Janez Sušnik je med drugim bivši predsednik državnega sveta. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Janez Sušnik je med drugim bivši predsednik državnega sveta. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Nobene razlike ne delamo. Rečemo pa to, da je DeSUS prvi med enakimi.

Sušnik

Sušnik je zvezo kot začasni predsednik vodil že od konca junija, ko je odstopil njegov predhodnik Anton Donko. Slednji je odstopil iz zdravstvenih razlogov.
"Zveza bo osrednjo pozornost namenila skrbi za upokojence, za njihov gmotni položaj, za zdravstvo, socialno varstvo in bivalne razmere, poslanstvo zveze pa je tudi humanitarna dejavnost," je Sušnik dejal novinarjem po izvolitvi.

Zveza si bo najprej prizadevala doseči dvig najnižje pokojnine za 40 let pokojninske dobe na najmanj 500 evrov. Javnosti bodo tak predlog predstavili na novinarski konferenci v torek, so napovedali.

Sušnik je ocenil, da bi bilo najbolje, da bi predlog v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina koalicijske stranke. "Računam na podporo SD-ja, DeSUS-a in tudi SMC-ja," je dejal.

V skladu s predlogom Zdusa bi tako moški kot ženske za 40 let pokojninske dobe prejemali vsaj 500 evrov pokojnine. "Vsak upokojenec, ki je delal 40 let, si zasluži primerno pokojnino," je opozoril Sušnik.

Pri določitvi zneska najnižje pokojnine so izhajali iz primerjave z zneskom, ki ga dobijo starejši, upravičeni do dolgotrajne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Ti dobijo 470 evrov, medtem ko upokojenci s 40 leti pokojninske dobe zdaj prejmejo le 444 evrov.

Kot je dejal Sušnik, je tudi 500 evrov premalo, saj je prag tveganja revščine 590 evrov. "Kar je pod 590 evri, je slabo," je poudaril.

Po predlogu zveze bi začeli zviševati pokojnino že tistim z najnižjo pokojnino, ki imajo 37 let pokojninske dobe. Prejemnikov bi bilo skupno približno 10.000, finančne posledice takšnega zvišanja pa bi v državnem proračunu pomenile približno 10 milijonov evrov letno.

Sušnik je zagotovil, da zveza z vsemi strankami dobro sodeluje. "Res pa je, da je DeSUS prvi poklican, ker je bil tudi ustanovljen zato, da bo ščitil upokojence," je spomnil.

"Nobene razlike ne delamo. Rečemo pa to, da je DeSUS prvi med enakimi," je dodal.

Bivši predsednik državnega sveta
Sušnika, rojenega 1942 na Golniku, javnost pozna predvsem po njegovem vodenju državnega sveta med letom 2002 in 2007. Na svoji poklicni poti je sicer zasedal vodilna mesta v podjetjih Creina Kranj in Alpetour.

Zdus, ki je nevladna, neprofitna in samopomočna organizacija upokojencev, ima status humanitarne organizacije in organizacije v javnem interesu na področju sociale in kulture. Deluje od leta 1946 in ima 230.000 članov.

Nobene razlike ne delamo. Rečemo pa to, da je DeSUS prvi med enakimi.

Sušnik