To je največja športno-rekreativna prireditev v Sloveniji, ki vsako leto privabi približno 30.000 udeležencev. Največ se jih zbere na pohodu okoli Ljubljane in obudi spomin na čas, ko je Ljubljano med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica. Foto: BoBo
To je največja športno-rekreativna prireditev v Sloveniji, ki vsako leto privabi približno 30.000 udeležencev. Največ se jih zbere na pohodu okoli Ljubljane in obudi spomin na čas, ko je Ljubljano med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica. Foto: BoBo

Kot so poudarili na Mestni občini Ljubljana, je prireditev namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano s pohodniške perspektive.

V četrtek, 4. maja, bo kot običajno najprej pohod za vrtce, v petek bo sledil pohod za osnovne ter srednje šole, sobota pa bo namenjena tako teku trojk v različnih kategorijah kot krajšemu rekreativnemu pohodu za spominsko značko ter pohodu na 35 km za spominsko medaljo v dolžini celotne poti ob žici.

"Prireditveni prostor bo na Kongresnem trgu in Trgu republike, kjer bodo izdaja startnih številk ter spremljevalni objekti. Prireditev se bo tudi letos končala s kulturnim programom. Med 10.30 in 11.30 bo nastop partizanskega pevskega zbora, sledila bo razglasitev priznanj, nato pa še nastop šolskih pevskih zborov," je povedala vodja projekta Barbara Železnik, direktorica Timinga Ljubljana.

Za zdaj je za pohod ob Žici prijavljenih 8500 vrtčevskih otrok, 15.000 šolarjev ter 1265 trojk, medtem ko prijave na oba pohoda potekajo do začetka prireditve, je pojasnila Barbara Železnik in dodala, da večjih zapor po Ljubljani zaradi prireditve ne bo.

"Vse prireditve organiziramo po principu sistema brez odpadkov oziroma s čim manj odpadki, zato smo namestili še tri nove pitnike. Vsi udeleženci bodo imeli na voljo tudi javni brezplačni prevoz, na pohodu pa lahko sodelujejo s kartončkom ali spletno aplikacijo," je še povedala vodja tekmovanja.

Lanskega pohoda, s katerim Ljubljana zaznamuje mestni praznik, prvega po dveh letih koronskega premora, se je udeležilo 23.151 pohodnikov in 2670 tekačev na teku trojk.

Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka od četrtka do sobote pred 9. majem, ko ima Ljubljana praznik v spomin na osvoboditev mesta leta 1945. Pot poteka po trasi, ob kateri so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice.

Pohodi po trasi žice potekajo od leta 1946. Leta 1957 se je na pobudo okrajnega odbora Zveze borcev narodnoosvobodilne vojne Ljubljana začel Partizanski pohod ob žici okupirane Ljubljane, ki je bil prvo leto tekmovanje ekip tekačev z nahrbtniki in puškami.

V naslednjih letih je postal množičen, imenovali pa so ga različno. Od leta 1964 do leta 1989 je potekal pod nazivom Pohod po poteh partizanske Ljubljane, od leta 1990 do leta 1993 je bil Pohod po poteh svobodne Ljubljane, od leta 1994 do leta 1996 Objemi naše mesto – pohod, med letoma 1997 in 2004 Pohod Ljubljana, od leta 2005 pa ima zdajšnje ime.

Ministrstvo za kulturo je leta 2016 pohod po Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Pohod Pot ob žici