Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 27 glasov Ocenite to novico!
Kruh in pekovski izdelki
V kranjskogorske hotele bodo letos dobavljali črn in bel kruh ter pekovsko pecivo, pripravljeno po košer standardih. Foto: BoBo

Dodaj v

Kaj je košer? Kruh za Izraelce v Kranjski Gori očitno že

Pri prižiganju peči je na pomoč priskočil rabin
16. julij 2013 ob 17:48
Ljubljana/Lesce - MMC RTV SLO

Izraelski turisti, ki bodo poleti obiskali Kranjsko Goro, se bodo lahko mastili s kruhom košer in pekovskimi izdelki, pripravljenimi posebej za njih.

V pekarni Lesce bodo tako na vrhuncu poletne turistične sezone, od sredine julija do sredine avgusta, pripravljali pekovske izdelke košer in jih dostavljali v kranjskogorske hotele, kjer bodo nastanjeni izraelski gostje.

Izraelsko podjetje, ki organizira turistična potovanja, se je pred začetkom turistične sezone namreč povezalo z Žitom in prosilo za pomoč pri pripravi kruha košer za njihove turiste, ki bodo letovali v Kranjski Gori.

"Organizator potovanja je priskrbel vse potrebne sestavine, ki nam omogočajo pripravo pekovskih izdelkov po standardih košer. V naslednjih nekaj tednih bomo v hotele dobavljali beli in črni kruh ter pecivo, ki bo narejeno po teh standardih," je povedala vodja pekarne Lesce Bojana Pajnič.

"Najpomembnejša faza pri peki izdelkov košer pa je prižiganje peči, ki ga opravlja posvečena oseba, pri čemer nam je na pomoč priskočil židovski rabin," je dodala.

Hrana košer
Judovska vera ima namreč poseben protokol, po katerem mora biti hrana pripravljena. Kašrut je sistem judovskih prehranskih zakonov, po njem pa so kot košer označena vsa živila, ki so v skladu z judovskimi zakoni.

Mleko in meso se tako ne smeta mešati – meso in mlečni izdelki ne smejo biti postreženi znotraj enega obroka ali celo pripravljeni z istimi kuhinjskimi pripomočki.

Mnoge živalske vrste niso košer - na primer svinjina, ribe košer morajo imeti plavuti in luske, školjke in druge vodne živali pa niso košer.

Tiste živali, ki se lahko jedo, pa morajo biti zaklane na poseben način, ki živali povzroča čim manj bolečin. "Le izurjeni in izučeni lahko opravijo klanje košer živali na poseben način," je pojasnila Zveza potrošnikov Slovenije, ki pa je opozorila, da od aprila letos obredni zakoli živali v Sloveniji niso več dovoljeni.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo