Nemško biotehnološko podjetje Biontech je v sodelovanju s farmacevtskim gigantom Pfizerjem dobil prvo dovoljenje v Nemčiji za klinično testiranje možnega zdravila za covid-19. Foto: Reuters
Nemško biotehnološko podjetje Biontech je v sodelovanju s farmacevtskim gigantom Pfizerjem dobil prvo dovoljenje v Nemčiji za klinično testiranje možnega zdravila za covid-19. Foto: Reuters
Nemško podjetje bo testiralo cepivo na 200 prostovoljcih

Nemški inštitut Paul Ehrlich je danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih. Zvezni inštitut za cepiva in biomedicinska zdravila je sporočil, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Po navedbah inštituta bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let. V drugi fazi pa bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine. To so starejši od 55 let, ki imajo delno tudi druge bolezni.

Cepivo je osnovano na informacijski RNK. Telesne celice absorbirajo informacijski RNK in oblikujejo antigene. Telo pa nato proizvede protitelesa za ta antigen. V okviru testiranj bodo preučevali, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2.

Nemški inštitut predvideva, da bo prvi del študije trajal od tri do pet mesecev. Šele ko bodo prepričani v cepivo, bodo lahko opravili obširnejšo študijo. Da bo cepivo za splošno javnost dostopno še letos, dvomijo.

Povečanje števila mutacij je treba upoštevati tudi pri razvoju cepiva, poudarjajo avtorji raziskave. Foto: Reuters
Povečanje števila mutacij je treba upoštevati tudi pri razvoju cepiva, poudarjajo avtorji raziskave. Foto: Reuters

Po navedbah Kitajskega nacionalnega centra za bioinformatiko so znanstveniki po svetu proučili že več kot 10.000 sevov, ki so vsebovali več kot 4300 mutacij novega koronavirusa. Profesorica Li Landžuan in njeni kolegi z univerze v pokrajini Džedžjang so proučevali vzorce virusa, ki so jih odvzeli 11 bolnikom s covidom-19 v bolnišnici v mestu Hangčov. Odkrili so 33 različnih mutacij, od tega 19 novih.

"SARS-CoV-2 je naredil takšne mutacije, ki lahko bistveno spremenijo njegovo patogenost," so zapisali v znanstvenem članku, objavljenem na spletni strani medRxiv.org. Študije sicer znanstveniki, ki niso sodelovali pri njej, še niso pregledali.

Najbolj smrtonosne mutacije, ki so jih našli pri bolnikih v Hangčovu, so našli tudi pri večini bolnikov po Evropi. Manj smrtonosni sevi pa so prevladovali v delih ZDA, kot je zvezna država Washington, poroča časopis South China Morning Post.

Zdravilo proti malariji ni uspešno proti novemu koronavirus

Zdravilo proti malariji hidroksiklorokin ni uspešno pri zdravljenju bolezni covid-19. Študija znanstvenikov iz različnih ustanov po ZDA, ki je bila predana reviji National Journal of Medicine s podporo Nacionalnega inštituta za zdravje iz univerze Virginija, je zajela 386 pacientov. Okrog 28 odstotkov pacientov, ki so vzeli zdravilo proti malariji, je umrlo. Po drugi strani pa je umrlo 11 odstotkov pacientov, ki tega zdravila niso dobili.

Raziskovalci niso posebej spremljali stranskih učinkov zdravila, vendar pa menijo, da je hidroksiklorokin najverjetneje poškodoval nekatere organe pri pacientih, ki so ga vzeli. Zdravilo je ameriški predsednik Donald Trump ponujal kot rešitev za novi koronavirus, čeprav so znanstveniki iz njegove delovne skupine proti koronavirusu opozarjali, da je še veliko neznank in le nekaj anekdotičnih dokazov o njegovi uspešnosti.

Poleg tega so proučili tudi, kolikšno količino virusa določen sev proizvede. To so storili tako, da so celico okužili z virusom. Ugotovili so, da najbolj smrtonosni sevi ustvarijo tudi do 270-krat toliko virusa kot najmilejši. Ugotovili so, da "večja količina virusa vodi v večji delež odmrlih celic".

Izsledki njihove študije kažejo, da je raznolikost sevov novega koronavirusa "še vedno močno podcenjena", so poudarili. Ob tem so opozorili, da je treba to povečevanje števila mutacij upoštevati tudi pri razvoju cepiva oziroma zdravila.

Švica: Že oktobra prva cepljenja?

V Švici bi lahko že oktobra začeli množično cepiti proti covidu-19, je prepričan imunolog Martin Bachmann. Pričakuje namreč, da bi lahko testiranje cepiva, ki ga je razvil s sodelavci, pospešili. Švicarski regulator Swissmedic je potrdil, da so v stiku z Bachmannom glede cepiva. "Časovnica je zelo optimistična, ampak ni čisto za lase privlečena," je dejal njihov tiskovni predstavnik Lukas Jaggi.

Zaradi nujnosti razvoja cepiva v pandemiji razmišljajo, da bi postopke, ki so trajali mesece, skrajšali na tedne. Če bo izpolnil vse pogoje, bi lahko do konca leta odločili o cepivu. Prvi del kliničnih testiranj bodo predvidoma začeli julija. Takrat bodo na manjšem številu ljudi testirali varnost snovi, je pojasnil Bachmann z bernske univerzitetne klinike. Šele rezultati vseh treh faz testiranj bodo podali odgovor, ali je cepivo učinkovito in varno.

Določena zdravila niso varna za bolnike z nekaterimi živčno-mišičnimi boleznimi

Medtem na nevrološki kliniki UKC Ljubljana opozarjajo, da so bolniki z živčno-mišičnimi boleznimi lahko zaradi covida-19 zelo ogroženi. Svetujejo jim, naj ne prenehajo jemati zdravila brez posveta z zdravnikom, opozarjajo pa, da nekatera zdravila, ki se uporabljajo proti novemu koronavirusa, niso varna za vse.

Na nevrološki kliniki, kjer so povzeli priporočila Svetovne zveze za miologijo v času pandemije, so pojasnili, da v skupino živčno-mišičnih bolezni sicer spadajo številne zelo različne bolezni, ki so tudi po stopnji prizadetosti zelo neenake. So pa lahko bolniki s temi boleznimi po njihovih navedbah pri covidu-19 ogroženi zaradi šibkosti dihalnih mišic, kar lahko vitalno kapaciteto zmanjša na manj od 60 odstotkov, posebej v povezavi z ukrivljeno hrbtenico.

Prav tako so lahko ogroženi zaradi rabe invazivnega ali neinvazivnega umetnega predihavanja, zaradi šibkosti izkašljevalnih mišic in šibkosti mišic ust in žrela, težavo pa lahko predstavljajo tudi bolezen srčne mišice, sočasna sladkorna bolezen in debelost ter zdravljenje s kortikosteroidi ali imunosupresivi.