Zaradi transmaščobnih kislin letno umre pol milijona ljudi
Svetovna zdravstvena organizacija je razkrila načrt za prepoved transmaščobnih kislin, ki letno zakrivijo več kot 500.000 smrti.
WHO za splošno prepoved transmaščobnih kislin
Objavljeno: 16. maj 2018 ob 11:44
Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Največ TMK najdemo v keksih, napolitankah, vafljih, krofih, jušnih koncentratih, trdih rastlinskih maščobah, rastlinski smetani, pa tudi sendvičih in rogljičkih. Foto: Pixabay

Svetovna zdravstvena organizacija je razkrila načrt za prepoved transmaščobnih kislin, ki letno zakrivijo več kot 500.000 smrti. V okviru kampanje želijo dobre prakse iz bogatejših držav razširiti na revnejše.

Industrijsko proizvedene transmaščobne kisline, kot so margarina ali strjene rastlinske maščobe, so med proizvajalci hrane priljubljene zaradi nizke cene in dolgega roka trajanja. Povzročajo srčno-žilne bolezni in so po podatkih WHO krive za več kot 500.000 smrti na leto.

Po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije največ transmaščobnih kislin najdemo v keksih, napolitankah, krofih, jušnih koncentratih, trdih rastlinskih maščobah, rastlinski smetani, pa tudi v sendvičih in rogljičkih. So v tistih izdelkih, pri katerih so med sestavinami navedene (delno) hidrogenirane maščobe. Transmaščobne kisline se tvorijo tudi pri cvrtju živil in večkratnem segrevanju olj. Naravno je majhna količina teh transmaščob tudi v mesu in mleku goveda, koz in ovc, a ne pomeni tveganja za zdravje.

Začetek konca transmaščobnih kislin
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja, da so bogatejše države pri prepovedi teh maščob naredile določen napredek, nadzor nad transmaščobnimi kislinami v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki pa je precej slabši.

WHO se v okviru strategije za izločitev transmaščob, ki so jo naslovili REPLACE (v prevodu Nadomesti), zavzema za zakonodajne ukrepe na tem področju po vsem svetu. Vodja posebne skupine Resolve to Save Lives, ki sodeluje z WHO, Tom Frieden je povedal, da je bistvo projekta, da gre za "začetek konca industrijsko proizvedenih transmaščob". Dodal je, da je uspeh mestnih oblasti New Yorka, ki so pred desetimi leti prepovedale te maščobe v restavracijah, dokazal, da jih je mogoče izločiti, ne da bi vplivale na okus, dostopnost in ceno hrane.

Omejitev transmaščob bo tudi v središču prizadevanj WHO za zmanjšanje smrti zaradi nenalezljivih bolezni za tretjino do leta 2030, kar je eden od ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Kot je dodal Adhanom, se bodo bojevali tudi proti drugim povzročiteljem teh bolezni, kot je predelani sladkor.

La. Da.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Rotrolatte
# 16.05.2018 ob 12:35
V zmernih količinah ni nič škodljivo. Bolj je škodljiv stres, ki ga povzroča vsakdanje življenje a o njem ni prav dosti člankov. Čez nekaj desetletij bo stres prehitel srčno-žilne bolezni pri najpogostejših vzrokih smrti.
josh k.
# 16.05.2018 ob 12:34
Največ ljudi umre ker se jim ne da popolnoma nič več, razen buljit v telefon.
iztok150
# 16.05.2018 ob 13:20
Čim več kupujmo osnovna živila in ne prehranskih izdelkov. Če se da iz rok lokalnih proizvajalcev. Hrano - prehranske izdelke si pripravimo sami. Se s tem izognemo vsemu slabemu, ki je povezano s proizvodnjo hrane. Ne, toda vnos škodlivih snovi se zmanjša, o tem ni dvoma.
vafankulo
# 16.05.2018 ob 13:41
Nekoč je bila svinjska mast sovražnik št.1., Potem bel kruh, zdaj transmaščobe.... Jaz pravim da najboljši recept je zmernost v vseh pogledih. V današnji preobilici in cenovni dostopnosti hrane je najtežje kontrolirati lastne prehranske navade.
james blake
# 16.05.2018 ob 12:36
danes ni težko igrati advokata - množice danes norijo na maščobnih dietah, kot je keto, čeprav je zdravstvena literatura ravno o tej dieti najbolj prepolna dokaza o smrtno nevarnih posledicah predolgega vztrajanja na maščobah, transmaščobe so potem seveda tudi v živalskih maščobah, hej še naš naravni metabolizem jih proizvaja, o sladkorju se danes vsi strinjajo, ga ni na planetu, ki bi ne bil debel in krivil cuker za njega, čeprav ga sam ne je, je debel že od gledanja sladkorja na policah trgovin, beljakovine, da nas bodo rešile, pa je znanost ponovno polna dokazov o katastrofah hrane na prečiščenih beljakovinah, o rakotvornosti metionina iz prečiščenih živalskih beljakovin pa leucina in katastrofi za hormonski sistem v primerjavi s katero je fruktoza kar nedolžni palček,.. postaviš trditev pogooglah po open access plačanih raziskavah v strokovni literaturi in za vsako trditev dobiš potrditev ali ne, odvisno katero stran zagovarjaš. luna med oblaki pa ima še kako prav - danes smo starost podaljšali v nedogled, mladosti pa niti za sekundo. tudi tisti, ki sami sebi lažejo o svoji vitalnosti, to seveda nima veze s tem, da so stari in, da starost traja daleč, daleč predolgo. vsi opevani stoletniki, ne glede na hrano, kraj bivanja,..so mumije. zgledajo kot stoletniki, tako se obnašajo, tako so onemogli,..pripis: sem star človek in ne govorim s perspektive mladeniča
mehanik
# 16.05.2018 ob 13:43
šiptarske <<domače>>e>> pekarne!! Kdor ima vsaj kanček zdrave pameti in mu je kaj do lastnega zdravja, bi se jim moral na široko ogniti.
Seneca
# 16.05.2018 ob 12:44
@james blake, no ni čisto res, da mladosti nismo podaljšali, včasih so bili ljudje pri 50 v povprečju bistveno bolj zdelani kot so sedaj, vitalnih 60 in 70 letnikov tudi skoraj ni bilo! Drugače pa sem ti dal plus!
Valuk_
# 16.05.2018 ob 12:27
V transmaščobnih kislinah ni nič zdravega, to je že dolgo znanstveno dokazano. Tako, da tu je potrebno nujno ukrepanje.

Je pa zanimivo, da ne vidiš ljudi, da bi zaradi tega pred ministrstvi protestirali, zakaj ni tega že prepovedalo pred 10 leti, ker dejansko ljudje umirajo zaradi tega. Ko pa skupina beguncev prečka mejo je pa tako halo in tok ene histerije, da človek ne more več verjeti.
pjandura
# 16.05.2018 ob 13:56
Prepovejte te nenormalne količine cukra v vsaki stvari.
ice queen
# 16.05.2018 ob 13:02
Rotrolatte, res je. Ravno tako se pozablja na finančni stres, ki ga doživljajo posamezniki
Hohštaplerija
# 16.05.2018 ob 12:49
Kdaj bodo prepovedali smrt?

Zdaj pa se mi je zaluštalo hrustljavega rogljička z marelično marmelado.
josh k.
# 16.05.2018 ob 14:32
Nekdo je omenil šiptarske pekarne, ki si tega imena niti ne zaslužijo, ampak tudi "pekarne" po raznoraznih centrih veselo pečejo zmrnjen kruh, v bistvu ga samo dopečejo, ker je že na polpečen in zmrznjen. Zunaj pa piše na veliko SVEŽE PEČENO, lokalno, domače, od soseda in sosede...
pinkfranc
# 16.05.2018 ob 14:18
hrana je samo delček poti k zdravemu življenju

osnova vsega je ravnovesje, vsega preveč škodi, tudi voda, če je preveč ... tudi šport, če je preveč ...

enostavno imam jaz razloge razdeljene tako:
1. vplivi okolja
2. genetika
3. lastni vpliv (hrana, gibanje, in predvsem stres)

mora bit pa vse ok, ker kaj ti pomaga, če zdravo ješ, spiš pa na eni strani ob repetitorju, na drugi ob jedrski elektrarni pod streho iz salonitnih plošč in delaš v rudniku, voda ti priteče iz 50 let starih in okuženih cevi, črpališče pa je na poškropljenem polju, domača solata ti reste tik ob cesti itd. Tako da pri hrani ne gre samo za KAJ, ampak KAKŠNO? Kvaliteteta > kvantiteta ... kvaliteta je bistvo življenja ... 1 kg sveže neoporečne solate >>> 10 kg vprašljive oz. je ta celo škodljiva. Včasih sem še kupil plastične jagode, paradajz ... v trgovini. Nič več.

tudi genetika je hudič, eni smo pač veliko bolj občutljivi.

zelo se pa podcenjuje stres ... ljudje smo psihofizična bitja ... in ta psiha, če ni umirjena, razjeda od znotraj ... zato pa je polovica Slovencev na Ultopih, Ranitalih, Rupurutih ipd. ... želodec, jetra, črevesje tako prej ko slej odpovedo, pade imunost ... ko imaš pa enkrat kronične bolezni, ti pa še "zdrave" stvari ne pašejo več.

Sodobni napotki so mi sfrizirali možgane glede BELIH jedi ... torej brez sladkorja, brez mleka iz tetrapaka, brez bele moke, brez margarine oz. rafiniranih olj ... nikoli nisem pretiraval (vsaj tako mislim), le da imam danes slabo vest, kadar koli pojem sladoled ali pojem sendvič :(
Skippy
# 16.05.2018 ob 14:01
A zdaj niso vec cigareti, sonce, sladkor in dizli?
Highland
# 16.05.2018 ob 13:50
Dindunuffin, ja saj... "kje imajo TI ljudje vest.." bravo, tocno tako, kje imajo ti Africani vest, ko stepajo otroke za katere ne morejo poskrbet?! Ane?! Izvoli v Afriko talat kondome in razlozit kaj je odgovornost do otroka..
kristjan31
# 16.05.2018 ob 13:40
To je živi dokaz kako je slovenskemu ministrstvu za zdravje mar za naše zdravje, če bi jim res bilo kaj mar bi te maščobe v prehrani popolnoma prepovedali, tako pa obstaja samo določena "dovoljena" meja, ki pa je ravno tako škodljiva, če preveč uživamo tovrstna živila. In konec koncev kdo nam zagotavlja, da bo ta "dovoljena" meja sploh upoštevana? Proizvajalci prehrane delajo ravno kar hočejo, nadzora v tej gnili državi tako ali tako ni nobenega ( slabo delo zdravstvene in prehranske inšpekcije ).

Slovensko ministrstvo za zdravje se raje spotika ob konopljo, zaradi katere letno umre 0 ljudi.
Banana republika + banana ministrstvo za zdravje.
Otoček
# 16.05.2018 ob 13:07
Samo cakal sem (in ni dolgo trajalo) kdaj bo kdo komuniste in levicarje okrivil za transmascobe :) Seveda bodo verniki svizca Janeza hiteli potrjevati in dokazovati vpliv Milana na vnos transmascob ... ampak te itak niso diht, ze po definiciji.:)
elGoyc
# 16.05.2018 ob 16:05
V prvi vrsti je vsak odgovoren sam zase, kaj meče vase.
Meni osebno je hrana najbolj pomembna dobrina. Neposredno vpliva na naše zdravje, na naše uživanje med prehranjevanjem, na dobrobit našega kmetstva, ki je daleč najbolj pomembna gospodarska panoga v strateškem smislu itd. Ampak vseeno imamo na spletu tisoče ocen sesalcev, avtomobilov, telefonov, fotoaparatov itd. in skoraj nobenih testov prehrambenih izdelkov, razen tistih, ki jih izvaja Zveza potrošnikov, ki so precej skopi.

Ker so na sliki ravno rogljički, poizkusite kupiti pri kakšnem vele trgovcu rogljičke, ki so narejeni z maslom, ki je edina prava maščoba za njihovo proizvodnjo, kar se mene in Francozov tiče. "Francoski" rogljiček brez masla, je kot goveja juha brez govedine -"iz kocke"

Da ljudje kupujejo kriminalno slabe izdelke določenih privatnih pekarn mi je naravnost nerazumljivo; preslan kruh po 1€/kg, gumijaste žemlje in pecivo narejeno iz najslabše in najbolj strupene margarine in nato teh nekaj prihranjenih kovančkov zapravijo v kafiču na drugi strani ceste.

V končni fazi smo za alarmantno stanje v prehrambeni industriji sokrivi mi potrošniki, ker ne preberemo niti najosnovnejših specifikacij naše hrane.
InciZika
# 16.05.2018 ob 13:48
Koliko pa zaradi sladkorja? #1 redilna sestavina
Binder Dandet
# 16.05.2018 ob 18:44
Ce smo malo cinicni, potem lahko recemo, da je ziveti najbolj nevarno. Ker vsako zivo bitje tudi umre.
tedy123
# 16.05.2018 ob 18:14
...kaj bi tukaj pričakoval... npr. konkretne nasvete kje naj kupujem kruh ipd., pa nič od tega...
... na tv pa ravno, košarkaši me prepričujejo v rogljičke, coca cola je top me prepričujejo v naslednji, pa Fanta je super spet drugi... lol
gesan
# 16.05.2018 ob 14:15
Že zdavnaj so napisali tezo, ki ni iz trete izvita, da je vse strup in vse zdravilo.

Človek v vsem pretirava in to ga vodi v zlorabo.
In to je ves keč.
pinkfranc
# 16.05.2018 ob 13:53
Zaradi transmaščobnih kislin letno umre pol milijona ljudi

Preostali pa umrejo zaradi ničesar
vonko
# 16.05.2018 ob 13:31
Če želimo biti zdravi in nekoliko dalj živeti, se seveda lahko odločimo za bolj zdravo prehrano, kjer in komur je na razpolago. Ampak panika, ker določene vrste hrane povzročajo smrt, je pa smešna. Neumrljivih ljudi pač ni, poleg tega bi skrb, da ne bi netili vojn, preprečila veliko več človeških prezgodnjih smrti, kot skrb za zdravo prehrano.
Prismuknjen
# 16.05.2018 ob 13:13
Konstruktivni komentarji.
zapravico
# 17.05.2018 ob 08:27
Ne kupujte bureka,in “domačih“bakljav pa boste zdravi
tuhtam
# 16.05.2018 ob 19:38
Ajvard, poznamo tudi primere starostniko, ki doživijo 110 let, pa jih boš oz. bomo zato vsi?
galoper
# 16.05.2018 ob 19:37
@", dokazal, da jih je mogoče izločiti, ne da bi vplivale na okus,"
Uporaba transmaščobnih kislin pozroči 'žarki' okus, ki je odvraten.
Manjka razlaga škodljivega vpliva hrustljavih pripravkov, ki so v bistvu poogleneli deli hrane.
tuhtam
# 16.05.2018 ob 19:36
Eni ste pa res pametni komentatorji. Gre za to, da niti ne veš, kje jih vse imaš. A ko kupiš rogljiček vedno vprašaš ali je narejen z maslom ali rastlinsko maščobo? Poleg tega se otroci ne zavedajo tega in pograbijo tako hrano, ki bi brez rastlinskih maščob ne bila tako škodljiva. Nekateri pa ste pametni in se ne zavedate kako si škodujete, mislite, da se pretirava z opozarjanjem. Ko boste naslednjič v šoping centru, štejte, koliko ljudi je fit in koliko ne debelih. Nenormalno so se ljudje podebelili. Folk očitno nima pojma o zdravi prehrani. Sem zato, da se opozarja na to, po potrebi prepove.
gesan
# 16.05.2018 ob 14:11
in ko država izračuna kolko ji prinaša koristi takšen zaslužek naspram škodljivih elementov v zgodbi, potem in izračuni kažejo, da je več škode kot koristi, pa sistem obrne ploščo in spet sebi v prid prenapravi sistem v to ,da bodo zopet imeli od tega zaslužek.

ena od epizod "Alan Fordovstva"!
gesan
# 16.05.2018 ob 14:09
luna med oblaki
# 16.05.2018 ob 12:10
Prosim, povejte, kaj sploh je še zdravo!
--------------------------
To je vse odvisno od sistema, ki je bolj ali manj betežen.
In betežen sistem ni sposoben zadeve regulirat tako, da ne bi prihajalo do zlorab bodisi pri prosizvodnje, še bolj pa pri reklamiranju.

Že dolgo je znano kakšen problem so prevečni sladkorji ali soli, pa še marsikaj.

In je vse dovoljeno.
Še več, lahko nas z reklamiranjem tovrstnih izdelkov še kar naprej bombandirajo kot najboljšo možno rešitev prehranskih navad in bla bla bla.
In to v najbolj gledanih terminih.

Kako mi gre na pok smeh, ko gledaš dnevnik in poslušaš trajbarijo o problematiki tovstnih izdelkov in kako ta problem rešit in že v naslednjem reklamnem bloku taiste oddaje bombastično reklamiranje vseh sort škodljivosti in celo strupoidnosti.

Kot, da bi iz sebe norca delali in živeli v prepričanju kako smo pametni, ko služimo tudi na takšen način.

Ker to je edino pomembno!
ZAslužek
gesan
# 16.05.2018 ob 14:03
Pričakujemo, da bodo sedaj te izdelke pakirali v posebne embalaže, na katerih bodo "nesporni" dokazi kaj se zgodi, če uživaš tako "hrano"...
:)

Aja, zdaj je taka hrana v modi in je donosen posel od katerega sistem fajn živi.

No ja
ajvard
# 16.05.2018 ob 13:59
poznam enega, ki je bil predebel, pijanec, kadilec, umrl pa je tako, da se je zvalil v jarek na lokalni cesti. samomorilske težnje pa imel že leta.

po mojem ga vodijo v statistiki smrti:
- borci proti sladkorju;
- borci proti transmaščobam;
- borci proti alkoholu;
- borci za večjo varnost v prometu;
- antikadilci;
- vegani,
- socialno čuteči (ki vidijo vzroke vseh njegovih težav v socialnem statusu);
- ............

skratka, človek je vsaj desetkrat umrl, kolikokrat se znajde v statistiki, ko nekdo pač piše statistiko, ki je del njegove agende.
kotzi
# 16.05.2018 ob 13:43
zato pa jem eurocrem...pise brez trans maščob...bravo srbi
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 12:59
samo ?
Haloo
# 17.05.2018 ob 08:01
Še vedno bi bili med nami vsi tisti, ki so uživali zdravo hrano se gibali ter ne stresno ustvarjali dobičke vladarjem.
Naj počivajo v miru, nam v poduk!
ElTorro
# 16.05.2018 ob 17:29
Jaz bi res rad videl seznam vzrokov smrti.
Pred pol leta smo brali, da 13 milijonov umre zaradi onesnaženja. Tu je pol milijona zaradi maščob. Milijon in pol zaradi soli, 6 milijonov zaradi kajenja, več kot milijon na cesti, zaradi alkohola 2,5, sladkorna milijon in pol plus še dva milijona zaradi preveč sladkorja v krvi.....smo že na 28 od skupno 55 milijonov mrtvih letno.

Nekako sem prepričan, da če bi seštel še vse ostale vzroke, bi prišel preko 100 milijonov....
veza
# 16.05.2018 ob 15:53
oleander

Spomnim se časov, ko pri nas ni bilo plastične embalaže, steklenice so bile povratne, hrana pa zdrava.

tako je bilo nekoč povsod, potem so začeli s plastiko in kemijo in vsega je kriva znanstvena sfera, ker kapitalist ne izumlja plastike in kemije, vse nastaja v laboratorijih.
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 15:09
Nič bat, tega ne bomo dočakali še vsaj 15 do 20 let.

Se kdo spomni, koliko časa je trajalo, da je EU končno vendarle prepovedala uporabo nekaterih za čebele škodljivih snovi? Če se ne bi angažiralo več kot dva milijona podpisnikov peticij, bi si odločevalci še naprej zatiskali oči in ušesa. Malo je pomagalo tudi miganje Slovenije, z razglasitvijo svetovnega dneva čebel. No, za maščobe bo trajalo dvakrat toliko, v to sem prepričan.

Spomnim se časov, ko pri nas ni bilo plastične embalaže, steklenice so bile povratne, hrana pa zdrava. Če bi se bolj modro obnašali, gasilske akcije, kakršna je tale, niti ne bi bile potrebne.
Mirko Tipka
# 16.05.2018 ob 14:23
najbolje, da jemo zemljo in travo.... samo ne v Celjski kotlini
gesan
# 16.05.2018 ob 14:12
pinkfranc
# 16.05.2018 ob 13:53
Zaradi transmaščobnih kislin letno umre pol milijona ljudi

Preostali pa umrejo zaradi ničesar
----------------------------------
Ja, mapak eni umirajo 15 in več let v mukah, drugi pa umrejo preprosto in brez bolečin, še manj pa 15, 20 letnega trplenja...ali pa še več.
pinkfranc
# 16.05.2018 ob 13:56
drgač pa res vprašanje kaj je bolj nezdravo

jest brez kompliciranja in brez sekiranja
ali jesti "zdravo" in se s tem pretirano in strogo obremenjevat?
hepan
# 16.05.2018 ob 13:53
Novi enemy No. 1
celtic1888
# 16.05.2018 ob 17:28
Z gibanjem marsikaj pokuriš...tako da...
veza
# 16.05.2018 ob 15:50
Vsi, ki smo se rodili, bomo enkrat umrli, kaj sedaj?
kotzi
# 16.05.2018 ob 14:10
ne jest viki kreme..jejte eurocrem...nima trans mascob
Sklonjen
# 16.05.2018 ob 12:54
Koliko jih šele zaradi nerazumno dolgih čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga obvladujejo levičarji preko svojih stricev iz globoke države?!
aaa
# 16.05.2018 ob 12:33
Največ TMK najdemo v keksih, napolitankah, vafljih, krofih, jušnih koncentratih, trdih rastlinskih maščobah, rastlinski smetani, pa tudi sendvičih in rogljičkih.

In če temu junku odstraniš TMK, bo pa zdravo ai kaj?
luna med oblaki
# 16.05.2018 ob 12:10
Prosim, povejte, kaj sploh je še zdravo! Nič ni zdravo!
Tudi sadje in zelenjava ne, ker je polno pesticidov. Narava je onesnažena. Morje je onesnaženo. Zrak je onesnažen. Najboljše je, da človek po pameti je vsakega malo in ne bo nič falil.
Sicer pa - življenjska doba se je zelo podaljšala, imamo ogromno ljudi, ki so starejši od 80 let! Mnogi med njimi so tako "zdravi", da še umreti ne morejo... In spet smo na začetku drugega problema.
dindunuffin
# 16.05.2018 ob 12:27
Kaj pa afriški otroci, ki bi bili veseli vsake drobtinice? Tu v Evropi se preseravamo z neko "zdravo" prehrano, tam doli pa umirajo! Kje imajo ti ljudje vest? Mar bi namesto administrativnih stroškov te neumne kampanije zoper transmaščobe, v afriko poslali 100 kamijonov moke, pa bi naredili 1000x več koristi.