Guverner zvezne države Wisconsin je po neredih v Milwaukeeju vpoklical nacionalno gardo. Ta je bila vpoklicana tudi po neredih v Fergusonu leta 2014. Foto: EPA
Guverner zvezne države Wisconsin je po neredih v Milwaukeeju vpoklical nacionalno gardo. Ta je bila vpoklicana tudi po neredih v Fergusonu leta 2014. Foto: EPA
Župan Milwaukeeja Tom Barrett je pozval k umiritvi razmer in poudaril, da prebivalci nočejo nasilja. Foto: Reuters
Novo nasilje policistov v ZDA

Walker je nacionalno gardo vpoklical, da bi pomagala policiji v primeru nadaljnih neredov v soseski Sherman Park, znani po revščini in kriminalu. Soseska je bila v nedeljo sicer mirna, potem ko so bili v neredih zaradi policijskega nasilja požgani poslovni prostori in avtomobili, slišalo pa se je tudi streljanje.

Guvernerja Walkerja je k aktiviranju nacionalne garde pozval okrožni šerif v Milwaukeeju David Clarke Jr., sicer podpornik Donalda Trumpa. Temnopolti šerif je med drugim tudi javno nasprotoval gibanju Življenja temnopoltih štejejo (ang. Black Lives Matter), poroča Reuters.

Povod za proteste v Milwaukeeju je bilo ravnanje policijske patrulje, ki je ustavila osumljenca, ki sta nato skušala pobegniti peš. Kot je pojasnila policija, je med zasledovanjem policist ustrelil enega od osumljencev, sicer 23-letnika, ki je imel pri sebi ukradeno polavtomatsko ročno strelno orožje. Policija sicer ni razkrila podatkov o ubitem osumljencu ali ga opisala, sporočila je le, da gre za 23-letnika z dolgo policijsko kartoteko. Prav tako niso znani podatki o policistu, ki ga je ubil.

Policija prav tako ni sporočila, ali je ubiti osumljenec streljal ali uperil orožje v policiste, poroča Reuters. Drugega osumljenca so sicer policisti hitro prijeli.

Protestniki zažigali in metali kamenje
Na ulicah Milwaukeeja se je po incidentu zbralo okoli 200 protestnikov, ki so razbijali okna na policijskih vozilih, nekatera vozila pa so tudi zažgali. Ogenj so zanetili tudi na bencinski črpalki, v prodajalni avtomobilskih delov in še najmanj v treh poslovnih prostorih.

Gasilci so imeli z gašenjem precej težav, saj, kot je na Twitterju zapisala lokalna policija, "ne morejo gasiti, dokler se streljajo". Gašenja so se nato lotili okoli polnoči.

Protestnike razgnali s solzivcem
Policija je protestnike razgnala s solzivcem, množico pa je poskusila prestrašiti tudi s streli v zrak. V protestih je bil poškodovan policist, ki ga je skozi okno patruljnega avtomobila v glavo zadela opeka. Odpeljati so ga morali v bolnišnico. Policija je aretirala tri protestnike.

Predstavnik območja, kjer so izbruhnili protesti, Khalif Rainey je nasilje označil za "opozorilni klic". "Celotna skupnost je mirno gledala, kako je Milwaukee postal najslabši kraj za življenje temnopoltih v celotni državi," je dejal.

V ZDA je v zadnjem času že potekalo več protestov proti policijskemu nasilju, predvsem nad temnopoltimi. Na protestih v Dallasu je strelec ubil pet policistov, več policistov in civilistov pa ranil.

Nacionalno gardo so oblasti vpoklicale tudi v Fergusonu v Misuriju avgusta leta 2014 po več nočeh neredov zaradi policijskega uboja neoboroženega temnopoltega 18-letnika, Michaela Browna.

Novo nasilje policistov v ZDA