Kopanje grobov na največjem brazilskem pokopališču Vila Formosa v Sao Paulu. Foto: Reuters
Kopanje grobov na največjem brazilskem pokopališču Vila Formosa v Sao Paulu. Foto: Reuters

V ZDA je okuženih že skoraj milijon ljudi oziroma več kot 972.000. Gre za znatno višje število okužb kot v kateri koli drugi državi in predstavlja približno tretjino vseh.

Sledita Španija z 229.000 in Italija s 199.000 okužbami. Kot sicer opozarja nemška tiskovna agencija DPA, je številke zaradi različnih metod testiranja pogosto težko primerjati.

Univerza Johns Hopkins na podlagi uradnih številk Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Centra na nadzor nad boleznimi (CDC) navaja, da je po okužbi s SARS-CoV-2 umrlo 208.000 ljudi.

Največji delež smrtnih žrtev – več kot 125.000 – je v Evropi, od tega tri četrtine v Italiji, Španiji, Franciji in Združenem kraljestvu, ki imajo vse več kot 20.000 smrtnih žrtev.

Kitajska prenehala z izvajanjem nadzora nad izvorom

Kitajska ne bo več izvajala notranjega nadzora nad izvozom zaščitne opreme, če bo ta odobrena v državah izvoza. Čile medtem uvaja potrdila za imunost, v Avstraliji pa si je aplikacijo za sledenje naložilo skoraj dva milijona uporabnikov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajska ne bo več izvajala notranjega nadzora nad zaščitno opremo, če bo ta odobrena v državah izvora. Med opremo so testi za preverjanje okužbe s koronavirusom, zaščitne maske in oblačila, termometri in respiratorji. Kitajska je uvedla dodaten nadzor nad omenjeno opremo konec marca, ko je več evropskih držav podalo pritožbo, da je dostavljena oprema nezadostna.

"Izdelki, ki jih bodo odobrile čezmorske države ali bodo po ustrezni verifikaciji dobaviteljev registrirani s pooblastilom ministrstva za gospodarstvo, bodo dobili dovoljenje za izvoz," je dejal kitajski minister za trgovino Li Čingkijan. Direktor podjetja Liming Bio-products Zang Šuven ob tem poudarja, da "ni prav, da imamo politiko, kjer je vse enako za vse. Vsaka država ima različne kriterije za zdravila in medicinsko opremo. Pomembno je, da zagotovimo zahtevam držav, v katere bomo proizvode prodali, namesto tistim, kjer so bili izdelani."

Vrnitev v šolo v Šanghaju in Pekingu

V Šanghaju in Pekingu se je po več mesecih danes v šolske klopi vrnilo več deset tisoč dijakov zadnjih letnikov, medtem ko se obe kitajski velemesti po strogih ukrepih zaradi epidemije novega koronavirusa postopno vračata v normalno življenje. V Pekingu še vedno veljajo eni najstrožjih ukrepov v državi. Med drugim morajo vsi, ki pridejo v mesto, za 14 dni v karanteno.

Na Kitajskem so sicer omejili širjenje novega koronavirusa, vendar pa ostajajo pozorni zaradi nevarnosti širjenja vnesenih primerov okužbe in drugega vala domačih okužb na severovzhodu države. Danes so poročali o samo treh novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno so potrdili več kot 84.500 okužb, več kot 93 odstotkov bolnikov pa je ozdravelo. O novih smrtnih primerih ne poročajo že nekaj dni.

Čile bo tistim, ki so preboleli covid-19, izdal potrdilo, da so zdravi. Foto: EPA
Čile bo tistim, ki so preboleli covid-19, izdal potrdilo, da so zdravi. Foto: EPA

Čile bo podeljeval potrdilo o imunosti

Čile bo tistim, ki so preboleli covid-19, izdal posebna potrdila, t. i. potrdila o imunosti, s katerimi se bodo lahko vrnili na delo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob tem opozarja, da ni dokaza, da se okužena oseba ne bi okužila znova, zato bi lahko ti certifikati vlivali lažno upanje, virus pa bi se širil naprej. "Nobenega zagotovila ni, da je oseba, ki je prebolela okužbo, razvila protitelesa, ki bi jo ščitila pred ponovno okužbo," je sporočil WHO.

V Čilu je več kot 13.000 okuženih z novim koronavirusom, umrlo pa je 189 ljudi.

Mehika izpraznila migrantske centre

Po Mehiki sicer še delujejo migrantski centri, ki jih vodijo nevladne organizacije in verske ustanove. Foto: Reuters
Po Mehiki sicer še delujejo migrantski centri, ki jih vodijo nevladne organizacije in verske ustanove. Foto: Reuters

Mehika je v zadnjih petih tednih skoraj v celoti izpraznila migrantske centre, da bi zaustavila širitev epidemije, večino migrantov pa je vrnila v države izvora. Državni institut za migracije (INM) je od 21. marca iz 65 objektov premestil kar 3653 migrantov od 3759, ki so jih poslali nazaj v Gvatemalo, Honduras in El Salvador. V centrih je ostalo le še 106 ljudi.

Strokovnjak za migracije na univerzi San Diego Victor Clark Alfano ob tem poudarja, da je odločitev mehiške vlade sovpadla z zahtevo ZDA, da ustavi tok ilegalnih prebežnikov.

Migranti, ki so jih poslali nazaj domov, so sicer čakali na odobritev za azil ali sodno obravnavo. Pristojni trdijo, da migranti po lastni želji niso hoteli ostati v centrih, saj jih je bilo strah, da bi se okužili. V Mehiki je okuženih več kot 14.000 ljudi, 1351 okuženih je umrlo.

Avstralija: aplikacijo za sledenje si je naložilo skoraj dva milijona ljudi

Avstralski minister za zdravje Greg Hunt je sporočil, da si je aplikacijo za sledenje, ki uporabnika opozori, da je bil v manj kot 24 urah v stiku z okuženim z novim koronavirusom, naložilo 1,9 milijona ljudi.

Aplikacija Covidsafe, ki jo je vlada kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov zagnala v nedeljo, deluje prek sistema bluetooth, ki zaznava druge naprave. Uporabnik prejme opozorilo, če je bil morebiti v stiku z okuženo osebo. Šifrirani podatki, ki se shranjujejo centralizirano na osrednjem strežniku v Avstraliji, se pošljejo zdravstvenim oblastem. Aplikacijo si posameznik naloži prostovoljno, za uporabo pa mora vnesti svojo telefonsko številko, ime, okvirno starost in poštno številko. Oblasti trdijo, da aplikacija ne sledi lokaciji in da se vsi zbrani podatki po 21 dneh izbrišejo.

V državi s 25 milijoni prebivalcev so sicer potrdili 6711 primerov okužbe, 117 v zadnjem tednu. Umrlo je 83 ljudi. Testirali so več kot pol milijona ljudi, s čimer se Avstralija uvršča v vrh držav po številu testiranj na prebivalca.

V Avstraliji so potrdili več kot 6700 primerov okužbe. Foto: EPA
V Avstraliji so potrdili več kot 6700 primerov okužbe. Foto: EPA

Nova Zelandija razglasila zmago nad širjenjem koronavirusa

"Zmagali smo v tej bitki. Ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti," je na novinarski konferenci dejala premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern. Po skoraj štirih tednih najvišje stopnje omejitev, ko so delovale samo nujno potrebne dejavnosti, bodo v torek na Novi Zelandiji stopnjo s pete znižali na tretjo. To bo okoli 400.000 ljudem omogočilo vrnitev na delo, odprtje nekaterih podjetij, šol in dostavo hrane.

Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. V petmilijonski otoški državi so danes potrdili še pet primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1469. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 19 ljudi.