Letošnji dogodek poteka že 17. leto zapored. Foto: BoBo
Letošnji dogodek poteka že 17. leto zapored. Foto: BoBo

Turistično društvo Brest v Brestovici pri Komnu pripravlja že 17. Br'stovsko Špargljado. Na čezmejno vodeno rekreativno kolesarjenje po slovenskem in zamejskem Krasu se bodo danes podali gorski in treking kolesarji. Med izletom v Brestovici bodo udeleženci lahko opazovali kraško pokrajino ter panoramo Tržaškega zaliva in Julijskih Alp.

Trasa Koloosmice je dolga 25 kilometrov, poteka pa po kraških kolovozih in stezah. Vmesni postanek pripravljajo na kraški osmici v Cerovljah v Italiji, zaključek pa v Brestovici na šparglijadi.

Ljubiteljem hoje je medtem na voljo Špargljev pohod v Brestovici. Čezmejni krožen vodeni pohod je speljan po okoliških vzpetinah, kolovozih in skritih stezah.

Ugibali bodo težo obešenega pršuta

Vsem ostalim obiskovalcem tradicionalne gastronomsko-turistične prireditve ponujajo pokušino in razstavo raznovrstnih jedi, pripravljenih iz svežih divjih kraških špargljev.

Organizatorji napovedujejo ponudbo frtalje, pripravljene iz divjih špargljev, jajc in pancete, napotke za nabiranje špargljev in pripravo špargljevih jedi, ugibanje teže obešenega pršuta ter drugo dogajanje.

Ob degustaciji pripravljenih jedi bo mogoč tudi nakup lokalnih kmetijskih pridelkov in zelišč.