Želja Roberta Kranjca je pred sezono, da bi bilj čim bolj konstanten. Pri sebi si je zastavil tudi določene cilje, ki pa jih bo zadržal zase. Foto: EPA
Želja Roberta Kranjca je pred sezono, da bi bilj čim bolj konstanten. Pri sebi si je zastavil tudi določene cilje, ki pa jih bo zadržal zase. Foto: EPA
Robert Kranjec
Na olimpijske igre je prišel dobro pripravljen, predtem tudi stopil na stopničke v Saporu, a se v Sočiju nesrečno poškodoval. Foto: EPA
V Vikersundu je leta 2012 postal svetovno prvak v poletih. Že dvakrat je tudi osvojil mali kristalni globus v poletih. Foto: EPA
Robert Kranjec
Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Falunu, a Kranjec se veseli tudi preizkusa nove planiške letalnice. Poleti bodo letos tudi v Vikersundu in na prenovljenem Kulmu. Na vseh treh prizoriščih je Kranjec sicer že zmagal. Foto: EPA

33-letni Kranjčan sicer ne ve, kaj lahko pričakuje. Ali je ta umirjenost dobra ali slaba napoved, a je zadovoljen, da so skoki konstantni. Pred sezono se je zamenjala oprema in dresi mu bolj ustrezajo, nekaj sprememb je naredil tudi v tehniki skokov z drugačnim počepom. Za Kranjcem, ki vstopa že v 16. sezono svetovnega pokala, je težka sezona. Lani je bil v dobri formi, optimistično prišel na olimpijske igre, a pred prvo tekmo nesrečno padel in si poškodoval koleno.

Nedvomno letos pričakuje veliko predvsem od vseh treh postaj na letalnicah, a želi biti konstanten tudi na drugih napravah. Januarja bodo prvi poleti, najprej na prenovljenem Kulmu, nato v Vikersundu, ki ima rekord in kjer je postal svetovni prvak, ter na koncu še na prenovljeni planiški velikanki, česar se leteči Kranjec še posebej veseli. Letos bodo poleti še na prenovljenem Kulmu in v Vikersundu, v na vseh treh prizoriščih pa je Robi že zmagal.

Danes ob 18. uri bodo v Klingenthalu kvalifikacije za uvodno posamično tekmo svetovnega pokala, ki bo v nedeljo ob 11.30. Skakalci bodo sicer sezono odprli v soboto, ko je na sporedu ekipna tekma. Začela se bo ob 16. uri. Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.


Začetek sezone je pred vrati. S kakšnimi pričakovanji se letos podajate v zimo?
Zelo sem miren. Že dolgo nisem bil tako. Ne vem, kaj to pomeni, ali je dobro ali slabo. Bomo videli, kako bo že na prvi tekmi. Skoki so za zdaj kar na dobri ravni. Predvsem sem zadovoljen, da so stabilni in da ni iskanja občutkov. To mi trenutno največ pomeni. Upam, da bom iz tekme v tekmo rasel. Vsak teden sta v povprečju po dve tekmi. Želim biti čim mirnejši že na prvi tekmi in zadovoljen s tehniko skakanja ter bo forma rasla iz tekme v tekmo. Komaj čakam, da se bo začelo in da pridem v tekmovalni ritem. Težko govorim o rezultatu, ker ne vem, kako močni so v drugih ekipah.

Lansko sezono bi verjetno kljub dobrim izidom po tisti poškodbi najraje pozabili. Kako težko vam je bilo tedaj, ko ste se poškodovali ravno na vrhuncu sezone, pa še v dobri formi ste bili?
Res je bilo zelo težko, ker sem se poškodoval v ravno nepravem trenutku. Forma je bila tedaj na visoki ravni. En dan pred tekmo sem padel in praktično se je takrat sezona zame končala. Želel sem čim prej pozdraviti poškodbo, da ne bi imel večjih težav za naprej. Vesel sem bil, da ni bila potrebna operacija, saj ti vzame dodatno energijo. Prestal sem težko obdobje, a z veliko volje sem se, glede na resnost poškodbe, hitro vrnil, kjer sem.

Ste poškodbo popolnoma pozdravili in si dobro odpočili? Ste zaradi smole lani v Sočiju pred letošnjo sezono še bolj motivirani?
Čez poletje sem bil zdrav in nič poškodovan, kar mi največ pomeni. Vsak dan imamo po trening ali dva. Včasih tudi tri. Počitek imamo aprila, in to je to. Težko bi rekel, ali sem bolj. Vsako sezono imam jasne cilje. Koliko blizu njih pridem, vidim konec sezone. Glavno je, da sem čez poletje dobro in kakovostno delal. Dejstvo pa je, da so to smučarski skoki in lahko vse narediš, pa ti preprosto ne steče. Včasih se je tako treba bolj prepustiti in manj razmišljati.

Veliko je govora o finančnih težavah Smučarske zveze. Skakalci še nimate podpisanih pogodb. Kako na nastali položaj gledate vi?
Pogoji so vsako leto slabši, mi pa smo vsako leto boljši. Ne moremo biti zadovoljni z vsebino. Glede na dobre rezultate pričakuješ, da bomo imeli tudi mi korist, a je dobro poskrbljeno le za zaposlene na SZS-ju, njihove plače in bonuse.

Ste med najbolj izkušenimi skakalci v svetovnem pokalu. Govorili ste o tej mirnosti. Če bi primerjali pripravljenost pred to sezono z drugimi, kaj lahko rečete? Je pa verjetno ta mirnost v športu, kakršen so skoki, zelo pomembna …
Taka primerjava je težka. Zelo sem umirjen, kot sem rekel. Ravno zato težko rečem, kaj to pomeni. Nič me kaj dosti ne skrbi. V preteklih letih sem bil v takem času bolj nervozen. Vem, kaj sem naredil. Približno tudi vem, kam v tem trenutku sodim. Ja, seveda je ta mirnost pomembna. Še posebej na dan tekme je ključnega pomena, da ostaneš miren. Saj ko ti gre, si najbolj umirjen. Če želiš kar koli dodajati in nekaj več, pa po navadi spodleti.

Vsaka sezona postreže z nekaj vrhunci. Kam vaše misli letos najbolj stremijo?
Zagotovo bi bil rad skozi celotno sezono čim bolj stabilen, da ostanem konstanten in ni veliko nihanj. Sicer pa jasno, februarja nas čaka svetovno prvenstvo, kar bo vrhunec, in seveda tudi preizkus nove velikanke v Planici.

Omenili ste novo letalnico v Planici. Na sporedu sta tudi Vikersund, ki ima rekord, in prenovljeni Kulm. Za vas kot odličnega letalca bo to tudi lepa izkušnja, kajne?
Lepo je, da so prenovili letalnice, a do poletov je še precej drugih tekem. Upam, da bo tudi nov dres, ki ga imam in je centimeter večji, pripomogel k temu, da se bo znova začelo letati, kajti v zadnjih dveh letih so skoki izgubili nekaj čara, ki so ga prej imeli. Upam, da bo zdaj bolje.

Vam torej novi dresi bolj ustrezajo?
Ja, mi bolj ustreza. Čuti se več upora. Prej je bilo dobesedno padanje, zdaj pa čutiš, da lahko že letiš. Občutki so boljši in lažje se da izkoristiti hitrost ter vzgon.

Za konec pa torej preizkus nove Planice. Je čas, da se svetovni rekord znova vrne v dolino pod Poncami?
To bi bilo nekaj posebnega, a počakajmo. Videli smo, da se s temi dresi v Vikersundu tudi približali nismo rekordom. Še vseeno je treba biti strpnejši. Dejstvo je, da imamo še vedno še za enkrat manjše kombinezone kot v preteklosti.