Najbolj znana za pripravo domačih gnojil je kopriva, ki ima veliko dušika, kar je dobro za zagon rasti in rastline, ki tvorijo liste, na primer zeljnate glave, brokoli, solate idr. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Najbolj znana za pripravo domačih gnojil je kopriva, ki ima veliko dušika, kar je dobro za zagon rasti in rastline, ki tvorijo liste, na primer zeljnate glave, brokoli, solate idr. Foto: freedigitalphotos.net

Pri zalivanju rastlin morate biti pozorni, da ne zmočite listov, saj je tako tudi obolenj manj. Za bujnejšo rast rastlin in plodov pa rastline zalivajte z doma narejenimi pripravki iz kopriv in gabeza.

Namakalni sistem na vrtu
V trgovskih centrih si lahko priskrbite različne namakalne sisteme, ki temeljijo na zalivalcih ali kapljičnih ceveh. Na podlagi časomera je po ceveh spuščena voda, zato ima rastlina dovolj časa, da vodo vsrka, je pojasnila Sabina Šegula iz Biotehniškega centra Naklo.

Kapljice namreč pronicajo ob koreninski grudi in vlažen substrat je nekaj najboljšega za rastlino. Naložba v namakalni sistem je seveda odvisna od velikosti vrta. Kapljične cevi lahko uporabite na okrasnih gredah in v zelenjavnem vrtu. Dobro je, da so cevi pod zastirko, saj voda ne izhlapeva tako hitro. Prednost tovrstnega namakanja je tudi ta, da ne močite listov rastlin. Če so ti suhi, je tudi glivičnih obolenj manj. Predvsem paradižniki so še posebej občutljivi, zato Šegulova svetuje, da ob njih vkopljete narobe obrnjene plastenke z odrezanim dnom in z njihovo pomočjo rastlinam dovajate vodo neposredno h koreninam.

Zalivajte pozno zvečer
Izredno pomemben je čas zalivanja. Če zalivate ob petih ali šestih zjutraj, je sonce po deveti uri že zelo visoko in voda hitro izhlapeva. Najboljši čas za zalivanje je ob poznih večernih urah, ko se rastlina že delno ohladi. Rastline dobro zalijte, saj imajo vso noč čas, da vodo počasi absorbirajo. Vrt gnojite z domačimi pripravki iz gabeza in koprive. Najbolj znana za pripravo domačih gnojil je kopriva, ki ima veliko dušika, kar je dobro za zagon rasti in rastline, ki tvorijo liste, na primer zeljnate glave, brokoli, solate idr.

Gabez vsebuje veliko fosforja in kalija, ki sta nujna za dobro cvetenje in nastanek ter kakovost plodov, zato agronomka Jerneja Jošar svetuje, da naredite pripravek iz gabeza. Pripravek lahko pripravite tudi iz plevela, saj vsaka od teh rastlin vsebuje veliko mikro- in makroelementov, ki jih zelenjadnice potrebujejo. "Naredite ga iz približno enega kilograma zeli, ki jo narežete na čim manjše koščke in zalijete z vodo - najbolje z deževnico. Posoda naj bo lesena, steklena ali plastična. To postavite v senco in pokrijte, še posebej če so napovedane padavine, in vsak dan malo premešajte. Ko se pripravek neha peniti, je pripravljen za uporabo in ga lahko precedite. Razredčite ga v razmerju 1:10 in zgodaj zjutraj ali pozno zvečer zalivate ob rastlinah, in ne po njih," je svetovala Jošarjeva.

Pletje
Okopavanje je izredno pomembno zaradi odstranjevanja plevela in rahljanja zgornje plasti zemlje, saj s tem preprečite kapilarni dvig vode in zmanjšate izhlapevanje. Malo plevela pa deluje tudi kot zastirka, pozorni pa bodite tudi na morebitne škodljivce. Oddajo je pripravil Miha Švalj. Poslušate jo lahko na: http://val202.rtvslo.si/2017/06/nedeljski-izlet-83/.