Foto: BoBo/Nik Rovan
Foto: BoBo/Nik Rovan

Tridnevna prireditev, ki vsako leto privabi več deset tisoč udeležencev, se je začela v četrtek s pohodom otrok iz ljubljanskih vrtcev. Četrtkovega pohoda se je udeležilo skoraj 6000 otrok, na petkovem pohodu šolarjev pa je sodelovalo približno 13.000 otrok. "Danes se je na trasi po vsej verjetnosti sprehajalo okoli 10.000 pohodnikov na dolgi razdalji in približno 3000 na kratki razdalji," je povedala Barbara Železnik, direktorica Timinga Ljubljane.

Slavili Modri dirkači, Kokoške, Dolenjske rakete, Helios Resins in PwC

Na teku moških trojk na razdalji 12,5 kilometra je slavila zmago ekipa Modri dirkači, ki jo sestavljajo Janez Mulej, Klemen Vilhar in Primož Kobe. "Eni tečejo bolje v klanec, drugi bolje v dolino, nekateri pa bolje po ravnini, tako da je zelo zanimivo vse do konca," je za STA povedal Kobe.

Med ženskami je bila na tej razdalji najboljša ekipa Kokoške na begu v postavi Andreja Gorčan, Tjaša Žalig in Breda Škedelj, med mešanimi trojkami pa so zmagali Aleš Lindič, Anja Fink in Još Žnidaršič, ki so si nadeli ime Dolenjske rakete.

Foto: BoBo/Nik Rovan
Foto: BoBo/Nik Rovan

Na 29-kilometrski preizkušnji so med moškimi zmagali Martin Ocepek, Luka Ljubič in Andrej Mikelj (Helios Resins), med ženskami pa je na najdaljši razdalji zmagala ekipa PwC, ki so jo sestavljale Katja Juhart, Ana-Marija Horvat in Petra Tramte.

Prireditev je od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod, letos je to že 65., ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo med seboj in da skrbijo za svoje okolje. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Sprva le tekmovanje z nahrbtniki in puškami

Pohodi po trasi žice potekajo od leta 1946. Leta 1957 se je na pobudo okrajnega odbora Zveze borcev narodnoosvobodilne vojne Ljubljana začel Partizanski pohod ob žici okupirane Ljubljane, ki je bil prvo leto le tekmovanje ekip tekačev z nahrbtniki in puškami.

Pot ob žici polna obiskovalcev že od zgodnjega jutra