Koordinatorja letošnje Poletne muzejske noči sta Posavski muzej Brežice in Muzej športa. Foto: Skupnost muzejev Slovenije
Koordinatorja letošnje Poletne muzejske noči sta Posavski muzej Brežice in Muzej športa. Foto: Skupnost muzejev Slovenije

Tudi letos je bilo mogoče med 18. uro in polnočjo brezplačno obiskati prostore muzejev, galerij in drugih ustanov ter ta čas posvetiti kulturni dediščini, umetnosti, kulturi in zgodovini. Po vsej državi se je bilo mogoče udeležiti vodstev po razstavah, izkustvenih delavnic, predstavitev, pogovorov, koncertov, filmskih projekcij in drugih dogodkov.

Največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij
Poletna muzejska noč, ki jo na tretjo junijsko soboto tradicionalno organizirajo že od leta 2002, je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki se ji pridružujejo tudi drugi zavodi in ustanove. Tudi tokrat se je nekaj ustanov prvič pridružilo akciji, so sporočili iz Skupnosti muzejev Slovenije, ki organizira poletno noč.

Koordinatorici letošnje akcije Alenka Černelič Krošelj in Maja Hakl Saje sta pred dogodkom obiskovalce povabili, da se prepustijo kulturi, dediščini in noči, ki naj pokažejo svojo moč. "Raziskujte z nami muzeje s številnimi hodniki in prostori z zgodbami, ki jih pripovedujejo predmeti in ljudje. Sprostite se ob zvokih glasbe, ustvarjajte na delavnicah in preprosto pustite kulturi in dediščini prosto pot do srca," sta zapisali. "Gre za to, da odpiramo vrata tudi ob nenavadnih urah, zato da se obiskovalcem ponudi neko drugo doživetje in da se muzeji odzovejo na aktualni čas," pa je o Poletni muzejski noči dejala direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjana Koren.

Programsko knjižico 22. Poletne muzejske noči lahko prelistate tukaj.

Letos je v akciji prvič sodeloval tudi Lutkovni muzej Maribor, sicer najmlajši muzej v mestu, kjer je bila med drugim lutkovna ustvarjalnica. Vojaški muzej Slovenske vojske v mariborski Kadetnici je postavil na ogled svoje razstave in organizira uprizoritev spopada iz druge svetovne vojne. Pester program je bil tudi v Kulturni četrti Židovska, kjer delujejo Galerija Media Nox Mladinskega kulturnega centra Maribor, Sinagoga Maribor, Fotogalerija Stolp Fotokluba Maribor, Galerija Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in GT22 s Fundacijo Sonda. Na Židovskem trgu pa je na koncertu Kontra-Kvarteta zazvenel klezmer.

Poletni muzejski noči se 12. leto zapored med drugimi pridružuje tudi Državni zbor RS, kjer se je bilo med drugim mogoče udeležiti vodenega ogleda, naslovljenega Zgodovina Slovencev od naselitve do danes in Slovenija v luči parlamentarnega izročila. V Pomurskem muzeju Murska Sobota so odprli nove prostore prenovljenega dela stalne razstave Ljudje ob Muri. Letošnja akcija je vključevala tudi nočni obisk Pomnika miru na Cerju.

V Pomorskem muzeju Piran so odprli razstavo o zgodovini Tartinijevega spomenika in gostujočo razstavo Mestnega muzeja Umag z naslovom Trnki in mreže – izkoriščanje morja v antiki in zgodnjem srednjem veku. V Parku vojaške zgodovine Pivka pa so odprli gostujočo razstavo Varšavska vstaja 1944.

Tako kot lani sta tudi letošnjo Poletno muzejsko noč koordinirala Posavski muzej Brežice in Muzej športa, ki deluje kot organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja.

Povečan obisk razstav v zadnjih 30 letih
S Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) so ob tej priložnosti posredovali nekaj številk, ki med drugim kažejo, da se je obisk muzejskih in galerijskih razstav po državi v zadnjih 30 letih povečal. Leta 1991, torej v letu osamosvojitve Slovenije, si je razstavo v povprečju ogledalo 1282 obiskovalcev, leta 2022 pa 2165. Razstave si je leta 1991 na dan v povprečju ogledalo 4659 obiskovalcev, leta 2022 pa 5962.

Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije po državi so leta 2022 v svojih prostorih pripravili 786 občasnih in 219 stalnih razstav ter dodatno 123 razstav za virtualni prostor. V drugih ustanovah so slovenski muzeji in galerije gostovali s 386 razstavami. 78 odstotkov teh gostovanj je bilo v drugih krajih po državi, s 64 razstavami so bili na gostovanju v drugih EU-članicah, 19 razstav pa je bilo pripravljenih v državah zunaj EU-ja.

Narodni muzej Slovenije je najstarejša slovenska kulturna ustanova, saj neprekinjeno deluje vse od leta 1821. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Narodni muzej Slovenije je najstarejša slovenska kulturna ustanova, saj neprekinjeno deluje vse od leta 1821. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Leta 2022 si je razstave v muzejih in galerijah v Sloveniji ogledalo več kot 2,17 milijona obiskovalcev, od tega jih je 26 odstotkov prišlo iz tujine. Skupno je bilo med obiskovalci 29,4 odstotka otrok in mladine. Muzeji in galerije so leta 2022 s prodajo vstopnic iztržili več kot 4,3 milijona evrov. Posamezni obiskovalec je za ogled razstave plačal povprečno 3,80 evra. Ob priložnostih, kot so mednarodni dan muzejev, Ta veseli dan kulture in Poletna muzejska noč, je vstop v muzeje in galerije brezplačen. V 2022 je bilo brezplačnih ogledov okoli 526.700.

Slovenski muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije so konec leta 2022 hranili približno 9,2 milijona muzejskih in galerijskih predmetov, pri čemer je bilo 57,8 odstotka teh predmetov inventariziranih. Za odkup predmetov so namenili skoraj 360.000 evrov, vrednost pridobljenih predmetov skupaj pa so ocenili na več kot 404.000 evrov.

Skupni prihodki muzejev in galerij so leta 2022 znašali 63 milijonov evrov. Od tega zneska so 83,9 odstotka predstavljali prihodki iz javnih sredstev, 15,1 odstotka lastni prihodki, odstotek teh sredstev pa so muzeji in galerije prejeli od pokroviteljev, domačih in tujih. Glavni del javnih virov so muzeji in galerije prejeli iz državnega proračuna, in sicer 73,6 odstotka, sledili so prihodki iz občinskih proračunov (23 odstotkov) in iz EU-ja (3,3 odstotka), so še sporočili s Sursa.

22. Poletna muzejska noč