Gostinci morajo za pridobitev simbola Prava izbira opraviti usposabljanje in ponujati najmanj en ustrezen obrok. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Gostinci morajo za pridobitev simbola Prava izbira opraviti usposabljanje in ponujati najmanj en ustrezen obrok. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Simbol Prava izbira pridobijo gostinski obrati, ki opravijo določeno usposabljanje in potrošnikom ponujajo zdrave obroke višje kakovosti. Gostinci morajo potrošnikom ponuditi obroke, ki so količinsko in energijsko primerni, imajo uravnoteženo sestavo in so pripravljeni na ustrezen način.

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem za prehranske ponudnike, ki se želijo seznaniti s postopki priprave tovrstnih obrokov, pripravlja brezplačna usposabljanja.

Znak Prava izbira lahko pridobi in uporablja gostinski ponudnik, katerega uslužbenci uspešno opravijo teoretično in praktično usposabljanje o pripravi zdravju koristnih jedi ter ima po prejemu simbola v dnevni ponudbi vsaj en obrok, ki ustreza merilom zdravju koristne izbire, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Projekt je nadgradnja projekta Dober tek študent, s katerim je NIJZ ob sofinanciranju ministrstva za zdravje ciljal na ponudnike študentske prehrane, ki so na ta način pridobili dodatne točke na javnem razpisu.

Prava izbira nagovarja tudi ponudnike v naravnih zdraviliščih, turističnih namestitvah in hotelih ter podjetja, ki imajo organizirano prehrano za zaposlene.

"Gostinci lahko prispevajo k spodbujanju zdravega življenja"

"Čeprav so aktualne krize zelo prizadele prav gostinski sektor, verjamem, da bo simbol z nekaj iznajdljivosti in pripravljenosti za sodelovanje dobro sprejet med gostinskimi ponudniki, saj obstajajo številne možnosti za izboljšave," je povedala Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije pa ugotavlja, da lahko gostinci tudi sicer pomembno prispevajo k spodbujanju zdravega življenjskega sloga pri gostih: "Načinov, kako to storijo, je več, zagotovo pa je ključno, da v jedi vključijo pester nabor zdravih živil, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnata žita in kakovostni viri beljakovin, ter da omejijo ponudbe manj zdravih izbir."