Foto: AP
Foto: AP

Do izsledkov prve res celovite raziskave ultraprocesirane hrane (UPF), ki je zajela 10 milijonov ljudi, prihaja v času vse večje globalne potrošnje teh živil, kot so beljakovinske tablice, gazirane pijače, vnaprej pripravljeni obroki in hitra hrana. V ZDA in Veliki Britaniji je več kot polovica prehrane povprečnih posameznikov sestavljena iz UPF-ja, ta delež pa lahko med mladimi in revnejšimi sloji naraste tudi do 80 odstotkov.

Ugotovitve, objavljene v medicinski reviji BMJ, kažejo, da je prehrana z visokim deležem UPF-ja lahko škodljiva v več elementih. Avtorji raziskave, ki zajemajo strokovnjake z vodilnih institucij, ob tem poudarjajo, da so nujno potrebni ukrepi, da bi zajezili izpostavljenost ljudi tovrstni prehrani.

“Odkrili smo neposredne povezave med izpostavljenostjo UPF-ju in 32 zdravstvenimi parametri, povezanimi s smrtnostjo, rakom ter duševnimi, respiratornimi, kardiovaskularnimi, želodčno-črevesnimi in presnovnimi težavami," so zapisali.

UPF, vključno s pakiranimi pekovskimi izdelki in prigrizki, gaziranimi napitki, sladkimi kosmiči in vnaprej pripravljenimi obroki, gredo skozi vrsto industrijskih postopkov in pogosto vsebujejo barvila, sredstva za zgoščevanje, umetne okuse in druge aditive. Ti izdelki imajo običajno tudi višjo vsebnost dodanega sladkorja, maščob in soli ter nižje vsebnosti vitaminov in vlaknin.
Prejšnje raziskave so povezale UPF s slabšim zdravjem, ni pa nobena raziskava do zdaj podala celovite ocene dokazov na tem področju, poroča Guardian.

Foto: AP
Foto: AP

Dr. Chris van Tulleken, profesor na University College London in eden vodilnih strokovnjakov za UPF, je dejal, da se izsledki raziskave “v celoti skladajo" s “številnimi neodvisnimi raziskavami, ki vzpostavljajo jasno povezavo med prehrano z visoko vsebnostjo UPF-ja in škodljivimi posledicami za zdravje, vključno s prezgodnjo smrtjo".

“Imamo dobro razumevanje mehanizmov, s katerimi ta živila povzročajo škodo," je dejal. “Delno je to zaradi njihove osiromašene prehranske vrednosti – pogosto imajo visoko vsebnost nasičenih maščob, soli in sladkorja. Ampak pomembno je tudi, kako so predelana, pri tem pa se oglašujejo na izredno agresiven način, še posebej med socialno ogroženimi sloji, ki spodbuja potrošnjo.”

V povezanem uvodniku so akademiki iz Brazilije zapisali, da so ultraprocesirana živila “pogosto kemično zmanipulirane poceni sestavine”, izdelane in predstavljene na čim bolj privlačen način s kombinacijo okusov, barv, zgoščevalcev, emulgatorjev in drugih aditivov”. “Zdaj je na agencijah ZN-a in članicah, da razvijejo in implementirajo okvirno konvencijo o ultraprocesiranih živilih, primerljivo s tisto o tobačnih izdelkih."

Prehranski Frankenstein: Skrajno predelana hrana