Donko je na področju problematike upokojencev izpostavil pokojnine, ki se že več let ne usklajujejo. Foto: BoBo
Donko je na področju problematike upokojencev izpostavil pokojnine, ki se že več let ne usklajujejo. Foto: BoBo

Anton Donko, ki je vodenje največje upokojenske organizacije v Sloveniji od Mateje Kožuh Novak prevzel pred približno dvema tednoma, je povedal, da so letos obiskali že vse poslanske skupine, zdaj pa teče že nov krog pogovorov z njimi in tudi z vodstvi strank. Tako se je v petek sestal s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem.

Veliko projektov, ki se nanašajo na starejše, je namreč odprtih, in pri tem je med drugim spomnil na javno razprava o resoluciji nacionalnega plana zdravstvenega varstva za obdobje 2015-2025, ki se bo končala sredi avgusta.

Ob vprašanju rezervnega demografskega sklada, ki mora biti v skladu z zakonom o Slovenskem državnem holdingu ustanovljen do konca letošnjega leta, v ZDUS-u vztrajajo pri spoštovanju roka. Ustanovitev sklada je pomembna tudi v povezavi s prodajanjem državnega premoženja, je opozoril Donko. "V sklad mora deset odstotkov kupnin od prodaj kapitalskih naložb v lasti države in treba je paziti, da ta sredstva ne bodo kje poniknila," je poudaril Donko.

Po njegovih besedah je nujen tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. Priprava zakona je napovedana šele proti jeseni in vtis je, da ni prave politične volje za ureditev tega vprašanja, ugotavlja. "Je pa zadnji čas, da se to področje uredi," je dejal in opozoril, da je treba združiti vse vire, iz katerih se dolgotrajna oskrba financira zdaj, ter zagotoviti še dodatne vire v obliki zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, meni. "To bodo zagotovo podprli tudi mladi, ker je potem zagotovljena varna starost," je pojasnil.

Več kot polovica pokojnin pod 500 evrov
Na področju problematike upokojencev je izpostavil pokojnine, ki se že več let ne usklajujejo. Pokojnino pod 500 evrov ima že več kot polovica upokojencev, kar pomeni, da človek s takšno višino pokojnine v enočlanskem gospodinjstvu že živi pod pragom tveganja revščine. To so po njegovih besedah praviloma ženske, ki so imele nižje plače in je zato tudi pokojnina nižja. "Te zelo težko shajajo. Še zlasti to velja za tiste v mestnih okoljih, ki si ne morejo pomagati z vrtičkarstvom," je dejal.

V ZDUS-u bodo pod njegovim vodstvom nadaljevali projekt za medsebojno pomoč med starejšimi. Človek zlasti po 80. letu starosti, ko vstopi v četrto življenjsko obdobje, potrebuje več pomoči. V prihodnosti bo treba temu obdobju nameniti več pozornosti, opozarja. Tu se potem po njegovih besedah pojavi potreba po oskrbi na domu, po negovalnih bolnišnicah in posebnih centrih glede na različne potrebe.

ZDUS, ki ima približno 240.000 članov, bo tudi v Donkovem mandatu torej sledil usmeritvam, ki so jih začrtali v dozdajšnjem delu. Še naprej si bodo prizadevali za zdravo staranje, saj je za "državo najdražji tisti, ki leži v postelji in se ne giba", še dodaja Donko.