiskovalnih organov.
Kazalo