Hrana in pijača
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
false
Romsko kulturno-turistično društvo Pušča je z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, Društvom za socialni razvoj in pravično družbo Preboj ter kuharskim mojstrom Boštjanom Lačnom pripravilo več kulinaričnih delavnic. Na njih so poskušali tradicionalni romski kulinariki dodati pridih sodobnosti. Rezultat je knjižica 12 receptov, ki so jo poimenovali Romano kulinarika. Foto: Televizija Slovenija

Video: 12 receptov tradicionalne romske kulinarike s pridihom sodobnosti

Ciganska pečenka vendarle ostaja ciganska pečenka
25. september 2017 ob 20:23
Murska Sobota - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Skuhati tisto, kar pač najdeš! Tako so razmišljale Rominje v preteklosti, današnje pa bi k temu vendarle rade dodale še kaj sodobnega.

"Da to malo nadgradimo in iz tega naredimo nekaj, kar v vrhunskih restavracijah po svetu že uporabljajo in delajo na takšen način," pojasnjuje vodja projekta Sonja Horvat.

Nastal je projekt, po katerem ciganska pečenka vendarle ostaja ciganska pečenka, le da so jo Rominje na mesto na ognju spekle v loncu. Drugačna je bila tudi priloga.

Romsko kulturno-turistično društvo Pušča je z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, Društvom za socialni razvoj in pravično družbo Preboj ter kuharskim mojstrom Boštjanom Lačnom pripravilo več kulinaričnih delavnic. Na njih so poskušali tradicionalni romski kulinariki dodati pridih sodobnosti. Rezultat je knjižica 12 receptov, ki so jo poimenovali Romano kulinarika.

"Delamo neke nove stvari, ustvarjamo, one pomagajo, jaz sem pa tisti, ki dejansko ideje spreminja v jedi," pravi Lačen.

Takšna bo kmalu tudi v ponudbi katere izmed prekmurskih restavracij. Za zdaj pa zgodba ostaja zapisana samo v knjigi z naslovom Romano kulinarika.

VIDEO
Knjižica receptov romskih jedi
T. H., Boštjan Rous/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
baklo
# 26.09.2017 ob 10:45
Mene pa ta knjižica receptov zelo zanima. Ali mogoče kdo ve, kako priti do nje?
Hvala
Hrana in pijača
link
Krompirjeva solata z briejem
20. avgust 2018 ob 09:02 Sestavine: 70 dag drobnejšega krompirja, 1 šopek mlade čebulice, 20 dag brieja, suho belo vino, kis, olivno olje, šopek drobnjaka, sol, poper. Krompir operemo in skuhamo v olupkih v osoljeni vodi.
Več novic ...
Kazalo