Najboljši klasični krof. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Najboljši klasični krof. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije

Za klasični krof z marelično marmelado zmagovalki zagotavljata, "da vas njegovo pokušanje ponese na pustni karneval in užitek v slastnih trenutkih". Sestavine, ki sta jih uporabili v klasičnem krofu so: moka, kvas, mleko, sladkor, rumenjaki, rum, olje, vanilij sladkor, limonina lupinica, vanilij ekstrakt in sol.

Najboljši inovativni krof. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Najboljši inovativni krof. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Naj klasični krof Slovenije 2024

1. mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo

2. mesto: Kavarna in slaščičarna Marelica Celje, Romana Oset s.p.

3. mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Pri inovativnem krofu sta slaščičarki uporabili marmelado pečenih sliv, pivovo meringo in suho jedilno cvetje iz perunik in vrtnic.

Dijaki slaščičarstva na BIC-u Ljubljana, Živilski in naravovarstveni šoli, so bili v proces vključeni posredno.

Zmagovalce izbora, ki ga je četrto leto zapored organizirala Turistično gostinska zbornica Slovenije, so razglasili v oddaji Dobro jutro.

Drugo mesto v kategoriji klasični krof je osvojil krof iz Kavarne in slaščičarne Marelica iz Celja. Tretje mesto pa krof Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto, izdelala ga je dijakinja Janja Lapuh. Drugo mesto v kategoriji inovativni krof Slovenije 2024 je osvojil krof s polnilom citrusove kreme, z meringo melise in belo čokolado Istrabenz Turizma, tretje mesto je osvojil krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška.

Najboljši krofi Slovenije 2024 so ...

Kaj je komisija ocenjevala
Pri ocenjevanju, ki so ga opravili v torek, so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus. Ocenili so približno 30 krofov.

Naj inovativni krof Slovenije 2024

1. mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)

2. mesto: Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)

3. mesto: Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Komisijo so sestavljali predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Alenka Kodele in vodja gostinstva v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad.

Tomaž Vozelj meni, da so krofi po videzu lepši kot lani. Meni, da je v testu pravi delež kvasa, pohvalil pa tudi kakovost uporabljenih marmelad.

Alenka Kodele je dejala, da je ocenjevanje inovativnih krofov zanimivo tudi za komisijo, saj morajo poleg samega videza upoštevati tudi kombinacijo okusov dodatkov, ki jo je pogosto težko uskladiti z okusom samega krofa.

Vse več inovativnih krofov
V kategoriji inovativen krof je vse več prijav. Največ pozornosti komisije so vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato ipd.

"Prvo leto so bila različna polnila, moke, zdaj pa so dejansko ne samo sladki krofi, ampak tudi slani. Gre za kategorijo, ki je za sodnike težja za ocenjevanje, saj morajo biti pozorni ne samo na okus, temveč tudi na inovativnost, spajanje okusov," je v oddaji Dobro jutro pojasnila Rebeka Mežan iz Turistično gostinske zbornice.

Kako je potekal izbor Naj krof

Z izborom želi zbornica podpreti staro izročilo cvrtja krofov na Slovenskem in s tem prispevati k ohranjanju tradicije in trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji.

O bogatem izročilu krofov je v oddaji Dobro jutro govoril etnolog Janez Bogataj.

Etnolog Janez Bogataj o zgodovini krofov
Kako se pravilno je krofe
Ocenjevanje krofov. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Ocenjevanje krofov. Foto: Turistično gostinska zbornica Slovenije