Zgodaj spomladi je ministrstvo za delo pripravilo prvi nabor sprememb – vključno s predlogom, da bi tisti, ki ne bodo dopolnili 40 let pokojninske dobe, delali do 67. leta, a so tega zelo hitro umaknili z mize. Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Zgodaj spomladi je ministrstvo za delo pripravilo prvi nabor sprememb – vključno s predlogom, da bi tisti, ki ne bodo dopolnili 40 let pokojninske dobe, delali do 67. leta, a so tega zelo hitro umaknili z mize. Foto: Pixabay/Alexas Fotos

150 strani, 417 členov – tako obsežen je krovni pokojninski zakon. Danes spremembe zakonodaje obravnava odbor državnega zbora, govorili bodo o noveli ZPIZ-2I – s katero se spreminja okoli 120 členov. V petek bodo na izredni seji o novelah glasovali poslanci in poslanke.

Med najpomembnejšimi je zagotovo odmerni odstotek: ta se za 40 let pokojninske dobe zvišuje na 63,5 odstotka. Prehodno obdobje za moške bo šest let.

Novela uvaja dodatne odmerne odstotke primarno za osebe, ki so skrbele za otroke v prvem letu njihove starosti. Te lahko za vsakega rojenega ali posvojenega otroka – do največ treh otrok – pri uveljavljanju pokojnine pridobijo dodatnega 1,36 odstotka na otroka. Pri tem se zavarovanka oziroma zavarovanec ne sme upokojiti predčasno. Še vedno bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Za dodatno leto dela tri odstotke višja pokojnina

Tu je še dvojni status: prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec poleg plače prejemal še 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov. Za vsako dodatno leto dela, po izpolnitvi polnih pogojev za upokojitev, upravičenec prejme 3 odstotke višjo pokojnino – a za največ tri leta.

Bosta pa današnji odbor in petkova izredna seja tudi preizkus socialnega dialoga. Delodajalci in sindikati namreč pričakujejo, da poslanske skupine z dopolnili ne bodo spreminjale dogovorjenega oziroma da jih koalicijske stranke ne bodo podprle. V prvem branju v državnem zboru je novela zakona dobila podporo 53 poslancev in poslank.

"Zbrali smo 5139 podpisov, kar je dovolj, da izkazuje podporo ljudi temu zakonu," je povedal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Foto: BoBo
SAB vložil podpise podpore za spremembe pokojninske zakonodaje

V Stranki Alenke Bratušek so ob robu seje odbora za delo vložili 5.139 podpisov podpore za dvig odmernega odstotka za pokonino in izplačilo regresa v dveh višinah. Podpise so zbirali spomladi 2018 v akciji ZA pokojnine, spremembe pokojninske zakonodaje pa so po besedah generalnega sekretarja SAB-a Jerneja Pavliča predlagali že v koalicijskih pogajanjih.

Se pa ne strinjajo s predlaganim prehodnim obdobjem za zvišanje odmernega odstotka za moške, saj se jim zdi predologo. Zato bodo na novelo vložili dopolnilo.

Na vprašanje, kako odgovarjajo socialnem partnerjem, ki pravijo, da se usklajenega zakona ne sme spreminjati, pa Pavlič odgovarja, da zakone sprejema parlament. "SAB ni del socialnega dialoga, ampak je vlada. SAB je zbirala podpise in tudi v koalicijski pogodbi smo to jasno zapisali. Tako, da razumem socialne partnerje, smo pa seveda mi kot stranka izvoljeni v parlament. In v parlamentu se zakonu sprejemajo," je pojasnil za STA.

Zviševanje minimalnega denarnega nadomestila

Poleg pokojninske zakonodaje bodo na odboru za delo razpravljali tudi o spremembah novele zakona o urejanju trga dela. Predlog novele zakona zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530 evra bruto. Predvideno je tudi podaljšanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih dveh letih.