Čeprav se nasilnežu pogosto izreče ukrep prepovedi približevanja žrtvi,  pa ta sam po sebi še ne zagotavlja varnosti za žrtev nasilneža. Foto: BoBo
Čeprav se nasilnežu pogosto izreče ukrep prepovedi približevanja žrtvi, pa ta sam po sebi še ne zagotavlja varnosti za žrtev nasilneža. Foto: BoBo
pest, nasilje
Vsako nasilje v družini je treba vzeti resno, opozarjajo nevladne organizacije. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav se nasilnežu pogosto izreče ukrep prepovedi približevanja žrtvi, pa sam po sebi še ne zagotavlja varnosti za žrtev nasilneža. Ti ga namreč pogosto kršijo. Policijski nadzor je slab, sankcij za kršilce omenjenega ukrepa pa ni.

Zato je žrtev pogosto prepuščena sama sebi, opozarja Katja Kerin Zabukovec iz Društva za nenasilno komunikacijo. Prepričana je, da bi morali nasilnežem v hujših primerih, ko so npr. oboroženi in grozijo, izreči tudi pripor, je za Radio Slovenija poročala Lucija Dimnik Rikić. Kerin Zabukovčeva sicer še opozarja, da je prepoved približevanja zelo izoliran ukrep, in pravi, da če se izreče samo ta ukrep, "to absolutno ne poveča varnosti žrtve, poveča pa občutek institucij, da so nekaj naredile, in to ni dovolj".

Sicer so v reševanje problematike nasilja vključeni tudi centri za socialno delo, ki pa so, kot je dejala koordinatorka za obravnavo nasilnih primerov Viktorija Bevc v Ljubljani, "zasuti z delom", saj številke kažejo, da je tovrstnih primerov v primerjavi z lanskim letom od dva- do trikrat več. Težava je tudi zmanjševanje kadrov v centrih, kar položaj samo še slabša, je dodala.

Na policiji žrtve opozarjajo na previdnost že zlasti, kadar jih nasilnež začne vabiti nazaj. Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije opozarja, da so kritični predvsem trenutki, ko se začne pogovor o razvezi, pogovor o delitvi premoženja in ko žrtev vztraja, da se ne bo vrnila.

Tragedija na Celjskem
Zadnji primer nasilja v družini se je pred kratkim zgodil na celjskem območju, kjer je odtujeni mož ženo, ki ni želela več živeti z njim, zadavil, nato pa truplo skušal skriti med sedeže avtomobila in se odpeljal. Storilca so med naključno kontrolo upoštevanja cestnoprometnih pravil zaustavili in prijeli policisti. Z zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da je osumljenec že dalj časa načrtoval ženin umor, poleg tega pa so ga že leta 2011 obravnavali zaradi nasilništva v družini in mu takrat izrekli ukrep prepovedi približevanja ženi. Tudi januarja letos so mu izrekli ukrep, ki pa je medtem prenehal veljati. Zakonca sta imela tri mladoletne otroke.