Virus Zika prenaša komar Aedis aegypti. Foto: Reuters
Virus Zika prenaša komar Aedis aegypti. Foto: Reuters

Gre za redek sindrom, pri katerem imunski sistem pomotoma napade del svojega živčevja namesto tujih antigenov. Za sindrom je značilna mišična oslabelost, najprej pa prizadene spodnje ude. Običajno se pojavi nekaj dni po izpostavljenosti virusom, bakterijam ali zajedavcem, poroča Reuters. Študija, ki je analizirala podatke izbruha virusa Zika v Francoski Polineziji med letoma 2013 in 2014, je pokazala, da obstaja tveganje za razvoj Guillain-Barrejevega sindroma pri enem bolniku med 4.000 okuženimi z virusom.

Raziskovalci so analizirali krvne vzorce 42 bolnikov, ki so imeli sindrom med epidemijo v Francoski Polineziji, poroča BBC. Ugotovili so, da je bil vsak od njih prej okužen z virusom Zika. Testi so pokazali, da se je 93 odstotkov od teh bolnikov z Ziko okužilo manj kot tri mesece pred izbruhom sindroma. Nobeden od teh 42 ni umrl, tudi nekaj mesecev po izbruhu bolezni pa imajo nekateri še vedno težave s hojo.

Nujna intenzivna nega
"Raziskava je izjemno pomembna, saj omogoča potrditev vloge Zike pri hudih nevroloških zapletih, ki predstavljajo tak sindrom," je povedal glavni raziskovalec Arnaud Fontanet in dodal: "Območja, kjer je okužba z Ziko velika, bodo priča velikemu povečanju števila bolnikov z resnimi nevrološkimi zapleti. Ko se to zgodi, je nujno treba povečati zmogljivosti v zdravstvenih ustanovah, saj takšni bolniki potrebujejo intenzivno nego."

Profesor Hugh Wilson z univerze v Glasgowu je za BBC dejal, da naj "ljudje ne bodo prestrašeni, saj je tveganje za izbruh sindroma pri okuženih z virusom Zika vseeno precej nizko". Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je virus Zika v začetku februarja označila za svetovno nevarnost za javno zdravje, se je v Braziliji, Kolumbiji, El Salvadorju, Surinamu in Venezueli v zadnjih tednih povečalo število primerov Guillain-Barrejevega sindroma. Po podatkih WHO-ja tudi ob najboljši zdravstveni oskrbi tri do pet odstotkov bolnikov s tem sindromom umre zaradi zapletov, kot so okužba krvi, pljučni strdki, srčni zastoji in paraliza mišic, ki nadzorujejo dihanje.

Nosečnice okužene tudi v Mehiki
Medtem je Mehika potrdila, da je 11 od obravnavanih 121 primerov nosečnic okuženih z virusom Zika, piše Reuters. Večina primerov je z juga države, iz Chiapasa in Oaxace, je sporočilo ministrstvo za zdravstvo. Število okuženih nosečnic se je v Mehiki od sredine februarja povečalo.

O Ziki je še veliko neznanega, tudi to, ali dejansko povzroča mikrocefalijo, toda kot pravijo strokovnjaki, so dokazi o povezavi med Ziko in mikrocefalijo vse pogostejši in trdnejši. V Franciji in v ZDA pa so že potrdili prenos virusa tudi s spolnimi odnosi in ne le s komarjem Aedis aegypti. Zika je najbolj prizadela Brazilijo, kjer ocenjujejo, da je okuženih okoli 1,5 milijona ljudi. Potrdili so že več kot 580 primerov mikrocefalije, zdaj pa preiskujejo še 4.100 dodatnih domnevnih primerov.