Doprsni kip "prve dame sveta" Eleanor Roosevelt v Ljubljani
Amnesty International je danes Ljubljani predal doprsni kip Eleanor Roosevelt, ki naj bi po besedah direktorice AI Slovenija Nataše Posel in Laure Roosevelt, vnukinje " prve dame sveta" , služil kot ...
Ljubljana dobila opomnik, da se človekove pravice začnejo blizu doma
Objavljeno: 7. avgust 2018 ob 20:06
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

AI Slovenija se je doprsni kip odločila Ljubljani podariti ob 70. obletnici sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah, pri kateri je po mnenju številnih odločilno sodelovala prav Eleanor Roosevelt, ki je tudi predsedovala odboru, ki je deklaracijo zasnoval. Foto: BoBo
Po predaji kipa je potekal pogovor z Lauro Roosevelt in ustanoviteljem programa Art for Amensty Billom Shipseyjem. Foto: BoBo

Amnesty International je danes Ljubljani predal doprsni kip Eleanor Roosevelt, ki naj bi po besedah direktorice AI Slovenija Nataše Posel in Laure Roosevelt, vnukinje "prve dame sveta", služil kot opomnik, da ima vsakdo potencial za spreminjanje sveta ter da se človekove pravice začnejo v majhnih krajih, blizu doma.

AI Slovenija se je doprsni kip odločila Ljubljani podariti ob 70. obletnici sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah, pri kateri je po mnenju številnih odločilno sodelovala prav Eleanor Roosevelt, ki je tudi predsedovala odboru, ki je deklaracijo zasnoval.

Pomen postavitve kipa na javno mesto
Laura Roosevelt
, novinarka, pesnica in umetnica, ki ima za seboj dolgo kariero delovanja na področju človekovih pravic, je poudarila pomen postavitve doprsnega kipa na javno mesto. Pri tem se je sklicevala na govor svoje stare mame ob deseti obletnici sprejema deklaracije, da se človekove pravice začnejo blizu doma, na mestih, ki jih sploh ni mogoče najti na svetovnih zemljevidih.

Na mesto, "kjer bo navadne ljudi, ki se bodo sprehajali mimo njega, opominjal, da se je leta 1948 svet dogovoril, da ima vsak človek na svetu določene neodtujljive človekove pravice".

Spomenik naj po njenih besedah služi tudi kot opomnik, da mora vsakdo, tako svetovni voditelji kot navadni ljudje, "za varovanje in negovanje človekovih pravic v strašljivem svetu, v katerem živimo danes, narediti vse, kar je v njegovi moči".

Majhna dejanja prijaznosti
"Kot je namignila moja babica, lahko z majhnimi dejanji prijaznosti v naši neposredni bližini, morda s temi celo še najbolj, dosežemo spremembe," je še dodala. Med drugim je bila članica upravnih odborov vrste neprofitnih organizacij, vključno s Franklin and Eleanor Roosevelt Institute.

Kip, ki ga bodo v sklopu programa AI Art for Amnesty namestili v od šestih do osmih mestih, je izdelala češka kiparka Maria Šeborova.

Po predaji kipa je potekal pogovor z Lauro Roosevelt in ustanoviteljem programa Art for Amensty Billom Shipseyjem, pravnikom in nekdanjim članom mednarodnega izvršnega odbora Amnesty International.

Ne vemo še, kje bi kip stal
Ni še jasno, kam bo občina kip postavila. Nekaj lokacij pa imajo po besedah podžupana Aleša Čerina, ki je kip v imenu občine prejel od Nataše Posel in Shipseyja, že v mislih.

Eleanor Roosevelt (1884-1962), po besedah vnukinje še večji človek od svojega moža, predsednika ZDA Franklina D. Roosevelta, je vodila Komisijo ZN-a za človekove pravice, ki je zasnovala Splošno deklaracijo o človekovih pravicah.

Generalna skupščina ZN-a je deklaracijo po dveh letih, kot je omenila Nataša Posel, hudega napora in veliko vloženega truda, sprejela 10. decembra 1948 ob treh zjutraj.

N. Š.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
sivakucma
# 07.08.2018 ob 20:17
Eleanor Roosevel kip - DA. V Ameriki.
Spet politični kip, ki ga nekaj posameznikov nujno potrebuje za obstoj svoje funkcije.
gejzir
# 07.08.2018 ob 20:47
Ne vem, ali je Eleanor Roosevelt mesto v Ljubljani.

Problem je, ker vsaka ambasada, društvo (AI) ali celo podjetje (Mladinska knjiga) predlaga kip nekomu.
Recimo, nedavno postavljen kip Chopina. Kaj je imel on z Ljubljano? E. Roosevelt ima vsaj nekaj s Splošno deklaracijo o ČP, ki je univerzalna pridobitev za vse, tudi za nas.
Ali pa kip Njegoša. Kaj ima on z Ljubljano?
protimm.c
# 07.08.2018 ob 23:11
kdo pa jo je oznacil za 'prvo damo sveta? jaz ji tega ne priznavam. poleg tega je ZN izgubil svojo vlogo, predvsem z izigravanjem vseh pravil s strani uk in usa. odprli so pandorino skrinjo in potrebna bo globalna revolucija, da se spet vspostavi normalno stanje
42adb24
# 07.08.2018 ob 21:38
Z ozirom na vse povedano, bi predlagal, da se kip postavi na vidnem mestu cim blizje na drugi strani ceste na robu varovane cone tocno nasproti glavnega vhoda v amerisko ambasado in s pogledom usmerjenim proti ambasadi. Lahko se ga tudi osvetli, da bo tudi ponoci dobro viden in na primerno visokem podstavku, da bo dobro viden tudi, ce se okoli zbere mnozica. Spredaj se lahko na primerno veliki plaketi tudi pripise posvetilo z vecino povedanega v clanku - v slovenscini in anglescini. Se mi zdi, da bi bilo to najprimernejse mesto za postavitev tega spomenika ameriskemu doprinosu stanju clovekovih pravic v svetu.
zamudnik
# 07.08.2018 ob 23:45
Predlagam še - in to pred kliničnim centrom - doprsni kip doktorja primarija Sove iz Bolnišnice na koncu mesta.
pace
# 07.08.2018 ob 23:13
Posilečno in povsem neprimerno za slovensko okolje. Saj ni bila naše gore list.
totijosipborz
# 08.08.2018 ob 00:03
To je pa res nekaj na silo, jebela.
zamudnik
# 07.08.2018 ob 23:43
Naslednji naj bo pa Sandokan.
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 22:29
V savdsko arabijo naj ga nesejo (ji bojo burko nadel )
Trubadur
# 08.08.2018 ob 08:40
ne vidim povezave med Ljubljano in gospo Rossevelt.. popolnoma zgrešen projekt
foxhunt
# 07.08.2018 ob 21:31
Zakaj pa V Sloveniji? kaj imamo mi s to zensko? vedno sekajo proti amreiki, sedaj pa ji kip postavijo. Denar res nima barve tudi na AI.
Lupo
# 07.08.2018 ob 21:18
Korso v stari Gorici se je med 1945 in 1947 imenoval Corso Roosevelt.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 07:55
Ha, ha čez par let si lahko obetamo kip kakega emirja, ket je veliko naredil za nespoštovanje človekovih pravic. Sploh pa ne omenite, da je.bila prva dama v času ko so Amiji vrgli dve atomski bombi na civilno prebivalstvo. Pa jih nihče ni predlagal za embargo, ali pa jim prepovedal izdelavo takega orožja?
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 07:53
Jim posljemo nazaj kak kip Tita?
RJSlo
# 07.08.2018 ob 21:26
No ja. Dajmo določene zadeve postaviti na svoje mesto.

Splošna deklaracija človekovih pravic

https://sl.wikipedia.org/wiki/Splo%C5%A1
na_deklaracija_%C4%8Dlovekovih_pravic
...
Glasovanja se je vzdržalo osem držav: Belorusija, Poljska, Sovjetska zveza, Južna Afrika, Češkoslovaška, Saudova Arabija, Jugoslavija in Ukrajina. Južna Afrika se je vzdržala zaradi obrambe svojega političnega sistema apartheida, Saudova Arabija pa je nasprotovala pravicam žensk in svobodi veroizpovedi. Po mnenju preostalih šest vzdržanih držav, ki so bile pod komunistično oblastjo, deklaracija ni dovolj močno obsodila nacizma in fašizma, a je pomembno vlogo pri njihovem vzdržanju igralo nasprotovanje pravici državljanov, da lahko zapustijo svoje države.
Zoro27
# 08.08.2018 ob 09:26
Predlagam, da ga prestavijo v Belo hišo k Trumpu.
bogam
# 08.08.2018 ob 10:46
Bedarija na kubik.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 09:41
Naj jo postavijo poleg Mussomelijeve table,na ameriško ozemlje.
Ples
# 07.08.2018 ob 23:22
da mora vsakdo, tako svetovni voditelji kot navadni ljudje, "za varovanje in negovanje človekovih pravic v strašljivem svetu, v katerem živimo danes, narediti vse, kar je v njegovi moči".

S tem se popolnoma strinjam. Grozno mi je gledati, kako so pripravljeni in eni in drugi teptati človekove pravice, politiki zaradi lastne riti, navadni ljudje pa iz neumnosti.
Pantha Rhei
# 07.08.2018 ob 23:04
Na žalost je vsega, česar se dotakne AI, zapacano, zaradi njihove pasivno-agresivne szorosevske agende.
pripravnik
# 09.08.2018 ob 10:17
Martin Luther King je leta 1963 na shodu pred Lincolnovim spomenikom v Washingtonu, kjer se je zbralo več kot 200.000 ljudi, predstavil svoj slavni govor "I have a dream".
Po množičnih protestih je takratni predsednik Lyndon Johnson leta 1964 podpisal zakon o
državljanskih pravicah, ki je (vsaj na formalni ravni) odpravil rasno diskriminacijo v javnih prostorih, pri zaposlovanju, v izobraževanju.
Sprašujem se kakšno vrednost je imela v ZDA splošna deklaracija o človekovih pravicah, če so si temnopolti morali 16 let pozneje šele izboriti pravice, čeprav le na formalni ravni.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 22:17
Z vsem dolžnim spoštovanjem do lika E. R. in njenega prispevka k razvoju, ampak najpomembnejši otok delavskih pravic v globalnem morju kapitala je Evropa, ne ZDA. Na mestu bi bil spomenik boju delavcev za spodobne delovne razmere v prejšnjem stoletju, ko so nad delavce, njihove ženske in otroke oblastniki pošiljali oboroženo policijo in vojsko.
Na mestu bi bil tudi kak predlog za novi Bretton-Woods.
svyatoslav
# 07.08.2018 ob 22:49
Pravilna in izvirna oblika priimka je Rosenwelt.
jurist
# 07.08.2018 ob 21:56
Predlagam, da zamenja kip Kidriča pred predsedniško palačo. Po moje je ni države na svetu, ki bi v parku Sveta Evrope, ki je ena glavnih organizacij za varstvo človekovih pravic imela kip človeka, ki jih je masovno kršil. Perverzno brez kraja
Sorrento
# 07.08.2018 ob 21:53
Zakaj pa potem ne tudi kipa Jovanke Broz? Ona je rada govorila o človekovih pravicah do samoupravljanja...
pink panther
# 08.08.2018 ob 16:29
samo,da ga dobro zašraufajo
Naš Tito
# 08.08.2018 ob 00:06
Ta žena je bila velik humanist!
Večina ne ve, da je po koncu vojne, ko se je pri nas šele končala elektrifikacija in pričela industrializacija, je Eleanora prišla pogledat, kako živi narod. Bila je popolnoma šokirana, ko je izvedela, da imajo ljudje kljub revščini brezplačno šolstvo in brezplačno zdravstvo.

Njen mož pa je kot predsednik ZDA zatrdil ameriškemu prebivalstvu, da je Amerika tako bogata, da noben Amerikanec ne bi smel živeti v revščini. Nekaj mesecev pozneje več ni bil med živimi!
bostbart
# 11.08.2018 ob 10:11
Glede na to, da nima absolutno nič s Slovenijo, nima ta kip tukaj kaj delat.
protimm.c
# 08.08.2018 ob 18:40
le skornje sodijo naj kavboji
RJSlo
# 08.08.2018 ob 09:04
Plavica1
# 08.08.2018 ob 07:55
...
Pa jih nihče ni predlagal za embargo, ali pa jim prepovedal izdelavo takega orožja?Pa jih nihče ni predlagal za embargo, ali pa jim prepovedal izdelavo takega orožja?
------------------------------------------------------
No ja. Se je pa od njih pričakovalo, da bodo sodelovali v boju in pomagali do zmage? Eh, ti pokvarjeni Jenkiji, ki sami uberejo svoj način in svojo pot do zmage. Ubogi Japonci, ki so vojno začeli, ne?
bilzerian
# 07.08.2018 ob 21:12
@ gejzir
ne samo, da bi ga radi postavili v ljubljani, radi bi jih kakih šest do osem po vsej sloveniji
RJSlo
# 07.08.2018 ob 21:26
http://www.varuh-rs.si/index.php?id=102
bilzerian
# 07.08.2018 ob 21:11
ameri, ki so od konca druge svetovne vojne do danes
po svetu zanetili največ vojn in naredili po svetu največ gorja od vseh držav na svetu, bodo po svetu govorili o človekovih pravicah?
marijan80
# 07.08.2018 ob 21:17
Bolje, kot kakšna Pepca Kardelj.