Strokovnjaki so že večkrat poudarili, da bo za razvoj cepiva ali zdravila preteklo še kar nekaj časa. Po najbolj pozitivnih napovedih, bi ju lahko imeli na začetku leta 2021. Foto: Reuters
Strokovnjaki so že večkrat poudarili, da bo za razvoj cepiva ali zdravila preteklo še kar nekaj časa. Po najbolj pozitivnih napovedih, bi ju lahko imeli na začetku leta 2021. Foto: Reuters

"V zbirki protiteles proti virusu SARS-CoV-2 smo identificirali protitelesa, ki v umetno ustvarjenih celicah nevtralizirajo tudi okužbo z virusom SARS-CoV-2," je potrdil eden od soavtorjev študije z utrechtske univerze Berend-Jan Bosch. Dodal je, da raziskava temelji na delu, ki so ga opravili v preteklosti na protitelesih proti virusu SARS-CoV, ki je izbruhnil v letih 2002 in 2003.

"Takšno protitelo ima potencial, da spremeni potek okužbe v okuženem gostitelju, pomaga pri odpravljanju virusa ali zaščiti neokuženega posameznika, ki je izpostavljen virusu," je dodal Bosch.

Gre za tip humanih monoklonskih protiteles, ki se vežejo na proteine, ki ga imata oba koronavirusa. "Omenjena lastnost protiteles je zelo zanimiva in pomeni, da bi lahko imelo potencial za obvladovanje bolezni, ki bi jih povzročali morebitni prihodnji povezani koronavirusi," je dejal.

Dober začetek za razvoj potencialnega zdravila

Odkritje je močan temelj za dodatno proučevanje lastnosti teh protiteles in začetek razvoja potencialnega zdravljenja za covid-19, pa je povedal profesor celične biologije Frank Grosveld, ki je drugi od vodilnih avtorjev študije, objavljene v ponedeljek v reviji Nature Communications. "Ta protitelesa so povsem človeška, kar omogoča hitrejši razvoj in zmanjšanje možnosti za stranske učinke, povezane z imunskim sistemom," je dodal.

Jingsong Wang iz farmacevtskega podjetja Harbour BioMed, ki je prav tako sodelovalo pri raziskavi, pa je poudaril, da je potrebnega še veliko dela, da bodo ugotovili, ali lahko to protitelo zaščiti človeka pred to boleznijo ali jo omili, še navajajo na spletni strani utrechtske univerze.

Tudi profesor Tony Carr z univerze v angleškem Sussexu, ki ni sodeloval pri raziskavi, je poudaril, da je še dolga pot do ugotovitve, ali bodo ta protitelesa uporabna za zdravljenje. "Vendar pa je to pomemben korak naprej," je ocenil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.