Kmetijstvo
slice
"Čim bližji je kraj pridelave, manj izgubijo pridelki kakovosti"
Težave pri nabavi lokalnih pridelkov za hrano v javnih zavodih, 15. oktober 2018 ob 18:00 Številni javni zavodi zaradi birokratskih ovir pri javnem naročanju ne morejo nabaviti več lokalno pridelane hrane.
36
Slovenija pridela le dobro polovico hrane, kako do večje samooskrbe?
82
14. oktober 2018 ob 12:46 Leta 2016 smo v Sloveniji pridelali 992.000 ton hrane, kar je malce več kot 53 odstotkov vse razpoložljive hrane v državi.
Letošnji pridelek pšenice za tretjino slabši od dolgoletnega povprečja
16
7. september 2018 ob 10:25 Slovenski kmetje so ogorčeni, saj se odkupna cena pšenice kljub klavrnemu pridelku ni zvišala, čeprav se je medtem podražil kruh.
Pivec: Upravljanje s tveganji, ki jih prinašajo podnebne spremembe
39
4. september 2018 ob 14:26 Odbor DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Med prioritete je uvrstila samooskrbo s kakovostno hrano.
Prašičerejci opozarjajo na nazadovanje panoge, ekonomsko nevzdržnost in šibko samooskrbo
28
1. september 2018 ob 12:05 Slovenski prašičerejci so zaradi nizkih odkupnih cen in drugih težav na trgu podpisali dogovor o okrepljenem sodelovanju.
Afriška prašičja kuga pred vrati Slovenije Sloveniji preti nevarnost vnosa afriške prašičje kuge, saj je že nekaj časa na Madžarskem, v Italiji in drugih evropskih državah. Gre za zelo nalezljivo bolezni, ki prizadene domače in divje prašiče.
36
"Nesprejemljivo je, da bo tuji lastnik ožemal slovensko zemljo" "V Sloveniji je iz dneva v dan manj rodovitne zemlje in ključno je, da jo varujemo," so na sejmu Agra poudarili sodelujoči na okrogli mizi Kdo naj slovensko zemljo obdeluje v bodoče?
78
Obiranje hmelja se je začelo, likof jeseni Nekoliko bolj zgodaj kot navadno so v zadnjem tednu dni v Savinjski dolini začeli z obiranjem hmelja. Prvi je na vrsti savinjski golding, najpozneje pa dozori celeia, ki jo bodo obrali v septembru.
5
Začetek trgatve, obeta se odličen letnik Nekateri slovenski vinogradniki so se že lotili trgatve. Vinarji si obetajo odlično in visokokakovostno letino, če je le ne bodo zagodle vremenske ujme v prihodnjih tednih.
6
Zadnja suša v Pomurju močno prizadela pridelek koruze Še spomladi in prve tedne poletja je kazalo na zelo dober pridelek koruze, a pridelovalcem jo je zagodlo daljše sušno obdobje z visokimi temperaturami, kar bo pridelek ponekod v Pomurju oklestilo ...
23
Zrak okoli hmeljišč, ki razburjajo Korošce, bodo dejavno nadzorovali Lani so se v bližino nekaterih naselij občine Slovenj Gradec razširila hmeljišča, kar je razburilo prebivalce. Zdaj so z občino dosegli dogovor o monitoringu zraka in hmeljišč.
30
Kdor ima zemljo, mora zatirati invazivno ambrozijo Bliža se čas cvetenja pelinolistne ambrozije. Uprava za varno hrano in kmetijstvo lastnike zemljišč poziva, naj rastlino zatirajo, s tem pa cvetenje in nastanek semen preprečijo.
11
Letošnja letina hmelja odvisna od vremena Letošnja letina hmelja bo odvisna od vremena v juliju in avgustu. Hmelj je letos zacvetel prej, zato ima manj storžkov, kar bo vplivalo na količino pridelka, pravijo strokovnjaki.
18
Med je živilo, pri katerem so ponaredki zelo pogosti. Zmotna so tudi prepričanja o zdravilnosti. Med sodi med živila, ki so najpogosteje ponarejena, tako je bilo na ameriškem trgu odkritih okoli 75 odstotkov ponaredkov, medtem ko imamo v Sloveniji dober sistem nadzora nad avtentičnostjo medu.
40
V Pomurju pričakujejo za 30 odstotkov manj pridelka pšenice glede na lani V Pomurju bo zaradi slabih vremenskih razmer letošnji pridelek pšenice po prvih predvidevanjih manjši za od 20 do 30 odstotkov, slabša kot lani naj bi bila tudi kakovost, dogovora o cenah v žitni ...
9

Kazalo