Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Iberski pršut oz. patanegra velja za najboljšega na svetu, konkurira mu le italijanski San Daniele. Foto: Reuters
Prašiči za patanegro se pasejo na posebnih pašnikih, poraslih s hrasti, kjer dobijo dovolj želoda. Foto: Reuters
Prašiči se sušijo od 36 do 48 mesecev. Foto: Reuters
V svetišču pršuta. Foto: Reuters

Dodaj v

Špancem zaradi kitajskega apetita po delikatesah kronično zmanjkuje pršuta

Patanegra velja za najboljši pršut na svetu
30. november 2017 ob 10:06
Peking,Madrid - MMC RTV SLO

Z luksuznimi dobrinami z Zahoda vse bolj zasvojeni Kitajci so popolnoma ponoreli za slovitim španskim pršutom patanegra. Povpraševanje je tako veliko, da Špancem zmanjkuje zalog.

Potem ko so kitajski novi bogataši odkrili radosti dragega francoskega vina, kaviarja in tartufov, so presedlali na iberski pršut, ki slovi kot najboljši na svetu, Španci pa ga delajo iz mesa črnih prostopasečih se prašičev, ki se prehranjujejo predvsem z želodom.

A, kot piše Guardian, je povpraševanje tako veliko, da že ogroža zaloge pršuta, zato so v tem predbožičnem času, ko Španci pojedo še posebej veliko te delikatese, cene konkretno dvignili.

Nedavna odprava omejitev pri uvozu je omogočila tej vrhunski mesnini, da "najde svoje zasluženo mesto na tržišču, ob kaviarju in pršutu", je za časopis El Pais povedal René Lemée, vodja izvoza pri znameniti znamki Cinco Jotas.

Cena? Od 150 do 600 evrov
Kitajce, velike ljubitelje svinjine, je zdaj popolnoma očaral patanegra. Težava pa je, da najboljši pršuti zorijo po več let, ker je povpraševanje zdaj večje od zalog, pa so cene poskočile za do 10 odstotkov. Za 7,5 kilograma težko sušeno stegno boste tako odšteli med 150 in 600 evri.

Španskih pršutov je več vrst, da pa je kvalificiran kot iberski pršut oz. "jamón ibérico de bellota", kar Kitajci iščejo, mora biti meso iberskih "črnih parkljev" (patanegra) ali vsaj 50-odstotnih križancev.

Ti prašiči se morajo po več mesecev na leto prosto pasti na pašnikih, poraslih s hrasti, kjer se prehranjujejo s travo in želodi. Zlasti v zadnjih mesecih pred zakolom pa morajo uživati izključno to. Ne le, da je pašnikov s hrasti po Španiji izredno malo (večinoma na severozahodu in zahodu države), ampak vsak prašič za svoje potrebe potrebuje kar okoli dva hektara.

Uvažajo kar surovo svinjino
Po zakolu prašičja stegna potopijo v kadi, napolnjeni s soljo, nato pa jih obesijo in jih sušijo pri točno določeni temperaturi najmanj 36 mesecev, najboljši pršut pa je zorjen kar štiri leta.

"Neizogibno je, da se bo cena v Španiji dvignila," je povedal Roberto Batres, direktor podjetja Shanghai de Delaiberia Gold, ki na Kitajsko izvaža pršut, vino in olivno olje. "Podjetja, ki imajo licenco za trgovanje na Kitajskem, nimajo toliko patanegre, kot je povpraševanja na Kitajskem."

Kitajci so tako zelo lačni iberskega pršuta, da so začeli uvažati kar surovo, zmrznjeno svinjino iberskih prašičev in začeli sami sušiti meso, čeprav Batres pravi, da je končni izdelek odločno preslan.

Skrivnosti patanegre
Pridelavo in porabo vrhunskega pršuta mnogi primerjajo kar s pridelavo vrhunskega vina. Že samo to, kako režemo stegno patanegre, je prava znanost, za to uporabiti mesoreznico, pa velja za pravo bogokletnost. Stegno je treba pritrditi na poseben okvir, imenovan jamonero, nato pa ga z dolgim, ozkim rezilom ročno rezati. Veščina rezanja pršuta je tako cenjena, da so najboljši rezalci za razrez enega stegna plačani po več tisoč evrov!

Večina mest v Extremaduri, Castilli y León in Andaluziji, ki veljajo za središča pršuta, vsako leto prireja izjemno resna tekmovanja v rezanju pršuta, ki jih obišče na stotine gledalcev. Po besedah Batresa so tudi na Kitajskem zdaj odprli tako šolo za rezanje pršuta kot profesionalno združenje. "To kaže, kako globoko je ta izdelek prodrl na to tržišče."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Resnica123
# 30.11.2017 ob 10:41
Kitajci nam bodo pojedli ves prsut in vse maslo. A tile res ne znajo nic drugega delat kot plastiko?
crtomirjansa
# 30.11.2017 ob 10:59
Sploh si nocem predstavljat kaj bo sele ko probajo nasega Kraskega
slovenkaaaa
# 30.11.2017 ob 11:13
Resnica123, a ti si že kdaj kupil ta pršut za 600 eur?

Kitajci nimajo razvitega okusa, oni samo kupujejo, kar je drago in se delajo, da se spoznajo na kakovost. Enako je pri šampanjcih. Če ima rdečo-zlato nalepko in ceno 1000 eur na buteljko, ga bodo kupili. 12 steklenic na sredo mize, da bo vsak, ki vstopi v restavracijo, videl, kaj imajo na mizi.
M.R.S.
# 30.11.2017 ob 11:36
Pa naj še kdo reče, da ni prašič kralj živali...:-)
cairns
# 30.11.2017 ob 16:28
Prašiči se sušijo od 36 do 48 mesecev.

Prašičja stegna se sušijo toliko časa in ne celi prašiči.

Slovnica in vsebina člankov na MMMMC je vedno slabša.

K.S. pa je med vodilnimi ''ubijalci'' slovenščine.
copcop
# 30.11.2017 ob 12:31
Čestitam Špancem in jim želim dober zaslužek.
crtomirjansa
# 30.11.2017 ob 10:58
J* Bitcoin, treba je vlagat v prasicjerejo-prsute
Jožeine
# 30.11.2017 ob 11:57
Priložnost za naš pršut... Škoda, da je MIP podlegel Volkovom...
Saturn
# 30.11.2017 ob 14:50
@kolkrkaplc

Kje pa misliš, da naše pršutarne sušijo pršute, na burji? Že dolgo ne več.
kolkrkaplc
# 30.11.2017 ob 14:40
Jožeine
Priložnost za naš pršut... Škoda, da je MIP podlegel Volkovom...

Tako je ponavadi. "Naš je najboljši, poskusite našega!"
Ga poskusijo in je res. Kupijo, kar je mogoče.

Cena naraste, ljudje, ki jim Kraška burja kuštra lase pa so prisiljeni kupovati dostopnejšega z bog ve kje.

Je bolje, da smo tiho in jemo najkvalitetnejšega, vemo kje zori. Edino za prašiče ne vem, kje so se pitali....
M.R.S.
# 30.11.2017 ob 11:33
Slika 4 je pa res prava...ja, res je pravo svetišče...!
ronzi
# 30.11.2017 ob 16:53
Star kijasni pregovor pravi: Ni važno,mucek ali pesek,samo da je mesek....
sinbad
# 30.11.2017 ob 13:58
To se nam na bi moglo zgoditi. Mi imamo dovolj prascev....za celo kitajsko
Highland
# 30.11.2017 ob 17:39
Kolkrkaplc, za tak prsut kot ga opisujes bos moral potrtkat na vrata kakega domacina.. Pa se to ni garancija da bo res dober. Vecina Slovencev pozna samo kraski prsut in ne glede na njegovo ( da ne omenjam izvora prasicev, kateri se zdalec ni Kras..) kvaliteto, ki ni nic posebnega kujejo v zvezde "slavni" kraski prsut. Ne mi prosim "pametovat" o kraskem prsutu v kolikor je govora o industrijskem ( MIP, Lokavski, itd..). Vzemite si raje cas in naredite pokusino nasih ( industrijskih) prsutov in primerjajte s kvalitetnimi San Daniele, D'Osvaldo, Parmo,itd se posebej priporocam poskusit Culatello di Zimbello. Vam bo hitro jasno o cem je govora.. Ceprav ima vsak svojo specifiko se zazna razlika v kvaliteti med nasimi "industrijskimi" in italijanskimi..
aaa
# 01.12.2017 ob 07:02
Jaz pršuta ne jem, ker mi enostavno ni dober. Letos pa na dopust v italijo. Jasno, v Italiji pač probaš pršut. In sem se basal z njim vsak dan. Res je bil odličen. In potem pridem domov in kupim ta naš famozni kraški pršut. Takoj mi je postalo jasno zakaj ga ne jem. To ni p od pršuta. Pa ne mi spet s tem, da ne vem kje se pršut kupuje in je treba k nevem kakemu domačinu, ker tud v Italiji nisem kupil drugega kot tistega, kar je v štacuni viselo na klinu.
webman
# 30.11.2017 ob 18:40
Kaj šele ko ga bodo pričeli uvažati Arabci, oni so šele mahnjeni na luksuz! Aja, pujs...
[_azi_]
# 30.11.2017 ob 12:40
Noro, 10 komentarjev in nobenega minusa. Naj se ve, kdo je kralj živali :)
Highland
# 01.12.2017 ob 16:01
Ponos, "jedel sem vse prsute.." tale je malo iz trte izvita... no pustimo tvoje pretiravanje na strani, ze to da pises " je konkurencen Kraski in Lokavski" pove, da zate na krasu ocitno obstaja vec vrst prsutov. Ponos, VSI ki so na Krasu zorjeni itd so KRASKI, bo slo?!? Zanima pa me tudi komu oz cemu naj bi po tvoje bili Kraski prsuti konkurencni? Kraski prsut je neprimerljiv ze zaradi svoje specifike in zaradi tega je popopn absurd govoriti o konkurecnosti. Lahko omenjas kvecjemu konkurecnost med kraskimi proizvajalci prsuta, vsekakor pa ne s tujimi. Ze briski je popolnoma drugacen od kraskega.. btw ob San Danieletu, D'Osvaldotu, briskimi itd se pije in prilega BELO vino, se najbolj Tokaj, kar ti pove vec kot dovolj o razliki...
Highland
# 02.12.2017 ob 11:53
ps. Neterk, nevem koliko si star, mogoce se bos spomnil prsuta kakrsnega so vcasih predelovali na Krasu, zal danes je to prava redkost. Ko sem bil majhen so Prsuti bili sestavljeni iz cca 2/3 "rdecega" in 1/3 belega ( cesar smo se otroci vedno otepali, saj se nam je "vleklo" po ustih..) Ravno ta beli del oz mascoba je tista ki daje okus na polno. Danes kot posledica raznih "studij" itd ki so toliko crnili mascobo, so prsuti pretezno rdeci, mascobe je le za spoznanje.. Res skoda. Upam da se bo "trend" obrnil na prvotno stanje. No, v Italiji so cedalje bolj pozorni na to. Btw dandanes se tudi ve ( demantirali so razne nutricijoniste glede skodljivosti mascobe pri mesu..) da je npr v 50gr prsuta vec Omega3 kot v 100gr Lososa..
a-rod
# 01.12.2017 ob 21:04
Pata negra je pa mal druga liga k ns
Lupo
# 01.12.2017 ob 08:32
Kras ni več suh in gol ampak zaraščen.
Bivši uporabnik
# 30.11.2017 ob 22:02
Naj ostanejo pri svojih specialitetah, črvih in žuželkah. Pršut in vino pa naj ostaneta v Evropi, sta namreč več kot hrana in pijača, sta način življenja.
exwannabe
# 30.11.2017 ob 13:41
crtomirjansa
# 30.11.2017 ob 10:59
Prijavi neprimerno vsebino
Sploh si nocem predstavljat kaj bo sele ko probajo nasega Kraskega

******
verjetno si mislil našega avtohtonega, ki je krškopoljski prašič
Highland
# 03.12.2017 ob 14:15
Flash_aaa odkrivas toplo vodo, "ne bos verjel" a oba "prsuta" tako piscancjega kot puranjega izdelujejo Italijani ze od nekdaj. Ne mores pa pricakovati da bosta podobna svinjskemu saj je to nenazadnje belo meso katerega struktura je popolnoma drugacna od rdecega in svinjskega. ps obstajata tudi racji in gosji btw. Sploh racji je zelo okusen.. da ne bo pomote, za te prsute se naceloma ne uporablja bedr ampak prsa.. Lp
Highland
# 03.12.2017 ob 13:17
Soc, podpis pod tvoj komentar. Sicer pa a je tako tezko nekaterim se vsaj okvirno pozanimat o zadevah preden pisejo?! Meni se vec kot toliko ne da razlagat in "pametovat", me pa zmotijo kvazipoznavalci in psevdoeksperti ki pisejo v tri dni.. Star pregovor (mislim da je kitajski) pravi nekaj v tem smislu:" skoda casa razlagati nekomu KI NE RAZUME, ravno tako kot nekomu ki ze RAZUME.." Tisti ki trobijo da so probali npr Parma in San Daniele (kupljen pri nas) ni jasno da je razpon kvalitete ogromen. K nam pride max srednji oz celo osnovni kakovostni razred cca 20-25 eur kg, ki pa je za nase ind. prsute Mercedes. Osebno so mi pa vsec tudi Prosciutto di Sauris poleg prsuta iz Norcie (Umbrija) in toskanskega kjer striktno uporabljajo avtohtono sorto prasicev Cinta
Senese..
soc
# 03.12.2017 ob 12:32
Sem zaveden Slovenec, v jeziku (neo)marksistov slabšalno- nacionalist. A zgodbice, ki jih pletejo številni pretežno kulinarično (in enološko) povsem neuki, vase neskončno prepričani pisci na tem in drugih forumih, po časopisih, ob šankih... so klavrno ogledalo kulinarilčne ravni mojega naroda. Jamon iberico, pata negra (črno kopito je specifika iberskega pujsa, podobnega merjascu) je brez konkurence najboljši in najdražji pršut na svetu. Popolnoma neprimerljiv z njim je naš kraški. Tule že omenjeni Lorenzo d'Osvaldo v stari meščanski vili v Krminu naredi iz bosanskih (!) pujsov za dva razreda boljši pršut kot dandanašnji slovenska kraško-vipavska drugorazredna prehrambena industrija. Istrski pršut (Pisinium) nas je po desni za razred prehitel pred nekaj leti, tako po okusu kot po ceni. Ta je pri pršutu ruža blizu 50 EUR za kilogram kosa pršuta - za primerjavo, cena "kitare" pravega jamona iberica, to je cele zadnje noge s kostjo vred, je med 30 in 60 evri kilogram. Izplen noge v uporabenm mesu pa je cca 38%...

Jamon serrano, ceneni španski pršut iz klasičnih pujsekov, se pa lahko primerja s kraševci, tu pa ne gre dvomiti.
Highland
# 01.12.2017 ob 14:44
Enim se vedno ni jasno, da Lokavski prsut je se vedno oz tudi Kraski prsut... (isto s..drugo p..) Zemljepis jim ni ravno domač..
neterk
# 01.12.2017 ob 09:58
Kraški pršut, sploh, če je lepo zelo tanko narezan (ni kar vsak dovolj spreten za rezanje ali vsak rezalnik v redu) in ne kot klobasa, je zelo ok, ga samega ješ brez kakšnega kruha, sira, itn., mogoče še kak kozarček rdečega zraven... Lokavški je v redu le, če ravno ni drugega :-)

Mora pa bit samo meso in sol, pa nič drugega.
kefig11
# 30.11.2017 ob 23:33
webman. arabci so bolj za poli salamo eksperti kot pa za pujseka.
trolicnez
# 30.11.2017 ob 16:38
Mortadelo so ze probali?
Highland
# 03.12.2017 ob 11:28
Luka 83 evo se tole, drugic pa ti priporocam da se malo "izobrazis" preden pises o zadevah..
http://www.jamonify.com/en/blog/the-origin-of-the-spanish-word-jamon-ham-n50
Highland
# 03.12.2017 ob 11:15
Luka 83 predvidecam da ITA jezika ne znas tako da izvoli link v ANG
http://www.erinnudi.com/2015/11/11/diffe
rence-between-jamon-and-prosciutto/
Highland
# 02.12.2017 ob 23:25
Luka 83 "tehnicno" je to se vedno prsut. Nevem kaj si hotel sploh povedat.. Anglezi izvorno tudi ne recejo prsut ampak Ham. (Parma Ham, San Daniele Ham, vsem je jasno da ni govora o Sunki) Za Ham je tocno zapisano kaj pomeni v ANG. Sušeno, dimljeno, soljeno, zorjeno itd. svinjsko meso oz stegno. Nobena Sunka. Spanci poznajo samo ta izraz Jamon. Torej? Izraz prsut je k nam prisel iz Italijanscine oz latinscine. Upam tudi, da ves kaj pomeni Prosciutto v etimoloskem smislu. Ne bom ti tega pisal, bos ze poiskal ce bos zelel..
Highland
# 02.12.2017 ob 11:13
Neterk, razumem kaj mislis a tukaj se gre za zasciteno geografsko poreklo ne glede na mozne odtenke predelave. Zasciteno poreklo za denominacijo "Kraski prsut" je pa celoten Kras. Ok, lahko reces Lokavski vendar je potem se vedno problem nastane za ostale uporabis "kraski".. V tem primeru bi moral reci npr da ti je vsec prsut od "Kras-a" iz Sežane ( "sežanski" prsut potemtakem) ali npr kraski prsut od MIP-a itd.. ( susilnica v Kobjeglavi posledicno "Kobjeglavski" a tega naziva noben ne uporablja) Skratka, vsaka firma od teh ima neko svojo specifiko, Lokavski je "drugačen" zgolj v tem da je za razliko od ostalih posut s poprom, a v osnovi so vsi predelani in zorjeni na tipicen nacin za to geografsko obmocje.. pri nas je vsega skupaj 21 zascitenih izdelkov ( geografska označba in geografsko poreklo) od tega glede zascitenega Kraskega geografskega porekla oz označbe so vsega skupaj 3 izdelki. Kraski prsut, Kraski zašinek in Kraška panceta.
neterk
# 01.12.2017 ob 19:34
Highland, vsekakor deluješ poznavalsko, ampak isto območje pridelave še ne pomeni istega postopka pridelave. Meni osebno je kraški boljši od lokavškega (mišljene so znamke, ne območje), ampak se tudi lokavškega lahko lotim.
PONOS
# 01.12.2017 ob 08:55
Mi ratujemo vegani Kitajci odkrivajo pršut..
nikhrast
# 30.11.2017 ob 17:02
Zgleda da gre Slovencem na jetra da so Kitajci tako uspešni s svojim kapitalizmom.
No, drugi problem pa je da Slovenija uvaža vse kar je najcenejše, potem se pa pritožuje kako slaba je kitajska roba.
seven7
# 03.12.2017 ob 11:18
Mrtvašnica
Franc 1952
# 03.12.2017 ob 11:10
Križajmo stonogo s prašičem pa ne bo več zmanjkovalo nogic in pršuta bo celo za Kitajce!:)
zapravico
# 03.12.2017 ob 08:14
Naši ga pa ne znajo prodati
viker
# 01.12.2017 ob 09:53
A da zdaj uvažajo iz Belgije in Nemčije? Včasih so z Madžarske.. :/
kolkrkaplc
# 30.11.2017 ob 14:46
Kraška burja dobro suši pršut in je vrednejši, ker je na naravnem prepihu. Vendar povpraševanje lahko pritegne porast prašičereje, s tem pa pritisk na okolje in ljudi. Rešitev vidim, da kupujejo stegna od drugod in jih samo sušijo na Krasu. Samo burja je dodana vrednost na morebitno špansko sušenje v komorah.
luka83
# 02.12.2017 ob 22:02
Španci temu ne rečejo pršut, ampak jamon (izgovorjava hamon, prevod šunka), pršut je zanje najslabša oblika jamona.
flash_aaa
# 03.12.2017 ob 13:39
Poslovna ideja, ko zmanjka prašičev: piščančji/puranov pršut :D
Jon
# 30.11.2017 ob 14:56
CC lep video. Če bi otroci vedeli, kaj jim dajo starši na krožnik. Sej s časom izvejo, ampak takrat so že v rutini in tudi precej otopeli. Pa seveda prvo pravilo: ne razmišljati o tem.

Super video, to bi morali gledati v šoli.
PONOS
# 01.12.2017 ob 08:59
Jedel sem vse pršute je kraški in lokavski kar konkurenčen .Spremenil bi uvoz svinjine iz Belgije in Nemčije z domačo sorto krškopoljski ter paša na prostem...
slovenkaaaa
# 30.11.2017 ob 11:47
MRS, in tudi vonj po pravem svetišču je tam notri. :)
CC
# 30.11.2017 ob 10:57
Kazalo