Slovenski javnosti je seveda najbolj poznan Vlado Ilievski. Foto: EPA
Slovenski javnosti je seveda najbolj poznan Vlado Ilievski. Foto: EPA
Bo McCalebb
Bo McCalebb blesti z eksplozivnimi prodori. Foto: EPA
Pero Antić
Kapetan Pero Antić, ki im sicer srbske korenine. Foto: EPA


Eno največjih pozitivnih presenečenj prvenstva so vsekakor Makedonci. Bili so prvi v izjemno izenačeni skupini C in tako v drugi del prišli s polnim izkupičkom, lahko pa se pohvalijo tudi z dvema prestižnima zmagama nad Hrvati (78:76) in Grki (72:58).

Prvenstva sicer niso začeli najbolje, saj so izgubili uvodno srečanje s Črnogorci (70:65). Črna gora je do konca izgubila vse štiri tekme, Makedonci pa so vse dobili. Sledili sta dve presenetljivi zmagi, nato pa so bili varovanci Marina Dokuzovskega boljši še od Fincev (72:70) ter Bosne in Hercegovine (75:63).
Do zdaj najboljši deveti
Pred prvenstvom jim strokovnjaki niso pripisovali veliko možnosti za preboj v nadaljevanje tekmovanja. Na stavnicah so bili le Finci iz skupine C nižje postavljeni, tudi Makedonci sami so bolj po tiho napovedovali drugi del, vendar so z igrami prepričali vse.
Eurobasket v Litvi je tretji za Makedonijo. Prvič so se Makedonci na prvenstvo uvrstili leta 1999 v Francijo in tekmovanje končali po skupinskem delu. Izgubili so vse tri tekme. Boljši so bili Jugoslovani, Francozi in Izraelci. Drugič so nastopili pred dvema letoma na Poljskem. Po porazih z Grki in Hrvati ter z zmago nad Izraelom se jim je uspelo prebiti v nadaljevanje. Nato so izgubili še tekmi s Francijo in Rusijo, boljši pa so bili od Nemcev in na koncu zasedli deveto mesto.
Sloveniji morali premoč priznati v Kidričevem
Do samostojnosti leta 1991 je Makedonija igrala pod jugoslovansko zastavo, vendar pa makedonski košarkarji niso igrali pomembnih vlog. Najbolj znana nekdanja igralca sta Petar Naumouski in Vrbica Stefanov. Kar nekaj Makedoncev je igralo tudi v Sloveniji. Še lani je pri Olimpiji igral Vlado Ilievski, ki je moral zaradi poškodbe izpustiti prvenstvo na Poljskem, pri zmajih se je preizkusil tudi Riste Stefanov, ki je bil na seznamu tudi letos, vendar je na koncu ostal brez prvenstva, dres Olimpije pa je oblekel tudi nekdanji reprezentant Dušan Bocevski.

Slovenija se je z Makedonijo, ki je igrala tudi v Stožicah na turnirju nekdanjih jugoslovanski republik in zasedla zadnje mesto, pomerila v Kidričevem na pripravljalni tekmi. Makedonija je sicer nastopila brez Boja McCalebba in Todorja Gečevskega. Slovenija je brez težav slavila s 83:71. Erazem Lorbek je dosegel 20 točk, po 13 pa sta jih dodala Matjaž Smodiš in Jaka Lakovič. Pri Makedoniji sta bila najboljša Pero Antić (24) in Ilievski (13).
McCalebb, Ilievski, Antić in Gečevski
Ilievski, ki se iz Olimpije seli v Efes, je eden izmed glavnih motorjev ekipe. V povprečju igra kar 37 minut na tekmo in je četrti strelec ter drugi podajalec svoje ekipe. Tvori udarni branilski par z naturaliziranim Američanom McCalebbom. Organizator igre Siene, ki je pred tem nosil dres Partizana, v povprečju prispeva več kot 21 točk in je eden najboljših posameznikov na prvenstvu.
Odlično igra tudi kapetan Antić. Košarkar Spartaka, kjer je igral skupaj z Miho Zupanom, v novi sezoni pa ga bo vodil Jure Zdovc, blesti v skoku, saj je tretji skakalec prvenstva. Na tekmi proti Finski je ujel kar 19 odbitih žog. Antić je tudi drugi strelec Makedonije. Pod obročem mu je v veliko pomoč nekdanji košarkar Zadra, ki si zdaj kruh služi v Solunu pri PAOK-u, Gečevski.
Pod košem velja omeniti še borbenega in robustnega Gjorgija Čekovskega in nekdanjega člana beograjskega Železnika Predraga Samardžiskega. Z meti z razdalje sta nevarna dvojčka Damjan in Vojdan Stojanovski.

SKUPINA F:
GRUZIJA - FINSKA
73:87 (13:22, 20:14, 19:25, 21:26)
Sanikidze 16, Šermadini 13; Koivisto 14, Kotti in Koponen po 12, Rannikko 10 ... Salin 7.
Danes ob 17.00 (prenos na TVS 2):
MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Ob 20.00:
GRČIJA - RUSIJA

Lestvica: 
RUSIJA 3 3 0 +27 6 MAKEDONIJA 3 3 0 +18 6 GRČIJA 3 2 1 +15 5 FINSKA 4 1 3 -27 5 SLOVENIJA 3 1 2 +2 4 GRUZIJA 4 0 4 -35 4


Iz Vilne,