Japonska vlada starejšim sporoča, naj se navadijo na robotsko nego
Japonska vlada si prizadeva, da bi se razširilo sprejemanje tehnologije, ki naj bi nadomestila pomanjkanje delovne sile pri negi starejših ljudi.
Strategija želi velike spremembe do leta 2020
Objavljeno: 6. februar 2018 ob 10:43
Tokio - MMC RTV SLO

Robot
Vlada v Tokiu želi, da ljudje sprejmejo pomoč robotov na področju nege. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Japonska vlada si prizadeva, da bi se razširilo sprejemanje tehnologije, ki naj bi nadomestila pomanjkanje delovne sile pri negi starejših ljudi. Ti naj se navadijo na to, da jim bodo pomagali roboti.

Japonska družba se vse bolj stara, do leta 2025 pa naj bi v državi primanjkovalo 370.000 negovalcev. Razvijalci robotov so se tako osredotočili na proizvodnjo preprostih robotskih naprav, ki bi starejšim ljudem pomagale pri vstajanju iz postelje, namestitvi v invalidski voziček ali vstopanju v kad. Vlada pa vidi še širše možnosti njihove uporabe. Med prioritetami so tako tudi roboti, ki lahko napovejo, kdaj bodo bolniki morali na stranišče.

Kot je po poročanju Guardiana dejal Hirohisa Hirukava, direktor raziskav na področju robotskih inovacij na japonskem Nacionalnem institutu za napredno industrijsko znanost in tehnologijo, sta med cilji tudi lajšanje bremena za medicinske sestre in povečanje avtonomije ljudi, ki še vedno živijo na svojem domu. "Roboti ne morejo rešiti vseh teh težav, lahko pa prispevajo k njihovemu lajšanju," je dejal.

Za zdaj skromna razširjenost
Hirukava je dejal, da se robotika za zdaj uporablja le v okoli osmih odstotkih domov za starejše, delno zaradi visokih stroškov, delno pa zaradi "miselnosti ljudi, ki se ukvarjajo z nego, saj menijo, da morajo tovrstno nego izvajati ljudje". Kot je dodal, bo tudi "na strani ljudi, ki nego prejemajo, sprva psihološko nasprotovanje".

Hirukavov raziskovalni center se je v zadnjih petih letih ukvarjal s projektom z vladno podporo za pomoč 98 proizvajalcem opreme pri preizkušanju robotskih naprav za nego. 15 naprav je bilo razvitih v komercialne proizvode.

Ker se skušajo ohranjati čim nižji stroški in zapletenost, tovrstni roboti še niso podobni ljudem in se ne pogovarjajo z uporabniki, uporabljajo pa pametno tehnologijo, da bi pomagali ljudem v določenih situacijah.

Ena električna naprava je tako namenjena pomoči ljudem pri hoji po mestu. Ko senzorji zaznajo, da hodi uporabnik navzgor, se vklopi funkcija, ki človeku pomaga pri hoji, ko hodi navzdol, pa se vklopijo zavore, da se zmanjša možnost padcev. Hirukava je dejal, da naprava deluje po načelu koles s podporo motorjev.

V skladu z robotsko strategijo vlada upa, da bo 80 odstotkov prejemnikov nege do leta 2020 sprejelo delno pomoč robotov.

B. V.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Funky_funky
# 06.02.2018 ob 10:52
Družba ki je že sedaj brez sočutja in empatije naj se navadi na ljubezen robotov.

Bravo človeštvo, štiri milijarde let evolucije da smo prišli sem.
Partizan Miha
# 06.02.2018 ob 11:19
Japonci razvijajo (prdvsem) robote, za pomoč ljudem, zahod, pa razvija (prdvsem) robote za pobijanje ljudi. Kdo je tu bolj normaln ? Go Japan !
mdural.
# 06.02.2018 ob 10:58
povsem logičen korak, vsa fizična dela bodo prevzeli roboti, še nekaj časa pa bodo potrebni ljudje za čustveno bližino, pogovor itd

načeloma si želimo, da ljudje opravljajo bolj udobna dela od previjanja onemoglih in brisanja dreka, to lahko opravijo roboti
alex_l
# 06.02.2018 ob 11:49
Meni pa se zdi to super. Čez cca 40, ko bom rabil nego, si bom kupil robota, ki me bo negoval na domu. S tem ne bodo obremenjeni zdravi mladi ljudje. Še vedno se bom lahko družil z vnuki, rit pa mi bo brisal robot...
SpicyWeiner
# 06.02.2018 ob 11:15
seven7
Ne želi si da te zgrabi robot z naprej naučenimi gibi in ti rit obrise.


Če si je ne morem sam, mi jo zaradi mene lahko tudi robot
seven7
# 06.02.2018 ob 11:02
Ne želi si da te zgrabi robot z naprej naučenimi gibi in ti rit obrise.
alcatraz
# 06.02.2018 ob 11:08
grozno.
star človek bolj kot nego potrebuje sočloveka, ljubezen in razumevanje.
to je glih tko kot da bi reku otroke bodo roboti vzgajal.
ne, v takem svetu ne bi rad bil star.
ni maitre
# 06.02.2018 ob 10:59
We're charging our battery
And now we're full of energy
We are the robots, we are the robots
We are the robots, we are the robots
We're functioning automatic
And we are dancing mechanic
We are the robots, we are the robots
We are the robots, we are the robots
Ja tvoi sluga, Ja tvoi rabotnik
Ja tvoi sluga, Ja tvoi rabotnik
We are programmed just to do
Anything you want us to
(Kraftwerk - the Robots)
Kvattro
# 06.02.2018 ob 12:27
Najboljši komentar: ...Še vedno se bom lahko družil z vnuki, rit pa mi bo brisal robot....
To je to. Zakaj bi za bedna bedna dela obremenjeval otroke in vnuke? Kot da si kdo mlad želi senilnim starcem rit brisat. Kot senilen starec mi je pa najbolj važno, da imam čisto rit. In bolj mi roboti pomagajo ostali urejen in čimmanj zatežen, več lahko prispevam k eksistenci otrok in vnukov; lažje sem produktiven del družbe tudi v starosti.
Taka ekstremna starost, kot jo imamo sedaj, je tudi rezultat tehnološkega napredka..
Poleg tega, raje petkrat manj človeškega stika, kot pa uvažanje afričanov za to.. Ni fer do njih niti!! A to wilkommerjev pa nič ne moti?
demosthenes
# 06.02.2018 ob 11:51
Tehnologija naprej, ludisti nazaj v svoje votline.
pasant
# 06.02.2018 ob 11:50
Kdor malo pozna Japonsko ve, da je v razvoju mnogo pred nami. Roboti niso noben bav bav in sam bi ga z veseljem imel za hišna opravila... Japonci vsaj aktivno iščejo rešitve, kaj pa pri nas?
indoormouse
# 06.02.2018 ob 14:38
Fotografija je pa res zelo simbolična... iz bolnišnice v Bangkoku, kjer Tajci te kitajske robote uporabljajo za prevoz dokumentov med oddelki. :D
Arndovia
# 06.02.2018 ob 13:06
Tudi v Sloveniji in v Evropi nasploh bo to slejkoprej realnost. Glede na staranje prebivalstva in pomanjkanje delovne sile ne preostane nic drugega.

Sam pozdravljam to. Glede na to, da je situacija trenutno taka, da 2 negovalca morata "obdelat" 30 in vec ljudi, si lahko predstavljate, da je to skorajda misija nemogoce. V takem primeru bi prislo prav, ne da robot popolnoma nadomesti cloveka, ampak da mu pomaga. Npr. da dvigne oskrbovanca. Ne boste verjeli kako tezko je to ze pri eni 45kg tezki zenski. Da si tocno zapomni kdaj je treba katera zdravila dat in lahko to prinese, da prinese hrano, da odnese kroznike itd. skratka vso fizicno tezko delo.

S tem bi vec casa in denarja ostalo za dejansko tiste zadeve, kjer je potreben clovek, torej pogovore z ljudmi, miselne igre, empatijo nasplosno, druzabne igre itd. Tega roboti ne zmorejo (no vsaj z danasnjo tehnologijo ne) nadomestiti.
MAN0
# 06.02.2018 ob 11:57
Torej bordeli s seks-lutkami oziroma roboti za "zdrave" ljudi so kul.
Domovi a onemogle ostarele z roboti za brisanje riti pa ne.
A ja, ko v domu za ostarele vidiš robotsko nego, ki jo izvajajo ljudje si v resni dilemi.
Wolfy
# 06.02.2018 ob 12:17
Edino pravilno.
Na japonskem je tako ali drugace ze vse avtomatizirano, predvsem blagajne itd. V avtomatih, ki jih pri nas uporabljamo zgolj za pijaco lahko tam dobis ze skoraj vse. Kdo pa bi rad delal monotona dela. Kar se pa tice oskrbe ostarelih je pa tako da bomo prej ali slej tudi mi na zahodu v tej fazi, ko ne bo dovolj ljudi, ki bi skrbeli za ljudi. Takrat se bomo odlocili ali zelimo robote ali pa uvozimo poceni delovno silo z afrike...
Benji
# 06.02.2018 ob 12:12
Demografijo se uravnava z gospodarstvom ne pa migracijami. Japonska je itak gosto naseljena, nekaj desetletij upadanja prebivalstva ji bo prej koristilo kot škodilo.
mihajloo
# 06.02.2018 ob 14:04
Lion007:"Samovozeči avtomobili, roboti v domovih??? Kam to pelje?? V proprad celotne civilizacije. Ostro proti vsemu."

Kakšen absurd od izjave. Kar si naštel, vodi v izboljšanje kvalitete življenja.

V propad civilizacije vodijo milijoni ton smeti ki jih izplakujemo v morja, sekanje glav pred kamerami v imenu bogov, novo jedrsko oboroževanje, nošenje majice s kratkimi rokavi za 4EUR ki je bila proizvedena "nekje daleč, daleč" s plačo 4EUR/mesec, itd.
Rozmarin
# 06.02.2018 ob 12:36
@Wolfy
Takrat se bomo odlocili ali zelimo robote ali pa uvozimo poceni delovno silo z afrike...

Problem je edino ker poceni delovna sila iz Afrike ne pride sem delat ampak živet na sociali.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 12:23
Domo Arigato, mr. Roboto
Nikolaj
# 06.02.2018 ob 12:53
Začne z uporabo robotov za pomoč starostnikom,
konča pa z roboti, ki so poslanci.

Že danes pa bi lahko za predsednika RS postavili robota. Nihče ne bi opazil razlike
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 12:37
Zato pa Japonska ne sprejema muslimanov, ker ve, da so roboti bolj zanesljivi in bolj učinkoviti.
HOR
# 06.02.2018 ob 12:38
Sanitarni robot za pomoč pri osebni negi niti ni slaba ideja, če potem čaj ali kavo prinese prijetna strežnica ali strežnik, pa kakšne domače živali bi morale biti na voljo ( psi,..), kar pa je že "preveč" tudi za naše domače budgedt hiralnice, za starostnike...
mopo
# 06.02.2018 ob 14:33
to ni nic, naj se medicinske sestre navadijo na trajno brezposelnost. Isto z ostalimi poklici. Vse je danes automatizirano, nobenega cloveka ni potrebno vec zaposlit.
mihajloo
# 06.02.2018 ob 12:42
Funky_funky:"Družba ki je že sedaj brez sočutja in empatije naj se navadi na ljubezen robotov.
Bravo človeštvo, štiri milijarde let evolucije da smo prišli sem."

Narobe. Človekova evolucija se je začela pred približno šestimi milijoni let. Jaz nebi šel toliko nazaj v čas kot si šel ti, če govoriš o evoluciji človeštva ne pa življenja.
Drugače pa je razvoj tehnologije neustavljiv in je po mojem edina rešitev za obstoj "modernega" človeka.
Se strinjam, ljudje so postali brez empatije. Bi se dalo na dolgo razpredati zakaj.
Drugače smo pa svetlobna leta za Japonsko, v več ali manj vseh pogledih. Japonska spada med najmanj religiozne države na planetu. Poleg npr., Švedske, Norveške,... So to uspešne ali neuspešne države :?
navigator007
# 06.02.2018 ob 12:28
Darth Vader, yellow edition.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 12:22

mdural.
# 06.02.2018 ob 10:58
Prijavi neprimerno vsebino
povsem logičen korak, vsa fizična dela bodo prevzeli roboti, še nekaj časa pa bodo potrebni ljudje za čustveno bližino, pogovor itd

načeloma si želimo, da ljudje opravljajo bolj udobna dela od previjanja onemoglih in brisanja dreka, to lahko opravijo roboti


Kar je ironično, je pa ravno to, da čustvena bližina in empatija nasplošno izginjata, saj se ljudje pretežno ukvarjajo z "roboti" oziroma s telefoni.
februarska
# 06.02.2018 ob 12:12
Kaj ni nihče od vas gledal dokumentarca na rtv, ki je prikazoval, kako se Japonci zaljubljajo v junakinje iz računalniških igric, ne hrepenijo po spolnem odnosu s človeškim bitjem, plačujejo pa za uro pogovora z ženskim spolom - dodatno vam zaračunajo minuto držanja glave v njenem naročju, posebej vam zaračunajo tudi minuto objema.
dharma
# 06.02.2018 ob 11:35
Družba ki je že sedaj brez sočutja in empatije naj se navadi na ljubezen robotov.
Mogoče nam je to edina rešitev. Pred kratkim je bil podoben primer, kot ga uporablja članek, v Italiji. Negovalci so skrajno lepo, sočutno in z veliko mero empatije in ljubezni "delali" z onemoglimi. Tako, da Moonylink ne kvasaj Afriških neumnosti. Je pa seveda res, da so japonci skrajni rasisti in ksenofobi. Na visokem nivoju, da ne bo pomote.
Partizan Miha
# 06.02.2018 ob 11:12
Funky_funky
"Družba ki je že sedaj brez sočutja in empatije naj se navadi na ljubezen robotov."

Ni čisto tako. Šintoizem. ki je tradicionalna japonska religija, pravi, da imajo tudi stvari dušo, kamen recimo in zaradi tega japonci na robote gledajo čisto drugače kot mi. V glavnem, za japonce imajo tudi roboti dušo.
mopo
# 06.02.2018 ob 19:15
@Chipon,..aja...preberi si clanek o tem kako je Bocelliju dirigiral robot. Tudi tvoja sluzba bo automatizirana, brez skrbi.
HOR
# 06.02.2018 ob 13:56
Pa na stara leta kakšna robotizirana Ančka tudi prav pride, če glih ni drugega...
henodarling
# 06.02.2018 ob 12:03
Ja, tu smo...
In delavcev po vedno več, ODVEČ.
džeko
# 06.02.2018 ob 11:10
Kr pametujte, ki to bo železna roka rit obrisala pa ne boš tako zadovoljen.
Seveda mislite da je to kr tako....pa ni. Tudi tebe bo zamenjala....
Chopin
# 07.02.2018 ob 14:59
@Chipon,..aja...preberi si clanek o tem kako je Bocelliju dirigiral robot. Tudi tvoja sluzba bo automatizirana, brez skrbi.

Bilo bi super, ceprav za to kar trenutno delam prakticno nemogoce. Fizicna dela precej lazje prevzemajo roboti.
Ramus
# 07.02.2018 ob 10:29
21. stoletje pa to,....
pok vejice
# 07.02.2018 ob 00:00
Replika na minuse v reakciji na zgrozitev v mojem prvem komentarju. Ja, sem že kdaj tudi brisala riti starostnikom. Prva oseba deležna je bila stara mati. Jaz sem imela jih kakšnih dvanajst. Tako je pač naneslo. Pozneje sem hodila pomagat precej v letih gospe z diagnozo Parkinsonova bolezen. Vstajanje, umivanje, zajtrk ... Trenutno živim z ostarelima staršema. Čutim, da ne želita v dom, čeprav je oče na mojo pripoved o prispevku reagiral s pikrim komentarjem, da bo pa treba na Japonsko. Ja no, tipu je ful nerodno, ne vem zakaj, nisem ga jaz vzgajala. Za prvo striženje nohtov na nogah mi je ponudil desetaka. Takrat sem ga vprašala, kaj bo, ko mu bo treba brisati rit, ker nima dovolj visoke penzije.

V skupnosti to sploh ne bi smela biti služba.
Kultura. Medčloveško.
anny22
# 06.02.2018 ob 21:39
Leta 2100 bo Japoncev ena tretjina sedanje populacije. Že sedaj starejši skrbijo za še starejše.
galoper
# 06.02.2018 ob 14:08
Oblačenja s človeškimi oblačili je povsem potratno
bgyorek1
# 06.02.2018 ob 13:27
JozekVeseli-Predvidevam da bo v naslednjih letih(20 ) nekaj stvari avtomatiziranih,svoje bo v fabrikah napravila tudi robotika.Neke osnovne dokumente bomo tudi verjetno dobili preko interneta.Tako da tvoje trditve glede demogrtafskega gibanja ne držijo.Trenutno je v Evropi 4 miljone ljudi in številka z migranti le še raste.Država ne more živeti le od storitev.
tocco
# 06.02.2018 ob 12:07
Mano0 točno tako.
JozekVeseli
# 06.02.2018 ob 11:55
Na Japonskem je ze 2 milijona Kitajcev. Ker niso resevali demografske politike, ko bi jo lahko, bodo sedaj krpali luknje z migracijami. In tudi Evropejci moramo nekaj storiti. Za nas dolgorocni cilj ne predstavlja vec gospodarstvo, ampak samo se demografska politika. Vsi, ki so rojeni po letu 2000, bodo ob teh trendih v nemilosti svoje starosti. Temu se ne da vec izogniti. Ce ne naredimo nekaj na podrocju demografije evropski narodi ne bodo vec obstajali, lahko uvazamo migrante, da zakrpajo luknje, ampak to ne bo dosti.
Optimist99
# 06.02.2018 ob 22:10
Japonska ima problem z zdravstvenimi delavci;
-ker imajo zelo restriktivno zakonodajo za, posebej za tujce
- tujci iz 3. drzav ala Filipini, Kitajska morajo opraviti preizkus znanja japonscine, kulture itd... mnogi ne opravijo
-mladih ne zanima tezak, slabo placan poklic.

Japonska druzba
-temelji na deloholozmu, kdor vec dela, dlje dela je vec vreden. Posledicno je manj partnerstev in otrok
- karierizem moskih in zensk, studij.. se zavlece proti 30tim
- nore cene nepremicnin v vecjih centrih
- mala stanovanja po kvadraturi
- zelja po zivljenju po svojih merilih, ne merilih uniformirane (degenerirane) druzbe
at111
# 06.02.2018 ob 19:48
@Chopin "Super...ko bodo vecino nesmiselnih fizicnih in umazanih del prevzeli roboti"

Aha zdravstvena nega je zate nesmiselno in umazano delo? No potem pa prosim če boš kdaj v kliničnem centru na zdravljenju povej to tvoji negovalki pa da vidimo kako boš užival v naslednjem tednu :)

Ne vem, če obstaja kako bolj cenjeno in humano delo kot skrb za bolne ljudi ampak danes so že ljudje preveč zrobotizirani, da bi to sploh še znali ceniti.
tocco
# 06.02.2018 ob 19:18
Mopo točno tako
Binder Dandet
# 06.02.2018 ob 11:53
sumtb
# 06.02.2018 ob 11:38
Ne vem za ostale, ampak če pridem do točke ko mi mora brisati robot rit lahko samo upam da je evtanazija legalizirana.
Chopin
# 06.02.2018 ob 14:50
Super, fizicna dela je res absurdno da dela clovek. Za tiste, ki se tega bojijo, sem preprican, da bo vec casa za kvalitetno druzenje in dajanje ljubezni med ljudmi ko bodo vecino nesmiselnih fizicnih in umazanih del prevzeli roboti.
moj komentar
# 06.02.2018 ob 12:10
Za človeka mora skrbeti človek.
Ostalo nima smisla razlagati.
pok vejice
# 06.02.2018 ob 11:41
Groza.