Gasilska fotografija po uspešni dezaktivaciji bombe. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič
Gasilska fotografija po uspešni dezaktivaciji bombe. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič
Prazne ulice evakuirane okolice. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič
Prazne ulice evakuirane okolice. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je že končan, saj je pirotehnikoma Benjaminu Kreševcu in Aljažu Lebanu uspelo varno odstraniti oba mehanska vžigalnika, so sporočili z novogoriške občine. Takoj po uspešni dezaktivaciji, za katero sta potrebovala 50 minut, je 30-sekundna sirena naznanila preklic nevarnosti. Bombo so nato odpeljali v skladišče, kjer bo počakala na uničenje, ki naj bi ga izvedli v treh mesecih.

"Vse je potekalo kot po maslu, brez kakršnih koli zapletov. Mogoče v drugem delu, pri drugem vžigalniku, so imeli fantje malo več težav. Vendar oni točno vedo, da delajo do 99,9 odstotka in potem morajo odnehati. Ja, opravili so vrhunsko delo," je po koncu akcije dejal vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

Pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič
Pirotehnika Benjamin Kreševec in Aljaž Leban sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika. Foto: Regijski štab civilne zaščite/Ervin Čurlič

Današnji dezaktivaciji letalske bombe je v Novi Gorici prisostvoval tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je ob zahvali za dobro opravljeno delo pirotehnikov dejal še, da o uspešnem koncu akcije sploh ni dvomil, in državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi označil za elitno.

Novogoriški župan Samo Turel se je na novinarski konferenci ob koncu uspešno izpeljane akcije zahvalil vsem strokovnim službam, ki so skrbele za varnost in uspešno deaktivacijo bombe. Zaradi varne izvedbe gradbenih del, danes onesposobljeno letalsko bombo so namreč našli pri gradnji kanalizacije, je strokovnim službam ukazal nadzor območja, kjer potekajo dela. Še v letošnjem letu bodo pirotehniki pregledali tudi travnike v bližini gradbišča, saj je bilo območje novogoriške železniške postaje večkrat tarča angleških in ameriških bombnikov.

"Zdaj smo si nekoliko oddahnili, saj je v takih trenutkih vedno nekoliko napetosti," je v izjavi po koncu akcije dejal novogoriški župan. "Iskrene čestitke fantoma enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ki jima je nekako po načrtu uspelo odstraniti oba vžigalnika iz te letalske bombe. Tako da nevarnost je mimo, krajani se lahko vrnejo na svoje domove," je pomiril župan.

Skupno je v akciji sodelovalo nekaj več kot 150 ljudi iz različnih služb, ki so poskrbeli za zapore cest in območja ter tudi pregledali ta predel. "Vse je potekalo gladko in tudi ta akcija je zdaj končana," je še dejal Turel v prvem odzivu.

Preventivni pregled terena

"Zdaj smo pregledali traso, kjer bo potekalo to odvodnjavanje oziroma kanalizacija. To je trasa v obsegu 600 krat pet metrov. Tu smo zaznali nekaj kovinskih delcev in videli bomo, ko bomo šli v odkop, kaj se nahaja v zemlji. Po naših občutkih gre bolj za dele iz prve svetovne vojne, lahko so to razbiti deli, lahko pa je tudi kakšna topovska granata. To smo ugotavljali do globine dveh metrov," je povedal Zonjič. Novogoriška občina jih je prosila tudi za pregled naprej, po njegovih besedah bodo prejeli tudi gradbeno dokumentacijo in ugotovili, kako velik prostor je treba še pregledati.

Začetek dezaktivacije

Evakuacija prebivalstva v 400-metrskem pasu je bila v nedeljo dopoldne uspešno izvedena, ob 10. uri pa je nato sirena za nevarnost oznanila začetek dezaktivacije bombe iz druge svetovne vojne, ki jo je odvrglo britansko letalstvo, je za MMC pojasnil Ervin Čurlič iz Regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Pirotehnika sta se tako ob 10. uri spustila v jamo k bombi in začela prvo fazo dezaktivacije, v kateri sta uspešno odvila in odstranila oba mehanska vžigalnika na bombi. Kot je pojasnil Čurlič, je to najpreprostejša in tudi najhitrejša rešitev. Če odstranitev vžigalnikov ne bi bila mogoča, bi morali v drugi fazi dezaktivacije nato bombo rezati na daljavo, pri tem pa bi bomba lahko eksplodirala. Zato so jo položili v štiri metre globoko jamo, ki so jo ogradili še z balami sena v višini štirih metrov, da bi tako preprečili večjo škodo ob morebitni eksploziji.

Bomba je težka okoli 250 kilogramov. Foto: Uprava za zaščito in reševanje
Bomba je težka okoli 250 kilogramov. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Evakuirali so prebivalce znotraj 400-metrskega varnostnega pasu. V nadaljnjih 200 metrih pa je bilo gibanje na prostem med onesposobitvijo prepovedano. Na italijanski strani so evakuacijski pas določili pri 600 metrih.

O evakuaciji obveščali z letaki

Prebivalci so bili o evakuaciji obveščeni s posebnimi letaki, ki so jih prejeli v nabiralnike. Za vse, ki se med evakuacijo niso imeli kam umakniti, so v veliki dvorani mestne hiše pripravili prostor, kjer so zanje poskrbeli prostovoljci območne enote Rdečega križa Nova Gorica, ki so skrbeli tudi za starejše in nemobilne, ki so bili prepeljani do skupnih prostorov.

V zbirnem centru se je nato zbralo približno 15 prebivalcev, ki so se zaradi bližine najdišča morali umakniti, med njimi so bili tudi nepokretni ali starejši slabše pokretni prebivalci.

Napad na policista

Območje v okolici bombe je bilo vse od najdbe v ponedeljek popoldan zaprto in zavarovano. Nadzorovale so ga policijske enote, ki so jih v soboto zvečer presenetili trije, ki so želeli na zaprto območje. Zaradi napada na enega izmed policistov so za napadalca uporabili prisilna sredstva in ga priprli. Po besedah komandirja Policijske postaje Nova Gorica Sejada Jušića je ves teden mirno, domačini so spoštovali vse omejitve.

Bager udaril ob bombo in jo poškodoval

Bombo so našli v ponedeljek ob izvajanju gradbenih del za ureditev kanalizacije na tem območju. Ob kopanju je bager zadel ob bombo in jo ob tem nekoliko poškodoval, zato je velika sreča že to, da se ob tem ni zgodila katastrofa.

Najdena 250-kilogramska bomba je angleške izdelave in izvira iz druge svetovne vojne. Ker je bilo območje železniške postaje in železniške proge večkrat bombardirano tik pred koncem druge svetovne vojne, se lahko zgodi, da bodo tam našli še kakšno neeksplodirano bombo.

Posnetek brezpilotnega letalnika. Foto: Gasilska zveza Slovenije/Tadej Marušič
Posnetek brezpilotnega letalnika. Foto: Gasilska zveza Slovenije/Tadej Marušič
Novogoriška bomba uspešno dezaktivirana
Dezaktivacija bombe